Friday, May 27, 2011

2 years and still counting

salam..

pagi tadi, bukak2 FB nampak BIG EVENT notification, yg mane selalunya aku x amik kisah pun.. tapi bila ngk bebetul, eh.. ni notification on my anniversary la.. tetibe rase cam best.. rase macam balik ni nk masak ikan 3 rasa, sup sayur ngan telur dadar untuk memenuhkan perut suami.. tetiba rasa, aku harus manfaatkan every single minit dlm minggu ni.. thx FB for remind me.. hikhikhik.. actually aku mmg ingat, gilaa ko x ingat.. tp bila ngk notification ni, makin bertambah teruja.. kikiki...ditambah plak mase tu besday maaruf..

teringat dia ckp, on his 29th birthday,
'bestnye, tahun ni org dpt adiah yg besarrr punyaaaaaaa' - jaat giloss... wekkk
ngk la profile picture kami, same2 letak gmbar anak.. hihihih
ops.. ade besday invitaion dr mama isya la.. hikhikhik
ahad ni kami akan ke A famosa untuk2 feeling2 honeywithkidmoon.. xde pun candle light dinner bagai.. yg penting kebajikan misha la jadi agenda utama kami suami isteri nanti...kuikuikui..

dear papa,
semoga rumahtangga kite bahagia hingga ke akhir hayat bersama misha dan adik2 plus cucu2...
semoga terus tabah melayan org ni.. hihihihihi..
semoga kita sama2 mempelajari ilmu agama dgn lebih mendalam.. insyaAllah..
semoga terus menjadi suami dan papa yg terbaik untuk kami..
also happy 31st years old yayang.. org sayang dia.. cepat la jadi org kaya.. haha
amin..

motip aku taip cenggini, sbb ari tu papa ckp dia terbace blog aku... mencikkk... kalu ko bace lagi, haku tukar addresss.. kikikiki.. tak la, tipu jek.. :P

k la.. tata

Thursday, May 26, 2011

Pertumbuhan pesat

salam..

hari ni n bercerita tentang gigi.. gigi anak dara ai bertumbuh dgn pesatnye skrg... ade 2 taring dan 4 gigi bawah termasuk geraham... kesian aku ngk, biskut pun xmo makan.. campak dlm tong sampah.. sian anak mama..

seb baik demam kejap jek, tu pun masih sangsi demam nk tumbuh gigi ataupun demam sbb g ngk wayang secara marathon..

terkejut aku, dia nanges malam2, sekali badan panas arounf 38.6c... ubat lak xde sbb misha last demam umo 6 bulan.. tengagau g klinik, kul 12 malam.. tup2 muntah kt klinik.. masak sume.. baju dalam kete, baru dikeluarkan.. seb baik ade selimut.. tutup kaki dgn selimut while baju pki cardigen yg ade dlm kete.. masan toilet klinik tu.. naseb la ye misi.. anak sy x sengaja. tu pun laki aku dh bersihkn sehabes bersih..masuk2 bilik doktor, badan makin panas, masuk ubat kt montot..

esok demam lagi, terus bawak g kinik pakar kanak2.. makan ubat punyala susah... tp ok la.. dh sihat dah...

skrg ni dh upgrade berus gigi yg lebeh power.. mcm org besar.. kikiki.. tp sabar je la.. rge dia rm10 sebatang.. tak pe la demi anak, mak bapak pki colgate yg buy 4 free1 tu.. baru 15 hengget kot.. kikiki

gosok gigi punya la payah.. kene bersilat baru nak.. marah sgt bila giginya digosok... ape lah cha ni.. hihhihi

wahai gigi, cepat la tumbuh.. cian misha saya... makan pun x lalu.. nnti selim, x hot la nk pki baju2 yg mama beli saiz besar tu.. kuikuikui..

gmbar pgi tadi
 k la..
tata

Monday, May 23, 2011

ohhhh hoiiiiiii.....

salam..

rajin plak aku update blog after seminggu x update pape.. hikhikhik

ari ni aku nk cite, meroyan aku datang balik... meroyan ape tu? meroyan SPREE from US... kali ni aku x order tru kak dar.. sbbnye for time being kak dar nk berehat sebentar.. ok la.. tp still tggu offer dr dia.. sbb she gave us the better offer so far... kakak tak amik untung pun, just amik wet stationary $10 USD... yg lain2 mmg mentah2 rege dr website tu dia convert + tax.. heaven tul aku ngan kawan2 bersuping mase tu..

but now, kene kira betul2, kene quote manyak kali.. sbb rege yg personal shopper amik berbeza antara satu same lain.. aku x penah pun mintak diorg breakdown details, tp ade la beza.. tak banyak dlm rm7 - rm 12 beza.. tp still beza gak kn.. hikhikhik

so nasihat aku, sila jadi pengguna yg bijak..

mula2 aku try 3 helai dress dulu dr website Old Navy.. sekejap je dh smpai.. x smpi 2 minggu pun.. suke taw.. yg x suke nye, baju tu besar untuk mitot.. ye lah, hakak amik umo 2T... harap mase raye nnti, cumil je mitot pki.. ecehhhh...

order dress sbb nk feeling2 anak cumil mcm Suri anak TomKat mase raye nnti.. kuikuikui

ade lagi yg 4 lai masih on da way shipping ke Malaysia.. murah2 je weh.. ade yg x smpi rm35(plus shipping + tax) pun sehelai.. berbaloi2 kan... :) ku rase poney pun mahal lagik, laki aku tnye, beli2 ni confirm ke x beli nnti mase raye.. aku jawab, bergantung kepada kewangan la.. biar org x beli, asalkan anak beli.. ceee wahh..

klu korang nk taw dgn lebih lanjut, korang leh la add 'Lin Mili' , 'Aida Joseph' , 'Syuhada Azrule', 'Masfreeky Shopperholic' (aku order drees ni dr mas) kt FB.. berbelanja la secara bijak ye... wink wink.

tak lame lagi, memorial day sale bakal menjelma, kene kuatkn iman.. kalu tak sume barang pun nk beli... ishh...

k la.. tata.. :)

Sunday, May 22, 2011

Rumah ohh rumah...

salamm semua...

thx for those yg rajin bace blog aku.. aku heppy sgt2 taw.. x sangka ade gak yg sudi bace blog aku ni.. tapiii, kadang2 aku lambat publish , bukan sbb aku x bace atau x hargai taw.. tp aku x sempat nk reply.. so that, aku kuarantin dulu sebelum aku ready nk komen.. :)

tetibe jek macik cire wat disclaimer.. kekekkekke

actually, hari ni aku nk cite pasal rumah.. sadis taw kisah aku ni..

pada awal perkahwinan kami.. chee wahh.. aku kami decide nk dok umah kawan aku jek.. ini adalah kerana umah itu bakal dikosongkn bulan 5.. aku plak kawen bulan 5.. so terus la kami masuk, x yah bersih2kn bagai.. lagi plak same road ngan umah family aku..
lagi best At banyak la wakafkan barang umah dia.. sbb At dan mat yo (mase tu aiff dlm perut) nk berhijrah ke UK.. nk sambung PHD.. power kan bff aku ni.. hihihi..

maka bermulalah kehidupan kami as a husband and wife di rumah ini.. lagi menampahkan memori supaya segar dan indah serta wangi, misha pun cukup 9 bulan 3 minggu aku mengandungkan di rumah ni.. pecah ketuban pun kat sini.. sembelit mase pantang pun kt sini.. yep kawan2, aku balik umah everytime nk berry sbb umah mak aku xde toilet duduk.. hikhikhik

banyak kenangan macik kt umah ni....
tapi tak lama lepas tu, kami dikejutkn dgn kezutan yg x berapa nk besh... tuan rumah nk masuk umah immediately.. why immediately, dia ada family problem.. sebelum ni dh dok ngan adik dia.. la aku cari umah baru...dh la mase tu lagi bape hari nk posa.. at last laki aku jmpe umah yg agak dekat dr umah mak, so halal je laa.. walaupun keadaan dia agak x menyelesakan jiwa dan minda.. ralat nk pindah dr umah ni, sbb kami dh berabis banyak untuk piping line dlm bilik air dn dapur.. tukar ke pvc dprd besi.. ye la, nnti mica minum air karat plak kan...nasib x menyebelahi...dlm guna 2-3 bulan je pas aku abes pantang... DB pun maaruf dhtukar baru.. sbb xmo short.. ye la dia xde duit nk bayar.. tu yg ralat tu.. hukhukhuk....

Ok, jom cite pasal umah baru plak... sebelum masuk,laki aku dh cakap nk duduk dlm 2 tahun ke, mane la tau mase tu dh ade rumah ke kan.. macik tu ckp, ok... x akan jual kalu kami masih menyewa.. lege la sume... masuk2 je umah penuh conteng2.. masyaAllah.. muka aku sungguh x gumbira nk  masuk.. seram pun ade.. xde satu dinding pun yg free dr contengan.. knape la penyewa lama cam tu kan.. ish..ish... ish...

ngk muka aku cam x siap, ayah aku terus ajak maaruf cat umah, sedangkan esok nk puasa taw.. maka mengecat la ayah ngan papa smpi kul 2 pgi.. terus sahur mase tu... syukur sgt ade family dan suami yg memahami.. hikhikhik

esoknye sambung sket lagi.. papa plak nk meniaga pasar ramadhan mase tu.. luar je tak cat.. kaler ijau terang menderang.. aku pun x suh diorg cat..lantak laa.. xde taste lansung.. hukhukhukhuk

mica the bam bam gurl.. but now dh slim la mama  - misha menyampuk.. hihi
maka 2 minggu lepas kami dikejutkn lagi dgn satu berita yg rumah ni dh dijual, dapat tau bukan dr tuan rumah, tp melalui surat peguam.. OMG... ape la nasib kite ni cha.. tak tau nk cakap ape.. tuan rumah baru inform yg diorg pun akan immediately pindah if e'thing dah settle.. ye la.. paham, sbb diorg pun meyewa gak skrg... 

tuan rumah xnk bgtau sbb takut kami lari.. kenapa la pikir cam tu, at least pkir la susah payah ktorg nk cari umah baru kan... hukhukhuk... oleh kerana x begitu urgent, aku xde la tertekan sgt.. dia papa cari2 ronda2 sini... tapi aku mcm nk pitam bila pkir pasal pindah ni... banyak ye la barang.. adoiiii..

tapi dalam pada itu, Allah swt limpahkn kami rezeki yg sgt kami harap2kan...kn ade quote yg berbunyi;
" Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah. " ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha...."

Alhamdullilah... loan rumah dh approved.. segala urusan dh hampir settle.. skrg tggu bayar monthly installment je la... lega.. lega..lega sesangat.. rezeki mishaa dan adik2.. hihi.... pada mulanya aku dh hampir putus harapan...papa ckp sabar.. sabar.. sabar...  tp mcm aku ckp td la.. at last rumah tu rezeki kami... syukur...

insyaAllah Dec 2012.. 


k la... nnti aku cite ranjau2 berliku camne aku turun naik bank cari loan.. puas woo usaha sendiri... :)
tata..

Saturday, May 21, 2011

menjelang 2nd anniversary

salam..

dr last week aku berangan nk wat entry pasal our 2nd anniversary ni.. tapi x sempat2.. tup tup tup... (3x tup)...ramai blogger wat entry yg berbaur kaseh sayang...  same goes like me... ye lahh kite kawen same2 kn 2 tahun lepas...kuikuikui...

adus... tak sabarnye... tak tau ape yg aku tak sabar2 kan.. yg pasti hari2 tu akan berlalu as usual.. tp dalam pada itu, aku ade gak guda maaruf g bercuti.. ok lar, drpada tak de.. lain gak la hari2 itu ketika aniversary... kami akan ke a famosa, melaka... sume dh bayar.. tinggal pegi jek.. yeay!! lagi best sbb ade mitot...

jmpe di sanaa...
sepanjang nk masuk 7 tahun berkenalan dan dh 2 tahun bergelar suami isteri ni banyak tul cabaran.. tp xpe, cabaran kn boleh mengajar kite erti kehidupan... :P.. tapi ade yg ckp, kite akan betul2 kenal suami kite dlm mase 3 tahun perkahwinan.. kirakan tunjuk belang la kot... ntah la.. harap2 papa tak mcm tu.. stay the same yep..

cerita cinta aku, xde la romantik atau jiwang sgt2 untuk di share.. boleh dikatakan 'boring' lar bg sesetengah org.. mungkin org lain 'boring' cam ni.. tp aku selesa jek.. mebi sbb aku pun bukan jenis romentik.. kalu maaruf nk manja2 ngan aku, aku pun pelik.. hahaha..serius taw.. kalu laki aku panggil aku sayang pun aku pelik.. kadang2 aku paksa dia panggil aku sayang.. bila dia panggil., aku gelak2 je.... so rasenye smpi tua la, laki aku x panggil aku sayang.. kuikuikui..tp percayalah, semakin lama mengenali satu sama lain, semakin bertambah sayang taw.. :)

seriously kami mcm best friend juga.. sume pun buat same2.. percaya tak, dia 1st time makan pizza ngan aku.. hahaha.. smpi skrg aku pun x caya.. :P.. tp dalam hati aku vangga gak, sbb dulu2 dia x blanja awek2 yg lepas dia g makan pizza.. ngeh ngeh ngeh..

tp aku sgt2 bersyukur sbb berjodoh ngan maaruf.. aku rase maaruf je yg sanggup layan keletah aku.. macam2 hal.. aku dh la x cun tp aku taw aku comel..(uwweekkk)..dia tak malu nk jalan sebelah aku pun.. (kalu malu, mestila x jadi laki kan.... kikiki).. alhamdullilah... sbb tu la aku pilih laki aku ni.. wahahahha..

