Thursday, July 18, 2013

Birthday Misha dan Aqiqah Bb Hana

Salam..

mmg tahu dh lameee, tapi teringin gak nk wat catatan untuk kenangan :)

 ` Birthday Misha
Perancangan awal aku nk buat kat rumah baru, mase house warming kununnye.. tapi kami lum pindah pun mase tu kan.. aku berangan nk order castle cake untuk misha.. berangan je lebih.. seb baik berangan tu free... hakhakhak

Doa aku supaya sambut birthday dia mase still aku dh maternity leave dimakbulkan.. if xde sambutan pun, aku boleh spend time dgn dia 24/7 kan..mula nk bawak kak cha g makan je, tp mcm susah lak nk bawak whole cake kan.. so buat lah kat umah, ade mak

red velvet cake untuk anak dara tersayang
juadah simple yet kenyang...
lapar lak ngk bulan2 pose ni
aku cume jemput angah jek.. pastu anak mak jage.. biar misha rase cam ade crowd la gak.. adik hana tecik lgi nk memeriahkan majlis.. hikhikhik

sbg mak, what more do you expect, selain kegembiraan terpancar kat muka anak.. asyik ckp mama hebat, terima kasih mama, saya sayang mama, wahh!! hebatnye kek saye.. happy sgt dia, senyum2 simpul.. terharu aku ngk..

misha pun mcm tau2 je, menjelang besday dia asyik nyanyi lagi happy birthday, asyik suh aku lukis gambar kek, belon, lilin.. mcm tau2 ajek.. hihi.. x dapat bayangkan if aku wat birthday party cam mase dia setahun dulu.. mesti lg happening... umo 4 tahun leh sambut ngan kawan2 kat school kan kakak.. :)

the crowd.. kikik
ngk muka kak misha, x lepas dr ngk kek dia tu.. :)

ni lak crowd tercilik.. tito ajek..
 
tu aje lah, kisah yg terangkum dalm sambutan majlis hari jadi misha yg ke 3.. alhamdullilah tercapai gak niat nk wat majlis kecik ni.. its ok, ade cake, ade belon, ade topi, lilin, goodies bag.. lengkap dah.. hihihi

'Aqiqah Bb Hana
Kebetulan mak mmg nk wat kenduri kesyukuran dan tahlil, so aku pun mintak tumpang menyelit majlis aqiqah hana.. senang sekali jalan, dh settle lege teramat sgt.. :)

Majlis ni lepas dua minggu aku naik kije.. pada awalnye mmg aku berangan nk ade buai deco2 mcm princess bagai, tapi hajat x kesampaian gak.. siap dh mintak quotation, tp bile ade yg mcm x galakkan, terbantut dah niat aku.. redha je lah.. mungkin rezeki next baby.. heeeee

Diorg x recommend sbb majlis malam, kalu nk berendoi bagai kul bape nk abes kann.. mihmihmih... so terus tukar la, mula2 nk cari dress homey2, tp sbb wat malam, kene la cari sleeping suit yg paling comey kat mata aku.. meraban cari smpi ke Mid Valley, x jmpe.. aduhaiii..

Last skali cari kat JPO, dh alhamdullilah berkenan.. ade la unsur2 baby yang diraikan pada baju tu.. mengada tul mak adik ni.. hahaha

ok, mama kenan.. :D
sepanjang majlis most of the time adik tido.. hihihi.. lege jugak.. bila lapar, bg susu tido balik.. gud girl...majlis berakhir dalam kul 11 mlm.. alhamdullilah selesai dah jalankan aqiqah untuk anak no 2 ni..

nantok ni mama

mama dlm kegelapan.. kihkihkih
ngk la yg pki kaftan tu misha.. ingat dia ade posing sbelh mama, rupenye lari..

last but not least, gambar bile adik dh bangun tdo..
kakak mmg susah naa nk bergambar skrg..
grrrrr
ok laa... selesai dh.. tggu entry birthday bash adik Hana lak nnti.. hiihi
tata.. :)

Tuesday, July 16, 2013

Hana 6bulan

salam..

quick update sblm mama x berkesempatan dan update lagi sebulan..

alhamdullilah, my Hana dh turns to 6months hari ni.. syukur padaMu Ya Allah, sekejap je masa berlalu, mcm baru je give birth, adik admit sbb Jaundice, berat x naik banyak, problem susu ciput.. risau2.. skrg taraaa dh 6 bulan..Allah permudahkan segalanye..

eventhough adik a bit smaller dr kakak, a bit keee... kakak mase 6 bulan was 8.2kg.. adik skrg maybe nearer to 7kg.. hikhikhik.. ramai atau semua org ckp adik ringan.. positive side is ramai nk dukung without merungut.. kihkihkih.. kalu misha dulu, kejap je, pass kat org lain.. lenguh wehhh..

hana baby yg cool, bile cukup makan dia akan tidoo jek.. baik sgt.. beza ngan tatak cha nye.. muka pun jenis redha je kene buat ngan kakak... siap senyum lagi.. kene hempap ngan kakak, dia leh tdo.. aku punye la risau ingat nape x gerak2.. rupenye tido... :)

budak tecik cayang ni....
about hana lagi,
hana merangak lewat, mase 4 bulan pun lum merangkak.. geram je, dia rela baring, senyum2 dari wat kije.. tp x lame.. 4-5 hari lepas tu dia g boleh meniarap.. itu pun bile dia ngamuk.. ngamuk2 terus ter meniarap.. pastu dia diam, sbb maybe heran.. eh, aku beralih position lak.. :D
so dari lepas itu lah, terus rajin wat kije, now tgh berlatih nk merangkak lak.. xpe dik. slow2.. cepat2 nnti cepat besar.. hihi

hana skrg,
dh ade 1 gigi susu yg sgt kecik.. baru surface je, org putih ckp white cap tooth.. aku pun x perasan, sbb xde sign og demam.. tp mase menyusu sakit la jugak, ku pikirkan sbb dia lapar x cukup susu maklum lah bulan pose.. heeee..

