Monday, December 31, 2012

Kenangan 2012

salam..

eh cam skema lak tajuk aku tu.. malas nk taip, tp cam harus je nk sematkan kenangan utk anak cucu nnti.. ecehhhh

2012 is soooo nice to me... Alhamdullilah... even ade gak perkara yg mengugat jiwa raga.. tapi lupakan saje kenangan pahit, kite coretkan kenangan manis sajek yep.. :)

antara yang manis nye tak lain tak bukan..

MARCH - Happy 2nd Birthday my dear princess... :)

Ujung bulan dapat bonus.. yeahaaaaaa... ape aku buat eak dgn duit tu... yg sgt pasti aku beli tiket Legoland utk 3 org.. yg lain2, ntah hape ntah... saving pun ade jugak.... sket jek.. hahahah

MAY - aku disahkan pregnen lagi oleh kawan2 aku.. sbb mase ni lum jmpe doktor lagi.. Alhamdullilah..syukurrrr Ya Allah, permintaan kami dikabulkan... bermula lah episod tak lalu makan aku... semuanya same copy cat mase aku ngandungkn misha.. almost the same..

Juga merupakan bulan anniversary bg kami.. Alhamdullilah yang ke 3.. ingatkn nk g tdo semalam kat Grand Lexis.. tpi aku lak dh pening2 lalat.. in fact dh booked pun.. seb baik leh cancelled booked without any penalties... hihihi

JUNE - Alhamdullilah, dh disahkan preggy oleh doktor bertauliah.. hikhikhik... mood makan lansung yilek... kadang2 satu hari tu aku cume makan biskut jek.. berat mmg turun banyak... almost 15kg uolsss... tp ape lah sgt 15kg tu dgn berat asal aku ni kan.. xnampak pape sgt pun.. hikhikhik

Dapat supprise i pon dr papa, dgn ucapan, semoga mama makan2 mcm selalu.. hikhikhik.. dulu aku makan dia risau.. aku x makan pun risau gak.. kehkeheh

JULY - berpuasa bersama misha.. oleh sbb selera makan xde.. aku mmg x makan sgt pun mase berbuka... aku suap misha makan, sbb dia sgt heboh waktu berbuka.. aku lak, tggu arup balik dr pasar ramadhan then teman dia makan...

Air ribena semakin mendapat sambutan, puas aku suh naikkan rege, mmg xde pun.. rm1 utk air ribena laici which is kat tempat lain rm2 or rm2.50.. tak pe lah, anggap je lah bersedekah di bulan puase... alhamdullilah... hari2 mmg sold out.. aku pun x penah g bazar, tp kalu dgr org cerita, laki aku mmg x sempat ddk...

Rezeki... Tahun depan kite jmpe lagikk :)

AUGUST - Hari raya pertama Aidilfitri jatuh pada hari jadi aku... my 30th birthday... heeeeeeeee....

Beraya bersama Misha... :)

SEPTEMBER - Selera makan makin ok.. berat dh x turun, tapi x naik.. perut ajek yg naik.. hihihi

OCTOBER - Hari yg dinanti2, vacant posession utk umah baru kami... Alhamdullilah... syukurrrr..
dh start bayar full..

pindah maybe lepas aku berpantang February 2013.. tp berat hati ssgt nk tinggalkan umah sewa skrg ni, depan umah mak.. leh jenguk2 mak slali... sob sob sob

kene start berjimat... ingatkan bebetul la berjimat... rupe-rupenyeee

NOVEMBER - Papa request nk tukar kete... ya hampunnn... mak ok jek.. settle pasal loan, makanye berkereta baru lah kami...