mulut dia pun boleh tahan pedas gak.. slalu je ckp aku gumuk.. nyampess... kalu ktorg gado, mmg macam2 kuar la.. mulut dia mcm naga tasik chini.. mulut aku plak macam machine gun yg guna mase perang tu.. tp kalu dia tgh marah, aku mmg slalu menjawab.. kalu aku marah, dia diamm jek..laki aku ni cool sket berbanding aku.. tu yg aku suke gak..aku plak mmg sume menjawab.. mmg xmo kalah.. aduss.. berdosa nye... nnti raya kene mintak maaf lebeh sket nih.. hihihi,.. tapi sejak ade misha ni, aku cool down sket... ye la, nnti misha nampak, not nice lar.. tak boleh.. tak boleh.. tak boleh.. paling gila, aku nk lari rumah je, mase tu kul 2pg, smbil dukung misha... dh mcm kene sampuk.. hahaa... tp dlm hati aku mmg xnk lari pun.... saje jekk.. biar laki aku tau, aku memberontak... uweekkkk.. ngade2... kadang2 aku rase tetiap minggu mesti ade gadoh2.. tp biase la akn, somi isteri.. bak kate Tan Sri P. Ramlee, sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri.. kalu gado2 tu menjadikan kite kenal sape pasangan kite kan.. makin hari makin sayang...

tp yg aku leh puji diri sendiri ni, aku cepat cool berbanding suami aku, kalu aku marah kejap jek.. pastu aku tegur2 dia balik..tp aku slalu marah2... mcm meroyan ko taw... laki aku plak kalu dia sabar, ok lar dia x amik pusing pun kemarahan aku tu.. tapi bila meroyan dia smpi, lagi lame nk kebah.. kene la aku cakap elok2, pujuk2... dan janji tak buat lagi.. promise.. hhihihi.. baru la dia ok..

laki aku ni x kedekut ngan aku.. tp, mane ade laki kedekut kan.. apo la macik ira ni... hikhikhik... tp maksud aku ni, kalu aku nk pape pun, dia akn cuba dapatkan.. even lambat skalipun.. so aku xleh nk cerita kehendak aku, time dia xde duit.. sbb nnti dia pening kepala.. sian dia...aku x nk dia pening kepala...behave tak aku.. hihihi..

aku pun tahu, aku ni banyak kelemahan.. bersyukur la, laki aku leh accept aku seadanye.. ya Allah semoga perkahwinan kami sentiasa dirahmati olehMu...kuatkan iman kami, limpahkan kami rezeki yang halal dan kurniakan kami dgn anak2 yg soleh dan solehah sebagai penyejuk mata dan jiwa... amin..

brutal2 laki aku pun, dia suke tolong aku dlm hal2 rumahtangga.. dia sgt sume memasak.. dia pun mmg x suke aku masak, sbb lambat..tp bila dia rikues, harus la aku bersilat... dia masak kejap je dh siap plus sedap plak tu... paling dia suke wat mee bandung.. sbb senang je, pes dh siap2 kt umah... tp kalu aku buat tetap lame gak... hihihi.. papa suke basuh baju, tp aku x suke dia buat, sbb kadang2 dia lupe letak softlan, dia suke gak lipat baju, tp aku x bg sbb dia lipat bentuk lain, nnti x muat almari... mengade kan... seb baik laki ku layannn jek.. kalu laki aku rajin wat sume2 ni, aku mostly kejenye menjaga kebajikan anak dara yg sorang tu contohnya makan, mandi, cebok berry, siapkan pas madi... makan misha, mmg aku buat, sbb papa suke letak ajinamoto.. which is i dont like.. hkhikhikhik.. so that, laki aku bg jawatan masak untuk anak tu pada aku..

alhamdullilah..ganas2 dia pun tetap laki aku.. selamanya.. :)

pape pun... saya sayang suami saya... hihikhikhikhik

p/s - papa, org taw kamu x bace pun blog ni, sbb org dh suh kamu janji supaya jgn bace..hikhikhikhik

k la ... tata...
jom layan gambar..

gmbar lama....
 kemudian... diam x diam, dh meroyan, berwrestling, bergusti lengan, bercengkerama, bertinju, melalak, meraung,ke hulu - kehilir, turun naik JJ,gedebak-gedebuk...hampir 2 tahun kini dan presenting our new family member...
cik kak misha... muarhhh...







