Monday, July 25, 2011

riang ria kami sekeluarga

salam..

wiken ni, kami tak de la kemana-mana.. tp pengisian hari diisi dgn slot2 cerita yang mengumbirakan.. hikhikhik.. aku x g window suping pun, ape tah lagi makan kt luar.. terbaik laa mama mica wiken ni.. haha

malam sabtu tu, mak nk masak kt umah aku,since dik da balik umah.. mak masak rendang ngan spagetti meatball.. aku? aku ngk je, hakak pose.. laparr je lebeh, xleh wat keje.. buruk perangai.. hahaha.. oleh kerana, dh nk masuk waktu berbuka, papa belikan aku nasi paprik dulu.. tp aku sememangnya x sabar nk makan rendang ayam mak.. lum kering kuah, aku dh ratah... sodappp eee laaaakk.. maklum la, mak aku dh lame x masak, sbb ayah wat dapur sket..

nk masak kt umah aku, mak aku BS, so tidak akan tinggalkn budak2 tu plus misha yg mcm ketua darjah wat ape pun wan atuk x marah.. haha.. 2 minggu budak2 tu makan lauk kedai..smpi derong komplen, mak masak laaa.. lauk kedai x sedap.. heheheh.. selera budak besar.. mak aku BS kepada budak2 yg dh sekolah.. so cm transit je la kt umah aku..makan sebelum g sekolah agama.. tu yg pandai komplen lauk x sedap tu.. sejak aku preggy, mak aku x amik budak dah.. cucu punye pasal.. skrg pun x amik, sbb ade naufal.. anak adik aku.. :)

lepas makan2... ktorg kenduri durian plak.. maaruf beli smpi 3 guni, sbb mak aku nk wat tempoyak... sambil kopek smpi makan plus masuk bekas.. mmg heaven laa... tp aku ni jenis x puas, kalu ade lagi, boleh je sumbat masuk perut.. kekekkkee.. malam tu aku x leh tdo.. panassss... padan muka..

guni pertama..
hari sabtu plak, pagi2 hutan bandar mutiara rini.. konon nk jogging, hampes jek.. jalan2 tolak beskal misha.. tp kuar gak peluh mencurah2.. maklum la dh lame x senam..papa rilek je.. wekkk..misha plak, mcm biasa happy luar biasa... berlari la ke hulu ke hilir... yg best nye, route dia lain tul ngan mak ayah dia... ktorg ke depan, dia nk patah balik.. adess...
luas betul kawasan jajahan cha.. hehe
balik tu alang2 dh ade kt mutiara rini, singgah jap g show unit, since aku ngan misha lum penah lagi pegi show unit yg dh siap.. seronok nye ngk misha.. cam tau je, nnti rumah dia pun cam ni gak.. yg paling sayu ngk dia berusaha nk explore tangga... berusaha keras dia dan hasilnye..
take a nap 4 a while.. penat taw aunty..
alhamdillilah, progress umah, roof tile dh tersusun atas trusses, timggal install jek while brickwall yg siap.. tak lame lagi plaster la tu.. wink wink..

balik tu, mak nk masak lagi, lauk kegemaran sume masak lemak cili padi ikan keli... marvelos, seekor pun tak tinggal licin malam tu gak... lepas tu mak aku masak bubur durian ngan bubur pulut hitam durian.. nk wat icekrim.. nyum nyam... asyik mak je masak? aku bilee? kekekkekke.. ade la, aku masak sup misha ngan sayur campur.. hehehe

malam plak aku berhajat nk makan ciken chop rm5 tu uda tu.. tapi papa namo..dia nk ngk bola.. lepas abes, aku ajak lagi, dia namo gak.. last2 aku muncung mulut wat tak layan dia.. x senonoh betul.. papa terus call kawan dia.. dia tnye cam ni.. 'zam, kedai chop stick rm5 tu kt ne?' aku pun.. wakakkakakka... chopstick plak... terus laki aku sentap.. tak bawak... masam la muka aku smpi dia g kedai kegemaran aku pun, aku xmo makan... dlm hati nak sbnnyeee..huhuhuhu.. pgi2 tu aku ngk, ade laki aku simpnkn utk aku mee goreng tu, sentap punye pasal malam tu tdo berlapar la aku.. :(

tu la cite sabtu aku... xde la besh mane.. siap gado lagi.. wakkaka.. tp ok jek, kami mmg slalu gado.. besar harapan aku, malam ni dia ajak aku g makan ciken chop.. muahhahaha...

