Tuesday, July 16, 2013

Hana 6bulan

salam..

quick update sblm mama x berkesempatan dan update lagi sebulan..

alhamdullilah, my Hana dh turns to 6months hari ni.. syukur padaMu Ya Allah, sekejap je masa berlalu, mcm baru je give birth, adik admit sbb Jaundice, berat x naik banyak, problem susu ciput.. risau2.. skrg taraaa dh 6 bulan..Allah permudahkan segalanye..

eventhough adik a bit smaller dr kakak, a bit keee... kakak mase 6 bulan was 8.2kg.. adik skrg maybe nearer to 7kg.. hikhikhik.. ramai atau semua org ckp adik ringan.. positive side is ramai nk dukung without merungut.. kihkihkih.. kalu misha dulu, kejap je, pass kat org lain.. lenguh wehhh..

hana baby yg cool, bile cukup makan dia akan tidoo jek.. baik sgt.. beza ngan tatak cha nye.. muka pun jenis redha je kene buat ngan kakak... siap senyum lagi.. kene hempap ngan kakak, dia leh tdo.. aku punye la risau ingat nape x gerak2.. rupenye tido... :)

budak tecik cayang ni....
about hana lagi,
hana merangak lewat, mase 4 bulan pun lum merangkak.. geram je, dia rela baring, senyum2 dari wat kije.. tp x lame.. 4-5 hari lepas tu dia g boleh meniarap.. itu pun bile dia ngamuk.. ngamuk2 terus ter meniarap.. pastu dia diam, sbb maybe heran.. eh, aku beralih position lak.. :D
so dari lepas itu lah, terus rajin wat kije, now tgh berlatih nk merangkak lak.. xpe dik. slow2.. cepat2 nnti cepat besar.. hihi

hana skrg,
dh ade 1 gigi susu yg sgt kecik.. baru surface je, org putih ckp white cap tooth.. aku pun x perasan, sbb xde sign og demam.. tp mase menyusu sakit la jugak, ku pikirkan sbb dia lapar x cukup susu maklum lah bulan pose.. heeee..

susu hana lak,
alhamdullilah.. aku masih lagi mengusung beg pam ke mane2.. masih lagi jadi bff aku..  tak sangka dh 6 bulan.. even adik dh campur susu, tp most of the time will be direct feeding when she with me  besh rupenye perasaan tu... nikmat yg superb!!.. sbg reward utk aku, aku adiahkan beg pump baru utk aku.. ngehngehngeh

brang : autumn
senang leh isi swing skali ngan botol.. hehe

cite hana lagik..
selain nikmat ber breastfeeding, aku terjebak jugak pakaikan CD kat hana.. mula2 mmg rase leceh.. tp dh 2 mggu hana fully cd on weekend.. ok je.. tp so far cd ade 9 jek.. mmg x dan nk smpi ahad malam.. pg ahad dh abes.. then kene basuh.. hehehe
dh tu kemain, kenal branded cd je plak tu.. gigih la aku main kutu sbb nk tambah cd.. padan muke sbb kenal cd mahal dulu.. lepas tu baru tau ade cd murah.. hati dh berkenan yg mahal aje.. choii tau.. hahahaha.. terasa rajin bile ngk cd tersusun di jemuran.. padahal mesin yang basuh.. heeeee

caption : pempes santek dan mama rajin :D


cerita makan hana,
oleh kerana hari ni hana masuk 6 bulan, gigih aku ajak papa g beli buah utk wat puree.. satu lg pengalaman baru aku, sbb 1st solid food misha dulu wan yg buat.. semua wan... so this time around aku nk wat sendiri.. nk upgrade skill parenting aku ni.. anak dh bertambah, skill harus la upgrade kan.. kuikuikui
so today starting with her 1st solid food.. Apple puree..
gigih beli blender baru, lepas tu baru teringat baik beli balang dia je, motor guna yg lame... idaman aku blender cum steamer Avent tu.. tp mahal naaa, kalu nk beranak lg 5-6 org lagi baru berbaloi beli... hehehe

sebiji apple puree.. utk hari ni dan stok esok..
tak sabar nk tnye mak, penerimaan hana.. hope dia suke.. aku pun baru tau kewujudan 4 days rule.. tu lah akibat kebergantungan kat mak sgt.. hukhukhuk.. so aku apply utk hana plak.. misha dulu awal2 nk makan nestum.. utk hana, aku kalu boleh xnk try.. nk try homemade food jek.. insyaAllah.. :)

sila telengkan kepala.. hihi
persiapan untuk prepare solid food utk hana :)

ok la.. stop dulu.. nnti cite pasal kakak cha plak..
kakak cha skrg.. hmmmmm..
positive thing, cha dh mule sayang adik.. tp cara sayang tu lah.. wat hati nk masuk toilet pun x tenteram.. aduhh..
ok next time cite.. ni bg full coverage utk adik dulu..
jumpe lagi.. insyaAllah :)
tata

No comments: