Friday, August 26, 2011

Cerita satu malam

salam..

Alhamdullilah... kite dh nk raya kan.. yea yea... syukur, masih lagi akan beraya bersama insan2 tersayang... schedule balik kampung mebi slightly change tp rasenye papa akan buat yg terbaik utk semua.. insyaAllah... harap2 aku dpt beraya mcm biase... amin.. tapii... if bebetul mmg xleh, aku redha menyambut raya bersama suami dan anak tercinta kn bandar jb ni... meriah juga.. kawan2 aku pun ramai tak balik.. nnti lepas abes keje, kite berdezub balik yep papa... amin... :)

cerita satu malam yg aku ni cerita ni, sebenarnye cerita malam semalam... aku happy sgt sbb dapat buka pose kt luar... bukan apeee, aku kn x penah buka pose kt luar sepanjang bulan pose ni... betulll taw.. sbb laki aku kn niaga pasar ramadhan... tapi semalam dia cuti, penat niaga mebi plus jb cuti..kepada pemenat2 ribena laici papa, harap berjmpe di ramadhan tahun depan yeee... semoga semua puas hati... tp tahun ni harga pengenalan taw... hikhikhikhik (cheh.. memandai je aku.. :P)

kami berbuka kt singgah selalu sajek.. buffet murah jek.. rm20/person.. papa ajak kawan 2 org... sajee.. memeriahkn suasana... misha pun sgt behave... aku dh suap siap2, lepas tu dh azan, aku bg pinggan letak nasi ngan telur + ayam padrik.. licin gak anak aku suap.. gud gurl lil' angle.. :)

jom layan gmbar..
utk en maaruf...
site order
manis-manisan

utk saye..

utk papa

site order plus kawan papa punye

pada aku, okey la utk rm20... lauk banyak ade 40 jenis, tp dia buat sket2... laki aku frust x dpt udang goreng butter... aku ngk dia mcm x top up banyak2... lgipun buat single lane jek.. org Q mcm ape jek... kalu ade buat 2 lane, ok gak kan.. even lauk same... tak pe la,, rm20 kannn... banyak songeh plak.. nk sedap g hotel sane.. :P

mase papa borak2 aku bg main kuda 50sen tu.. tp ko jgn harap la dpt 50sen je... 4 kali okeh... kikiki.. lepas tu nk balik maghrib jap... nampak plak trolli giant.. misha suke gila naik trolli.. stroller yg mahal2 beli xnk naik.. siap rikues nk masuk.. lepas tu nk xnk turun... melalak2 xnk turun.. terpaksa la laki aku bawak pusing2 jap... kikiki
namo turun.. namo.. namo.. siap bontotkn papa lagi..
lepas tu aku guda2 papa ajak g angsana.. laki aku ckp okeh.. plus nk amik jubah tempah ari tu.. woww weee.. lepas isyak kami gerak.. smpi2 sane manusia punye la ramai.. ramaiii sgt.. jmpe gak jiran2 aku.. kikiki.. smpi2 terus g tempat yg dituju...

frust bukan main bile papa ckp jubah aku mcm jubah konvo... ho mai goddd... sampai hati ko eak... lepas tu suh akak tu kecikkn dulu sabtu amik, plus misha nye jubah lum siap.. semalam ko suh amik, ckp dh siap.. aiyohh.. so kite lupakan cite jubah yg menyayat hati itu.. :(

terus g Poney.. saje jek.. betul saje nk cari baju si gendut nopal.. comel2 plak baju boboi2 ni.. kak mica plak lasak bukan main..abes sume baju dia acu kt badan... lari sane sini..naseb la misha murah senyum, kaka kedai poney x marah.. senyumm jek.. tp kalu mama x beli mmg kene sedas dua kot... agagagagaga... pastu belikan legging kaka mica selai ngan baju selai.. yg happy nye dapat beli baju cumil utk nopal.. hihihi

mini shoppaholic!!..
lepas tu, ngk jam kul 10.45, tp kedai x tutup pun.. dgr2 announcement tutup kul 12mlm.. yeay.. jum teruskn perjalanan... terus g cari kasut misha.. mula2 ngk satu kedai tu, mmg xde yg berkenan.. terus g kedai atas.. lame gak memilih dlm 1/2 jam.. tp biase la nk raya mmg dh x banyak pilihan.. rugi tak beli mase awal puasa ari tu... banyak gila pilihan... so sad... tp laki aku insist nk belikn anak dara dia kasut sepasang... wal hal aku dh belikn 3 pasang dh sandle ngan kasut... ok la layann jek..