ahad mcm biase, aku masak ayam nga ikan berlada.. licin beb sbb angah n salman dtg sini.. comel naufal dh besar, baju mak long belikan saiz 3-6m dh muat lak tu.. xleh pki raye.. harap2 baju dr us tu nnti naufal muat lagi.. kuikuikui

pasal aku ngan maruf? dh settle dh.. pgi2 semalam pun aku tolong dia wat claim, dia pun belikn aku berger ngan teh aiskul kul 2 pagi.. terharu aku.. lep u papa... ngeh ngeh ngeh

k la.. tata.. :)

Tuesday, July 19, 2011

Anteknyeeeeee

salam..

aku dah meroyan... bila ngk terus jatuh cinta.. maklum la dulu2 x port.. skrg baru nk bejuang kumpul duit utk memilikinya and of course minta jasa baik papa misha utk bg kebenaran.. heheh..

rase mcm nk sebelum raya lar, nk wat simpan wet raya misha.. *tipuuuu*.. mane yg cun eak laling2 sume..

paling berkenan
no. 2
no 3
tapi yg sebenarnye aku tgh tggu quotation dr personal shopper tercayang.. so rasenye pilih mane yg paling murah.. kikikiki... ye la, mau kene kerat 18 ngan maaruf, henbeg x smpi lagi.. ades..

k la.. tata

Monday, July 18, 2011

dress utk si intan payung

salam..

kalu korang nk tau, ni la keje aku hari2 kt opis or umah, smpi laki aku pun dh cam.. eh, mama ni hari2 ngk baju budak, beli ke ape? tp x kn hari2.. aku jawab, tak.. tak beli sume.. :P.. korang ngk la jugak eak.. geram taw, niat dihati mcm nk beli sume.. tp poket x kembung.. muahhahahha




 





 
comel2 kn.. tapi selai je pun yg aku beli.. hikhikhik.. ni la keje aku, tggu baju2 idaman turun rege.. keje menghabeskn duit bg je kt aku,.. adesss...

p/s - sume gmbar ni aku amik dr GAP.COM.. aku xde la pembeli tegar GAP ni.. member card pun xde.. suke cuci2 mata ajek.. :P

k la.. tata

Sunday, July 17, 2011

Dialog Suami Isteri #002

salam..

semakin hari, aku semakin boleh menerima takdir yg my asben sgt meminati dunia bisnes.. past 6 months ni rasenye aku sgt supportive, tolong watkn paper,create header + print invoice,name card, tp ade satu lgi utang aku pada maaruf.. nnti org siapkn eak dia.. ala, keje2 senang jek, tp dh membuatkn laki aku gumbira, sbb aku ade di belakang dia..

jumaat lepas, (ni dlm sms yep, bukan berbual.. hhi), teringat yg dia nk masuk course mengenal pasti jenis2 perniagaan kecil (agaknye la)..

aku - dia, jadi ek g course tu.

dia - pegi, lepas semayang jumaat org gerak..skrg ade keje sket.

aku - g ke?? mcm mahal je fees dia.. huhuhu.. ade wet ke?

dia - mahal lagi harga henbeg ngan kasut dia..

aku - weekkkkk.. g la.. :P

sorry papa, org tetibe jadi x supportive balik.. hikhikhk..
aiseh.. susahnye org yg x minat bisnes mcm aku ni, nk bebetul minat dunia yg asing pada aku tu..ok la.. back to the track.. sokong papa's misha 100%... papa boleh!! chaiyo.. chaiyo..

lap u.. :)

p/s - tp laki aku sbnrnye xgi pun course tu, sbb dia tertido pas solat jumaat.. muahahhaaha.. eh, gelak jahat plak.. patutnye aku follow up ngan dia, dh pegi ke blum ptg tu kan..ape pun x boleh... ape pun x boleh.. :P

k la.. tatata

Tuesday, July 12, 2011

16 m.o yayang

salam.

