Monday, February 27, 2012

JJCM #004 Kapten Steamboat and Grill Johor Bahru

salam..

sape nk jmpe Kapten? angkat tangan!!!.. hihi.. weekend lepas kami g jmpe Kapten Steamboat and Grill.. :)restaurant ni, area kedai2 baru tepi jalan dekat dgn taman tasek.. satu jalan sebelum simpang nk g sekolah teknik jb, teknik perdagangan, PPD Johor bahru..

kapten steamboat ni, kt 1st floor taw kawan.. bawah ade kedai makan gak.. tp x ingat kedai ape.. hihi

hello captain!!
kalu wiken, operation from 3pm - 12pm :)

masuk2 kedai, mmg xde org lah.. reached there around 4pm.. kosong.. dlm hati takut x besh.. tp niat mmg nk rase2 je.. bukan nk makan bebetul.. hihihihi.. cari2 tempat, misha nampak tempat dia.. wahhhh.. ade mini playground lah.. terus teruja, sbb misha mesti suke, then papa mama leh makan dgn aman.. sebelum keluar, dh bg diamakan kenyang2... hihihi..

risau jugak, anak tgn x leh duduk diam kan,takut dia pegang plate mahal tu.. so kami makan mmg x tenteram jugak, nk control tgn dia.. makin x bg, makin nk usik... budak2.. tp most of the time, dia main kt playground... misha agak teruja gak, sbb nampak kenderaan lalu lalang, sbb dia ade kt tingkat 2 kan..jakun anakku..maklum la x duduk umah atas.. hikhikhik

ktorg duduk bebetul depan tempat menan ni.. hihi
so mase nk order agak kekok lah. ye lah x penah kan.. wat2 pandai.. bace menu bebetul.. slalunye pilih yg waiter recommended dulu.. ataupun, yg menu ade tanda good... ngehngehngeh...

utk grill, kami pilih yg set combo.. pilih 3item 1piring.. cost us about rm13.. aku amik ayam, sotong ngan daging.. utk stemboat plak, amik kuah tomyam.. arup amik suka2 dia.. seb baik ade hotdog.. aku amik hotdog tu wat grill.. bg misha..sedappp.. hhi.. tambah nasi goreng kampung.. banyak gila.. niat nk share.. tp mcm mmg utk 2 org, x tau la mmg dia buat utk 2 org ke hape.. hihhi

grill pki majerin je kawan2... haha.. aku mula2 x pki majerin..x menyabar.. jakun okeh.. :P
steamboat.. next time amik soup plak ye..
nasi goreng kampung... banyak kan.. plate besar ni..
aneka jenis sos..
best.. anak main depan mata.... hati pun manyak senang.. :)

ok lah mama, next time leh g lagi.. cha sukeee..
overall, mmg RECOMMENDED.. mmg leh pegi..tambahan air ade 3 gelas.. total sume rm49.50.. makan pun kenyang.. mahal ke murah eak? hihi..

so lepas ni, kalu g, nk amik udang, kambing, kerang plak.. mesti lagi syiokk.. lagi satu lupe nk amik dessert... xpe lahh.. org tgh diet, x makan dessert pun x pe..kahkahkah

ok la.. harap korang pun terjebak..sorry gmbar x cun, so x leh wat korang tergoda sgt.. tp taste mmg sedap... sila lah percaya.. hihihi

tata.
namo monday bluess. eak.. ihihi

Friday, February 24, 2012

2 tickets for FREE..

salam..
TGV cinemas :)
yeayy... 3 hari lepas dapat 2 tickets ngk wayang for free... open tickets and valid till 30 June 2012... syiok kan.. thank a lot to sportclub ofis ni sbb sponser semua pencarum.. ngehngehngeh...

cha punye? nnti suh papa beratur beli yg lain eak.. tak pun cha kn pangku jek.. mane ade ticket.. :D..

