Friday, September 23, 2011

Kad kesihatan si kecil

salam..

lupe nk cite, last week teman misha (ecehhhh.. :P) g amik jab terakhir utk 18 bulan.. Name dos tu DPT/DT and OPV.. Jgn tnye lelebih, sbb aku menaruh sepenuh kepercayaan kepada kawan aku @ Misi Azie utk injection tu..x tnye lelebih pun... aku dpt balik awal pun dh syukur nikmat.. :)

hasil timbangan dan ukuran... berat anak dara skrg ialah 10.6kg (selim juga anak mama ni.. ), while tinggi plak ialah 84cm.. meninggi 32cm sejak lahir.. lebih kurang tinggi pembaris panjang.. tp cam x perasan plak.. hehe..

yang aku nk stress kn kn sini ialah, kad kesihatan ni kene simpan smpi anak masuk darjah 1 ye kawan2.. sbb nnti misi nk ngk regarding imunisasi yg dia dh dapat atau belum..karang, kalu hilang x pasal2 kene injet semua balik? ye ke.. entah laa.. aku pandai2 aje.. heeeeeee..

next check up 12/12/11 nnti.. tp x pegi pun xpe kot kan.. ari tu pun, mcm x sesuai je, misha nk timbang kt timbangan baby tu..pastu sume baby2, xde pun budak baya2 misha g klinik kesihatan lagik.. keee anak aku yg muka mcm anak dara sgt.. keh keh keh...

tak pe la..asalkan membesar dgn sihat dan kuat... opss.. sorry mama x minum milo, x leh la guna tag line tu.. nnti mama introduce cha minum milo eak.. sooonnnn...

k la.. tata sume... :)

Sunday, September 18, 2011

Gadjet setia kepunyaan misha

salam..

hi semua, mcmmane dgn raya korang? besh tak? mcm aku rajin juga aku nk memenuhi undangan open haus dr kawan2.. ye lah, x ramai jemput, harusla x lepaskn peluang. hahahhaha.. xde lah, dr situ la jmpe kawan2 lame, cungkil balik gossip2 lama.. paling x leh blah, bile aku cite, misha tido genggam makanan.. leh plak si win ckp, same la mcm ko.. pegang makanan smpi tertdo2.. ho mai god... wat malu company sajek mama micah ni.. hahahhaha

tutup cite pasal tu, sbb aku nk cite pasal gadjet misha yg setia dgn misha sejak kecik lg.. till now, kalu 'barang' itu xde... anak dara ai, xleh tdo lena... waahh, bunyinye xleh tdo lena, mcm mak dia ngidam henbeg plak.. kehkehkeh..

barang yg dimaksudkn ialah BANTAL BUSUK.. skrg ni, one of da important thing kalu jalan jauh.. g JJ tebrau pun aku bawak tau.. takut dlm kete dia nk tertdo ke..kalu dulu2 okeh lagi, mase dia x reti menyiarap, bantal is just only a bantal... skrg ni totally change.. resah aku, kalu balik kg x bawak bantal.. pernah sekali, cuai sgt aku, terus x jadi tdo kmpung.. balik ari jek.. seb baik dekat.. sejam perjalanan...

lg satu, kegemaran dia since baby lg, suke HISAP JARI bila nk tdo.. org tua2 ckp, x elok introduce anak since baby dgn soother kan? tp skrg pun soother dh ade orthodontic.. so leh  shaped kn gusi jd cantik kot.. hihi..tp tapi anak aku isap jari plak.. x dapat nk elak dah... otomatik, kalu nampak bantal busuk, jari masuk mulut...

tak pe la cha, kecik2 ni molek lagi cha wat cenggitu, nnti bila dh nk g school baru la mama bertindak eak.. hope misha x hisap jari sebelum g school ek yayang..

 
baru pegang bantal, tgn sudah masuk mulut.. kiki
k la.. tata..
anak korang ade bantak busyuk takkk..

Sunday, September 11, 2011

happy birthday to cha

salaamm

aku agak proaktif ari ni wat entry ke 2 utk malam ini.. tak sabar nk share kegumbiraan yg anak aku dh setahun setengah kekdahnyee.. kekekeekek.. xde lar, since aku x mengantuk ni, baik aki taip lajus2.. kalu tak, alamat, 2-3 ari nnti la baru update.. nnti dh besar, misha bace, dia ckp ' apsal la mama slalu lambat upate pasal besday dia' eceehhh.

ok la... xde ape sgt nk cerita.. just as usual, nk mengabadikan monthly birthday as an entry.. gedixxx.. kikikiki..

