Wednesday, March 30, 2011

WW #002 - she's my 'terapi minda, jiwa, raga'

we luv u ... unlimitedly. :)
k la.. tata

Tuesday, March 29, 2011

bila papa pegi shopping

salam... 

ari ni aku EL, due to macam2 reason.. antara sebabnya ialah, papa g kl ngan amat.. teman amat uruskan hal2 dia kerajaan... hikhikhik...

aku mmg suprised okeh, bile tau laki aku singah MidV.. i likeeee... tp ingtkn dia belikan kn aku cookies yg Famous tu ke, donut Jco ke.. tp aku x mintak punn... aku harap jek.. balik2 tu, dia tunjuk beli untuk mitot jek.. pandai plak masuk Mothercare ngan amat.. sedangkn amat tu kn ke bujang lagik.. beli botol susu, memula nk marah, sbb yg pink tu pun ade satu lagi, botol weego pun x guna agi... skalu ngk yg kaler biru plak.. aku tau dia suke kaler biru... tu yg dia beli tu.. kuikuikui

pastu g FOS, belikan baju ngan suar.. murah jek.. FOS kt sini xde pun baju cam ni.. mmg outlet untuk kids.. bestnyerrrr.. tp papa beli 2 lai jek.. xpe la.. just started kan.. kekekke

ok la, tu jek... aku x sangka laki aku ade hati nk beli untuk anak dia, sbb slalunye kalu aku g mengirai baju, dia g jaga misha.. xde nye nk join.. x sangka... x sangka... happy tauuu... eventho mama x dpt pape.. kekekkee
ni la hasil borongan  seorang papa

 
k la... tata..

Monday, March 28, 2011

Happy Weekend

salam..

macamne hari minggu uollsss.. happening x? wikend ku sgt la exhaused but yet happy.. sbb dapat happykn our misha.. happy ek misha? ke mama yg happy terlebey? kekkeke

cerita wiken kami bermula pada malam sabtu..

balik keje tu, kawan2 ajak g karok.. tp aku dh janji ngan maaruf nk balik awak... tp lepas aku guda2, dia ckp ok.. tp kul 8 mesti dh balik n kul 9 malam gerak ke kg.. baik boss!! tapi janji melayu sejatik kan, maaruf pun mcm x kisah jek, siap g makan2 dulu.. baru amik misha bawak balik umah pastu kemas ape yang patut (ye.. aku tau sepatutnye kemas awal2.. hikhikhik).. maka kul 11mlm la gerak dr umah.. kuikuikui...

smpi rengit dlm kul 12 lebey camtu.. (ngelat ek aku).. smpi2 terus membuta.. tp xleh tdo plak, sbb misha terjaga, tddlm kete beriya tdo.. dia pun sgt la jakun, berjalan2 sbb rumah pun luas kan... habes dilanggarnye macik2 pacik2 nye yg sedang tdo... seb baik x kene marah.. mungkin nk bgtau dia balik kot.. kekekekke

keesokkan paginye, mcm biase2 jek.. dok borak2, masak2 same2 (tp aku lebey kpd jage si kenit tu).. misha jakun ok, mcm dh lame plak x balik kg, last balik, dia baru pndai jalan.. skrg ni, dh laju sket... kesian anak aku, x pandai panjat tangga mcm sepupu dia, maklum la umah xde tangga.. ade ke dia nk melangkah jek..ish ish ish.. xpe eak.. tgu umah kite yg ade tangga tu siap dulu.. aminn.. :)

mcmane nk turun ni papa
cite pasal mitot lagi, mase naik umah atas, dia hentak2 kaki kuat2 sbb umah papan kn bunyi kuat.. happy sgt diaa... eventho x ramai balik last wiken..

ke hulu, ke hilir
pastu kt umah atuk rengit, ade bela kucing.. baru2 ni jek.. dulu x de.. anak aku takut kucing rupenyee... menjerit2 kalu kucing tu nkg kat dia.. melalak2 tauu.. sian anak mama... tp lege sket, sbb kalu kucing tu lepas kt depan pintu, dia x kuar pun umah... ngeh ngeh ngeh... thx miss meow... dr jauh berani... asyik skp meowww.. meowww... bile kucing tu ngk je dia, terus lari menjerit2... kuikuikui
kucing awak g lah sane, kite nk kuar laaa

 mama teringin nk belikan misha pyjamas yg ade gambar cat agaknye misha nk pki tak eak.. kekekek..

pas asar, kami balik jb sbb nk g angsana cari legging putih misha ngan nk g Matta fair.. aku penah belikan legging coklat kt poney, mmg muat2 dia jek, so aku decide nk cari yg kaler cream tu... dlm pas2 asar tu, kul 6 gak gerak dr rengit... sgt org melayu kami ni... kekekkekekek

aku g Matta fair dulu since dia nk tutup kul 9 mlm kan, pastu ingat nk cari kat Metrojaya je legging tu since Matta fair tu diadakan kt Danga city mall jek.. smpi2 g cari surau untuk maghrib dulu.. pastu g Metro jap, cari2 punye cari, jmpe la legging putih tp x mcm legging sgt.. sbb ade cume untuk umo 2y jek.. amik je laa, takut x sempat g Angsana..

