Friday, February 17, 2012

Online Shopping : Website dan Personal Shopper

salam semua..

bersemangat nk update sbb otai2 dh mengesahkan bahawa itu adalah BE yg sy idamkan selama ini.. :)

ni la activiti mama misha sejak setahun ni.. ye laaa.. cukup setahun kan.. happy aniversary to me.. :)
start dr president's day smpi la skrg pun tgh mr president's day... hehe.. ade yg sempat aku entrykan..

contohnyee drpada entry ni..

1. 1st time order.. lum smpi lagi... heee
2.  tambah order lagi..
3. akhirnya ia smpi jua.. :)
4. shopping utk raya.. :)
5. beli lagik.. :D
6. barang2 yg diorder mula sampai..

dan mungkin ade a few entry dh aku x capture kt sini atau pun tersadai kt draft.. hehehehe..

sorry to cik emy, sbb dh lame dia tnye, skrg baru sempt menjawab dalam bentuk entry.. diharap entry ni dapat menolong awak ye.. nak2 musim nk raya ni kan.. ke lambat lagi eak.. hehehhehe..

kalu cik emy atau kawan2 lain nk tau, aku cume bershopping kalu ade sale jek ye.. kalu xde sale mmg xde nye laaa.. tp masalahnye website kt US nun, leh dikatakan almost every week ade ye item yg sale.. camne tu... sian la makcik pokai dah... :D

antara website yg sy rajin usha ialah :
1. GAP - tapi dlm ni ade OLD NAVY juga.. sy slalu shopping kt ON.. sbb GAP mahal.. hehehe
2. CARTERS - also ade OSHKOSH.. 2-2 pun price reasonable kalu ade salee.. :)
3. Crazy8 - baju/legging dia murah2.. $1.99 pun ade.. kasut pun cumil2..
4. Gymboree - mahal taw.. mak x penah beli lagi.. kawan2 ade je try...
5. Macys - penah beli baju misha gak.. tp kene rajin compare.. kadang2 sini murah, kadang2 carters kt website carters lagi murah... penah beli timberland kt sini... murah rm100 dr sini.. :)
6. Kohls - ni concept dia same mcm macys, mcm shopping online store.. banyak brand dia offer.. so skali lagi, kene rajin compare.. hihi
7. H&M - ni order from UK.. baru je terjebak, sbb my fav personal shopper baru open spree utk ni.. hihi

ade banyak lagi la website yg personal shopper akan offer if dia ade open spree..like levis, victoria secret, coach, mark n spenser, etc.. banyak lagi... hihi

antara personal shopper yg menjadi fav saya ialah:

1. Lin Mili (FB)
2. Syuhada Azrule (FB)
3. Masfreenky Shopperholic (FB)
4. Aida Joseph (FB)

ni antara yg pernah sy berurusan.. insyaAllah, diorng mmg boleh dipercayai.. ye lah, kadang2 ade yg x percaya dgn shopping online kan..bayar barang tpi kene tguu smpi nk dekat 2 bulan baru barang arrived kt kite... actually, kite kene paham jugak situasi diorg.. banyak station parcel tu nk transit.. tggu clearance custom lagi.. mmg makan mase sket semua tu... so kene rajin2 bertabah.. heeee..

cara nk order plak.. mudah sahaje... :)

1. open website yg ade offer baik punye
2. copy link
3. PM personal shopper mintak quote - kite tak leh simply2 convert usd ke rm.. sbb harga yg personal shopper quote tu dh masuk harga upah dan shipping...
4. if price ok, proceed.. bayar - some personal shopper bg kalu kite bayar 50% deposit dulu.. balance mase barang dh smpi.. nnti dia yg remind kite.. kite pun jgn wat2 lupe.. hehehe
5. tggu barang ETA dlm 3-4 weeks atau mungkin lebey..:D

so yg penting adalah tahap kesabaran yg tinggi.. :)

ni hasil sebelum raya.. eh baju blogger baby pun ade lah.. :D
oh yaa.. kalu kawan2 nk beli Coach, sy sgt suggestkan order dr sini...tp biasa mereke2 ni open pre-order.. kadang2 je ade ready stock..

1. RNR2U Biz (FB) - murah sket, cepat dapat..
2. Lin Mili (FB) - murah juga.. :)
3. Syuhada Azrule - kak syu mmg slalu open spree.. :)
4. Princess V - banyak items.. rambang mata mcm nk beli semua.. hihi
5. Suki Shopmeholic - yang best dapat kotak mcm beli kt butik.. cepat.. packaging semasa nk pos kt kite mmg tip top.. :)

sedikit tips yang tak seberapa dr saye.. :)

1. kalu boleh/rajin/umah dekat check dulu price kt butik.. then compare dgn price yg personnal shopper quote.. kadang2 same lebey kurang.. so wat pe beli kt US, kalu kite leh beli kt butik, dn terus dapat kan.. hihihi
2. pilih la saiz yg 1-2 size bigger, sbb nk arrived kt kite lambat kn, takut bertukar saiz anak nnti, frust plak.. hihihi
3. slalu ira akan minta quotation dr lebih dr 1 personal shopper.. compare harga.. harga mmg x jauh banyak.. tp harus la nk cari yg termurah kan.. hihi..
4. pilih kaler2 yg terang la, kalu amik yg pudar2, nnti takut kalu sampai, terlalu pudar plak kaler dia.. tp ade je yg suke kaler pale kan.. mcm aku.. :)
5. pilih yg murah2 je laling2 semua.. mcm aku skali amik harga dlm range below $10.. kadang2 je $15.. sbb price dia sbb slalu akan drop bila ade sale.. tungguuuuu... :)
6. beli 3-4items, leh jimat duit pos..
7. if ade lagi, nnti ira add ye.. hikhikhik

ok laa.. smpi sini dulu... kalu ade pape info yg sihat ira bgtau lg ye..
jmpe lagi.. tata

2 comments:

sweethOneY said...

LIKE entry ni terus add yang berkaitan :P

rDnA said...

Waaa entry best ni..thanks for sharing ira..