Monday, December 31, 2012

Kenangan 2012

salam..

eh cam skema lak tajuk aku tu.. malas nk taip, tp cam harus je nk sematkan kenangan utk anak cucu nnti.. ecehhhh

2012 is soooo nice to me... Alhamdullilah... even ade gak perkara yg mengugat jiwa raga.. tapi lupakan saje kenangan pahit, kite coretkan kenangan manis sajek yep.. :)

antara yang manis nye tak lain tak bukan..

MARCH - Happy 2nd Birthday my dear princess... :)

Ujung bulan dapat bonus.. yeahaaaaaa... ape aku buat eak dgn duit tu... yg sgt pasti aku beli tiket Legoland utk 3 org.. yg lain2, ntah hape ntah... saving pun ade jugak.... sket jek.. hahahah

MAY - aku disahkan pregnen lagi oleh kawan2 aku.. sbb mase ni lum jmpe doktor lagi.. Alhamdullilah..syukurrrr Ya Allah, permintaan kami dikabulkan... bermula lah episod tak lalu makan aku... semuanya same copy cat mase aku ngandungkn misha.. almost the same..

Juga merupakan bulan anniversary bg kami.. Alhamdullilah yang ke 3.. ingatkn nk g tdo semalam kat Grand Lexis.. tpi aku lak dh pening2 lalat.. in fact dh booked pun.. seb baik leh cancelled booked without any penalties... hihihi

JUNE - Alhamdullilah, dh disahkan preggy oleh doktor bertauliah.. hikhikhik... mood makan lansung yilek... kadang2 satu hari tu aku cume makan biskut jek.. berat mmg turun banyak... almost 15kg uolsss... tp ape lah sgt 15kg tu dgn berat asal aku ni kan.. xnampak pape sgt pun.. hikhikhik

Dapat supprise i pon dr papa, dgn ucapan, semoga mama makan2 mcm selalu.. hikhikhik.. dulu aku makan dia risau.. aku x makan pun risau gak.. kehkeheh

JULY - berpuasa bersama misha.. oleh sbb selera makan xde.. aku mmg x makan sgt pun mase berbuka... aku suap misha makan, sbb dia sgt heboh waktu berbuka.. aku lak, tggu arup balik dr pasar ramadhan then teman dia makan...

Air ribena semakin mendapat sambutan, puas aku suh naikkan rege, mmg xde pun.. rm1 utk air ribena laici which is kat tempat lain rm2 or rm2.50.. tak pe lah, anggap je lah bersedekah di bulan puase... alhamdullilah... hari2 mmg sold out.. aku pun x penah g bazar, tp kalu dgr org cerita, laki aku mmg x sempat ddk...

Rezeki... Tahun depan kite jmpe lagikk :)

AUGUST - Hari raya pertama Aidilfitri jatuh pada hari jadi aku... my 30th birthday... heeeeeeeee....

Beraya bersama Misha... :)

SEPTEMBER - Selera makan makin ok.. berat dh x turun, tapi x naik.. perut ajek yg naik.. hihihi

OCTOBER - Hari yg dinanti2, vacant posession utk umah baru kami... Alhamdullilah... syukurrrr..
dh start bayar full..

pindah maybe lepas aku berpantang February 2013.. tp berat hati ssgt nk tinggalkan umah sewa skrg ni, depan umah mak.. leh jenguk2 mak slali... sob sob sob

kene start berjimat... ingatkan bebetul la berjimat... rupe-rupenyeee

NOVEMBER - Papa request nk tukar kete... ya hampunnn... mak ok jek.. settle pasal loan, makanye berkereta baru lah kami...

Adik baby dh diketahun gender nye.. maka berpink2 lagi lah mama kali ni... hikhikhik..leh teman kakak main nnti.. :)

Kakak Misha plak kemain dh mulut dia.. dulu risau anak x pandai ckp, skrg pening nk layan... hikhikhik.. but me suke.. syukur2... doakan kasih sayang sy x berbelah bahagi terhadap 2 org anak sy nanti yep.. aminnnn

DECEMBER - Alhamdullilah, rezeki Allah bagi dalam berbagai bentuk.. berita gembira yang leh watkan kami bernafas tahun depan.. syukur... saban bulan, org nampak kamu happy dgn ape yang kamu buat... dh lebih kurang masuk 3 thn dh laki aku benti keje.. Alhamdullilah, rezeki Allah tu luas... next project nk jual laksa/mee kari/cendol katenye.. kekekke

Mama pun tggu time nk deliver...barang2 adik + mama almost complete.. tggu cuti 2 bulan jek lahhh.. bila la nk 3 bulan eak... hikhikhik

ok la..  tata..

cukup la masam2 manis 2012 aku ni.. jmpe tahun depan.. hihihi...

Friday, December 28, 2012

36 weeks

salam..

ok, berjmpa lagi kite.. hihi..

alhamdullilah, menjangkau usia kandungan yg ke 36minggu.. syukur ya Allah..

tentang baby..
semalam g check up, baby is doing fine.. alhamdullilah..  air ketuban ok, kedudukan uri pun dh naik, kepala dh masuk kat laluan keluar... hikhikhik berat estimated dlm scan 2.87kg.. doktor estimate akan naik seminggu 200g,  .. hopefully bersalin nnti besar lebih kurang kakak misha.. amin..

oleh kerana semua ok, doktor pesan next week dah leh plan utk bersalin.. ops... tak mo cite.. hikhikhik

updates dr last week, alhamdullilah  ade yg berkurang..

list dr last week :