Best la kt Metro ni, banyak baju untuk mica, sbb dia dh besar kn, banyak baju dh sesuai untuk dia.. dlm sibuk2 aku memilik, boleh plak misha wat 'keje'.. papa suh aku stop mengirai, suh aku uruskan anak dara dia dulu... mase tu dh kul 8 lebey... kene la aku stop, g bayar.. papa pegang barang, aku g toilet uruskan hasil kerja misha..Babai metrojaya, nnti sy dtg lagi.. huhuhu
tgh wat 'keje'..
sesudah itu, kami ke Matta fair.. frm my observation, xde la yg best sgt.. biase2 jek but still ade discount... kami ade amik satu package g A famosa jek.. ok laa tu kan.. g mase our 2nd anni nnti.. huhuhuhu.. balik umah dlm kul 11mlm.. singgah umah mak jap...zZZzZZZzzzZ,..

esoknye pagi2 wat photoshoot ngan mr hafiz.. best2 happy sgt.. even kami x entreprem pun..just for our lil princess jek.. mebi adela 2-3 keping gmbar aku berselit kot.. kekekke.. nnti aku cite panjang lebar bila gmbar dh siap eak.. tp yg penting nk cite yg mica xmo bergambar sgt.. nanges mebi sbb panas kot.. tempat asal yg aku nk pun dh xde.. boleh plak dia wat renovation kt playground tu.. so kami wat kt tanah2 smbil mica lari2.. heheheh.. (gembira pada awalnye.. :P )

mlm semalam plak g Pesta Konvo, x beli ape pun.. beli tracksuit je untuk aku ngan papa.. mica capt belom upin ipin.. overall nye biase2 je, sbb konvo kecik kan, tp malam ni mak ajak g, sbb ade lelong.. heheh..
baju raye, ko jgn la beli, nnti wajib ade yg same mase g kenduri kawan kawasan kejiranan.. kekekekkekk

k la.. tu jekk.. penat kan... smpi aku hampir malass g keje ari ni.. ngeh ngeh ngeh..

tata

Thursday, March 24, 2011

My 1st Suppliment

salam..

* ni adalah entry lapuk, selama 2 minggu lebey..

Menjelang umo misha setahun tu, aku dh plan nk bg misha makan Scott Emulsion.. konon2 nye biar dia tinggi mcm model muslimah bile besar nnti.. since ibu rissa ngan ummi tehah dh start bg since anak diorg umo setahun.

menurut kawan2 sy, ni baik untuk antibodi budak2 terhadap sebarang jangkitan (kite cuba usaha ye)..  dia berasaskan minyak ikan kod..serta membantu pertumbuhan tulang dan gigi yg sihat.. tu je ke ye? hihihi (sorry ilmu kurang nk elaborate.. hihi)..

so aku pun meroyan la nk beli..  kebetulan mase g Jom Heboh ari tu, ade booth yg jual 2 botol rm10 untul 200ml.. dia bg 2 perasa.. orange dan original.. aku bg yg original dulu kat misha biar dia rase yg x sedap dulu.. bau diaa, maaak aiiii tak tahan weii.. tp ngk dia ok jek.. minum ye shayang... nnti mama beli lagik.. hihihi

so far, yg aku dpt observe petang2 anak aku dh bau masam.. dulu masam gak, tp kali ni, tambah lagi 5% kemasaman dia tu.. ngeh ngeh ngeh.. tp tak sure 100% la masam kerana scott emulsion ni, sbb aku ade bg dia makan nasi ngan telur 2 hari berturut2.. ke sbb telur ek.. kekekkeke

* iklan jap, laju tul anak aku makan nasi, telur ngan kicap. dia mcm dh boring ngan  lauk dia, sup kentang, ayam/daging atau sup ikan tu.. nnti ek shayang, mama blajar masak lemak dr wan... tp x pedas nye versi laaa.. (baru nk blajar ke mak oiii)

ok la korang... jom la kite wat yg terbaekk untuk shayang2 kite.. kuikuikuik

gmbar ni rompak dr mama putri..
minum smpi abes yeee..
k la tata.. 

bayar.. bayar.. bayar...

salam...