turun bawah balik.. beli kueh raya kt mak.. dh murah dh skrg ni... mak ckp kueh raya x banyak jenis.. mane tak nye, aku beli tart 4 balang, ayah 4 balang, mak aku 4 balang... pastu ayah aku order 2 balang lagi tart.. mandi tart la umah aku raye ni... tp 2 balang dh masuk perut.. hihi.. semalam jmpe la 3 jenis.. plus carikan mak popia simpul.. nk kembung gak perut aku rase sample.. konon2 nk cari yg tersedap.. hihihihihi

lepas beli kuih muih, patah balik kt kedai kasut yg 1st tu.. ade kasut pink tu lawa.. ade lampu2 lagik.. tp laki aku ckp susah nk matching baju.. mmg pun, tp aku gedikkn lampu2 dia bila misha pijak tu.. xpe yang, nnti mama belikn ek.. tp bukan skrg.. hhihihih.. tetibe ngk kt sini ae 2-3 pilihan yg berkenan.. td ko x nampak plak.. huhuhuh.. ape si misha buat mase kami pilih kasut.. dia g main ngan kasut boy, pastu campak2... seb baik la, kakak kt situ pun x marah. dlm dlm hati sape tahu.. papa pun kemas balik bila misha wat onar.. ihihi

susun balik anak..
lepas dh bayar.. ngk jam kul 11.45mlm.. balik la wess, angsana dh nk tutup ni.. hihihihi, tp masih ramai lagi org dlm tu taw... baju kurung readymade pun lawaaa.. nnti kene g balik sbb nk amik jubah konvo aku tu..^______^

smpi2 umah, mak ingat dh sahur.. padahal aku singgah sbb belikn adik aku mekdi.. bg skali kuih mueh tu.. kalu kt umah aku, abes la misha wat bola... ni la hasil nyeee...
 

sarang semut tu nampak sedap.. harap2 betul la sedap yepp.. :)
utk anak dara mama dan anak teruna mak long.. :)
k la.. semua.. nk siap2 kn keje sebelum bercuti laamaaaa... yeahaaa..
tata dan SELAMAT HARI RAYA dan MAAF ZAHIR BATIN... 0 - 0 eak...
muarrhhhhhhhhhh

Wednesday, August 24, 2011

Tudung raya

salam..

pastinya semua pun tgh berpusu2 merebut masa yg tak kurang seminggu ini, utk memenuhi persiapan hari raya kan.. kalu org key yel, g jalan tar.. kalu org jb g mnee? angsana laa.. kalu x g angsana, x rase meriahnya nk sambut raya.. hikhikhik... even aku x beli pape pun.. asalkan dpt jalan2..hukhukhuk

note : tahun ni x g angsana lagi bulan puasa.. plus x buka pose kt luar pun lagi.. ^___^

aku plak mostly beli tudung online.. sengal yg amat rasenye... mcm la xde kt jb ni.. tp mmg xde... :P aku try call stokist yg namanye listed dlm fb fareeda, tp org tu bilang, salah number.. kesian aku kan... terus la order selai.. bila received.. lawaanye, wangi plak tu... terus jatuh cinta... order lagi selai.. pastu selai lagi.. end up selai lagi.. cukup la 4 lai utk raya ni.. aku order dr seller yg berasingan, so rugi sket kos postage.. nk wat camne, kaler yg available xde pada seller yg same...

note 2 : aku suke effort yg agent fareeda ni buat, ke3-3 seller yg dh smpi letak dlm bekas kek 1kg tu... gud job so that kain x rosak, awning x kemet... :)

semua parcel dh smpi except for yg selai ini.. dia mentioned yg 'Item to be collected at Counter Delivery'..so sad.. maksudnye aku kene amik sendiri kt pusat pengumpulan pos laju la nih.. call umah, adik ckp xde slip.. sbb x sabar2, aku call pos laju... ni la sedikit sebanyak perbualan kami lepas bg salam bagai...

aku - sy nk tnye la, sy check tracking number and mentioned Item to be collected at Counter Delivery.. tu maksudnye ade kt sane eak tp kt rumah xde dapat ape2 slip pengesahan pun? (gila x profesional aku ni.. kikiki)

abg pos laju - awak check kt nee?

aku - internet.. (mestila intenet kannn.. aishhh - ckp dlm hati)

abg pos laju - bg number tu sy check kan..

lepas bg dan dia check..

abg pos laju - haa, barang tu ade kt sini la.. ape dlm tu? nk pki raya ke?

aku - tudung... a ah mesti la nk pki raya...

abg pos laju - barang tu ade sbb ari ni kan banyakk sgt brg sampai..

aku - ohh.. ok2..

abg pos laju - mahal ke tudung tu?

aku - errrr... (apsal la abg ni.. aku dh feeling2, dia nk songlap ke ape ke.. tak baik kann aku ni tp aku dh risau sbb dh terbagitau ade isi kandungannye.. )

abg pos laju - insyaAllah, esok la diorg currier.. esok petang dpt la.. kalu x dpt call balik..

aku - thx..

actually baik sgt budak ni, sbb layan aku.. thxx... sbbkn, sebelum2 tu aku call number lain, haram x angkat pun... thx abg pos laju... harap2 dh smpi la by petang ni .. amin.. :)

ni la tudung nye tu... baju aku banyak hijau.. so gedix la beli selai.. hikhikhik

harapnye jelita la aku d pagi raya.. kuikuikui
k la.. tata.. muarhhhh..

Friday, August 19, 2011

barang sedap, harus dikerongsi..

salam...

~  Its today my special day.. Its today my special day
Im so happy today.. its my birthday. im so happy today ~

ari ni besday aku.. hihihi.. sibuk nk bgtau.. actually ni lagu besday kt bbtv .. misha suke sgt lagu ni.. kalu nk tdo leh melompat bangun... hukhukhuk.. mlm tadi kul 12mlm papa ngan misha nyanyi lagi besday kt aku.. papa ckp.. cha jom.. pastu dia nyanyi misha joget.. dh abes, misha tepuk tgn.. kiss aku.. hhohohoho.. terharu, anak dara dh paham arahan.. 

okeh, berbalik dgn cite barang sedap tu..  mlm td, aku buat cekodok udang.. tp name glamer dia dlm blog ina http://akubukancheff.blogspot.com/ mentioned as bebola udang.. hikhikhik.. aku nk tiru sbb resepi dia senang dan nampak sodap.. lagi plak ngk blogger2 mum dh try.. mencanak2 semangat nk buat.. :P
bahan2nye..
roti - 2 keping --> disiat2
bawang separuh -setengah  --> potong dadu
daun sup --> hiris2
lada merah - separuh  --> hiris halus
cili padi - 2 biji (lada pki biji ke eak? kiki) --> hiris halus
udang - 6 ekor --> racik halus
kiub ayam --> suku
telur - 1 biji
garam --> secukup rasa..