Wednesday, May 18, 2011

14 bulan sudah anak saya

salam..

dear misha,
sorry.. again mama lambat lagi menceritakan episod2 indah dlm hidup ini..

bulan ni heroin sy sudah berusia 14 bulan.. lagi 10 bulan nk masuk 2 tahun.. kuikuikui... no.. no.. no.. xde besday party when she's turn 2 ye.. ohhh.. itu papa kate... mama x cakap pape.. kalu mama nk wat itu, ini.. xkn la papa nk halang kan.. :P

ok la.. milestones si kenit mama ni, of coz la cam anak2 yg lain gak.. makin banyak akal.. meh la sini, mama list kn satu2..
1. tragedi paling sadis.. kene air panas.. kenangan sepanjang zaman okeh.. hikhikhk.. almost 2 weeks gak kaki cha kene bandage..
2. pandai ckp nk nak..nak.. nak... bila ada sesuatu yg dihajati
3. rajin nk suap sendiri.. sememeh okeh kalu g kedai makan skrg ni.. bersepai2 nasik.. adusss malu mama..
4. aktiviti terbaru ialah memanjat.. kusi ke, sofa ke, katil ke, sume dia sebat jek
5. dh boleh diharap sket2... amikkn mama pempes, tolong swich on tv, mane tutup botol yayang? nnti dia cari smpi jumpe.. :)
6. gigi geraham dh tumbuh... yeay... sedang giat bertumbuhannye.. seb baik x demam.. 4 gigi skali gus..
7. alhamdullilah, dikurniakan kesihatan yg baik.. syukran.. :)
8. tv maseh lagi jadi kegemaran.. skrg suke ngk BBTV (astro channel 618)
9. kalu kat JJ, suke jalan sendiri.. xmo stroller, trolly mahupun dukung... letey nk kejor yop kejor..
 
tu je laa.. lain2 same jeee cam yg lepas2...

hadiah?? xde official adiah kali ni, tapi ktorg belikan coloring book, pencil color, reading books, ngan tikar abc.. ok la tu kan... cam x caye jek, bulan ni x belikan cha menan.. hikhikhik

k la .. tata..
see ya..

Wednesday, May 11, 2011

Alahai anakku shayang - part 2

salam..

sorry kawan2 yg menunggu entry nih.. quite bz dgn keje2 opis.. jadi suri rumah best gak kan.. tp xde wet plak nnti... xleh beli menan mica... :P

hari ni aku dh lansgaikan hutang entry aku pasal musibah yg melanda anak aku ni.. alhamdullilah, skrg ni aku makin aware sume langkah2 si kenit tu.. cite banyk pun x besh.. sbb si kenit pun dh sihat..Alhamdullilah...aku nk cite pasal kejadian2 kt klinik je la eak... kalu x cite nnti aku pun lupa untuk mase2 akan datang... hikhikhik

sambung balik cite part 1 tu..

balik tu.. misha xmo masuk umah lansung... dlm kete dia tertdo.. dh smpi umah, aku pun dukung bawak masuk, dia meraung2 balik.. masuk bilik ade econ pun nanges... so kami decide masuk kete balik g pusing2 taman... diam budak ni, smpai la tertdo... pastu balik umah.. nanges gak.. buntu kami laki bini.. terus bawak pusing2 smpi skudai sana.. tertdo balik.. smpi umah dia x nanges pun tp dlm setengah jam pas tu dia bangun.. pegang2 bandage kaki dia.. sume ckp JGN!!.. melalak lagi, sbb ckp jgn... keekkekek..

pas tu, dia ok.. muka mcm org sakit habes la. muka kesian... duduk jek.. sedey aku ngk, sbb budak tgh lasak, baru jap td keliling2 umah,... ni boleh plak duduk jek.. KESIAN anak mama.. :( mintak cuti lagi sehari... kak lin kate, kalu terus bawak g KPJ.. tp aku takut anak kene admit..so kami decide kalu misha tdo lena, xyah g.. kalu melalak tgh malam, baru pkir balik nk g ke tak...

alhamdullilah, tdo misha LENA malam tu..aku je x lena.. takut terhempap kaki dia.. hukhukhuk..seb baik esok mama cuti taw...

esoknye dia ade peel baru, xmo terletak... yela boring kan.. duduk je... makanya aku la kene dukung..kehulu kehilir.. tp dia learn something taw.. dh pandai menunjuk guna satu jari.. sbb dia tunjuk kt aku dia nk g mane2.. kekekke..

misha such a lil' angle.. dia x merenget sgt pun.. sama ada nk dukung atau pun dia baring jek.. jalan dh tak leh... sbb kene kt tapak kaki kan.. seharian anak aku lemah je.. mcm xde tenaga..

tak merenget pun, siap leh g JJ lagik.. :)
esoknya aku dh keje.. berat hati nk tinggalkan dia.. kt opis asyik pkirkan misha jek.. aduss... hati makin x sedap.. aku pun call mak aku, skali mak aku ckp, xleh nk mahal dah... cha dh JALAN...omg.. anakku x sakit kee? nk gelak pun ade.. lincahnye si kecik ni.. mak aku kate, dia cuba2, pastu terus jalan sendiri..