oleh kerana tahun ni merupakan tahun pertama mama mica ni kene bayar incomet tax, maka dgn serba tak tau nya aku call LHDN yg kat blkg Angsana itu.. sebagai seorg rakyat Malaysia yg ingin menjalankan tanggungjawabnya, pelbagai soalan yg aku ajukan.. ye lah.. 1st timer kann.. kuikuikui...

kawan2 aku ckp, 1st mmg kene g same mintak NO. PIN. ape la plak no pin ni kan? selama ni yg aku slalu dgr E-FILING jek.. makin lah bercelaru kepala otak ni even kawan aku cakap, senang jek..

drpd butir2 perbualan aku, aku bgtau la aku 1st timer perlu ke aku g sane wat depan diorg.. ini jawapannya..
TAK PERLU, aku cume perlu FAXkn data2 diri aku kat sane.. Pada korang2 nk baru nk buat, korang call la LHDN cawangan yg berdekatan untuk tau no fax di sana ye..
data2 yg perlu di FAXkn adalah seperti berikut :

MOHON NOMBOR PIN
No. Rujukan :
No. Kad Pengenalan :
No. Telefon :
No. Fax :

MUDAH kan. pacik2 kt opis aku pun x caya skrg semudah itu..aku fax hari selasa ptg, rabu pagi2 check dah ade reply dr pihak sana.. effisyen kan... :)

lepas tu, pening aku datang balik... sbbnye banyak tul data2 yg kene isi kt dalam ni.... seb baik ade kawan yg membantu.. maceh ye wan.. even aku tau ko x bace pun.. hahahhaha.. dia la yg guide aku camne nk wat siap printkan dia nye data yg lepas.. dia ngan aku ok jek... aku tgh carikan calon bini kat dia nih.. ade dh sorang, tgh kenen2 kan...hahahhahah

ok back to da topic..

setaip tahun kan mmg company akan bg EA form kan, so that kite just amik figure dr situ jeee... sonang2... aku pun ikut la satu persatu.. page by page.. banyak mende leh claim sbnrnye, tp aku x simpan resit so abaikan je la untuk tahun ni...

* info 1 - sume sumber yg korang claim, korang kene simpan resit smpi 7 tahun ye, mane la tau ade audit dtg nk audit korang betul ke tak, korang beli laptop ke, beli majalah ke.. majalah leh jual, buang or bg org... tp bukan resit ye.. ngeh ngeh ngeh..

lepas isi sume complete tu, kire punye kire, rupenye dh terlebey bayar (HR aku dh potong gaji siap2, lege kan..).. pastu incometax aku sket jekk..x smpi ratus2 pun.. alhamdullilah.. settle satu perkara.. dh x yah pkir2 lagik.

* info 2 - nnti lepas korang isi sume ade lah dalam 5 pages, korang kene click kt submit tau.. jgn save ade.. pas click submit dia aku kuar satu slip pengesahan yg ade chop tu.. dh kuar tu baru maksudnye korang dh settle sumenye.. ade kes pacik opismate aku ni, just tekan butang save jek.. smpi surat kene denda sbb x antar.. rm50 melayang... tu yg berkali2 dia ingt kn aku.. aku pun tolong ingatkan korang skali.. hikhikhik

sekian.. harap2 leh membantu 1st time yg mcm hakak nih... hikhikhik..

pada yg belum isi, last date ujung bulan depan kan?? (kalu salah tolong betulkan eak.. hihi)

k la.. tata

Wednesday, March 23, 2011

WW #001

buah hati papa.. :P

Tuesday, March 22, 2011

Perangai ohh perangai..

salam..

dalam sehari 2 ni ade sgt rajin mintak tolong encik google carikan tips untuk melembutkan hati anak.. maklum la, anak dh semakin besar, takut nnti smpi mase tak sabar pulak dgn perangai dia.. so far so good.. aku ngan maaruf tak penah sakitkan dia lagi.. hopefully x akan buat cam tu, aku harap kesabaran aku mcm sabar nye mak aku melayan aku dulu.. tp sakitkan hati ade la kot.. aku acah2 xmo dukung dia, terus nanges hempas2 badan.. kekekke

yang boleh aku slalunya buat antaranya

1. selawat then tiup kt umbum2 dia..
2. peluk kuat2.. smpi dia wat muke pelik.. pastu cium2 smpi dia rimas..
3. dukung ngan attract her to other things like birds, car, tv, etc.. tp kadang2 x layan

tp after aku gali ilmu kat internet ni, ade a few things yg boleh kite usahakan supaya hati anak kite lembut.. tp perlulah kite tanam dlm hati yg toddlers sedang develop skills.. so let them do what so ever things that they want to do and we as a parents need to observe lahh.. asalkan x keterlaluan.. nnti jadi mcm anakku sazali plak.. it's gud la, kalu anak lasak it's show that dia sedang membesar dgn sihat dan sel otak dia sedang bersambung.. hrrmmm. ye ke bersambung ke berkembang eak?.. hihihhihi

ni la tips nyee

Tips Lembutkan Hati

Bacalah surah al-Hasyr ayat 21 yang bermaksud:
Kalau sekiranya Kami menurunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah-belah disebabkan takut kepada Allah.Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.