1. nk beli kain kapas (3 ela) - 3 helai bedung antar tempah 
2. gugu swaddle (perlu tak eak? hihhi) - xmo beli lah
3. pempes NB...
4. nappy balm
5. selipar mase kat klinik. 
6. air selusuh.
7. cari balik akar fatimah
8. set berpantang..
set berpantang pilihan aku kali ni ialah
a. krim herbanika barut dan minyak herbanika dr nona roguy
b. gamogen gamat dr healin
c. set berpantang bersama shaklee..
d. pilis + param brand wak minah.. hihihi
e. luctol

air zam zam pun dh jmpe kat angsana.. alhamdullilah.. tinggal nk buat air selusuh ngan rendam akar fatimah.. ari tu aku mencari gamogen kaler merah tu, sold out plak.. dh 3 booths aku g.. nnti wiken ni cari lagik..

last minutes preparation, tp syukur ssgt semuanya dipermudahkan.. baju cha pun aku dh basuh.. rendam varnish dulu.. sakit pinggang.. mak ckp, lawa2 lagi baju anak ni long.. aku x bgtau sbnrnye ade baju yg x sempat pakai.. hikhikhik..

list ni sgt membantu utk aku.. :)
sape nk, leh bgtau.. ecehhhhh

kuikuikui..
barut adik pun dh siap.. aku order kat kak rosniah dr anggun flora.. ahad ni COD kat umah dia..

polkadot pink for baby... :)
ok, mama ngidam nk belikan adik bb swing ni.. tapi risau plak, if adik baby xmo swing2 dlm ni.. so smpi skrg la pending... musim sale pun dh nk abis.. kalu tggu adik lahir, mmg beli with normal price lah.. sgt merugikan.. tapi if beli, takut rugi..

dulu, aku belikan cha fisher price rocker chair tu.. x nk naik, melalak letak atas tu.. maybe sbb dia rocker, just vibrate jek, bukan swing.. misha rase x syiokk kot.. kehkeh..aku dh let go kat mudah.my.. sbb sakit mata, jadi tukun jek.. hikhikhik.. dilema plak..

ade sape yg beli baby swing ni tak? leh share experience, anak ok tak?


contohnyeeeee...

ok, semua kaler pink.. tetibe kalu kuar boboy, kite shopping lagik!!.. yeay.... hihihi

tentang kakak
alahai, hari2 sayu memikirkan dia.. I had so many mixed emotion, when i'm thinking about her.. hrmmm... it's about time to her to have adik.. smpi skrg bila tnye nk adik tak?, dia ckp nanak.. aye sayang mama papa.. sket2, mama nk peluk leh tak? mama nk ciyum leh tak? aye nk tdo sini, pangku mama.. :((

setiap mlm, bile nk tdo, aku ckp misha nnti kene tinggal 1 malam dgn wan ye.. mama nk g keluarkan adik ni.. (ayat sgt x besh.. kikiki).. dia bangun.. haaaaa, nk kuarkn adik ke?? aye nk ikut mama.. aduss.. aku x penah lagi, xtdo ngan dia even 1 nite.. hukhukhuk..

harap nnti misha sgt happy bila dh jmpe adik.. semoga cha jadi contoh yg baik kat adik2 dia nnti.. amin..

sumpah aku sayu betul la... sobsobsob

ok la.. tata semua...
jmpe lagi di minggu 37.. insyaAllah.. :)

Friday, December 21, 2012

35 weeks

salam...

alhamdullilah, syukur now dh meet minggu yg ke 35.. thank you Allah swt.. tp me dh start sedih2, same mcm misha dulu.. kalu dulu sedih if x jmpe hubby lagi.. now sedih ganda 2, takut if x dapat jumpe hubby ngan buah hati intan payung sy tu, sape lagi kalu bukan misha.. sob sob sob

normal kot utk mama2 yg hampir nk bersalin tp blum bersalin lagi... ^_____^

tentang kerja plak, kerja smpi hujung tahun dh almost settle, last assessment is today, nnti aku calculate score, dapat la unofficial score utk kire dlm KPI.. KPI online pun lum publish lagi, mau aku isi mase dlm pantang nnti ni.. hikhikhik.. harap semuanya okey2 aje.. harus aku save semua data dalam pen drive dulu.. Ya Allah, harap dipermudahkan semua urusanku kelak... Amin.. tp if settle semuanya sebelum aku bercuti.. lagi la bersyukur... :)

harap2 2 bulan aku cuti nnti, xde la banyak perubahan.. kalu bebetul pindah ofis, jgn lupekan akak yee adik2 semua.. tolong angkatkan kotak2 hakak.. uwwaaa, x syiok la xleh join same.. tp as pengawas kebersihan a.k.a area coordinator for 5S, harus la akak buang dulu mende2 yg x pki ni.. hikhikhik

eh masih cite pasal kije plak.. harap2 la set KPI, mase aku dh naik keje.. ok stop pkir pasal keje.. :D

tentang rumah... ohh, mmg dh lame xpkir, hukhukhuk.. yg aku tau, ade la bacis2 thing yg dh booked.. tak sabar nk pindah, tp lagi tak sabar nk jmpe adik.. muahh..muahh...

lege jugak sbb barang2 adik baby almost settle.. last minutes,.. semalam settlekan semuanye.. so yg tinggal cume:

1. nk beli kain kapas (3 ela) - 3 helai bedung antar tempah
2. gugu swaddle (perlu tak eak? hihhi)
3. pempes NB...
4. nappy balm
5. selipar mase kat klinik.
6. air selusuh.
7. cari balik akar fatimah
8. set berpantang..
set berpantang pilihan aku kali ni ialah
a. krim herbanika barut dan minyak herbanika dr nona roguy
b. gamogen gamat dr healin
c. set berpantang bersama shaklee..
d. pilis + param brand wak minah.. hihihi
e. luctol
ni sajek, tu pun dh 3++..

