Friday, February 10, 2012

Alahan..

salam..

hari ni tergedik aku nk bercerita pasal alahan mase preggy atau lebih dikenali sbg morning sickness (MS).. korang yg dh preggy kene MS yg teruk tak??

ade yg teruk kan.. kalu aku berborak dgn kawan2 online/offline, bila berckp  pasal MS, some of them rase seram nk preggy sebab itu lah.. mesti terlalu teruk kan.. ade yg bau nasik nk muntah, bau makanan basah pening, bau perfume x lalu, ngk silau pun nk pitam.. kesian kan.. sungguh aku x sanggup juga kalu kene mcm ni... asyik la mc nnti kan..

mcm aku, ms aku seawal mase aku mengosok gigi di awal pagi.. setiap ari x penah miss, akan muntah putih/kunen tu.. mcm kene sedut keluar rasenye organ2 dalaman.. sakit sangat2 plus lemah lembik abes laa.. smpi dlm kul 9pg aku pening2.. smpi je opis, sihat walafiat dah.. alhamdullilah.. cergas balik.. kalu g site tu, larat je aku nk turun naik tangga berbijik2 umah.. kudrat aku mcm org x preggy.. aku bertuah juga dikurnia MS yg sangat minimum.. harap2 berterusan smpi anak2 seterusnye... insyaAllah.. :)

tapi kesengsaraan aku adalah terhadap makanan.. ilang sume nikmat makan aku.. tekak aku payau gila.. kegilaan terhadap makanan yg dulunya 110% turun mendadak smpi 20%... aku boleh x makan nasi 2-3 hari.. smpi kene paksa oleh sume orang.. kalu makan pun 2-3 suap.. daging rendang 5-6ketul.. sket weh..

positivenye, aku semakin mengecil.. mase peknen lagi selim dr mase jadi pengantin.. mmg badan ringan dr masa anak dara.. tu yg aku makin cergas.. suke... :) 3 bulan pertama berat aku menurun smpi 15kg.. atau lebih rasenye.. mase tu aku hanya makan kentang, daging sambal yg mak aku buat jek.. hihi..

takut juga xde zat utk anak kan.. tp tu la masalah aku mase preggy, tp aku bersyukur.. hihi.. berharap juga yg kali ke 2 ni, kalu di beri rezeki, aku x lalu makan jugak.. boleh la kecik sket . sila la kawan selera makan yee... skrg ni badan dh macam mase anak dara.. makan sedap je aku.. adesss... cepat arr preggy.. haha..


aku dan cik dinda
aku ketika 8 bulan masuk 9 bulan.. kecik dr skrg ye.. (^__^)

ok la.. stop sini dulu.. makin aku cerita, maki geram kt diri sendiri sbb x jaga makan.. hahah
happy wiken uolssss... :)

2 comments:

sharEna said...

kwn aku pon ade simptom cam ko ni. mase pegnen dia kurus. x pegnen dia tembun. hehehe.

aku hrp aku pon x lalu mkn la pegnen no.2 nie...hihii

cira said...

kan... x sbar dh aku ni....

tp kene kuatkn hati la, pas preggy kene jaga makan.. kalu tak kene la alami penyesalan... hahaha