3 hari lepas ku kami ke klinik..

mase tu doktor heran anak ni boleh berjalan..supporse dia akan merenget malam2.. kuat kn anak saye.. hikhikhik.. bila bukak bandage tu, ya Allah besarnye GELEMBUNG kt ibu jari dia.. heran aku, x pecah pun even dia melasak bukan main... agaknye sbb bandage tu tebal..:) 

proses mengeluarkn air disulami dgn pekikan misha... sakit wei.. aku ngk pun dapat rase sakit tu..kalu la sakit tu boleh diTRANSFER ke mama... mama SANGGUP yayang.. hukhukhuk ..
doktor sempat ckp..
'panas lagi air dalam kaki anak ni, maksudnya air tu benar2 panas ye'..
'mcmane leh kene ni'..
'kulit dia dh mati ni, kite kene gunting kalu tak kulit baru tak akan tumbuh..' gulpp.... seriau nye...... doktor tambah.. 'tapi bukan sekarang, lagi 2 hari, bila  hari dh kering'

lepas 3 hari, ktorg g lagi.. mase ni mcm doktor pelatih je kt klinik ni.. mcm x yakin aku.. tp diorg wat gak, tp x sepenuhnya... susah katanye.. misha x duduk diam...

cer ngk kaler putih tu ape? tu kulit kaki misha yg dh masak..

ngk gambar ni misha rileks je kan.. tp hakikatnye, dia meraung2 mase kejadian berlaku..boleh pulak ade misi yg cakap... sakit wei... cer korang bayangkn perasaan korang? cam nk hankut je anak balik umah...hukhukuk..dia suh dtg lagi 3 hari.. mase tu doktor ade..

lepas 3 hari, doktor ade.. doktor fatimah ni mmg best la... aku suke sgt g klinik dia even xleh claim ING... sejak preggy lagi aku dok ngadu macam2 benda yg kadang2 tak masuk akal ngan doktor ni.. rajin je dia melayan aku.. pernah terlintas, nape la doktor ni bukan doktor bersalin, kalu tak, aku g sini jek la.. hikhikhik

sibuk ngk org lain, sedangkn sendiri pun sakit gak..
lepas 3 hari, jmpe doktor plak.. sgt profesional.. even misha mcm dh trauma masuk bilik ni, dia tendang2 sume yg ade.. tp doktor ni sgt baik.. siap ckp.. maafkan acik ye nak, acik nk anak cepat baik.. sweet kan... :) 

lepas2 dari itu just 2 kali je lagi tukar bandage.. lepas tu terus kering dan kulit tumbuh dgn sihat.. alhamdullilah... and now, kulit anak saye dh sihat...

taraaa... :)
sekian.. hikhikhik
tu lar serba sedikit cerita yg pada awalnye xmo cite banyak.. hihihi..

tips aku nk bg kt korang kalu anak terkena air panas
1. jgn letak sebarang bendasing mcm susu, nescafe, colgate, kopi, etc.. susah wooo doktor nk bersihkan...
2. basuh dgn air suam
3. terus ke klinik..
4. sebaik2nya jgn kenakn air, coz nnti lambat kering, kulit baru lambat tumbuh.
5. layan mcm tuan puteri.. hihhi

k la .. tata.. :)

Monday, May 9, 2011

Dialog Suami Isteri #001

2 minggu lepas...

Suami - Dia dh ready nk pregnen?
Isteri - Nape?
Suami - Saje je tnye... cha nk adik takkk?
Tnye suami kepada anaknye..
Misha angguk2.. (misha currently baru pandai mengangguk... so sume pun dia angguk.. so x valid okeh jawapan itu... hikhik)

Isteri - Dia rase org bersalin ari tu sakit tak?
Suami -  Sakit... Tapi macam x sakit sgt...
Isteri - Nape plak?
Suami - Dia tak nanges pun....
Isteri - Weii.. ingt sume org nanges ke? Org kn amik Epi sbb tu la x sakit...@##$*&(*^*&%^&$&^

Korang nanges tak mase nk meneran? kn ke mase tu tgh panik kan, x sempat nk nanges... kuikuikuikui

Sunday, May 8, 2011

Emak... Emak... Engkau lah Ratu Hatiku

Salam...
'Ibu ibu engkaulah ratu hatiku
Bila du berduka
Engkau hiburkan selalu
Ibi ibu engkaulah ratu hatiku
Tempat ku menyerah kasih
Tiap waktu'