semalam jugak, aku basuh baju2 baju adik.. sakit pinggan aku.. padan muka x buat awal2..

insyaAllah long wiken ni, nk basuh baju kakak plak, yg molek2 lg.. nk rendam dulu.. kalu berbulus2, aku buang aje lah.. hikhikhik.. tp mostly tinggal kaler pink, kaler selain pink sume dh ditapau abes oleh mak ngah misha, siap ckp, alaaa long ko mesti beli lain punye.. chett... kehkehkeh

doakan supaya semuanya dipermudahkan ye, semoga baby sihat dan secumilsss kakak mishanye.. amin...

kesian baby ni, x lame lagi nk jadi kakak dah.. hihihi...
 
ok la.. tata.. happy weekend semua.. jmpe lagi di minggu ke 36.. gulpppp...


Monday, December 17, 2012

001# New / Preloved to let go

salam..

terpkir2 mcmane nk kurangkan baju2 anak dara nih, serious banyak betul.. even ade adik2 nti, xkn la mak x teruja nk beli baju baru untuk adik kan...

tetibe dpt idea malam2 buta, nk jual as preloved dan ade yg new as stated nnti yep.. :)

ni ade sket jek.. nnti akan update lagi if sambutan mengalakkan.. hikhikhk

brand : crazy 8 (new)
size : 2y
rm30 + free postage

brand : carters (new)
size : 24m
rm30 + free postage
-sold-

brand : marks n spencer (new tp dh basuh)
size : 2-3y
rm30 + free postage

brand : crazy8 tops(new tp dh basuh) + skirt (preloved)
size : 3y + 2y
rm30 + free postage

brand : poney (preloved)
size : 18 - 24m
rm20 + free postage (each)
-sold-

brand : old navy (new)
size : 9
rm16 termasuk free postage

brand : Old Navy and Baby Gap
size : 2y + 18 24m
price : combo rm30 termasuk pos

brand : anakku (new)
size : 0 - 6m
price : 16 termasuk pos

brand : kiko + disney
size : 0 - 6m dan 6 - 12m
price : 56 termasuk pos (combo)
ok yang ini dulu ye.. jom la beli.. tolong saya kurangkan kesesakkan almari misha.. hikhikhik

p/s - nk bgtau mostly original dr US/UK taw, sy beli via pesonnal shopper, except yg brand Poney lah..hihihi.. condition preloved mcm ready to wear lah.. :))

jika berminat
leh email pada saya : chihira_pinky@yahoo.co.uk atau 019 - 7343286 (sms k)

ok la.. tata

Thursday, December 13, 2012

Doa dan Zikir ketika hendak bersalin

salam,

nota ini saya jmpe di sini.. credit to this blog :) http://doamommyutkmu.blogspot.com/

Sumber dari tulisan Dato’ Ismail Kamus, Indahnya Amalan Doa Susuli Kehidupan dan Usaha dengan Doa, dan beberapa bahan rujukan lain.
 
Semoga dengan amalan berterusan, dipermudahkan proses utk melahirkan zuriat tersayang.

Selain dari ayat2 lazim, zikir yang berterusan dan doa2 petikan dari Al-Quran, untuk memudahkan proses ketika mula sakit bersalin;
 
Bacalah ayat Kursi
 
 
Allah, tidak ada Tuhan selain Dia. yang Maha Hidup, yang terus menerus mengurus(makhlukNya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Milik-Nya apa yang ada di langit dan apa yang ada dibumi. Tidak ada yang dapat memberi syafaat di sisiNya tanpa izinNya. Dia mengetahui apa yang di hadapan mereka dan apa yang di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui sesuatu apa pun tentang ilmuNya melainkan apa yang Dia kehendaki. Kursi-Nya meliputi langit dan bumi. Dan Dia tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Dia Maha Tinggi, Maha Besar.
 
 
 Baca juga Surah Al-A’raaf ayat 54

Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa lalu ia bersemayam di atas Arasy, ia melindungi malam dengan siang yang mengiringinya dengan deras (silih berganti) dan (ia pula yang menciptakan) matahari dan bulan serta bintang-bintang, (semuanya) tunduk kepada perintahNya. Ingatlah, kepada Allah jualah tertentu urusan menciptakan (sekalian makhluk) dan urusan pemerintahan. maha Suci Allah yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam.
 

Kemudian, amalkan baca Surah Al-Insyiqaq, Ayat 1-5 (jika mampu, bace keseluruhan surah )





(1) Apabila langit terbelah (2) dan patuh kepada Tuhannya, dan sudah semestinya langit itu patuh (3) dan apabila bumi diratakan (4) dan memuntahkan apa yang ada di dalamnya dan menjadi kosong (5) dan patuh kepada Tuhannya dan sudah semestinya bumi itu patuh (pada waktu itu manusia akan mengetahui akibat perbuatannya)
 
 
Selain daripada itu, amalkan doa Nabi Yunus;

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ
 
Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim


Ketika mula sakit hendak bersalin, perbanyakkan tasbih dan zikir
Maha Suci Allah
 
Aku memohon ampun kepada Allah


 Bila saat-saat hendak bersalin, boleh la dibaca

Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah


 

Wednesday, December 12, 2012

Membeli product Tanamera secara 'loose items'

salam..

hi semua.. memandangkan dh menjelang minggu ke 34 nih.. harus lah servey set berpantang mane yg elok kan... jgn jadi mcm mase misha dulu... mmg x luak pun.. hukhukhuk...