Adik baby dh diketahun gender nye.. maka berpink2 lagi lah mama kali ni... hikhikhik..leh teman kakak main nnti.. :)

Kakak Misha plak kemain dh mulut dia.. dulu risau anak x pandai ckp, skrg pening nk layan... hikhikhik.. but me suke.. syukur2... doakan kasih sayang sy x berbelah bahagi terhadap 2 org anak sy nanti yep.. aminnnn

DECEMBER - Alhamdullilah, rezeki Allah bagi dalam berbagai bentuk.. berita gembira yang leh watkan kami bernafas tahun depan.. syukur... saban bulan, org nampak kamu happy dgn ape yang kamu buat... dh lebih kurang masuk 3 thn dh laki aku benti keje.. Alhamdullilah, rezeki Allah tu luas... next project nk jual laksa/mee kari/cendol katenye.. kekekke

Mama pun tggu time nk deliver...barang2 adik + mama almost complete.. tggu cuti 2 bulan jek lahhh.. bila la nk 3 bulan eak... hikhikhik

ok la..  tata..

cukup la masam2 manis 2012 aku ni.. jmpe tahun depan.. hihihi...

Friday, December 28, 2012

36 weeks

salam..

ok, berjmpa lagi kite.. hihi..

alhamdullilah, menjangkau usia kandungan yg ke 36minggu.. syukur ya Allah..

tentang baby..
semalam g check up, baby is doing fine.. alhamdullilah..  air ketuban ok, kedudukan uri pun dh naik, kepala dh masuk kat laluan keluar... hikhikhik berat estimated dlm scan 2.87kg.. doktor estimate akan naik seminggu 200g,  .. hopefully bersalin nnti besar lebih kurang kakak misha.. amin..

oleh kerana semua ok, doktor pesan next week dah leh plan utk bersalin.. ops... tak mo cite.. hikhikhik

updates dr last week, alhamdullilah  ade yg berkurang..

list dr last week :

1. nk beli kain kapas (3 ela) - 3 helai bedung antar tempah 
2. gugu swaddle (perlu tak eak? hihhi) - xmo beli lah
3. pempes NB...
4. nappy balm
5. selipar mase kat klinik. 
6. air selusuh.
7. cari balik akar fatimah
8. set berpantang..
set berpantang pilihan aku kali ni ialah
a. krim herbanika barut dan minyak herbanika dr nona roguy
b. gamogen gamat dr healin
c. set berpantang bersama shaklee..
d. pilis + param brand wak minah.. hihihi
e. luctol

air zam zam pun dh jmpe kat angsana.. alhamdullilah.. tinggal nk buat air selusuh ngan rendam akar fatimah.. ari tu aku mencari gamogen kaler merah tu, sold out plak.. dh 3 booths aku g.. nnti wiken ni cari lagik..

last minutes preparation, tp syukur ssgt semuanya dipermudahkan.. baju cha pun aku dh basuh.. rendam varnish dulu.. sakit pinggang.. mak ckp, lawa2 lagi baju anak ni long.. aku x bgtau sbnrnye ade baju yg x sempat pakai.. hikhikhik..

list ni sgt membantu utk aku.. :)
sape nk, leh bgtau.. ecehhhhh

kuikuikui..
barut adik pun dh siap.. aku order kat kak rosniah dr anggun flora.. ahad ni COD kat umah dia..

polkadot pink for baby... :)
ok, mama ngidam nk belikan adik bb swing ni.. tapi risau plak, if adik baby xmo swing2 dlm ni.. so smpi skrg la pending... musim sale pun dh nk abis.. kalu tggu adik lahir, mmg beli with normal price lah.. sgt merugikan.. tapi if beli, takut rugi..

dulu, aku belikan cha fisher price rocker chair tu.. x nk naik, melalak letak atas tu.. maybe sbb dia rocker, just vibrate jek, bukan swing.. misha rase x syiokk kot.. kehkeh..aku dh let go kat mudah.my.. sbb sakit mata, jadi tukun jek.. hikhikhik.. dilema plak..

ade sape yg beli baby swing ni tak? leh share experience, anak ok tak?


contohnyeeeee...

