Tuesday, April 26, 2011

am dayet..

salam...

pada mulanya aku malu nk publish.. tp as a challenge, aku publish gak.. wat kate2 semangat.. kuikuikui

term n conditionnye senang je, aku x leh minum air yg ade unsur2 ais ni selama 10 hari.. mulakn dgn 10 hari dulu, pastu leh extend to 20 hari or 30 hari..klu korang nk taw, aku ni pagi buta pun minum teh ais.. sedapnye weiii.. terbasuh tekak aku kalu dpt ais..

10 days Ice Challenge aku bermula hari ni dan akan berakhir 5 May 2011.. wish me luck.. wit.. wit...


no more teh ais blended for next 10days... :P
 - papa sibuk menambah suh jgn makan nasi waktu malam.. hari ni xmakan.. x tau la esok.. kuikuikui
 
 k la.. tata..

makcik tension

salam..

adoiyai... even satu je mende yg nk kene pkir..  pasal home loan.. tp buatkan aku pening... ubat pade nk ilangkn pening aku ni ialah....

jeng jeng..


lagi2 untuk mitot.. aku dh lame cari baju ni, rasenye sgt chomel.. jmpe ni murah lak tu dr ari tu... terus je la add seller ni as fren kt fb.. hikhikhik.. malam karang nk bank in skali ngan wet undi..

lusa smpi!! yeay...

tu je la agaknye baju mica untuk gaji bulan ni.. mama nk berjimat cermat untuk suping mase raya plak.. insyaAllah..

note - sy ade berhutang entry pasal mica terkene air panas.. sob.. sob.. sob..

note 2 - pada sape2 yg berkenan baju putih tu.. leh la bg nama.. mebi smpi x lama lagi.. no booking fee required pun... hihihi.. ari tu dia ckp xde.. pastu skrg ni ade plak stock, just kene tggu dlm minggu ni atau minggu depan.. sbg umat yg penyabar, hakak tunggu lagi la... hikhikhik

pada mama kak pia, nnti ngk dulu ek, mica saiz ape.. kalu kecik sket.. yg besar tu, kak pia leh amik.. hihihihi

pada sape2 yg lupe, ni la bajunye... hihi

k la.. ade training... training je memanjang kt sini.. xpe la, untuk add knowledge kan...

tata..

Friday, April 22, 2011

JJCM #001 ~ Saung Sunda Sawargi

salam..

mulai hari ni and onward, untuk menambahkan lambakan entry dlm blog ni, aku akan catatkan memori mengenai kenangan makan2 aku n family.. so that, leh la kawan2 yg nk dtg jb ni ngk mane2 makanan yg sedap2.. ni asyik2 cite pasal mitot je kan... tp tu la jantung hati aku skrg wei.. kekekkeke

ok kite mulakan dengan sebuah yg terletak di Taman U.. dekat2 dulu ek.. name kedai dia Saung Sunda Sawargi.. ni merupakan lawatan ke2 aku ke sini.. mase 1st time g, kami bayar harga air je then cancel makanan sbb lameeeeeeeee ssgt.. kalu sape2 yg kenal aku ngan maaruf, kami sgt la x berkira pasal lambat servis ni... leh tggu dgn sabar.. mula2 bile maaruf mintak nes o, tp dia bg nes xde gula.. ok, laki aku leh sabar.. tup2 tggu makanan dekat nk sejam x dapat.. jgn kn kami, org yg datang awal pun x dpt.. so kami pun blah dari situ... maybe kedai no baru bukak, so management dia x proper lagi.. ok2... kami hampunkan...

semalam, tekak teringin nk makan nasi ayam penyet... tp RC catering kat U mall dh tutup... tetibe teringat kedai ni, laki aku ckp, berani ke try.. nnti lambat jgn mengamuk.. ekkekekekke...xde la papa.. org kn penyabar... kuikuikui

lagi satu aku ngk, skrg ni org dh agak ramai compare tu dulu2.. aku assume mesti servis dia dh better... dan mmg betul pun... mmg lambat gak, tp lambat sbb ramai org.. bukan lambat sbb lembab... OMG.. hampun.. hihihi

pastu, belek2 buku menu dia, aku x nampak pun nasi ayam penyet.. pastu, adik waiter tu inform yg nasi ayam penyet tu namenye nasi timbel ayam..aku pun order nasi timbel ayam ngan kuew teow goreng tuk papa.. papa dah kenyang makan petang, aku paksa gak makan.. hihii

ok la, jom layan gambar

kueh teow goreng..

nasi timbel.. eh mane nasik dia??

dlm daun pisang lar... hihihi

fresh orange and bandung soda..
papa kate bandung soda dia sedap gile..

shaye bawak air sendiri.. save budjet mama kate.. hihihi
so total rm19.50. ok la.. x mahal sgt.. it's recomended pade sape2 yg nk kelainan... tp pada aku ayam dia x feel, sbb dia guna ayam kampung,hihihihhi... while maaruf kate beshhhh sbb ayam kanpung dia sgt lembut...

k la tata...

Thursday, April 21, 2011

CONTEST ~ Baby & Daddy moment...

salam..

hari ni mama micah nk karang entry untuk masuk contest.. 1st of all, thx to mama nashriq sbb tagged ira... wink..wink.. wink.. xcited sbb ni 2nd contest mica masuk.. harap2 ade luck di sini.. :)

contest ni anjuran mommy maya kysha semperna pelancaran butik online D'La MAYA.. mama dan misha mendoakan agar biznes mama kysha berjalan lancar dan dipermudahkan olehNya.. amin.. :)

Syarat-syarat Peraduan :

1. MESTI follow blog D'La Maya.
2. Klik 'LIKE' pada D'La Maya FB page. Tidak wajib, tapi satu kelebihan jika klik. ;)
3. Buat satu entry dan letakkan SEKEPING sahaja gambar baby & daddy. Baby mestilah berumur sehari hingga 2 tahun sahaja.
4. Pastikan entry anda ada link terus ke entry ini.
5. Tag sekurang-kurangnya 3 orang untuk join contest ini.
6. Jangan lupa tinggalkan komen penyertaan anda ye.

hrmm senang jek... cheee wahh. :)

No 1 ~ done
No 2 ~ lum lagi, tp will 'LIKE' immediately...jap ek kysha, FB acik kene block la kt opis ni...

No 3 ~ gambar kt atas nih

Misha Nur Humaira Mohd Maaruf
6 bulan (now 1tahun 1bulan)

Gambar ni dicaptured mase raya.. Inila raya pertama papa bersama misha..
Papa yg x suke amik gmbar leh rikues kt aku, amikkan gmbar org ngan misha..
(Gmbar candid banyak lar, aku snap...hihihi)..Terharu okeh....
Misha plak bleh sengehh jek.. So that, aku nk taruhkan gmbar ni untuk contest..
Harap masuk dlm top 5 pun jadik la.. chee wahh...berangan.. hihihi

No 4 ~ http://maya1stopcenter.blogspot.com/2011/04/baby-daddy-moment-contest.html
No 5 ~ mereka2 yg berlegar2 dlm pkiran
a) mama adam
b) mama abg dadip
c) my super BFF
No 6 ~ jap lagi, pas published aunty g kedai kysha ek. :)
k la tata.. kepada yg ditagged, selamat menjoinkan diri.. :)

Wednesday, April 20, 2011

WW #004 ~ akibat lalai

mak ckp - jaga cam tuan putri pun leh leka gak.. (perli la tu... kuikuikui)
aku ckp - pengajaran to mama, untuk triple protection kat budak ligat baye2 ni..

sorry sayang, mama ngan papa lalai.. on top of that, we luv u soooo much.. muahhhhh....

Friday, April 15, 2011

baju untuk sang puteri...

salam..

hari ni aku nk meniaga.. tp bukan la banyak choice pun, just satu design jekk.. hikhikhik

actually cam ni, dr mica umur 6 bulan aku cari baju ni, manjannnggg sold out.. frust okeh mak.. nk dijadikan cerita, mase aku jalan2 cari pasal (pasal nk kuarkn duit), aku jmpe la baju ni, tp kene beli wholesale.. oleh kerana desakan naluri aku order la sume skali, mcm2 saiz...

makanyaa, aku nk jual kt sape2 yg nak ni...  baju lum dapat lagi, kalu dh dpt nnti aku inform.. tp pada sape2 nk secure booking, bgtau la... aku reserved utk korang..  :)

ni la baju yg kiut tu...
saiz 70, 80, 90, 95
rm45
salah selai nye akan jadi milik mica.. hehehhehe

k la tata...


Thursday, April 14, 2011

Musical Table

salam...

lagi 1 entry ni malam yg hening tatkala papa ngan misha dh mimpi smpi London..

Nk tau tak, mica ade menan baru tauuu... kire paling latest la rete yg dia ade... name dia Groove Musical Table from Leapfrog.. actually aku nk cite tentang kegigihan aku suft internet untuk dptkan best price untuk musical table,fisher price.. suddenly, aku jmpe review yg memberangsangkan pasal musical table from this brand

2 hari gak aku cari dlm blog, mula2 cari yg 2nd rege mostly dlm range rm90 - rm130 and some of that ade yg parts dh tercabut.. tp mostly dh sold out.. sedey mak taw.. cari plak yg baru.. mahal jah, dlm rm260 - rm280..dlm mase servey2 tu terjmpa la satu blog ni jual rm190.. mmg la x murah sgt, tp still dlm range yg aku dh allocate duitnya... so terus bayar dan 2 hari lepas tu, dia trus pos...

teruja adik aku nk tay ape la isi dia ni, besar tu kotak dia, mcm dapur gas kekdahnya... hhehehehhehe

balik2 tu aku terus bukak sampul  dgn buasnya, tp kotak bukak baik2 since ade hati nk jual kalu mica boring nnti.. hehehehhehe..alhamdullilah, mica suke.. jongket2 montot dia joget.. dlm ni ade banyak lagi, ade 1, 2, 3 ade A, B, C plus lagu2 kanak2 kite... lagu 'i want, no body, no body but choooo' xde yek.. hihihihi

k la.. ngk je la gmbr mitot yg mcm kene paksa amik gmbar ni...


smile la sket yayang...
pandangan pelan..
k la tata.. :)

Baik, gaduh, sayang

salam..

bila dgr lagu baik2 sayang ni membuatkan aku ada idea nk taip satu kisah...

mula2 tu nk paste lagu baik-baik sayang by wali band

Lirik Baik Baik Sayang - Wali

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Reff:
Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Sejuk hati aku dgr lagu ni, eventho laki aku x penah pun dedicate lagu ni untuk aku, tp aku tau sume bait2 kata dlm lagu ni mmg ada dlm hati dia.. yo koooo? kuikuikui..

Dia slalu suh aku jadi 'budak' baik.. kenape budak? sbb aku mmg perangai mcm budak.. x senonohkan... tp aku still nk berubah.. there are still have room of improvement 4 me rite.. :)
Cite pasal laki ni, aku jeles tul bila aku bace/dgr kisah rumahtangga diorg ni yg sangat loving loving... (mostly dlm belog, smpi laki aku marah aku bace blog org..hhahaha)... bahagianyaaaaa... korang x penah gadoh ke? ke x tulis kt belog.. aku xde la ckp aku ni x bahagia.. mati la kalu papa bace..bahagia wei, anak pun dh sorang... kuikuikui..
May bakal menjelang lagi... Alhamdullilahh.. :)
ok la..makin lame, makin macam2 aku taip nnti..  jiwa ku kacau... mintak sket vitamin buleh x papa... :P

tata

Wednesday, April 13, 2011

i'm 1year and 1 month old..