hrmm.. nk ngk cite ape eak kawan2? supaya jadi sgt berbaloi2 dgn ticket free ni.. TGV kt JJ tebrau la kan.. kalu nk masuk TGV yg paling best, aku prefer KLCC.. kehkehkeh... tp jgn harap la suami ku nk layan... :)

ape la cite yg menarik smpi bulan 6 ni eak..rajin aku google.. utk opismate aku gak nih, diorg pun kononnnye nk cari cerita paling besh abad ini.. kikiki.. siap nk yg 3D..(3D sila tambah dana sendiri ye kawan.. )

# sorry la geng, x jmpe.. kkkekekeekkeek...

k la.. tata semua...
happy wiken.. :)

Wednesday, February 22, 2012

~ eh ade BE lah

salam..

td kan, mase aku check2 mr nuffnang kan, (baru wat 1 entry dh check nuffnang.. jakunn.. haha), aku nampak ade lg 1 BE baru selain Kimberly Clarke Huggies Dry Comfort dan Dutch Lady Friso GUT..yang terbaru ni ialah Nikon..  :)


terima kasih my nuffnang.. agaknya skrg ni mmg musim awak baik hati bagi semua blogger2 termasuk saye.. even xde banyak pun duit bertambah, tp rasa happy tu tetap ade.... hikhikhik.. alhamdullilah... syukur.. :)

k la.. nk balik tata.. :)

Merisik

salam...

korang dulu ade adat merisik tak? mesti ade kan.. nnti pihak lelaki bg kita cincin risik @ tanda kan? but ade cerita kelakar pasal merisik ni trjadi pada aku.. muahahhahaha.. tetibe teringat dn rase nk share.. ade ke org kene risik 2 kali tp risikan diterima drpd org yang same.. hehehhe

kisah nye mcm ni...
pada awalnye maaruf xmo susahkan parents dia, so dia decide nk merisik aku sendiri.. ye dtg sendiri seorang diri... 2nd time datang umak aku.. 1st time mase raye... :)

mase datang tu, dia pki smart2... cakap sopan2.. hrmm laki aku, mmg pandai absorbed dgn semua golongan masyarakat.. sbb dia suke berborak.. tp kalu dgn org pendiam, dia akan mati kutu.. hihi.. ok smbung cerita, mula2 sesi interbiu lah, ayah aku tnye2 la.. tp xde la mcm inspector gadjet kan.. ngk mcm ayah ngan mak aku keputusan idea plak nk bertanya2, nerbess kot 1st time terima bakal menantu.. hihi

bila tgh arup ckp, ape tujuan dia dtg ni... tup2 mak aku suruh aku masuk bilik.. hahahhaa... ye lah.. ape kejadahnye aku dok tercongok kt ruang tamu gak.. hahah..kelakar2..

lepas tu.. ok la.. aku dh dirisik.. hatiku berbunga2.. gado2 mmg ade.. sulaman kasih sayang name dia.. hahaha

tup2, selang semimggu, arup ckp mak ayah dia nk dtg.. haa.. mase ni mmg aku plak yg nervous.. ye lah, x penah jmpe kan.. hoo em geee... takut nyeee... kalu dia x gemar menantu gebus cam aku cam ni.. tp dh ngk gmbar kan.. huhuhu.. tp aku terharu sgt, sbb arwah mak arup mmg x sihat... tp dia nk dtg sgt2... sbb mcm x best katenye nk amik anak dara org, tp x proper.. al-fatihah utk arwah mak..

pada hari yg dijanjikan, maka datanglah rombongan tu, ade 5 org rasenye.. ayah, arwah mak, ibik, menantu ibik ngan adik hubby.. lepas hidang2 air ngan makan simple2 jek, aku pun masuk bilik.. baru lah formal kan.. pandai aku masuk bilik.. hihihi..

