Wednesday, February 22, 2012

Merisik

salam...

korang dulu ade adat merisik tak? mesti ade kan.. nnti pihak lelaki bg kita cincin risik @ tanda kan? but ade cerita kelakar pasal merisik ni trjadi pada aku.. muahahhahaha.. tetibe teringat dn rase nk share.. ade ke org kene risik 2 kali tp risikan diterima drpd org yang same.. hehehhe

kisah nye mcm ni...
pada awalnye maaruf xmo susahkan parents dia, so dia decide nk merisik aku sendiri.. ye dtg sendiri seorang diri... 2nd time datang umak aku.. 1st time mase raye... :)

mase datang tu, dia pki smart2... cakap sopan2.. hrmm laki aku, mmg pandai absorbed dgn semua golongan masyarakat.. sbb dia suke berborak.. tp kalu dgn org pendiam, dia akan mati kutu.. hihi.. ok smbung cerita, mula2 sesi interbiu lah, ayah aku tnye2 la.. tp xde la mcm inspector gadjet kan.. ngk mcm ayah ngan mak aku keputusan idea plak nk bertanya2, nerbess kot 1st time terima bakal menantu.. hihi

bila tgh arup ckp, ape tujuan dia dtg ni... tup2 mak aku suruh aku masuk bilik.. hahahhaa... ye lah.. ape kejadahnye aku dok tercongok kt ruang tamu gak.. hahah..kelakar2..

lepas tu.. ok la.. aku dh dirisik.. hatiku berbunga2.. gado2 mmg ade.. sulaman kasih sayang name dia.. hahaha

tup2, selang semimggu, arup ckp mak ayah dia nk dtg.. haa.. mase ni mmg aku plak yg nervous.. ye lah, x penah jmpe kan.. hoo em geee... takut nyeee... kalu dia x gemar menantu gebus cam aku cam ni.. tp dh ngk gmbar kan.. huhuhu.. tp aku terharu sgt, sbb arwah mak arup mmg x sihat... tp dia nk dtg sgt2... sbb mcm x best katenye nk amik anak dara org, tp x proper.. al-fatihah utk arwah mak..

pada hari yg dijanjikan, maka datanglah rombongan tu, ade 5 org rasenye.. ayah, arwah mak, ibik, menantu ibik ngan adik hubby.. lepas hidang2 air ngan makan simple2 jek, aku pun masuk bilik.. baru lah formal kan.. pandai aku masuk bilik.. hihihi..

lepas kata sepakat dh termeterai, 14 June 2009 tarikh dipilih.. maka aku kene keluar la sarung cincin tanda kan.. mase aku keluar tu, yg sarungkn makcik arup, malu nye wehhhh, sbb ibik ckp, eh cincin ni mcm besar, kok pakainye ketat jugak.. haaaaaaaaaa.... malus.. merah muka aku.. mmg ketat pun time tu.. skrg pun ketat jugak.. mase preggy longgar ssgt.. hahahha..

best gak kenang2 kn mase kene risik tu.. ade 1 je pengalaman aku, ye lah sorang je dtg kan.. hikhikhik.. alhamdulllilah..majlis pertunangan berjalan lancar... semua org puas hati.. syukur.. :)

ok la.. saje mengimbau kenangan2 manis.. nak2 mase tgh bersengketa ni kan.. ngehngehngeh...
lebiu papa misha.. :)

tata

3 comments:

✿.。M.C 。.✿ said...

cite ko ni comel lah.. ihiks ;)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hye cira...wahhh..mengimbau kenangan dulu2 betul ni..apa2 pun semoga ikatan perkahwinan kekal bahagia..

p/s: thanks for the lovely comment kat blog saya..alhamdulillah rezeki...teringat zaman kegemilangan blog contest dulu...hehe..sejak2 dah sibuk ni, join jer lah contest2 mana yang menarik...:)

cira said...

zai - hihi.. aku kn mmg cumil ssgt.. kikiki

kak ayu - wahhhhhhh.. teruja betul kak ayu yg glemer ni komen blog ira.. tq yee.. :)

pasal contest plak, mmg sy follow akak dr mase akak masuk contest dulu2, menang plak tu.. hihihihi..