Salam...

Hi, again.. entry kali ni adalah untuk meraikan ulangtahun misha yg ke 13 bulan.. alhamdullilahh.. :)

Happy 13th old months my lil' angle..  
 (my are my sunshine, my only sunshine)\
Anakku sudah menjadi TODDLER, tp still a baby of mine... hihi.. tggu la dpt adik nti, mesti nampak cha mcm kakak.. bile pkir2kn, kesian kann kecik2 dh nk dapat adik.. tp papa ckp, kalu ade rezeki jgn ditolakk... alaaa.. org tau la kawan2 dia anak dh 2.. kuikuikui..

tp adik yg aku maksudkan ni, bukan la kuar dr perut aku, tp dr perut adik aku.. expected due date dia next month katenye.. ujung bulan.. kalu ujung bulan, same la ngan besday pak long dia nnti plus same ngan my wedding  anniversary date gak.. hopefully x same lar, since we planned to go to honeywithkidmoon on that day... in fact, dh bayar sume dah, tinggal g jek.. mak ckp, kalu same pun xpe... kak long g sehari je kann... lagipun dekat jeekk...pejam mata dh smpi jb balik.. hahahha.. ye je pejam mata je pun dh smpai? kekekekkek

ok lar, berbalik pada bakat terbaru mitot.. xde la banyak sgt kecemerlangan yang dia achieved, tp aku as a mother still vangga laa... mama mane x vangga kan... kekekkkee

1. Her desire nk explore new things sgt la memuncak2.. sume nk wat sendiri, pki bedak sendiri, suap makan sendiri, nk bukak pempes sendiri, pakai baju sendiri.. tp mesti la aku x bg kan... pastu kuar la suara menjerit mcm kene cubit dia tu, kalu nasib x baik terus dia cium latai tanda protess...
2. sume barang dia letak atas meja.. baik kt umah aku ataupun umah mak.. bersusun barang atas meja, kalu diturunkan, menjerit la dia...
3. dh reti angguk.. dulu2 cume reti mengeleng2 jek
4. susu sudah kurang.. 3-4 kali dlm sehari.. (okla dr last wik cume 2 kali je.. risau makk jahh)
5. takut kuceng like me tp eksyen bile sebut cat/kucing wat sore meowwwww.. hihhi
6. dh paham arahan sket2, like cha tolong amikkan pempes, cha bantal mane? g minum air, suh sit, suh up, finish (smbil wat tangan dh abesss), kejut papa (dia akan tepuk badan papa dia, very softly smpi papa x bgn pun tdo... hihi), nk susu (tunjuk botol)
7. kebolehan bercakap still samar2 banyangan... anakku ni pendiam lar... jerit je terror.. hehe

k la.. tu jek...  tata...

haaaaaaaaa?? ape dia?? gmbar mizz mica... a ah la, mama micah lupe..

ni haaa.. taraaa..

ngk upin ipin sambil tonggak dagu... rilex sesgt, katenye.. hehehhe
taataa

Friday, April 8, 2011

smile... :)

salam..

A picture is worth a thoushand words..

Ade satu kisah, tentang sepasang suami isteri yang sangat teruja nk meng'capture'kn momen2 terbaik anaknye as 1 year old baby....kuikuikuikui

smile sayang.. smile... sayang mica.... sayang....
manakala si anak....

x sporting tul gelfren ni... kekekkeke
tapi ni mase nk balik dahh... pagi2 tu mood dia ok.. tapi bile suh wat macam2, terus ilang mood... xpe la yayang... nnti umo 2 tahun kite amik lagi eak... hihihihi

misha - mama pls tunjuk gmbar sy tgh senyum simpul ye.. nnti aunty2 ckp sy x sporting plak..
mama - baik laaa, wahai anakku.. :)

see aunty2 sume.. mane ade nanges... hihihi
p/s - haishhhh.. beratus2 gambar pun mama x jemu. ngk.. mebi wat santapan minda selama sebulan kot... kuikuikuikui.. mama jakun.. hihihihi
p/s 2 - tq to papa, sbb melayan org ni.. hehe

k la.. tata...