 ini resepi asal.. tp aku letak tepung goreng ayam sket, takut nnti mase aku wat x melekat.. hohoho.. resepi asal pun lain sket dr segi kuantiti bahan2.. aku unah ikut perut kami.. lagipun aku takut x sedap.. maklum la x pandai masak, sume pun aku rase x sedap aku buat.. ^___^
dh campur telur..
ade insiden memalukn berlaku, mase racik2 tu, aku suh laki aku beli daun bawang.. skali bila ngk lain plak laki aku beli.. rupenye aku salah sebut.. seb baik ade daun sup kt umah... so aku nye ni gandingan daun sup ngan daun bawang ye.. kuikuikui

kemudia gentel2 mcm begedil.. pijar jari aku tau... sbb ade lada.. kikiki.. mula2 ingt nk asingkn utk misha, tp aku berlagak bijak, konon2 nnti kepal2kn misha nye yg xde lada..skali aku tetap rase pedasnye... sbb rasa pedas dh meresap... seb baik misha ok.. pedas sket je kann... esok mama wat yg x pedas ek.. makan smpi jemu.. kikiki
cumil kan.. hikhikhik
mase dh siap ni, satu lagi perkara berlaku bg org yg jarang2 masak cam aku.. dia... org lupe letak garam...:( boleh lak laki aku suh gaul balik, nnti x rase.. aku terus la ckp, gila ke ape... pijar dh tgn org niii.. nasib la papa, dpt bini pemalas2 rajin ni.. kekeke... tp bila aku ckp dh letak kiub ayam, baru dia ckp ok.. sedap2.. wekkkk..
taraaaa
bentuk tak lawa.. tp sedap sgt wess... laki aku rikues nk lg malam ni.. aku kene buat asing la utk misha.. siam dia x dapat feel makan bebola sotong same2 semalam.. kikiki

p/s - korang yg ikut resepi aku ni, nnti dapat dia sejemput je cam aku ni.. x ckup.. so aku rase baik korang tambah lebih sket roti, udang, etc.... preparation setengah jam, makan 5 minit je.. kuikuikui..

 k la.. tata... selamat mencuba..

Tuesday, August 16, 2011

persiapan raya

salam semua..

pejam celik, pejam celik.. dh 15 ramadhan.. alhamdullilah... mood raya dh mula datang.. kuih2 raya yg aku order pun lg seminggu nk dapat.. baju kurung dh settle dh.. cume ade 2 lai lagi yg x jahit sbb org x sudi..keh keh keh.. boleh je kalu aku guda akak tu lebeh sket.. tp nnti la pas raya, sbb kalu antar skrg dia rush buat, hasilnye x begitu memberangsangkan.. :P

last week muka gembur2 baju misha..nk start basuh skit2, kalu tak pengan papa ngk.. ngeh ngeh ngeh .. ade beberapa lai x smpi lagi, tp xpe, bukak antara baju penting pun.. opss.. ade jugak 2 lai lagi dr mak datin sarah.. juga brooch raya.. sian aku x dpt lagi, kawan2 aku dh goyang2 ngan brooch masing2.. kekeke

hasik kelik kelik..
ni partly aku kumpulkan, malas nk suh akak tu post sket2.. padahal sket jek kan.. tp asyik name aku jek naik..wkakaka .. nampak tak ade baju blogger juge.. pada hari parcel dr k.syu ni received, sepatutnye ade 2.. kasut papa ngan baju bajan misha, so aku pun suh pos 1 ke umah, 1 ke opis.. sendiri buat, sendiri takut nk received.. ekekke.. pasla kasut papa, tu kire hadiah anni la kan... sian dia, aku amat jarang, belikan papa ape2, bila aku tnjuk kasut ni, kenan plak dia... kenan sgt2 plak tu.. dh x pki x sempat raya..

misha tak mo pki sandal tu.. keras lagi kan.. nnti nk suh dia gigit la, misha kn suke gigit sliper.. ^______^... ni gmbar misha kene paksa pki dress ngan sandle raye.. :)

alhamdullilah, part misha dh complete, tinggal nk paw papa kasut jek.. papa peliss eak.. tuk papa biase la... dia sume pun x nak... xnk sudah la ye... asalkan baju melayu aku dh wat kn sepasang, dh kira raya dh dia tu.. ingt nk belikan t-shirt la.. tp harusla tggu gaji... mak dh pokai ni..