lepas kata sepakat dh termeterai, 14 June 2009 tarikh dipilih.. maka aku kene keluar la sarung cincin tanda kan.. mase aku keluar tu, yg sarungkn makcik arup, malu nye wehhhh, sbb ibik ckp, eh cincin ni mcm besar, kok pakainye ketat jugak.. haaaaaaaaaa.... malus.. merah muka aku.. mmg ketat pun time tu.. skrg pun ketat jugak.. mase preggy longgar ssgt.. hahahha..

best gak kenang2 kn mase kene risik tu.. ade 1 je pengalaman aku, ye lah sorang je dtg kan.. hikhikhik.. alhamdulllilah..majlis pertunangan berjalan lancar... semua org puas hati.. syukur.. :)

ok la.. saje mengimbau kenangan2 manis.. nak2 mase tgh bersengketa ni kan.. ngehngehngeh...
lebiu papa misha.. :)

tata

Friday, February 17, 2012

Misha and Words #1

salam..

pernah dulu aku bgtau yg aku teringin nk wat entry tentang words, yg misha akan explore smpi la dia pandai berckp dgn lancarnya. kat sini...

tapi kemalasan yg amat sgt menguburkan segala impian yg ada.. hukhukhuk.. teringin nk menulis, tp idea xde.. now pun xde la idea sgt.. tp sbb nk sahut cabaran utk diri sendiri.. ku gagahi jua la.. mungkin ni la medium utk misha bace kegiatan dia masa kecik, even x semua aku catatkan kat sini.. hukhukhuk

ok jom start :

- YAYEI -

agaknye ape lah maksud dia kan... hahahha... bila nk makan, dia mintak yayei...yayei.. mula2 aku x paham sgt.. tp selang beberapa hari, baru aku paham ape yg dia nak tu.. bila nk makan nasik, dia mesti mintak.. hahah

-TUZU-

ni plak mintak smbil melalak.. nk tuzuu... nk tuzuu.. aku pun nk nanges same, kalu x paham.. nnti dia bagi botol.. ok mama dh paham darling..

-BOBOBOPEPE-

bile bg remote kt aku, maka paham la aku, ape yg dia nk.. ahhahah... kadang2 tu malam2 buta pun nak.. mane nk cari.. astro ade tak rancangan khusus utk 2 superhero cartoon di hati misha ni... mmg aku subcribe lah... hehehehh

ok lah.. nnti kalu ade lagi yg aku x paham, aku cerita kt sini eak.. hihi

jawapan utk episode kali ni ialah
-AIR-SUSU-BOBOIBOY & UPIN IPIN-

tata... :)

Online Shopping : Website dan Personal Shopper

salam semua..

bersemangat nk update sbb otai2 dh mengesahkan bahawa itu adalah BE yg sy idamkan selama ini.. :)

ni la activiti mama misha sejak setahun ni.. ye laaa.. cukup setahun kan.. happy aniversary to me.. :)
start dr president's day smpi la skrg pun tgh mr president's day... hehe.. ade yg sempat aku entrykan..

contohnyee drpada entry ni..

1. 1st time order.. lum smpi lagi... heee
2.  tambah order lagi..
3. akhirnya ia smpi jua.. :)
4. shopping utk raya.. :)
5. beli lagik.. :D
6. barang2 yg diorder mula sampai..

dan mungkin ade a few entry dh aku x capture kt sini atau pun tersadai kt draft.. hehehehe..

sorry to cik emy, sbb dh lame dia tnye, skrg baru sempt menjawab dalam bentuk entry.. diharap entry ni dapat menolong awak ye.. nak2 musim nk raya ni kan.. ke lambat lagi eak.. hehehhehe..