(kalu aku, kene tukar ibu kepada emak..)
 tima kasih mak sbb lahirkan kak long ke dunia ni..dh 30 tahun lagi mak untuk kak long.. (29 tahun + 9 bulan dlm perut... hahaha)..tak de mak ngan ayah mungkin kak long xde kt dunia ni... maka maaruf xde la bini yg cumil ni.. mica xde la mama yg penyayang ni.. hakhakhak

mak x pernah jemu tegur kak long
~ last time gwe kene ceramah umum minggu lepas sbb aku ckp, nnti ade anak angah, jgn x sayang misha ek... terus kene ceramah free.. padan muka.. kekeke

mak x pernah mengeluh jaga misha
~ mcm tadi, aku lengah2 mandikan mitot.. tetibe mak dh mandikan... adusss... melangut lagik..

mak slalu masak yg best2...
~ smpi memyebabkan kak long kene keje keras blaja masak skrg... sbb dulu mak x penah bg aku masuk dapur, katenye nnti dh besar tau laaa.. manja terlebey... kuikuikui.. dgn masakan mak yg berunsurkn ayam tu la aku membesar dgn jayanya... dulu mase sekolah, tetiap 6 bulan tukar baju sbb ketat... OMG, skrg baru perasan kaaaa ira... kekekekek

mak slalu bagi nasihat dan sokongan dr segi mental dan fizikal... kuikuikui
~ mak sokong aku 200% dalam ape juga yg aku lakukan... ape course yg aku pilih untuk degree, laki pilihan aku (penting ni), tempat aku nk bersalin (walhal at 1st dia suh aku bersalin kt HSA, sokong aku bile arup resign.. (ohh pedih mase ni..now i'm okey!! ), slalu puji barang2 yg aku beli utk dia.. hahahha... banyak la lagi...

dgn itu, kami adek badek nk ucapkan Happy Mother's Day kt mak.. semoga hidup mak dan ayah penuh ceria dgn diberikan kesihatan yg baik.. amin....semoga kami akan menjadi anak2 yg membahagian mak dan ayah.. insyaAllah... semoga dgn kehadiran cucu yg diketuai oleh Misha akan menjadikan hidup mak dan ayah lebey complete... alhamdullilah... (eh.. apsal mak ngan ayah plak ni..aku rase sedey kalu x mention nme ayah aku skali... hakhakhak emo... )
sorry xde adiah, x sempat la mak,,, just belikn cake dgn roti arab fav. mak tu.... tp cha yg makan banyak.. hakhakhak.. x malu betul anak dara mama ni...

ok.. misha ni untuk awak...

1st of all, thx to papa, sbb tanpa papa, mungkin mama x akan lahirkan misha.. hikhhikhik.. thx yayang, tahun ni merupakan tahun ke2 menjadi mama.. eventho cha x pandai wish lagi, memadai la dgn morning kiss dr awak pgi tadi... thx... muarrhhhh... 

mama harap mama boleh jadi mama yg terbaekkk untuk misha dn adik2 nnti.. chee wahhh...jadi anak yg solahah ye sayang.... belajar rajin2 smpi masuk U taw... hikhikhik

paling x boleh blah papa wish kt FB.. gila la... laki aku bukan nye layan mende2 ni... aku pun x paksa dia taip cengitu.. mungkin dia dh ade kesedaran sendiri... 
ayat dia berbunyi cam ni..

Mohd Maaruf - heh,e slmt hri ibu mama micha...we love you forever...

 ngk kawan2 lain wish dia pun wish gak agaknyee.. xpe la dia, it's a gud start actually.. next year blajar2 la bawak org g makan2, next 2 year bawak2  la belikan adiah... next next next year, belikan bunga plaak... hakhakhak... (tp aku banyak kali ckp aku x suke bunga, cam nek nk tarik balik statement tu ek.. hahahahha)


k la.. happy mother's day to all mummy in da world... luv yaaa... 

tata

Friday, May 6, 2011

JJCM #002 Restoren Qaseh Bonda

salam..

hari ni pecah rekod la kami x ke JJ.. tp spend duit kat JJCM.. hikhikhik.. tp mmg berbalai2 la.. sbb ape aku kate berbaloi?? jom la layan gambar.. muarhhhhh..

~ happy sbb mode cuti.. cuti wiken je jah.. hikhikhik

restoren ni terletak dekat tebing runtuh, nusajaya sini jek.. dekat je dr tempat kami.. pade my opismate, kalu nk g, korang g site office Waterfront dulu pastu belok kiri.. pastu ikut je laluan SK sekinchan ye.. insyaAllah sampai la ke tempat yg dituju..

ala2 jeti kt Yoes

air surut mase nih

buku menu

1st dish yg sampai

khailan cili + udang

ikan 3 rase.. sedappp!!

jemput2 yg besh.. x puas makan...