skrg ni aku gila ngk tudung plak..laki aku ckp, pas satu.. satuu... seb baik dia ckp camtu, sejuk hati.. kalu dia terus ckp xyah beli, sedih gak hati.. aku berkenan ngan tudung fareeda..nyata jelita.. pee wit.. jelita la aku kalu pki raya nnti.. ekkekekke.. baru beli 2 lai.. lum leh kire ade collection lagi.. mahal la tudung tu... mcm biase, kene tggu gaji kalu nk menambah... :P

nnti kene gak feeling2 raya, g JJ ke, ariani ke.. belikn tudung mak, belikan alas meja baru.. langsir x de nye tukar, umah aku bukan ade org dtg pun... aku pki langsir umah mak aku je.. nnti basuh lawa la balik.. kitebeli langsir mase pindah umah baru la ye... lameee lagi tu... hihihi

sebagai penutup, aku jmpe gmbar ni dlm hphone laki aku.. see, misha ade car seat... present mase aku bersalin.. tp dia namo duduk.. skrg ni, kalu aku xde dia dok diam2 smbil pki seat belt.. behave sgt.. masuk je aku dlm kete, terus ubah perangai... xpe la.. ape2 pun, mama tetap sayang awak.. namo notty2, nnti mama bg adik karang.. ngeh ngeh ngeh
last year, mase nk g buka pose kat luar..
oh, i miss moment buka pose kt luar.. sejujurnya tahun ni sekali pun xde buka kt luar, maklum la papa niaga kt PARAM.. sambutan alhamdullilah.. leh la paw tudung fareeda selai.. ops.. mama tumpangkn kasut clarks misha sepasang eak.. kuikuikui

k la... tata..

Friday, August 12, 2011

my mini skirt

hi uollss..

chett.. bile nk cerita pasal mini skirt, x bg salam plak.. ok bg salam la..
salam sumeee..

nk tau satu cite tak, mase aku pregnen.. eh sebelum peknen kot, mase baru feeling2 nk kawen.. aku berangan sgt nk gegel.. sbb nnti aku leh pkikn dia mini skirt jeans.. patutnye verangan nk pkikn tudung eak.. ngeh ngeh ngeh.. tudung nnti dh besar kene pakai.. banyak tudung lawa2 skrg ni.. nnti mase misha besar lagi la lawa2 kan...

diaa.. org nk tudung fareeda (opss. iklan jap)

alhamdullilah.. aku dikurniakan anak gegel.. suke.. suke..hajat hati nk pkikn anak mini skirt dh didepan mata.. tinggal tggu besar jek, leh la aku sarungkan.. tup tup tak sempat besar, aku dh belikan kat poney.. comell sgt.. mase tu misha baru umo 3 bulan.. tp aku belikan umo 6-12 bulan punye, konon2 nk pki raya.. tapi dh muat cepat.. so pkikn je la.. even mase tu belum puase pun lagik.. hikhikhik

my 1st mini skirt.. awwwww..ni pki mase 10 bulan.. muat lagi tapi senteng




makin lama, makin sendat la kann... so aku pun beli selai lagik.. guess cap ayam.. tapi aku cukup kenan, beli kat pasar karat je.. murah lak tu.. hihihi..tapi jarang pakai.. sbbnye... aku je tau.. kikiki.. tapi ade gak nnti, aku pki.. heeeeeeeeeeee..

tak lame pastu, aku ronda2 kt JJ, jmpe mini skirt ni, sweet sgt kaler dia.. trudy n treddy .. ade less 10% berebut aku beli, mcm la less 50% kan.. ntah apa apa ntah.. pastu sorok 2 minggu namo papa nampak.. hihihi... ni bukan dr material denim.. so kene gosok la kalu nk pki.. hihi

okeh... pastu ade selai lagi yg aku beli dr Brand Outlet.. cumil gak yg ni..tp mase mula2 pki, baru test je dh turun kaler kt pempes misha.. terus basuh then x pki2.. smpi la minggu lepas aku pkikn balik.. dh muat2 sgt dh.. x sempat raya.. hihi