ok, semua kaler pink.. tetibe kalu kuar boboy, kite shopping lagik!!.. yeay.... hihihi

tentang kakak
alahai, hari2 sayu memikirkan dia.. I had so many mixed emotion, when i'm thinking about her.. hrmmm... it's about time to her to have adik.. smpi skrg bila tnye nk adik tak?, dia ckp nanak.. aye sayang mama papa.. sket2, mama nk peluk leh tak? mama nk ciyum leh tak? aye nk tdo sini, pangku mama.. :((

setiap mlm, bile nk tdo, aku ckp misha nnti kene tinggal 1 malam dgn wan ye.. mama nk g keluarkan adik ni.. (ayat sgt x besh.. kikiki).. dia bangun.. haaaaa, nk kuarkn adik ke?? aye nk ikut mama.. aduss.. aku x penah lagi, xtdo ngan dia even 1 nite.. hukhukhuk..

harap nnti misha sgt happy bila dh jmpe adik.. semoga cha jadi contoh yg baik kat adik2 dia nnti.. amin..

sumpah aku sayu betul la... sobsobsob

ok la.. tata semua...
jmpe lagi di minggu 37.. insyaAllah.. :)

Friday, December 21, 2012

35 weeks

salam...

alhamdullilah, syukur now dh meet minggu yg ke 35.. thank you Allah swt.. tp me dh start sedih2, same mcm misha dulu.. kalu dulu sedih if x jmpe hubby lagi.. now sedih ganda 2, takut if x dapat jumpe hubby ngan buah hati intan payung sy tu, sape lagi kalu bukan misha.. sob sob sob

normal kot utk mama2 yg hampir nk bersalin tp blum bersalin lagi... ^_____^

tentang kerja plak, kerja smpi hujung tahun dh almost settle, last assessment is today, nnti aku calculate score, dapat la unofficial score utk kire dlm KPI.. KPI online pun lum publish lagi, mau aku isi mase dlm pantang nnti ni.. hikhikhik.. harap semuanya okey2 aje.. harus aku save semua data dalam pen drive dulu.. Ya Allah, harap dipermudahkan semua urusanku kelak... Amin.. tp if settle semuanya sebelum aku bercuti.. lagi la bersyukur... :)

harap2 2 bulan aku cuti nnti, xde la banyak perubahan.. kalu bebetul pindah ofis, jgn lupekan akak yee adik2 semua.. tolong angkatkan kotak2 hakak.. uwwaaa, x syiok la xleh join same.. tp as pengawas kebersihan a.k.a area coordinator for 5S, harus la akak buang dulu mende2 yg x pki ni.. hikhikhik

eh masih cite pasal kije plak.. harap2 la set KPI, mase aku dh naik keje.. ok stop pkir pasal keje.. :D

tentang rumah... ohh, mmg dh lame xpkir, hukhukhuk.. yg aku tau, ade la bacis2 thing yg dh booked.. tak sabar nk pindah, tp lagi tak sabar nk jmpe adik.. muahh..muahh...

lege jugak sbb barang2 adik baby almost settle.. last minutes,.. semalam settlekan semuanye.. so yg tinggal cume:

1. nk beli kain kapas (3 ela) - 3 helai bedung antar tempah
2. gugu swaddle (perlu tak eak? hihhi)
3. pempes NB...
4. nappy balm
5. selipar mase kat klinik.
6. air selusuh.
7. cari balik akar fatimah
8. set berpantang..
set berpantang pilihan aku kali ni ialah
a. krim herbanika barut dan minyak herbanika dr nona roguy
b. gamogen gamat dr healin
c. set berpantang bersama shaklee..
d. pilis + param brand wak minah.. hihihi
e. luctol
ni sajek, tu pun dh 3++..

semalam jugak, aku basuh baju2 baju adik.. sakit pinggan aku.. padan muka x buat awal2..

insyaAllah long wiken ni, nk basuh baju kakak plak, yg molek2 lg.. nk rendam dulu.. kalu berbulus2, aku buang aje lah.. hikhikhik.. tp mostly tinggal kaler pink, kaler selain pink sume dh ditapau abes oleh mak ngah misha, siap ckp, alaaa long ko mesti beli lain punye.. chett... kehkehkeh

doakan supaya semuanya dipermudahkan ye, semoga baby sihat dan secumilsss kakak mishanye.. amin...

kesian baby ni, x lame lagi nk jadi kakak dah.. hihihi...
 
ok la.. tata.. happy weekend semua.. jmpe lagi di minggu ke 36.. gulpppp...