kalu cik emy atau kawan2 lain nk tau, aku cume bershopping kalu ade sale jek ye.. kalu xde sale mmg xde nye laaa.. tp masalahnye website kt US nun, leh dikatakan almost every week ade ye item yg sale.. camne tu... sian la makcik pokai dah... :D

antara website yg sy rajin usha ialah :
1. GAP - tapi dlm ni ade OLD NAVY juga.. sy slalu shopping kt ON.. sbb GAP mahal.. hehehe
2. CARTERS - also ade OSHKOSH.. 2-2 pun price reasonable kalu ade salee.. :)
3. Crazy8 - baju/legging dia murah2.. $1.99 pun ade.. kasut pun cumil2..
4. Gymboree - mahal taw.. mak x penah beli lagi.. kawan2 ade je try...
5. Macys - penah beli baju misha gak.. tp kene rajin compare.. kadang2 sini murah, kadang2 carters kt website carters lagi murah... penah beli timberland kt sini... murah rm100 dr sini.. :)
6. Kohls - ni concept dia same mcm macys, mcm shopping online store.. banyak brand dia offer.. so skali lagi, kene rajin compare.. hihi
7. H&M - ni order from UK.. baru je terjebak, sbb my fav personal shopper baru open spree utk ni.. hihi

ade banyak lagi la website yg personal shopper akan offer if dia ade open spree..like levis, victoria secret, coach, mark n spenser, etc.. banyak lagi... hihi

antara personal shopper yg menjadi fav saya ialah:

1. Lin Mili (FB)
2. Syuhada Azrule (FB)
3. Masfreenky Shopperholic (FB)
4. Aida Joseph (FB)

ni antara yg pernah sy berurusan.. insyaAllah, diorng mmg boleh dipercayai.. ye lah, kadang2 ade yg x percaya dgn shopping online kan..bayar barang tpi kene tguu smpi nk dekat 2 bulan baru barang arrived kt kite... actually, kite kene paham jugak situasi diorg.. banyak station parcel tu nk transit.. tggu clearance custom lagi.. mmg makan mase sket semua tu... so kene rajin2 bertabah.. heeee..

cara nk order plak.. mudah sahaje... :)

1. open website yg ade offer baik punye
2. copy link
3. PM personal shopper mintak quote - kite tak leh simply2 convert usd ke rm.. sbb harga yg personal shopper quote tu dh masuk harga upah dan shipping...
4. if price ok, proceed.. bayar - some personal shopper bg kalu kite bayar 50% deposit dulu.. balance mase barang dh smpi.. nnti dia yg remind kite.. kite pun jgn wat2 lupe.. hehehe
5. tggu barang ETA dlm 3-4 weeks atau mungkin lebey..:D

so yg penting adalah tahap kesabaran yg tinggi.. :)

ni hasil sebelum raya.. eh baju blogger baby pun ade lah.. :D
oh yaa.. kalu kawan2 nk beli Coach, sy sgt suggestkan order dr sini...tp biasa mereke2 ni open pre-order.. kadang2 je ade ready stock..

1. RNR2U Biz (FB) - murah sket, cepat dapat..
2. Lin Mili (FB) - murah juga.. :)
3. Syuhada Azrule - kak syu mmg slalu open spree.. :)
4. Princess V - banyak items.. rambang mata mcm nk beli semua.. hihi
5. Suki Shopmeholic - yang best dapat kotak mcm beli kt butik.. cepat.. packaging semasa nk pos kt kite mmg tip top.. :)

sedikit tips yang tak seberapa dr saye.. :)

1. kalu boleh/rajin/umah dekat check dulu price kt butik.. then compare dgn price yg personnal shopper quote.. kadang2 same lebey kurang.. so wat pe beli kt US, kalu kite leh beli kt butik, dn terus dapat kan.. hihihi
2. pilih la saiz yg 1-2 size bigger, sbb nk arrived kt kite lambat kn, takut bertukar saiz anak nnti, frust plak.. hihihi
3. slalu ira akan minta quotation dr lebih dr 1 personal shopper.. compare harga.. harga mmg x jauh banyak.. tp harus la nk cari yg termurah kan.. hihi..
4. pilih kaler2 yg terang la, kalu amik yg pudar2, nnti takut kalu sampai, terlalu pudar plak kaler dia.. tp ade je yg suke kaler pale kan.. mcm aku.. :)
5. pilih yg murah2 je laling2 semua.. mcm aku skali amik harga dlm range below $10.. kadang2 je $15.. sbb price dia sbb slalu akan drop bila ade sale.. tungguuuuu... :)
6. beli 3-4items, leh jimat duit pos..
7. if ade lagi, nnti ira add ye.. hikhikhik

ok laa.. smpi sini dulu... kalu ade pape info yg sihat ira bgtau lg ye..
jmpe lagi.. tata