susu hana lak,
alhamdullilah.. aku masih lagi mengusung beg pam ke mane2.. masih lagi jadi bff aku..  tak sangka dh 6 bulan.. even adik dh campur susu, tp most of the time will be direct feeding when she with me  besh rupenye perasaan tu... nikmat yg superb!!.. sbg reward utk aku, aku adiahkan beg pump baru utk aku.. ngehngehngeh

brang : autumn
senang leh isi swing skali ngan botol.. hehe

cite hana lagik..
selain nikmat ber breastfeeding, aku terjebak jugak pakaikan CD kat hana.. mula2 mmg rase leceh.. tp dh 2 mggu hana fully cd on weekend.. ok je.. tp so far cd ade 9 jek.. mmg x dan nk smpi ahad malam.. pg ahad dh abes.. then kene basuh.. hehehe
dh tu kemain, kenal branded cd je plak tu.. gigih la aku main kutu sbb nk tambah cd.. padan muke sbb kenal cd mahal dulu.. lepas tu baru tau ade cd murah.. hati dh berkenan yg mahal aje.. choii tau.. hahahaha.. terasa rajin bile ngk cd tersusun di jemuran.. padahal mesin yang basuh.. heeeee

caption : pempes santek dan mama rajin :D


cerita makan hana,
oleh kerana hari ni hana masuk 6 bulan, gigih aku ajak papa g beli buah utk wat puree.. satu lg pengalaman baru aku, sbb 1st solid food misha dulu wan yg buat.. semua wan... so this time around aku nk wat sendiri.. nk upgrade skill parenting aku ni.. anak dh bertambah, skill harus la upgrade kan.. kuikuikui
so today starting with her 1st solid food.. Apple puree..
gigih beli blender baru, lepas tu baru teringat baik beli balang dia je, motor guna yg lame... idaman aku blender cum steamer Avent tu.. tp mahal naaa, kalu nk beranak lg 5-6 org lagi baru berbaloi beli... hehehe

sebiji apple puree.. utk hari ni dan stok esok..
tak sabar nk tnye mak, penerimaan hana.. hope dia suke.. aku pun baru tau kewujudan 4 days rule.. tu lah akibat kebergantungan kat mak sgt.. hukhukhuk.. so aku apply utk hana plak.. misha dulu awal2 nk makan nestum.. utk hana, aku kalu boleh xnk try.. nk try homemade food jek.. insyaAllah.. :)

sila telengkan kepala.. hihi
persiapan untuk prepare solid food utk hana :)

ok la.. stop dulu.. nnti cite pasal kakak cha plak..
kakak cha skrg.. hmmmmm..
positive thing, cha dh mule sayang adik.. tp cara sayang tu lah.. wat hati nk masuk toilet pun x tenteram.. aduhh..
ok next time cite.. ni bg full coverage utk adik dulu..
jumpe lagi.. insyaAllah :)
tata

Friday, July 12, 2013

solid food for baby hana

salam,

just nk share this table, so that after this aku can sini jek.. jenis nk cari kat pc.. asyik hilang ajek.. :)

lagi 4 hari adik dh nk masuk 6 bulan.. cepatnyeee masa berlalu... adik jgn besar cepat sgt, nnti mama kene cari baby baru lagi plak.. haahhahhha


so far, surounding environment lum berjaya memujuk aku bg makan kat adik, not like misha.. 5 bulan dh merasa nestum dah.. aku kalu boleh xmo introduce nestum kat hana, plus nk menvariasi kan makanan.. semoga berjalan lancar.. aminn

sekarang pun kemaruk ngk org makan.. kakak mamam, dia leh kejor.. (maksudnye guling2 nk pegang tgn kakak) bukan kejar bebetul je..heeee

k la..
tata
happy weekendd

Thursday, July 11, 2013

Salam 1 Ramadhan

assalamualaikum..

satu ramadhan

alhamdullilah, sehari dh puasa.. berjaya gak wat juadah bersahur.. keletang keletung kul 4pg bangun.. bersemangat ngk nasi masak 1 1/2 pot abes licin x sempat nk tinggalkn cha makan siang nye.. hikhikhik.. biasenye dulu sahur rumah mak, since dh pindah ni, jauhhnye la haii nk g.. kalu berbuka ok lagik.. hihihi

puasa kali ni, mcm biase meneruskan kelaziman berniaga kat pasar ramadhan.. lokasi gerai lebih kurang same mcm tahun lepas.. kawan2 yg nk datang dinasihatkan dtg awal.. takut kehabisan, tp this year arup tambah balang.. harap dapat puaskan hati peminat ribena laici dia tu.. :)) mmg penat dan hopefully my husband can cope with the kesibukan dan kepenatan dia tu.. dan dapat tarawih.. in sha Allah. :)

puasa kali ni, aku berpuasa dgn 2 org anak dara itu... mungkin kurang la mase puasa dgn budak, just on weekend sahaje.. so time masakkn nasi goreng utk kak cha hari sabtu ahad je. heeee... tp untuk adik, supply susu kene berterusan.. cabaran lebih tahun ni.. but it's fun!!..
tak sangka menjelang 6 bulan ni aku masih kehulur kehilir mengusung beg pam..alhamdullilah..x sangka.. even adik dh x fully bf.. tp aku akan pastikan dia dapat bm se maksimum dan selama mungkin.. amin...


cayang adik katenye..
ok la... dh nk start keje..
tata..