semalam besday misha yg ke 16 bulan.. hikhikhik... makin membesar dh anak saya.. ade ura2 nk tambah ke? hrmm, papa ade bg2 hint yg kawan2 dia sume anak dh 2 or nk masuk dua.. hikhikhikhik.. sabar yep papa, ade rezeki jadi kakak la misha.. insyaAllah..

ok la, dalam usia 14 bulan ni, boleh melayakkan dia mendapat pujian plus ciuman bertalu2 dr aku... ye la, sape nk kiss anak kalu tak mama papa dia kan.. kikikiki.. maaruf plak, sesikit ckp misha nnti dh pegi school belajar rajin2 taw, dapat no 1.. berangan la papa, mcm la anak dia tu nk sekolah next year.. hikhikhik

dalam usia ni, misha dh pandai sesuaikan diri dgn keadaan dan arahan yg diberikan.. sukee sgt aku ngk tau... terasa anakku sgt comel.. wakakakkaka..

semoga misha membesar dgn sihat yep..amin.. :)

k la..tata.
mama sgt bz this week.. entertain assessor dr singapore..

*update.. betulkn months..  confuse dgn 1 tahun 4 bulan ngan 14 bulan... maceh ummi fatihah.. kikiki

Friday, July 8, 2011

Pindah lagi

salam..

di saat ini, aku tgh basuh baju, ye la xkn nk bawak baju2 masam tu pindah kan..so basuh dulu, esok kering akan aku rajinkn diri utk melipat baju, tapi kalu x rajin pun hangkut je masuk plastik itam.. abes cite...  esok aku kene settle kemas SEMUA barang2.. sbb pagi2 SABTU, lori dh nk dtg..

sejujurnya aku malas dh nk pindah rumah, tggu je umah kt MR tu siap.. tpi langit x selalu cerah, tp x selalu gak mendung.. kadang2 jek.. hikhikhk... aku kene gak bertabah.. ni la risiko org menyewa ni.. pindah randah la gamaknye.. rumah ni dh ok 'juga' bg aku... tp yg 1st house ari tu paling ok... sbb paip pun dh ganti kan.. air kuat.. syok je mandi.. hukhukhuk

rumah ke3 sepanjang 2 tahun perkahwinan ni pun best gak sbb depan umah parent aku.. bukak pintu je terus nampak umah mak.. yeahhaaa... oleh itu aku kene pastikn gate sentiasa bermangga supaya cha x sewenang-wenangnye lintas jalan.. bahaya wooo.. rumah aku jalan 'hidup'.. bila duk depan mata parent ni, tingkah laku kene behave, rumput kene slalu tebas ye papa, rajin sket tebas skali rumput umah ayah.. hikhikhik..umah kene slalu kemas dn tersusun, takut mak wat sport check.. jgn bg cha nanges jerit2, takut x smpi 30 saat, mak dh terjenguk depan pintu, ngk keadaan sebenar even anak dara tu yg slalu berdrama je.. hikhikhik.. aku pun x leh la gaduh2 nanges... nnti jiran sebelah dgr,.... hahahhahah

berbalik semual kpd keje pindah randah ni.. rumah 'baru' dh kemas.. dh pasang tikar getah baru, malas nk bukak umah 'lame' punye.. tak merasa gak aku rumah yg ade tile until our own house.. hukhukhuk.. sewa pun mahal rm80 dr umah 'lame'.. lari bajek nk suping taw..:P heppp... kate dh insap.. hihihi

ok la, besar harapan aku, supaya makcik ni x jual umah dia smpi kami pindah.. tggu la macik, setahun setengah jee lagik.. plss...pls.. plsss..tp bila dh pindah MR nnti, jauh dr umah mak... mesti rase lain.. tak mo pkir skrg.. :(

MR cepat2 siap ye but with gud quality.. tuan rumah awak ni  inspector gadjet taw.. ehehehehh

k la.. nk smbung kemas while misha tdooo... yehaaa...