pastu ade la, aku beli lagi 2 lai, yg material kain t shirt.. selesa kot misha pki.. kene beli spender banyak2 la pasni sbb size 2T dh tak provide diapers cover... rugi mama sket.. kikiki.. ni lum pki lagik for raya purpose... insyaAllah.. aminn.. hihi

latest, aku beli tru online je.. join us spree juga, biasa laaa hobi yg sukar dibendung.. kene piat telinga pun x insap2 kot.. yg ni consider unrecorded shopping.. hikhikhik.. aku ngk cam cumill sgt2.. (aku sume pun comel... xleh pakai tull ..muahahhaha)

taraa... cumil tak jahhh?

harap smpi sebelim raya... hhi

k la.. sbnrnye aku nk cite yg aku suke pkikn anak aku skirt camni, compare dgn dress... dress mica leh kire bape lai ntah... aku suke beli t shirt so leh tukar2 pki dgn pants or skirt... heeee..

k la.. tataa

Thursday, August 11, 2011

sudah 17 bulan = setahun 5 bulan

salam...

alhamdullilah... jantung hati intan payung pucuk kolompang aku ni dh meningkat umurnya sebulan lagik.. syukur .. syukur.. membesarkan menjadi anak yg membanggakan agama dan keluarga ye sayang... amin.. :)

opss.. hemo plak hemak ni.. cite pasal progress fizikal..
~ berat rasenye x naik banyak pun.. or tak naik lansung... tp xpe la as long as x turun kan.. huhuhuhu..
~ yg bertambah panjang adalah rambut.. chaaa,, x sabar mama nk ngk rambut misha panjang smpi blkg badan.. yep... aku berhasrat nk biar rambut dia panjang... nnti leh tocang kan..
~ yang bertambah banyak plak ialah gigi... smpi mama pun dh x kira.. rasenye dh 16 batang kot.. tp silalah rajin gosok gigi... rasenye dh berlepek2 ubat gigi tu cha telan.. nk gosok x bg...  tp mama pun terror gak, mase dia melalak tu, senang lagi aku gosok sental2.. hihihi

misha skrg sgt ngade2.. as cucu 1st, masyaAllah kadang2 aku gerun ngk mak ngan ayah aku manjakan dia.. ayah aku sanggup berlari2 sorok nk kuar bilik g keje, takut mica nampak, kalu dia nampak alamat melalak satu jalan tu dgr.. kalu ptg2 tu atuk ajar dia bawak jalan2 naik motor, cik kak tu dh syokk plak kn tetiap ptg naik motor, pantang atuk balik keje, tunjuk kunci motor.. bukak pintu terus diri atas motor... skuter kn ade tempat letak kaki tu.. cantik jeee dia diri.. atuk yg penat balik keje, ni bawak la round2 smpi kedai.. naik kn kuda yg bunyi2 tu.. x cukup skali.. harus 3-4 kali.. atuk melayann je.. bila smpai umah, xmo turun motor, pusing seround dua lagi... atuk x mengeluh pun... asyik ckp, sayang atuk... cha pun ngade2.. asyik kiss atuk je, ngk tv pun sandar atuk.. hihi

klu mak bapak dia ade, baru la servis beralih arah.. hihihi

ngan mak plak... mak aku slalu risau dgn pemakanan misha, kalu aku keje dia masakan utk misha.. kadang2 ade 2 lauk, nape mak? tnye aku... td misha x makan sgt, mak tukar lauk lain.. aiyokkkk budak ngade2 ni...bila aku ckp misha suke makan bubur kt kedai A.. esoknye mak dh suruh ayah g beli plak.. kikiki.. anak aku panas sket je, mak dh call aku suh bawak g klinik.. aku pun gelabah tipun papa, x smpi 5 minit, call balik.. x la long, td baru bgn mcm panas sket.. skrg ni dh sejuk.. kikiki.. mak nihhh.. :)

agaknye betul la org ckp syg cucu ni lain kan... berlebih2 betull.. tp alhamdulillah, layanan tu untuk anak aku.. :)

k la tata.. happy besday yayang... muarhhhhhhhhh..