so far, activiti explore to da world menjadi semakin menjadi2..baru je kejap td, aku buat pertama kalinye menjentik tgn misha dgn hati geram, sbb nye mase aku masak, dia pandai2, nk pusingkn dapur gas.. ohh anak.. bahaya tau.. itu yg mama sgt marah kt awak td.. gewaammm + menyesal.. jahat aku ni.. :(.. tp terubat balik, sbb dia makan abes sup yg aku buat.. siap ckp..nak maa.. nak maa.. sedap sgt la tu kot... :P

skrg ni, misha lum kemaruk nk bercakap lagik.. soon insyaAllah.. cuma ade beberapa patah je la dia boleh sebut dan aku paham.. contonhye, dh abess...bila makanan dlm mulut dh abes atau cerita kt tv dh kuar sub-title...acehhhhh.. bila bg something kt dia, xspecially kalu bg susu...kuehhhh nak kuih la tu.. makin jelas, semenjak musim raya ni.. hikhik.. peace!!.. kalu amik gmbar sendiri tru enpon.. perasan tauu.. pandai plak terbalikkn enpon then smile.. pengaruh mak su betul la awak ni.. kuikuikui.. kokong.. kalu mau dukung la.. smbil hala tgn suh dukung..and etc.. ade la a few words lagik.. semoga by next month, pembendahaaran kata anakku makin bertambah..amin.. :)

kepochi tul.. neway happy besday my mere bete.. luv u.. luv u..luv u.. muaaarrhhhhhhhhh



k la.. tata

Raya tahun ini ~ 2011

salam..

raya dh 2 minggu baru nk cite.. apo lahh.. bukan apeee.. cite raya sbb kami tahun ni tak beraya sgt.. tp berjalan sakan.. smpi kl sbb antar dikda.. penat wooo, cuti abes dlm kete sajekk.. hihihi..gmbar raya ade kt camera dikda, dikda bawak plak g kl without transferred to my external h.disk.. ^_________________^

ni route kami tahun ni..
jb --> rengit --> n9 --> jb --> rengit --> jb --> rengit --> n9 --> kl -->jb..

yeahaaaa.. sakan kn.. abes seminggu cuti akak taw.. tp xde la banyak umah g beraya.. to date, baru 7 buah umah.. collection misha pun x memberangsangkn sgt.. share terbesar pun dtg dr family sendiri.. hehe..

tapi, ape-ape pun, alhamdullilah aku dpat beraya bersama keluarga tersayang.. tahun ni merupakan tahun ke3 aku beraya sbg isteri dan merupakan raya ke2 buat misha..

sehari sebelum raya, misha dpt 'adiah', dapat benjol kt dahi.. siannn dia.. melalak mcm ape.. aku mmg la cuak, sbb mase tu aku je ade kt umah.. misha terjun dr sofa.. aku kt dapur, usually dia x terjun.. acah2 ajek.. tp ari tu terlepas kot.. sejak dr kejadian tu, bukan makin takut, makin terror plak wat terjunan.. positively aku harapkn, 'senaman' tu leh watkn kaki/otot dia kuat.. amin.. :)

balik kg, misha behave jek (ye ke? kikiki).. tp akan diluar kawalan kalu dia jmpe tangga.. almaklum laa, umah xde tangga.. kt rengit pun same.. tau2 dh kt atas.. tp mase turun, seram sket.. sbb dia melangkah mcm org dh besar.. so far, x penah turun sendiri.. aku pun berdoa, biar misha berpkir panjang, sblum wat keputusan.. kekkekekeke

sepanjang raya ni ade la lebih 100x kot dia turun naik tangga umah kg ngan umah rengit.. leteyy wooo... pegang xnk lansung.. last2 mase kt umah gadong, siap 3 org stanby kt tangga, ayah aku, pakcik aku + laki aku.. stanby jgn jatuh.. cepat la umah kami siap.. ade tangga, so pas tu anak aku xde la jakun sgt.. kihkihkih..

pasal makan plak, misha beraya sungguh, sume mende aku bg asalkan dlm instinct aku, x boleh membuatkn perut dia meragam.. suke betull dia.. tp air masak mmg slalu kene re-fill.. kalu tak, serba x kena dia.. kering tekak dahaga.. mcm org tua jek.. huhuhuhhu..

asyik cite pasal misha jek.. meh cite pasal aku plak.. oleh kerana x beraya sgt.. maka banyak la baju raya yg x pki lagi.. tudung raya pun berbaki 3 lai lagi x rasmikan... nnti aku susun atur balik jadual, nk pki g open hauss.. :P .. raya ke 4, jmpe anum kt kfc, simpang renggam.. syokk woo... anak2 dh besar... kenal dang hanum, since kami lum kawen lagik.. hehehe.. tahun lepas jmpe waaz, kt kfc, jusco tebrau.. usia perkenalan kami ber3 same jek.. :P.. diorg ni kawan yg jarang berjmpe, tp ari2 berhubung..besar pengaruh diorg ni dlm idup aku.. wakakkaka.. ade lagi 3-4 org yg se'spesis' ngan diorg ni.. harap2 la kawan smpi tua yep.. peaceee!!!
cha berbaju kurung..
boring je cite aku ni.. ^_____^. malas nk wat diary hari raya.. sbb banyak berada dlm kete jek..
k laa... selamat hari raya semuaaa.. muarrhhhh