udang goreng tepung



just rm60.. murah kan.. aku amik air 2 gelas.. kuikuikui


ni kuah asam pedas.. actuallly core menu dia asam pedas, tp disebabkn kami pilih ikan 3 rase...
aku mintak kuah asam pedas wat kuah.. sedap wehh.. pekat kuah dia..
ni bahagian hakak..
 thx pada introducer kami, mama dadif yg wat entry kat belog dia yg glemer tu... hikhikhik.. kenyang gilos sume.. wajib datang lagi... tp kalu nk bawak family plak, make sure hari wikdays sbb dia tutup on wiken.. plak tu tutup malam plak tu..sila apply cuti kalu nk g ngan family.. wakakakka

k la... aku tau ade utang part 2 pasal mitot.. nnti ek.. next wik..

happy wiken sume.. muarrrhhhhhh
tata

Thursday, May 5, 2011

Aduhai anakku shayang...

salam..

for those yg rajin jenguk fb aku, sure korang tau musibah yang menimpa my lil' angle.. bukan musibah pun, pengajaran/peringatan dr padaNya untuk kami laki bini yang mungkin alpa dan terlupa... huhuhuhu

episod sedih ni berlaku 2 minggu lepas.. (tp bile korang bace smpi abes mesti rase x sedey.. hukhukhuk)..aku tau mebi ade yg salahkan aku sbb lalai, tapi kite sbg manusia ni mmg slalu terleka.. aku pun nk share some tips2 kalu anak korang melecur.. jgn gabra mcm aku sekeluarga...

mase tu ktorg dh nk balik dr umah mak.. (mmg tetiap hari, aku akan amik air panas isi dlm thermos untuk susu misha.. kononnye air masak umah  parent aku bersih.. actually same jek source nye pun.. hihihi... )

ok2... teruskn bersama shaye....

cam ni, lepas tu,ade org dtg umah.. mak aku pun g la ngk, si kenit pun ikut.. lepas org tu balik, mak aku masuk, si kenit pun masuk TAPI dia melencong ke sofa.. papa dh letak thermos kt atas meja, yg mana aku pun x perasan bila masa papa amik thermos tu...

selang 2 minit aku dgr bunyi mende jatuh.. aku ingatkn henbag aku mica dok wat main.. so aku biarkan je mica main... aku mmg bebetul x perasan yg papa dh letak thermos kt situ... TIBA2 aku dgr sore budak meraungg... MERAUNG taw.... aku x ingat ape aku buat mase tu, tp dgn sekelip mata mica dlm pelukan aku, then aku pun meluru g basuh... kemudiannya mak ckp JANGAN air, nnti gelembung... mak amik SUSU.. aku pun pupuk la susu tu kt kaki yg cedera.. Misha?? still meraung.. xde sekejap pun dia diam... mesti SAKIT sgt2 kan..

pada mulanya aku masih lagi, keep thinking positive.. lepas2 tu xde pape la.. tp memandangkan anak nanges tak berenti.. aku amik keputusan g klinik.. disokong oleh sume org... seme sgt panik, smpi xde sorang pun yg pkirkan pasal KLINIK.. kuikuikui...

smpi kt klinik, misha keep nanges.. plak tu susu tu dh mengeras plus melekit.. OMG.. siannye anak mama... aku pegang pastu jari aku MELEKAT dgn kawasan yg melecur tu.. terus masuk bilik doktor... alamak, doktor lain la plak.. sebat je la.. patut la xde org sgt ari ni...

sebelum masuk bilik rawatan...

panik.. lepas bukak seluar, x sempat pun ganti suar lain
 dalam bilik rawatan..
 misi tnye nape letak susu awak..kn susah ni, nk kene bersihkan semula.. sian anak...  mcm mane boleh jadi... aku rase sgt bersalah nk menjawab... mmg salah kami.. kami cuai.. aku CUAI... ya Allah, ampunkan aku.. :( mak tipun tnye anak mcmane? ye.. sbb itu aku sempat snap gmbar bawah ni... sayuu.... terserlah yg anakku sgt sakit.. ngk bahagian ibu jari dia..merah kan... my bad.. :(

misha, mama mintak maaf sayang... :(
lepas siap bersihkan, bahagian yg sakit tu dibalut.. serius x sangka aku smpi kene balut cengitu.. ingatkn dh lepas letak ubat dh leh letak ubat gamat... biar xde parut.. uhuhuhu.... mase ni misha dh tenang, mase kuar bilik doktor, tersedu2 dia babai kakak2 misi tu smpi flying kiss.. gud gurl.. :)

dlm kete misha diam, tapi kadang2 dia nanges gak, aku peluk kuat2 biar dia tenang... smpi la dia tertdo smbil isap susu.. balik tu singgah umah mak, mak suh tdo sane, sbb doktor ckp dia aku merenget2 malam nnti.. RISAUNYA hati ini...

merenget tak misha pada malam hari? nnti aku sambung part 2 ek...

bukan sbb ngade2 tapi rase dh panjang sgt kt atas ni.. hihihi

k la.. tata...