Thursday, April 7, 2011

Hatiku yang runsing

salam...

agak lama x mencorar coret.. ni sume ekoran macm2 hal yg aku pkirkan.. xde mood nk menaip.. chehh, mcm lar aku sorang je yg pkir... tak2. aku berpkir skali ngan laki aku.. tp maybe aku yg pkir terlebey sudaa... kuikuikuikui

kisah 1 - tentang susu

anak dara ku, xmo susu sgt skrg ni.. ini adalah ekoran drpd aku tukar susu kepada enfagrow... enfagrow ni mebi agak tak sedap sket bau dia... anak aku cume nk minum bila panas jek.. kalu dh sejuk dia loya.. ade satu hari dia cuma minum 2 kali je susu 8oz...

kalu boleh mica jgn la susut sgt ye.. ramai yg ckp dia dh selim.. xmo.. xmo... tp ade gak la berita leh wat aku lega, sbb dia dh mula nk terima susu ni... dh minum 4 kali.. so kami assume mebi dia kenyang dan mula nk sesuaikan diri ngan susu baru ni..

~ x jadi jual tin yg 1.7kg tu ye.. hhihihi

kisah 2 - tentang rezeki

ni cite best, alhamdullilah... yg x bestnye aku dh terlebey sudah bersuping.. baju raye mica je dh 5 - 6 lai aku beli.. kain baju kurung dh 4 pasang.. tp aku tetap ade spare untuk suping obersea n g jalan2... hihihihi

alhamdullilah, opis aku baik hati bg kami bonus mostly lebey dr 3 bulan.. syukran2... rezeki mica.. seminggu aku blanja papa makan luar... smpi papa bosan.. hahaha

skrg ni dh pose soping dah... mase untuk berjimat smpi cukup bulan... yeay!! kn ke big boss suh melabur weyyy.... kekekkekek

kisah 3 - tentang umah

aku runsing ni, sbb takut x lepas nk apply home loan.. sbbnya aku just guna satu name je since papa baru set up business, statement bank baru 3 bulan... bank nk at least 6 bulan.. tp umah tu dh x leh tggu lagi, ade 5-6 org yg tggu Q.. so aku kene proceed gak dgn name sorang...usaha.. usaha..!!! yeay..

sbb2 musabab aku amik umah tu.. mmg kawasan idaman kalbu, dekat ngan umah mak ayah, harga yg mebi x dpt lagi camtu untuk future project, dekat ngan masjid, kejiranan yg damai.. chehhhh wahhh..

aku try HSBC ngan CIMB.. aku harap lepasss laaaa loan tu.. amin...officer tu kate, insyaAllah xde masalah... aku harap ok laaa...aku tau, papa paling tertekan kalu loan tu x lepas, dia mesti rase bersalah ngan aku sbb x leh contribute name.. parent aku plak dh berharap yg aku dpt umah tu.. adooiiyaii.. bila mak ayah dh berharap, kite akan rase sedey kalu x dpt nk fullfil..

umah OoOoOoOOoo umah.. harap2 ko jadi milik kami.. amin.. :)

ni la yg bermain2 kt pikiran aku saban malam.. cepat la tau result bank tu, leh la aku tdo lenaa smpi London.. hahaha...

mica.. hiburkn hati mama pelissss...

baik lah mama..
k laaa... tata...

Wednesday, April 6, 2011

WW #003 ~ alahai anak omak

slamat pagi chenta!!