dulu aku beli set leesa formula..tak ingat bape isi dlm tu, tp mmg mkn pun sebijik dua ajek.. my mistake.. tp bengkung dia sgt best!!.. serious, leh cover smpi bawah punggung.. so kali ni x yah beli bengkung... jimat sket..

skrg plak, kononnye nk beli barang secara berhemah, nk beli loose items.. dh antara product yg aku sdg eye-ing is Tanamera.. review semua ckp best.. makanya laju2 la aku tnye pakcik google.. ramai juga yg beli set dgn harga rm360.. Tanamera ni bukan jamu based.. ala2 spa gitu.. so sape yg mmg rajin membelai diri mase pantang, leh la lajus2 order.. :)

oh ya, akibat rajin menggogle, aku pun baru tau yg Tanamera ni leh beli secara loose..  pada sesiapa yang berkehendakkan, kindly search this website ya... :)

http://tanamerapostnatal.com/products-page/

akan tetapi, jualan direct dari website cume utk sets sahaja.. rm360 kot.. makanya rajin2kn diri hantar email kepada customer service mereka, dh email anda akan direply dgn kadar segera..

antara harga yg sy dapat ari tu dr customer service mereka:

VCO rm34
Brown formulation soap rm15
Lavendar floral water rm36
Herbal massage oil rm33
Feminine herbal wash rm26.50 (12 uncang)
Herbal bath rm26.50 (12 uncang)
Boreh body scrub rm46
Bengkung rm50

Produk berikutnya hanya terdapat dlm set, tak boleh beli loose:

Firming herbal blend paste (tapel)
Calming herbal blend paste (pilis)
Herbal tea

ataupun ade lg satu website ni, terus boleh beli dr website.. asyikkkkk...

http://www.tanamera.com.my/

perlu diingatkan bahawa purchased above rm100 jek yg akan dilayan.. hikhikhik..

oleh kerana aku  cume berhajat utk membeli 2 jenis products ajek, makanye x lepas la utk order.. hukhukhuk...

tapi akibat rajin mengFB lak, aku baru tau, ade jual retails kat Colours at Mall of  Medini Mall, Nusajaya... dekat jek ngan opis aku... yehaaaa...

aku cume nk beli 2 items ni jek.. wink wink



VCO rm34 - utk melembabkan kulit supaya elak stretch marks, sapu kay perineum dr masa 24 minggu pregnany utk melembabkan kulit dan senang buka (dilate) waktu bersalin supaya kurangkan pengoyakan, minum 1 sudu makan 4 minggu sblm EDD sbg selusuh.

 
Brown formulation soap rm15 - utk mencerahkan kulit sbb ia macam scrub, boleh kurangkan tompok2 hitam/pigmentation yg disebabkan hormon...selalunya kat ketiak, leher, kelengkang, perut. Utk effect paling bagus, sapu VCO kat badan selepas mandi dgn Brown soap, utk kulit yg lembut, halus dan cerah...

ok la... semua..
selamat ber'Tanamera'.. :)
tata


Tuesday, November 27, 2012

random la jugak... :D

salam..

ni cerita pasal anak dara aku.. skrg ni susah tul nk makan nasik.. kalu nk makan cume sup ayam, ikan/ayam goreng taruk kicap, mee hun sup, hot dog goreng (maybe terpengaruh dgn iklan 'hot dog'.... 'hot dog'...  hihihi) dan terbaru aku buat meehun goreng putih dan alhamdullilah cha suke.. tambah makan 2 kali..

lege hati mak..

wiken ni nk try sosej roll plak..masalahnye breadcrumb xde jual kt JJ.. kat mane mak nk carik nihh... hrmmmm....bukan x penah aku try wat makaroni goreng, etc.. dia xnk.. cucur kentang suke plak.. hikhikhik

kalu kat umah wan, mmg wat sup ayam / goreng ayam / masak kicap je lah.. nk bg dia makan.. kalu lauk lain x berapa jalan..


nnti mama buat lagik eak.. kejap makan, kejap ngk tv..
cartoon..cartoon..cartoon.. ^___^
cha ckp, anti mama masak lagi ye.. aye suke makan..aye lapar sangat.. kikiki.. kembang semangkuk mama dgr..sbb slalunye dia ckp, mama beli, papa masak.. owhhh, susah nye anak dh pandai ckp nih.. kehkehkeh 
ok la, nnti try google lagi food for toddlers ye sayang... mama sayang kakak.. kakak skrg ni kuat sentap.. nanges ajek.. kalu g mane2, mesti nanges.. nk menan, nk pencil, nk buku, nk kaler pencil, nk belon.. SUME nakk.. mmg silap kami sbb dulu xnk bg dia nanges, so belikan aje semua.. now bile nk ajar dia supaya belajar pilih.. dia xnk.. nk SUME.. our mistake.. ^____^

set alatan berpantang
ok nk cite pasal set alatan berpantang plak.. kehkehkeh.. aku plan nk beli VCO oil + brown soap + lavender floral water dr Tanamera, minyak herbanika + krim barut + phytonatal dr Nona Roguy, pati haruan dr Leesa Formula.. so far ni je lah.. tp mcm banyak pulak kan.. hikhikhik

lepas tu, aku nk beli pemanggang ajaib, senang nnti mak atau laki aku sendiri nk wat lauk mase berpantang.. patut dh boleh order, asyik la bertanggung.. huahuahua

gambar ke3 plak, drawer ni utk akak misha sbnrnyeee.. heeee.. ataupun beli 2, satu utk kakak satu untuk adik, berkenan sgt drawer ni, jmpe kat IKEA.. :)

gmbar ke4, mende penting nih, aku sdg meninjau2 lagi pump letrik utk aku yg x berapa rajin ni... at least leh full susukan adik smpi umo 6 bulan dulu.. sbb tu nk cari breastpump terbaik utk ke arah itu, so far madela swing ni jadi idaman hati.. :)

ok la.. stop sini dulu..
nnti rajin update lagik :)

Surah An-Nahl ayat 78

salam..

nak share Surah An-Nahl ayat 78.  Surah untuk dijadikan amalan harian, insyaAllah Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)..


Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberimu pendengaran, penglihatan dan hati nurani, agar kamu bersyukur.

Wednesday, November 21, 2012

Botol Adik

salam,

hi semua...

a bit emotional day,  we have to return our beloved myvi.. sobsobsob.. mase untuk berjasa kepada kami sekeluarga sudah tamat.. kini tiba masanya JKQ berkhidmat utk org lain..banyak ssgt jasa kepada kami.. kehulur kehilir dgn dia.. g keje, g jemputan kawan2 kawen yg jauh2 sket, g bersalin, kl - jb balik hari mmg saje2 jek, tak penah susahkan poket aku, jadi penunggu kat butik fareeda, g amik stock kain, g ukur jalan, paling best jadi pick up mase niaga pasar ramadhan.. ribena laici satup!!!..

kenangan.. kenangan.. tadi amik gambar wat kenang-kenangan.. sedih lak, even aku ni cume penumpang terhormat kete tu...rase sedih tu bebetul terkesan.. papa pun ckp mende yg same, dia lagi lah yg bela kete tu, antar servis, bawak ari2.

thank a lottttt... semoga awak jmpe tuan yg baik dan cumil mcm kami.. :))

mesti ade yg tertanye2 kete ape plak yg aku tukar kan? alahhh kete mampu milik sajek, ade bonet boleh la menampung keluarga yg makin bertambah... syukur alhamdullilah.. :)

ok jom cite pasal adik plak..

aku dh order botol utk adik, kalu dulu order AVENT starter kits kot, ade set botol, teat, berus, etc.. kali ni nk tukar angin ke botol yg lebih stylo!!

cumil takkk...
nak menambahkn stylo dia, dia ade silikon sleeve kire additional accessories lah.. lain rege tapi.. hukhukhuk
nakkkk!!
aisshh, mak pulak yg hoverr kan.. hikhikhik.. bagus botol ni, sbb before this kite sibuk2 pasal bottle yg BPA free kan.. kali ni, parent ade option of choices and it is stainless steel feeding bottle!! sleeve tu utk avoid botol easily dented if anak2 baling..

aku dh order 1 utk adik.. utk kakak? x yah la sbb dia peminat setia Tommie Tippie.. kalu tukar lain, mmg x minum susu lah jawabnye.. hukhukhuk.. penah aku tukarkan botol weego, stylo jugak material kaca.. mmg dia xnk, smpi loya nk muntah.. jakun okeh anak aku nih.. hikhikhik

ok la.. tata
esok jb cuti.. yeahhhaaa.. tp xde kete, dok umah diam2 sajek.. hihi

p/s - leh cuci mata kak lin dh open spree utk Black Friday... :D


Tuesday, November 20, 2012

Hi Adik!!

Salam..

Hi Adik,
How are u inside there,
Hopefully sihat walafiat hendaknyeee.. :)

Hi Adik,
Usia adik dlm kandungan mama is about 30 weeks..
Hanya tinggal dalam 66 hari lagi adik nk berjmpe dgn mama, papa dan kakak misha...
Berat adik mase 29w ari tu baru 1.6kg.. cumil jekkss...

Hi Adik,
Harapan mama semoga adik sihat, sempurna dan membesar dgn baik ye sayang..
Hari2 kakak Misha akan ckp Hi Adik... kat adik..

Hi Adik,
Kakak Misha tu kak long adik lahh...
Nanti lepas lahir, kakak Misha la yg kawan dgn adik.. :)
Umo kakak Misha skrg 2 tahun 8 bulan..

Hi Adik,
Mama dh start beli barang2 utk adik..
Banyak lagi yang tak sampai.. tapi confirm la smpi sebelum adik lahir nnti.. :)




adik punye
Ni mama nk share 2pcs rompers yg beli utk adik.. pink kaler stand for gugurl kan.. insyaAllah mase 5bln lebih, doc ckp insyaAllah adik ni gugurl, makanya semua baju bajan, socks sume mama beli kaler pink..2 org dh anak dara mama.. hikhikhik.. but kalu kuar boboy, mama beli baju lain taw... heee..

Pastu terjmpe gmbar baju 1st yg mama beli utk kak misha.. mase ni beli kat GAP the gardens kot.. lupee dah...

Hi Adik,
Mama pun dh beli set tilam adik.. berbulan2 mama survey nk kaler ini lah, nk border itu lah..
Sampi lah mama dh jmpe yg the most design mama berkenan..mama order kat littledje.com dh smpi umah wan dah..
Harap adik lena tdo yep, even kakak misha tu nti bising yg amat.. :D
Barut pun mama dh order, kali ni amik yg besar sket, sbbnye dulu beli yg readymade utk kak Misha, cepat sgt kak misha x muat... now mama order saiz a bit besar, biar adik selesa.. ade kaler2 lagik..
Harap adik ceria.. hihihi

Ok lah...
tata.. :)

Friday, November 16, 2012

misha 2thn 8bln

salam..

happy 32months old kakak..hihi

- mama, buat ape tu?

- nape raksasa tumbuk tomen?

- mama, bunyi ape tu? bunyi mercun?

- mama, tepi la sket aye nk lalu ni..