Wednesday, July 6, 2011

Sudu Mini

salam..

sudu + garpu + sapu tangan = door gift

ade tak antara korang yg gunakan gmbar di atas ni as wedding doorgift? aku slalu gak dapat, tp jarang simpan.. opsss.. pastu skrg ni dh xde yg bg sudu comel ni kan, mostly aku akan dapat cawan vintage dlm kotak.. trend skrg agaknye.. :) dan luckily mak aku jenis yg menyimpan sume khazanah2 ini.. skrg ni, satu persatu aku akan kuarkn dr dlm almari hasil pengumpulan mak aku zaman berzaman...

berguna tau sudu ni pada aku skrg... tetiap hari aku gunakan khidmat dia utk menyuap nasi kt anak dara aku.. anak aku suke sgt mkn pki kalu pki sudu ni, mebi sbb dia kecik plus muat2 je mulut dia yg kecik tu.. aku belikan sudu katun2, haram x layan.. budak2 kn suke tiru org dewasa, konon2 dgn pki sudu tu, dia same besar ngan mak ayah dia lah.. hehehehe...

tp sudu ni lembik sket, senang bengkok kan.. nnti kalu stock dh abes, aku kene cari kt kedai berhampiran la.. ngeh ngeh ngeh... so kawan2, ngk la anak dara aku yg makin banyak songeh ni.. makan pun nk suap sendiri.. banyak yg terbuang dr masuk mulut.. setengah jam pertama je aku suap.. bila dh kenyang, dia nk buat main plak.. nk suap sendiri... mitot ohh mitot....

mase utk bersuka ria.. yeay!!..
k la.. tata...

Tuesday, July 5, 2011

C.O.T.T.O.N

salam..

July sudaaaa... it's mean ramadhan is coming very soon? dh ganti puasa belum kawan2? aku belum abes ganti lagi.. aduss... asyik training je, bila training ade makan2.. susah nk kawal.. kekek.. tp mmg kene pose straight minggu depan, nk cover lagi beberapa hari ni.. insyaAllah bolehh.. amin.. :)

Tajuk entry ni cotton kan? harusla aku nk cite pasal cotton2 yg aku beli dr kawan2 aku yg baru balik dr vietnam. ade 2 trip taw.. hihi.. diorg pegi dihari2 yg berbeza.. senang cite mmg dlm trip yg berbeza la.
datin (bukan nama sebenar, kikiki) pergi mmg nk beli kain cotton banyak2 dh balik utk dijual manakala intan (juga bukan name sebenar, tp nama timang2an.. kikki) ke sana pada awalnye utk bercuti makan angin, akan tetapi holiday nye dh bertukar menjadi holiday + shopping dimana suping lagi lebeh dr holiday... banyak wes si intan ni borong... syok nyeeeee..

Paling havoc, datin ni g upload gmbar mase kt vietnam lagi.. maka berebut2 la kawan2 aku termasuk aku nk place order.. tp x sempat sgt, since datin upload waktu office hour.. paham2 la fb kt office kn kene block.. eccehhhh... dlm pada tu, sempat la aku ajak tatik ngk, tatik pun mmg berhasrat nk beli lagi kain baju raya since baru ade 2 lai in hand.. tp selai tu mahal wooo..lawa plak tu.. kikikiki..akan tetapi, banyak kain yg aku kenan, kawan aku si anum shoppaholic dh booked.. awal tul.. terus 6 lai.. dia ngan akak dia.. aku pun sempat la amik 3 lai... tp 2 lai tatik punye lar... kelakar tul rase mase ni, jakun tul aku plus kawan aku jual rege kawan2 ngan aku.. syok betull.. semoga korang murah rezeki hendaknye.. amin.. :)

hasil borongan dr datin sarah..aku selai je.. tak perasan ni kain bju raye yg ke 10.. ho em geee
 
mine
tatik

tatik juge.. hehe.. lawa sgt kaler dia..
sumpah aku minat gila ngan design yg ni.. tapi awal2 lagi dh direbut oleh mama auni... anggap la kain ke 11 bukan dibeli dari sarah.. ekekkekkee.. siap pesan kt intan taw, kalu jmpe belikan.. namum intan pun x jmpe.. dh xde katanyee.. sob sob sob..