Saturday, August 6, 2011

ragam berbuka puasa

salam..

ragam sape yg aku bakal citekan ni eak? of course la ragam cik misha mama ni.. kalu mak bapak dia x meragam kot nk buka pose... concentrate kononnye.. kihkihkih..

anak2 korang sume behave tak mase berbuka pose? hanak haku? (geleng pala jap).. hebohhhh... kejadian mase 1st puasa bg pengajaran kt aku.. mi rissa ckp, bg siap2 makan sebelum buka, nnti dia xde la lapar sgt tapi jadi tukang sibuk tu satu kemestian.. hikhikhik.. aku plak x bg misha makan 1st day tu, sbb makan malam dia slalu nye kul 7.30mlm cam tu.. kalu aku bg awal slalunye x abes.. hukhukhuk..

mengamuk2 la dia nk makan same.. aku pun minum air je dulu terus bg dia makan... dlm kul 9 cam tu baru makan.. yg kelakar nye mak ayah aku pun x makan.. laki aku pun g solat dulu, plus misha teruja ngk naufal sorang2 xde org jaga.. ye lah, shima atas meja makan dgn adik ipar aku.. ngk cam tu, ngan adik aku skali x makan, pegang naufal.. adik ipar aku plak g solat juga.. sudahnye sume makan lepas magrib dlm kul 8 camtu.. aku je lewat sket sbb aku terlebih telan begedil td.. kihkihkih,, cian kt makanan yg terhidang...

so hari ke2 aku tukar taktik, aku saje je bg dia makan dulu dlm kul 7 cam tu.. alhamdullilah abes plus x bg susu  kul 6 cam biasa.. ngk mase buka, dia x lapar sgt.. tetap penyibuk gak, nakk ma, nakk ma.. aku bg la roti john ke, mertabak ke, kuih ke.. suke laa dia.. fuhhh.. selesai satu masalah, aku pun leh berbuka pose ngan aman.. dan dh 4 hari aku praktikan, alhamdullilah berjaya..

haaaa lagi satu, big thx to tv9.. sbb tayangkn cite Upin Ipin kul 7.00 - 7.30mlm tu.. dia leka la ngk cite tuuu... azan plak dgr tru radio, maklum la bukan org key yel nk dgr tru tv.. hikhikhik...

k laa.. tata..

Friday, August 5, 2011

ragam pagi misha

salam...

seperti yg kawan2 tau, atau ade jek yg tak tahu, dh nk dekat sebulan kot aku pindah depan umah aku..makanye, proses penghantaran misha ke umah wan dia amatlah pantas dan tuntas.. akan tetapi, aku ingtkn makin sonang kojo.. TAPI cik kak tu lagi banyak akal.. lagi dia namo turun dr dukungan aku sbb nye boleh dikatakan seharian suntuk dia x naik kete berjalan.. ye lah, kalu umah lame, ade la masuk kete jalan sket dlm 5 minit smpi umah aku, skrg ni nan hado...

as usual, malam2 kami bawak la dia hidup udara segar jalan2 naik kete ngk lampu.. utk mengumbirakan hati si kecil ni... laki aku pun skrg rajin amik misha bawak balik umah.. dulu2, mak aku ckp 'jgn lama2 ye rup' wkakaka mak aku x caye kot.. tp lately ni ngk misha safely arrived kt umah mak aku dgn jiwa yg gumbira, mak aku pun dh x kisah.. mak aku cume takut papa x pandai handle anak.. :P