- aye minta maaf papa, maafkn aye...

- papa, nk rase sket, ape papa mkn tu..

- aye nk pinjam jap oleh? (if nk sesuatu)

- ane remote nih, aye x suke la cite ni... (kes mak ngk drama, sorok remote..)

- mama hati - hati mama.. hati-hati... (kalu nk turun tangga, lintas jalan, etc)

- 1, 2, 3, 4, 5..... tggu aye datang ni... (main hide n seek)

- mama bangun la, aye tak leh do... (kejut mak dia kul 3pg.. ^___^)


ni antara ayat2 murni... bile dtg ayat x berapa nk murni...

- wan, wan, ohhhh wan... mane kau ni..,

- bile aku panggil byk2 kali... misha..misha..misha..misha... dia jawab..ape lg mama... aishhhh

- bila di ajak mandi.. nanak lah, penat lah, nanti lah, kejap lah... ^_________^

my angellina ballerina.. muarhhhh
misha @ Hello Kitty Theme Park, Puteri Harbour..pergi mase raya aji ari tu..
later ira cite price n ticket sume yep :)
alhamdullilah, mase yg ditggu2 dia suh berborak2, dh tibe.. penat lak nk layan..

tu blum dia suh nyanyi lagu air pasang dalam.. mau 10 round pun dia x puas.. main sep2 tu.. huwaaaa.. kadang kalu dia ngempet aku jek, aku ckp..cha, td mama dgr papa ajak main air pasang dalam..berlari la diaa.. papaaaaaa, jom air pasang dalam.. kehkehkehkeh...

tp so far nampaknye arup lg penyabar dalam arena menjaga keletah misha ni.. aku penyabar gak, tp kalu geram ssgt aku cubit gak sedas.. papaaaaa, mama wat aye!!!

k la... tata...
happpy wiken semua :)

Thursday, November 8, 2012

salam november

salam..

entry utk bulan november.. owh november plss be kind for my family, my fren n me.. banyak sgt perkara yg sedang dan bakal berlaku dlm bulan november dan seterusnyee december.. fuhhhh

now tgh SIRIM audit.. harap2nye segala usaha kami selama nih, membuahkan hasil.. amin..

followed with CONQUAS assessment, sebelum tu mesti la team aku kene masuk dulu  random check kann.. kalu nk diikutkan schedule penuh dh smpi december.. january mase nk push push lakkkk.. hiiiii

in between assessment lak, ade QASHE week, which aku ni ade la pegang salah satu watak yg agak penting dlm event tu.. mau tak penting, kalu aku xde, xde la adiah, goodies, etc utk participants.. heeeeeee... tp kawan2 ramai, baik2 lak tu.. korang tolong angkat hamper yepp.. berat wooo..

opsss.. terlupa, dlm mase yg same, nk pindah umah jugak.. ayo yo yo.. tak bgtau pun tuan rumah bila last day kami, should be february la.. lepas bersalin.. semoga semuanye bersalam lancar.. amin...

p/s - title asal ialah Hi Adik!!.. tp kene tukar, sbb makin malalut x de cite pasal adik sgt.. hihi.. nnti mama taip pasal adik lak yek.. preparation almost the same, tp x ke arah pembaziran pun.. sbb dh ade xperience kan.. ecehhhhh..

esok nk g minum air gula.. jom join.. :D

ok la.. tata..
ade keje2 sebelum titisan darah terakhir nk wat nih...
babai...

Monday, October 29, 2012

JJCM #007 It Roo Cafe

salam...

hi semua... teringin nk makan best chicken chop in Town? jom ke It Roo Cafe.. Located at Jalan Dhoby, di tengah2 bandar Johor Bahru..

restaurant berada di tepi skali, end lot.. bertemakan old skool chinese restaurant but susah nk carik parking, if ade rezeki leh la parking kat blkg2 bangunan yg ade.. :)

rase plak : ok jek.. sedap.. yummeh and recommended..  jom layan gambar :)


ciken chop
aye nye
papa nye
kemain muncung nk halau meow..
syuh syuh cat.. aye nk mkn ni.. hihi
ok kalu berhasrat nk g, ni address nye .. aku check kat FB

IT Roo Cafe
17, Jalan Dhoby, Johor Bahru
Contact: 607-222 7780
Business Hours: 11am 9pm
GPS Coordinate: N 1.45687, E 103.76360

jom makan.. :)

tata

Tuesday, October 23, 2012

Vacant Possession.. :)

salam..

Alhamdullilah, sekejap lagik nk g amik kunci rumah.. Syukur ssgt, sbb ni la antara wishlist 2012 sy... :)

Dengan ini, start bulan ini kami dh kene bayar full.. no more interest sahaje ye... plus umah sewa yg sedia ade.. pitam...

Nk cecepat pindah pun xleh.. aku nk bersalin dulu.. hikhikhik... pastu nk pasang KC, grills, cornice, langsir sume makan mase kan.. but no major reno pun.. tentatively we have plan to move out in February 2013.. lameeeeee lagik.. still nk dok depan umah mak aye lagik.. :)

Barang2 umah plak, of coz dlm hati memberontak nk semua baru.. oleh sbb nk yg baru2 saje, merasa lah aku umah kosong bergema nnti.. tp akan make sure, tetiap bulan ade barang yg bertambah smpi complete la raya nnti.. so house warming mase raya je la eak geng... :D

Tu la nk tips kat kawan2, mcmane korang penuhkan umah korang, beli installment, cash, 3-4 kali bayar kat kedai perabut, beli sesikit? kalu kes aku ni, bilik master jek penuh dulu, bilik lagi 3 kosong jek.. tp dh servey2 dh katil kakak.. hihi.. bacis things tu dh bayar deposit mase homefair ari tu, now continue bayar seskit smpi la pindah umah.. aishhh.. x sabar.. :)

But ape2 pun, penat jerih nk dapatkn home loan masin segar dlm ingatan, and we deserved it!!.. Alhamdullilah tahun depan kakak ngan adik leh pindah masuk umah baru.. rezeki anak2..nnti tukar kete plak.. kahkahkah... bg papa bernafas dulu la yep...