Thursday, February 16, 2012

BE~~

salam...

adakan ini dinamakan BE? patut laa terasa2 nk bukak Mr. Nuffnang ni..

tapi betul ke tak ni... takut silap malu aje.. hahaha.. tapi kalu la betull.. bersemangat sket aku nk update blog.. wallaahhh..

geng, pls advise.. heeeeee...

cer ngk yg 2 tu.. tu ke name nye BE..
kalu betul laa.. thxxx Nuffnang... x penah dapat sepanjang bertahun2 berbelog.. ni dapat sekali 2...tp nape duit nye xde.. *lariiikkkkkkkk....

k la korang.. tolong la jawab misteri aku ni.. :D

tata.. :)

Wednesday, February 15, 2012

Menjelang 2 tahun : 23 bulan..

salam...

fuhhh... cepat betul.. mcm baru je update umo 22 bulan.. ke sbb mama mica yg lambat update eak.. hikhikhikhik.. next month usia berganjak ke angka 2.. insyaAllah.. :)

sambutan hari jadi?
mmg xde dlm perancangan tahun ni.. rase dh agak berhabes tahun lepas.. bestt nye time tu.. :) so this time around, kite makan cake with our small family je la ye yayang.. jgn risau, baju baru utk sambut besday is on da way, tp majlis sambutan je tak de.. hikhikhik.. insyaAllah tahun depan kite buat ye....

hadiah?
bercadang nk beli beskal.. ataupun kereta tp kalu nk beli kereta xde tempat misha nk racing pun.. space sgt limited.. xkn everytime nk guna, nk bawak g taman kan.. rugi arhh.. pkir la yg lain.. :)

menjelang 2 tahun yg hampir menjelma ni, misha sgt cranky.. aduss.. ingat nk dapat adik.. xde pun.. hahaha..kalu kt mall, nk lepas diri aje.. kalu dipegang harus protes.. kalu letak dlm stroller?? harus mcm ni muka dia.. hahahha

dh mcm big gurl kan.. hihi
sebutan? sudah mula jelas.. tp susah betul nk ajar 1-10.. aku kene keep ulang2... dia wat bodo jek.. tp last few days, mase dia susun lego, dia kire.. satu.. uwee.. ige.. pak.. meme... wahhhh... lagi skali mama ckp dia dh big gurl... jakun okeh, even aku tau anak org lai dh reti... hihihi.. tak pe, nnti kite g bersosial kat Alimkids jaybee ye.. hihihihi

menjerit2 panggil papa.. opss.. blkg tu umah kami... heee.. :)

camwhoring? ohh, sgtla tidak.. berbeza mase dia kecik dulu.. tunjuk camera terus pose/senyum.. skrg ni susahnye.. ngk camera pun xnk.. gerammmm... jarang upload sbb xde gmbar ngk camera....kene aku tunjuk wat muka mcm pak lawak baru dia ngk.. hukhukhuk.. cam ne eak, nk suh anak ngk camera.. ade tips tak? susah nk nk wat photoshoot 2thn nanti.. hihihi

semalam : aku suh misha ngk kt lense... ni je yg dia ngk.. tapi, overshadow muka mama.. hahaha
mcm banyak pulak gmbar cha dlm entry ni.. slalunye 1 tau xde lansung... hhihihi.. perasan x sume bju pink... x variasi tul la.. next time beli kaler lain la plak eak.. hihi.. ok la.. dh banyak cite pasal anak dara.. ini plak gmbar exactly mase besday dia.. :)

happy besday cinta hati.. :)
k la semua... jmpe lagik.. :)

p/s - AT, nape private blog ko... aku nk bace laaa... hukhukhuk..