pelik taw anak dara aku ni, kalu duk ngan bb sitter xpe la nk ngamuk camtu kan, ni ngan wan sendiri... wan tinggi suara pun x de.. sume yg dihendaknye dibagi.. manja terlebih.. tp still budak2 mesti tau mak dia nk naik kete dan akan tinggalkan dia... macam2 cara dah, aku ngan mak aku buat... nnti jalan dlm mase seminggu je, nnti kami cube taktik lain.. contoh taktik yg dh dibuat, jom ngk meoww, bukak bbtv, ngk upin ipin, ngk ayu (anak jiran selepah umah), ngk aina (anak jiran belakang umah), mak aku pki tudung, mak aku pki baju kurung konon2 nk jalan.. sume ni berjalan lancar dlm mase seminggu cam tu jek.. nnti lame2 dia perasan yg tu taktik mama dia nk suh dia leka.. kihkihkih.. tapi kalu ade org lain kt umah, dia jeles sket.. tercelit je celah mak aku.. tau jelesss.. kihkihkih.. tp normally kejadian melalak ni kejap je, bila x nampak kete, dia pun diam...

cha, cha... kalu mama x keje, camne nk suping beli baju bajan awak tu.. adesss

tapi 2 hari ni lagi kronik.. semalam dia menangis meraung2, papa bg chance bawak ikut aku.. ok dlm kereta gembira bukan main, berborak je ngan aku... hari ni, she's do the same thing...  melalak meraung2.. nanakk nanakk... mak aku kate pegi jekkk, mak ckp, semalam dh ajar, cam ni laaa... sian mak aku layan misha yg meronta2 tu.. last2 papa kate ok jum.. harap isnin depan dia dh lupe..

budak musyuk yg gumbira dpt jalan pgi2 
boleh pulak bila aku suh dia salam mak aku, dia stop nanges pastu salam skali dgn babai lagi... terus gelak2... adess... main2 tau mica nih... pastu smpi opis aku call mak, then mak ckp, balik2 je masuk sendiri senyum2 mintak susu, terus tidoo... alahai misha, esok wiken kite g ngk papa kt param eak.. misha jerit airr.. airr. airrr.. taw yayang.. hikhikhik

anak korang camnee lak? hihi
k la. selamat menyambut ramadhan yg ke5 kawan2..
tata

Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan

salam..

Ku mengharapkan Ramadhan, Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui, Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah, Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu, Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Ni bait2 lagu Harapan Ramadan by Raihan, entah kenapa setiap kali mendengar lagu ni, hati aku sedey hiba.. mengade jek kan.. hukhukhuk... 

Alhamdullilah, sekali lagi dapat aku melalui bulan ramadhan dgn insan2 tersayang.. tp dgn situasi yg berbeza.. Kak ngah dh ade jb :) tetapi dikda plak yg bersahur , berpuasa dan berbuka puasa sorang2 kt sane.. ye, mmg ade kawan, tp still lain kan.. td dia msg nk Milo mak.. :( aku xleh cite kt mak tu, meleleh air mata mak aku nnti.. hikhikhik...

Tentang harapan ramadhan aku, aku berharap sgt2 yg aku dapat masakkan sahur utk maaruf, sbb aku x dapat masakkan juadah berbuka utk dia.. since papa kn niaga kt pasar ramadhan.. 1st task dh settle, td berjaya masak even bgn lambat sket.. gegas2 aku masak cam tgh jogging.. so take note, esok masak nasi terus yeee... sahur tadi laki aku rikues sotong masak kicap dgn bendi goreng berlada plus udang..tak tau la sedap ke tak eak, tp laki aku mintak masi nk tambah.. aku pun bg nasi aku, since aku pgi2 camni x berapa nk lalu makan.. :P

lagi satu besar harapan aku, supaya bisnes maaruf dapat sambutan, biar dia gembira.. aku suke kalu ngk dia puas dgn ape yg dia buat.. nnti aku pun dpt la habuan sket... kikiki.. gud luck papa, semoga dia gembira dgn ape yg dia buat, even org slalu usik2, sebut cam ni. air... air.. airr. airrr.. airrrrrr... (jerit cam org tgh jual air.. hhhihihi), i'm ur supporter k.. 

last but not least semoga kami sekeluarga dapat menjalankn ibadah puasa dgn sempurna.. amin..

selamat menyambut ramadhan all my Muslim frens.. :)
 
k la.. tata

p/s - xde cite pasal mica pun.. hrrmmm... tolong bg kerjasama je anje... hikhikhik