~ to date adik baby dh nk masuk 7 bulan.. alhamdullilah.. membesar dgn sihat dan sempurna di dalam sane ye sayang.. mama pun dh start boleh makan2 dah.. hihihi

tata... jmpe lagik..

Wednesday, September 26, 2012

Maha Melihat

opick ft. amanda

seiring waktu berlalu
tangis tawa di nafasku
hitam putih di hidupku
jalani takdirku

tiada satu tersembunyi
tiada satu yang terlupa
segala apa yang terjadi
engkaulah saksinya

reff:
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
padaMu hati bertobat

Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Penyayang
Kau yang Maha Pelindung
padaMu semua bertekun

yang dicinta ’kan pergi
yang didamba ’kan hilang
hidup kan terus berjalan
meski penuh dengan tangisan

andai bisa ku mengulang
waktu hilang dan terbuang
andai bisa ku kembali
hapus semua pedih

andai mungkin aku bisa
kembali ulang segalanya
tapi hidup takkan bisa
meski dengan air mata

suke lagu ni since ngk cite Dingin Lavender..
ntah ape yg aku sedeykn ntah.. meleleh2 air mata ngk cite tu.. hukhukhukhuk..
tata

Monday, September 24, 2012

My sweet adorable kak long to be :)

salam..

minggu ni adalah minggu menjelang 6 bln adik bb dlm tummy mama.. best tak adik baby.. mama dh mkn sket2 kan.. besh kan... hikhikhik.. misha pun dh leh rasekan kehadiran adiknye.. even baru dlm 40% kot... :)

tiap pagi, kum adik... hi adik.. (aku mmg xnk panggil baby sbb once aku ckp baby mane? dia ckp baby dh alik.. means that itu bb shima.. :) )

mlm tadi, sebak aku...aku terlelap sekejap mase tgh ngk tv... skali ade tgn kecik usap2 kepala aku... bukak mata, misha tgh usap2 rambut aku smbil ckp, sayang mama... aku terjaga then tnye, ape chaa? aye sayang mama laaa... terus bgn balik aku, main2 dgn dia dan x sedar bila aku tertdo balik.. hihihi

cha, mama sayang cha jugak... even ade 10 adik pun same je sayang sama kat cha.. tak berubah... if mama berubah tolong ingatkan mama k... love uuu..... :)

sepetang di legoland

kak long with kak long to be.. :)
tata... :)

Monday, September 10, 2012

JJCM #006 teringin.. kacang pool dan restauran ZZ...

salam..

last week dah dapat rase yg ini..

kacang pool yg yummeh..
pastu xkn aku makan sorang kan, arup pun order la mee rebus utk dia... ade cendawan + udang... aku x rase pun sbb nawaitu mmg nk kacang pool semata... dan satu lagi menu yg aku x dapat mkn dgn nikmatnye... *laksa johor... :(

misha makan nasi goreng cina.. x amik gmbar sbb misha sibuk wat sepah.. hihi

mee rebus pak arup
semalam teringin nk makan mee rebus tulang... tp bkan nk mee rebus sgt pun, aku nk gigit2 daging tepi2 gear box tu.. yg lain laki aku tolong selesaikan.. hihihi..

mee rebus gear box.. rm8.50 weh.. harus laki aku menggeleng kalu x abes.. hihi
tapi menu yg 1 ni, x sapat lagik.. tggu hari 1 malaysia lah.. ma knk buat.. nnti adik tolong mak ye... kak long tlg ngk jek.. kikiki.. gmbar source dr intenet..

awak nampak sedap..
so far ni je la.. x tau la mengidam ke hape.. x kot.. x dapat xde la sedih.. tp sebut2 gak.. hikhikhik...

ok la.. tata semua..

Tuesday, August 28, 2012

Entry selepas sebulan lebih

Salam Aidilfitri 1433H / Selamat Hari Raya 2012 :)

salam..

setelah hampir sebulan lebey tak terupdate, ari ni aku rajinkan jari jemari gak.. karang misha dh besar, ngk xde kenangan raya 2012 plak, yg mak dia catatkan... kehkehkeh..

tentang puasa
syukur, puasa aku tahun ni almost full.. hikhikhik.. ade la ponteng sbb aku kene minum air gulasss... 2 hari sebelum raya.. dan alhamdullilah resultnye adalah normal.. yeay.. buleh la beraya dgn hati yg tenang.. bulan pose, laki aku bz di pasar ramadhan + bisness fareeda jalan mcm biasa.. alhamdullilah murah rezeki bulan puasa ni..

berbuka bersama adalah sgt jarang...karang lepas terawih, baru la g mkn kat umah mak.. tu pun arup dh penat, makan sket jek.. mase buka plak, aku sbnrnye suap misha makan, aku mkn murtabak je sepotong dua.. jgn wat pasal mkn nasik, karang kesian org lain dgr aku muntah... :( sahur mmg almost everyday.. tahun ni, me like tuan puteri..bgn terus makan jek.. sbb mmg x larat lansung nk bgn.. bau nasik pun tak bley.. so aku lebey kepada menemankan hubby bersahur je la.. misha ade la bgn sekali dua..