Monday, December 17, 2012

001# New / Preloved to let go

salam..

terpkir2 mcmane nk kurangkan baju2 anak dara nih, serious banyak betul.. even ade adik2 nti, xkn la mak x teruja nk beli baju baru untuk adik kan...

tetibe dpt idea malam2 buta, nk jual as preloved dan ade yg new as stated nnti yep.. :)

ni ade sket jek.. nnti akan update lagi if sambutan mengalakkan.. hikhikhk

brand : crazy 8 (new)
size : 2y
rm30 + free postage

brand : carters (new)
size : 24m
rm30 + free postage
-sold-

brand : marks n spencer (new tp dh basuh)
size : 2-3y
rm30 + free postage

brand : crazy8 tops(new tp dh basuh) + skirt (preloved)
size : 3y + 2y
rm30 + free postage

brand : poney (preloved)
size : 18 - 24m
rm20 + free postage (each)
-sold-

brand : old navy (new)
size : 9
rm16 termasuk free postage

brand : Old Navy and Baby Gap
size : 2y + 18 24m
price : combo rm30 termasuk pos

brand : anakku (new)
size : 0 - 6m
price : 16 termasuk pos

brand : kiko + disney
size : 0 - 6m dan 6 - 12m
price : 56 termasuk pos (combo)
ok yang ini dulu ye.. jom la beli.. tolong saya kurangkan kesesakkan almari misha.. hikhikhik

p/s - nk bgtau mostly original dr US/UK taw, sy beli via pesonnal shopper, except yg brand Poney lah..hihihi.. condition preloved mcm ready to wear lah.. :))

jika berminat
leh email pada saya : chihira_pinky@yahoo.co.uk atau 019 - 7343286 (sms k)

ok la.. tata

Thursday, December 13, 2012

Doa dan Zikir ketika hendak bersalin

salam,

nota ini saya jmpe di sini.. credit to this blog :) http://doamommyutkmu.blogspot.com/

Sumber dari tulisan Dato’ Ismail Kamus, Indahnya Amalan Doa Susuli Kehidupan dan Usaha dengan Doa, dan beberapa bahan rujukan lain.
 
Semoga dengan amalan berterusan, dipermudahkan proses utk melahirkan zuriat tersayang.

Selain dari ayat2 lazim, zikir yang berterusan dan doa2 petikan dari Al-Quran, untuk memudahkan proses ketika mula sakit bersalin;
 
Bacalah ayat Kursi
 
 
Allah, tidak ada Tuhan selain Dia. yang Maha Hidup, yang terus menerus mengurus(makhlukNya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Milik-Nya apa yang ada di langit dan apa yang ada dibumi. Tidak ada yang dapat memberi syafaat di sisiNya tanpa izinNya. Dia mengetahui apa yang di hadapan mereka dan apa yang di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui sesuatu apa pun tentang ilmuNya melainkan apa yang Dia kehendaki. Kursi-Nya meliputi langit dan bumi. Dan Dia tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Dia Maha Tinggi, Maha Besar.
 
 
 Baca juga Surah Al-A’raaf ayat 54

Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa lalu ia bersemayam di atas Arasy, ia melindungi malam dengan siang yang mengiringinya dengan deras (silih berganti) dan (ia pula yang menciptakan) matahari dan bulan serta bintang-bintang, (semuanya) tunduk kepada perintahNya. Ingatlah, kepada Allah jualah tertentu urusan menciptakan (sekalian makhluk) dan urusan pemerintahan. maha Suci Allah yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam.
 