suke ganda 23...
tutup cite pasal hasil borongan dr datin sarah, baju pun dh selamat antar tempah.. tetiba2, intan balik dgn lambakkan baju yg membuatkn naluri keibuan (ade kene mengena ke?) ni, mcm nk order.. mcm jek... tp bila pikr2.. aku pun jmpe yg aku kenan sgt2... booked la selai dan sekali gus kain ni naik pangkat jadi kain yg ke 11.. hihi...
cantek sgt di mata aku.. hihi
oleh kerana intan ni upload kt fb mase hari ahad, so aku yg mcm xde keje ni belek punye belek.. (actually dlm hati mmg kenan lama, sbb x dpt berebut mase batch datin ari tu..) tp bile fikir2 balik, istifar banyak2 sbb kain dh banyak.. skali teringatkn dikda.. ha.. beli utk adik laa... alasannn!!
utk dikda.... ce wahhh
lepas tu, mmg mcm dh insaf dah.. tapi pkirkan mak xde lagi kain cotton utk raya, kalu lining aku dh belikan ari tu.. ade yg kenan, tp dh ade yg punye.. mase nk bank in kt intan tu, aku bayar xtra utk selai lagi, baju lum pilih, tapi malas nk transfer banyak2 kali.. kalu aku xde yg kenan, suh intan jadikn part of duit undi bulan depan.. hehehe..

lepas tu, saje suarakan niat nk selai baju ni even dh ade yg punye... manelah tau kalu ade rezeki, ade 2 helai ke kan.. skali intan wat magic.. maka kehendak aku pun dimakbulkan.. alhamdullillah.. hikhikhik
utk mak tersayang.. wink wink..
ok kali ni mmg betul2 cukup.. intan dh boleh pos dah..tak de tambah2 order dah.. kekekke... intan pun beli banyak baju2 baby yg cukup membuatkan hakak dan kawan2 lain menjeles.. mcm nk g vietnam skrg gak.. ekkekke... nnti ko g lagi, jual ngan ktorg plak eak.. kikiki

utk misha? xde utk kali ni, sbbnye utk misha aku wat special order, jauh dtgnye.. kekekkeke... ade gak yg baru place order.. baju kurung dh siap 2 lai.. cik kak melaram la raya ni, jgn mengaruk sudah ye yayang...

k la.. penat menaip..
tata..

Sunday, July 3, 2011

Anje

salam..

saje borak kosong, since temankn misha main2 dulu.. aku x leh masak selagi dia x tdo.. nnti masuk dapur, misha g putar2 punat dapur.. so it's a BIG no memasak while she's x tdo.. takut berlaku mcm dulu, kene air panas.. hukhukhuk.. walaupun mase tu kene kt ruang tamu.. inikn kt dapur, terdedah dgn banyak barang2 yg bahaya.. orang lain boleh, tp aku... takut terlebeh.. kikiki

lately ni, aku perasan yg aku panggil cha dgn panggilan ANJE.. sesikit anje, sesikit aku panggil anje.. kelakar pun ade.. spontan je kuar dr mulut aku.. anje tu maksudnye manjeee.... sayang misha.. muahhh.. muahh.. muahhh...
walaupun lasak mane pun misha, mama tetap x marah kannn.... mulut je bising..

mulut bising pada aku, pada laki aku, mulut banyak, jgn pada misha aku kuat membebel sudah la yep.. hihihi..skrg mulut aku mmg dah very de mak-mak la.. mata plak meliar je mane anak pegi.. last week balik kg, sgt suprise misha pandai naik tangga.. (jakun bg aku yg mmg xde tangga kt umah), skali aku ajar, pastu aku g dapur.. dgr bunyi loceng dia sayup2.. rupenye2 kt atas.. mcm mane dia naik?? luckily aku x nampak, kalu aku nampak, harus la aku menjerit plus dia pun terkejut terus terjun turun... Alhamdullilah, aku sempat lihat sendiri, aku diamkan je ngk dr jauh.. pandai dia naik tangga tu.. tendency nk jatuh kurang sbb dia naik mcm merangkak.. ok misha dh pass.. tggu ye nak, umah kite 2012 nnti ade tangga.. hihihi

okla.. melalut dah ni.. nk cite pasal anje sy je tadi..
tata

Friday, July 1, 2011

Setengah tahun berlalu,

salam...