sebelum raya tu, beg raya pun smpi.. tp mmg aku xleh try la saiz madison... sbb kecik utk aku... so nk let go ni.. sape nk... bgtau eak.. nk jual rm810.. leh nego.. tp jgn murah sgt... nnti xde modal aku nk beli beg lain.. ni aku jual harga beli ajek.. ngehngehngeh

email : chihira_pinky@yahoo.co.uk

tentang selera
ok, pasal selera makan plak... mase raya ni baru la leh mkn sket2... sket la sgt sbnrnyeee wehh.. blum lagi aku rase nikmat makan nasi impit, rendang, kuah lodeh yg bebetul2 heaven... tp at least aku leh makan.. yeay.... mesti adik baby sukee... hihihi...

berat: x naik pun, bulan puase dh turun banyak.. tp sejak leh jamah makanan ni, muka dh x pucat... comey2 jek.. hahahaha

tentang raya

kemas2 baju nk balik raye... yeay... baju kak mica nih
raya tahun ni, banyak kami spend kat umah belah husband, sbb mase puasa x balik lansung kan.. so aku bg chance... 1st raya kat umah mak, since kak ngah berpantang kat umah mak.. aku wat special request nk sambut 1st raya ngan mak ayah.. hihihi..lepas solat raya, bersalam2 sume, gerak la ke rengit..

smpi la raya ke2, tayar golek ke N9.. smpi raya ke 3.. on da way balik jb, aku singgah kat kedai mee bandung yg glamor tu... sumber : anum dan aida..

mee bandung central kat tg agas, muar.. lokasi dia depan sek sains muar, tepi longkag besar.. hihi

mmg la aida n family suke.. mase aku dtg, pun family aida singgah makan... esok nye dang anum n family lak g makan... kehkehkeh... dapat la misha jmpe ngan kak rissa gebus... mmg gebus pun anak dara aida tu... jauh beza ngan kak mica.. hihhi

taraa....
yummeh..
raya ke 4, balik rengit balik smpi raya ke 6... mak yong ni larat tak larat je la... kat kg tak wat ape pun.. tolong2 kak ipar jek..hikhikhik.. husband plak borak.. borakkk dan borak ngan adik badek dia... borak sampai lebam.. mostly cite pasal meniaga... hikhikhik..

raya kali ni, senang nk jaga anak dara ni, sbb dia dh pandai naik turun tangga sendiri.. senang hati mak, xyah jadi guard tepi tangga lagik.. hihi... kalu dapat duit raya, semua bagi aku.. gud girl.. tp bile mengaruk dia smpi, dekat umah org lak tu, leh wat darah aku naik.. aishhh... ubatnye bg tab ajek.. tp kalu internet xde coverage, harus dia campak je tab tu.. hamboii anakk...

smpi ari ni, aku x sempat2 nk kira duit raya misha lagik.. ingatkan nk masuk ASD terus.. kene kira la dulu, atau saing dgn duit undi bulan depan yg aku mmg khaskn utk masuk acc misha.. nk tggu mama kumpul, asyik melabur ke tempat yg tak berapa penting ajek.. hihihi

raya ke 6, smpi umah tu lepas solat jumaat .. ade 3 family yg datang smpi ke malam.. arup sajikan mee bandung + ribena laici.. tapi mase at dtg, wat air oren jek, sbb kami pun dh kembong minum ribena.. hihihi...

raya ke 7, tak bape banyak undangan tapi full gak.. g redeem annual pass legoland malaysia, g open house then malam g umah zai.. cukur jambul azra princess yg comeyy sgt...

budak ni mmg dh kritikal... tab tab tab... mama nk beli lain la gini..
raya ke 8, g umah at... wahhhh teruja ngk umah at... simple tp nampak sgt cantik.... same taste ngan aku tp duit je la x same banyak... hihihi... kami pun nk wat sket2 dulu... mcm at la, wat stage by stage.. nk beli semua serentak terduduk mkn maggi karang.. hihihi.. 

balik tu, nk cari kereta untuk misha..
disebabkan misha ni g umah org, sume kete mainan, motor, robot, train dia main.. kami pun cari la sebiji utk dia... skali dh smpi umah.. takut plakkk... haiii laa anak...nnti papa bawak g taman eak, luas sket... so xde la rase takut kot.. ni mcm nk langgar dinding ajek.. hihihi

pon pon pon pon...
* oh yee... mase 1st syawal tu, genap la umo aku sweet 30... alhamdullilah, menyambut hari raya dan besday bersama insan2 tersayang dunia dan akhirat :)

tentang adik
alhamdullilah, dh start rase adik bergerak.. minggu depan dh masuk 5 bulan.. mcm cepat plak.. perut x nampak mane.. tp nampak la jugekkk... hihihi... insyaAllah minggu ni nk start check up private tempat bersalin gak... xcited nk scan, nnti leh tau gender.. even naluri aku kuat mengatakan aku bakal mendapat sorang lagi anak dara sunti... kalu dapat boboiboy tu mmg bonus la.. yeahaaa.... tp ape2 pun, doa dan harapan semoga anak sihat sempurna, sihat tubuh badan, fizikal dan mental, comey mcm kak mica.. amin... :)

"Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Amin

- dari buku "Amalan Ketika Mengandung - Abu Afiqqah"

alhamdullilah..settle dh cite pasal puasa dan raya... hihihi... entry 2 dalam 1...

semoga aidilfitri kawan2 semua pun meriah, ceria dan dirahmati olehNya.. semoga berjmpe di ramadhan akan datang.. insyaAllah :)

senyum semua... aye nk amik gambar...
tata semua... jmpe lagik .. :)