Kemudian, amalkan baca Surah Al-Insyiqaq, Ayat 1-5 (jika mampu, bace keseluruhan surah )





(1) Apabila langit terbelah (2) dan patuh kepada Tuhannya, dan sudah semestinya langit itu patuh (3) dan apabila bumi diratakan (4) dan memuntahkan apa yang ada di dalamnya dan menjadi kosong (5) dan patuh kepada Tuhannya dan sudah semestinya bumi itu patuh (pada waktu itu manusia akan mengetahui akibat perbuatannya)
 
 
Selain daripada itu, amalkan doa Nabi Yunus;

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ
 
Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim


Ketika mula sakit hendak bersalin, perbanyakkan tasbih dan zikir
Maha Suci Allah
 
Aku memohon ampun kepada Allah


 Bila saat-saat hendak bersalin, boleh la dibaca

Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah


 

Wednesday, December 12, 2012

Membeli product Tanamera secara 'loose items'

salam..

hi semua.. memandangkan dh menjelang minggu ke 34 nih.. harus lah servey set berpantang mane yg elok kan... jgn jadi mcm mase misha dulu... mmg x luak pun.. hukhukhuk...

dulu aku beli set leesa formula..tak ingat bape isi dlm tu, tp mmg mkn pun sebijik dua ajek.. my mistake.. tp bengkung dia sgt best!!.. serious, leh cover smpi bawah punggung.. so kali ni x yah beli bengkung... jimat sket..

skrg plak, kononnye nk beli barang secara berhemah, nk beli loose items.. dh antara product yg aku sdg eye-ing is Tanamera.. review semua ckp best.. makanya laju2 la aku tnye pakcik google.. ramai juga yg beli set dgn harga rm360.. Tanamera ni bukan jamu based.. ala2 spa gitu.. so sape yg mmg rajin membelai diri mase pantang, leh la lajus2 order.. :)

oh ya, akibat rajin menggogle, aku pun baru tau yg Tanamera ni leh beli secara loose..  pada sesiapa yang berkehendakkan, kindly search this website ya... :)

http://tanamerapostnatal.com/products-page/

akan tetapi, jualan direct dari website cume utk sets sahaja.. rm360 kot.. makanya rajin2kn diri hantar email kepada customer service mereka, dh email anda akan direply dgn kadar segera..

antara harga yg sy dapat ari tu dr customer service mereka:

VCO rm34
Brown formulation soap rm15
Lavendar floral water rm36
Herbal massage oil rm33
Feminine herbal wash rm26.50 (12 uncang)
Herbal bath rm26.50 (12 uncang)
Boreh body scrub rm46
Bengkung rm50

Produk berikutnya hanya terdapat dlm set, tak boleh beli loose:

Firming herbal blend paste (tapel)
Calming herbal blend paste (pilis)
Herbal tea

ataupun ade lg satu website ni, terus boleh beli dr website.. asyikkkkk...

http://www.tanamera.com.my/

perlu diingatkan bahawa purchased above rm100 jek yg akan dilayan.. hikhikhik..

oleh kerana aku  cume berhajat utk membeli 2 jenis products ajek, makanye x lepas la utk order.. hukhukhuk...

tapi akibat rajin mengFB lak, aku baru tau, ade jual retails kat Colours at Mall of  Medini Mall, Nusajaya... dekat jek ngan opis aku... yehaaaa...

aku cume nk beli 2 items ni jek.. wink wink



VCO rm34 - utk melembabkan kulit supaya elak stretch marks, sapu kay perineum dr masa 24 minggu pregnany utk melembabkan kulit dan senang buka (dilate) waktu bersalin supaya kurangkan pengoyakan, minum 1 sudu makan 4 minggu sblm EDD sbg selusuh.

 
Brown formulation soap rm15 - utk mencerahkan kulit sbb ia macam scrub, boleh kurangkan tompok2 hitam/pigmentation yg disebabkan hormon...selalunya kat ketiak, leher, kelengkang, perut. Utk effect paling bagus, sapu VCO kat badan selepas mandi dgn Brown soap, utk kulit yg lembut, halus dan cerah...

ok la... semua..
selamat ber'Tanamera'.. :)
tata