cepatnya masa berlalu.. dh setengah tahun melewati kita... pejam celik pejam celik nnti rambut pun dh beruban, papa pun dh x ensem... mcm la skrg ni ensem.. haha.. misha pun dh school plus ade ade adik.. wauu... berangankn yg indah2 mmg best.. pergi vacation, shopping tanpa batasan, balik kampung, rehat2 bersama family... ohh indahnya hidup kalu macam tu..

tapi hakikatnya, kene kite kene kerja untuk shopping and vacation.. ngeh ngeh ngeh.. bila pkir pasal kerja, dh melibatkn stress.. kene masuk kursus pengawalan stress la camni.. pasal offer tu?? hmm, nnti kite pkir balik yep, mak ckp kalu boleh xmo sume anak dia jadi tenaga pengajar.. pada aku? i need some new environment, tp xde desprate sgt2 lagi... still in control.. aku suke keje aku skrg.. sukeee... :P

aku paham, papa kerja x tentu masa skrg ni, kadang ade, kadang nan ado.. tp at least dia leh bayar kete, sewa umah, bil2, susu misha, belanja dapur yg x berapa nk berasap tu ok laa.. even x dapat nk janji kan aku percutian yg besh2.. gaji aku?? cukup la aku nk bg mak ayah (patutnye x yah cite.. hihi), segala kelengkapan sang puteri kecuali susu, makan besh2 (kadang2 aku g makan SR mase lunch je, bile papa ajak makan, aku pun wat2 muka dh lame x makan.. ngeh ngeh ngeh)

ok geng, jom kite go trought samaada azam + wishlist aku berjaya tak so far..

dipetik 6 bulan yg lepas.
Azam aku
1. nk lipat gandakan ibadah... nk jadi isteri mithali, nak masak utk papa (azam yg sgt2 nk buat nih)... utk mica, aku rase, aku mithali abes dah.. hihihi - still on-going and in-learning process, blajar xde limit rite... :)
2. nk kuruskan badan... at least macam pas bersalin.. papa cakap.. - juga sedang berusaha, tp mcm xde kesan mendalam lagi.. hukhukhuk
3. nk capai KPI - gold!! atas 70% - baru satu yg dh achieved out to 8.. ok la, yg lain mmg kene tggu end of the year..hukhukhukl
4. nk lebeh berjimat... aku sgt boros... sume mende aku nk beli.. kalu pkir2 balik... duit2 yg barang2 yg membazir tak perlu tu, jumlahnya simply2 leh tunaikan wishlist aku yg no 3 tu... haha - tak dapat la bendung semangat memboros ni..adoii...

ini lar aku rase azam yg sgt2 aku impikan tahun depan..

Angan2 Wishlist aku plak
1. March nnti kn besday mica, angan2 aku nk wat besday utk mica, sbg seorg mama, haruslah nk yg terbaik utk anak.. harapan aku, supaya semuanya goes well.. tp yg paling penting, misha sihat, makin bijak dan makin comel.. aminnn - alhamdullilah.. even kecil2lan, tp aku yakin, misha mesti terharu once she's faham all those things yg mama and papa buat untuk dia ari tu.. :)
2. aku nk suh papa beli camera DSLR.. tp bukan untuk aku, utk papa.. kalu aku punye, nnti aku yg kene pegang.. harapan aku sbnrnye.. nk suh papa minat bidang photog.. so that leh la amik gambar kami anak beranak banyak2,.. kekekekek - x nampak bayang pun lagi.. kikiki
3. aku nk kumpul dana beli beg coach.. pastu harap laki aku, leh menderma sejumlah wang bersamamu utk diriku ni...hihihi - yeay, papa telah tunaikan janji manisnye... my hbag is ondaway to malaysia.. alhamdullilah.. thx dia.. :)
4. aku nk beli mesin jahit.. - tp ni mcm x berapa nk sgt... haha - nk tukar wishlist lain leh tak? exp. nk ipad2 ke.. kekekkeke

so selesai sudah, korang plak mcm mane? bila ngk review session camni, terasa xmo makan nasik 3 minggu.. hikhikhikhik... k la sume..
 
tata