Friday, February 10, 2012

Alahan..

salam..

hari ni tergedik aku nk bercerita pasal alahan mase preggy atau lebih dikenali sbg morning sickness (MS).. korang yg dh preggy kene MS yg teruk tak??

ade yg teruk kan.. kalu aku berborak dgn kawan2 online/offline, bila berckp  pasal MS, some of them rase seram nk preggy sebab itu lah.. mesti terlalu teruk kan.. ade yg bau nasik nk muntah, bau makanan basah pening, bau perfume x lalu, ngk silau pun nk pitam.. kesian kan.. sungguh aku x sanggup juga kalu kene mcm ni... asyik la mc nnti kan..

mcm aku, ms aku seawal mase aku mengosok gigi di awal pagi.. setiap ari x penah miss, akan muntah putih/kunen tu.. mcm kene sedut keluar rasenye organ2 dalaman.. sakit sangat2 plus lemah lembik abes laa.. smpi dlm kul 9pg aku pening2.. smpi je opis, sihat walafiat dah.. alhamdullilah.. cergas balik.. kalu g site tu, larat je aku nk turun naik tangga berbijik2 umah.. kudrat aku mcm org x preggy.. aku bertuah juga dikurnia MS yg sangat minimum.. harap2 berterusan smpi anak2 seterusnye... insyaAllah.. :)

tapi kesengsaraan aku adalah terhadap makanan.. ilang sume nikmat makan aku.. tekak aku payau gila.. kegilaan terhadap makanan yg dulunya 110% turun mendadak smpi 20%... aku boleh x makan nasi 2-3 hari.. smpi kene paksa oleh sume orang.. kalu makan pun 2-3 suap.. daging rendang 5-6ketul.. sket weh..

positivenye, aku semakin mengecil.. mase peknen lagi selim dr mase jadi pengantin.. mmg badan ringan dr masa anak dara.. tu yg aku makin cergas.. suke... :) 3 bulan pertama berat aku menurun smpi 15kg.. atau lebih rasenye.. mase tu aku hanya makan kentang, daging sambal yg mak aku buat jek.. hihi..

takut juga xde zat utk anak kan.. tp tu la masalah aku mase preggy, tp aku bersyukur.. hihi.. berharap juga yg kali ke 2 ni, kalu di beri rezeki, aku x lalu makan jugak.. boleh la kecik sket . sila la kawan selera makan yee... skrg ni badan dh macam mase anak dara.. makan sedap je aku.. adesss... cepat arr preggy.. haha..


aku dan cik dinda
aku ketika 8 bulan masuk 9 bulan.. kecik dr skrg ye.. (^__^)

ok la.. stop sini dulu.. makin aku cerita, maki geram kt diri sendiri sbb x jaga makan.. hahah
happy wiken uolssss... :)

Thursday, February 9, 2012

Oh Anakku

HARI INI DALAM SEJARAH

what do u expect from her? only 2 years old baby in becoming March.. hukhukhuk

tapi semalam aku melepuk mica.. sekali jek.. tp kuat + perasan marah..
marah org lain, og lain yg kene.. x patut betul.. hukhukhuk

mebi aku pun penat lain mcm semalam, 1st day kije, dok kt site sehari suntuk, sakit tumit.. haha.. poyos.. harap2 balik ade yg nk mengurut kaki, tp sambut dgn berita yg x berapa nk syiok.. geram aku..

so lepas ni, sila tingkatkan perasaan sabar..sabar itu separuh dr iman.. :)

misha tolong maafkan mama ye..

luv u..

sorry la yayang..
k la tata.. :)