Kemudian diikuti dengan bacaan Thaaha,


ayat 1-6 yang bermaksud:
[1] Taa' Haa
[2] Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan
[3] Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut melanggar perintah Allah
[4] (Al-Quran) diturunkan dari (Tuhan) yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi
[5] Iaitu (Allah) Ar-Rahman, yang bersemayam di atas Arasy
[6] Dia lah jua yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi serta yang ada di antara keduanya dan juga yang ada di bawah tanah basah di perut bumi

Selepas itu, bacalah surah al-Fatihah, ayat Kursi, Surah al-Ikhlas, Kafirun, An-Nas dan akhir sekali, ditutup dengan doa, Ya Allah, Kau lembutkanlah hati anak-anakku, hatiku sebagaimana Kau melembutkan besi Nabi Daud.

Selamat mencuba..
kredit to si comel

Kalu nk tips secara psikologi, leh g kat blog kawan sy ni.. ibu rissa, di harap tips kat page aida ni leh membantu kite.. InsyaAllah.. :)

Hrmm.. nk tau tak sbb ape mama micah ni rajin sgt google pasal ni.. sbb anak dara sy pun dh start mengamuk tahap ngade2.. dia tau kn, org sayang diaa... anak ohh anak... leh mainkan darah tinggi mama je tauuu...pape pun, mama n papa shayang misha.. much2 more.. muahhhh

kene sakat, amik balik bear yg dia amik sendiri kt display rack

bile sume org dh surender xmo tolak beskal dia lagik.. hihi
k la.. selamat mencuba..

tata

Monday, March 21, 2011

Misi hujung minggu

salam..

malam2 ahad ni aku update dgn rajinnye.. sbb misha tdo awal.. kul 11 dh tdo.. penat kot badan dia, berjalan kt taman td plus dia merenget2.. harap renget2 sbb penat la yee.. huhuhu

wikend yg best kami bermula dr malam sabtu lagi..

*iklan - malam sabtu tu maksudnya malam jumaat yg esoknye sabtu kan?? aku slalu silap larr.. huhhuu

ok la, smbung balik cite... ptg jumaat tu, budak2 opis plan nk ajak g ngk wayang.. aku plak bleh laju je mulut cakap ON... sedangkan sebelum2 ni pun laki aku x penah approve sbb misha kecik lagik.. pas dh confirm ngan kawan2 aku call maaruf.. maaruf kene la rela dlm paksa.. ngeh.. ngeh.. ngeh.. thx papa..

aku pun booked kn dulu ticket, nnti malam kawan aku yg g amik.. aku g ber6 + 1.. 1 tu misha laa.. memula nk ngk kt tebrau, skali ngk rege tiket rm14 (ye ke wei?)  plus jauh dr kami.. so hve decided g CS jek.. cerita pasal CS ni plak, dh bertahun aku x g CS ni.. best gak dpt ngk2 mende baru..

smpi2 je kedai dh tutup.. opss cite kul 10.45malam.. mesti a kedai dh tutup kan.. lupe nk mention yg aku g ngk cite melayu yg tgh hot skrg ni.. 'HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA'

berbalik dgn cerita nk bawak anak td, mak offer nk jaga misha.. tp aku xmo.. hangkut gak si kecik tu.. tp aku seriously sgt seram nk bawak dia.. dh la kuat ngamuk.. mase g karok ari tu pun ngamuk nk kuar.. aku sgt tawakal mase tu.. harap2 misha behave... sbb aku ngk ade je mak2 yg bawak anak dia ngk wayang.. okiess jek..

bekalan makanan misha aku bawak adalah seperti BISKUT, ROTI, AIR MASAK, SUSU.. x lupe jugak aku bawak SELIMUT, SWEATER ngan BANTAL BUSUK dia.. biar dia feel like at home..

masuk2 kete, misha tdo.. smpi laa masuk panggung.. tdo.. zzzzZZzZzZzZzz.. permulaan yg baik!! hikhikhik..
sekali start je sound yg berdentam dentum tu.. dia berbangun.. tp dia diam jek.. sbb aku dh peluk dia kuat2.. pastu misha yg terbaek nye dia tekun je ngk screen tu, mcm ngk tv.. tekun abes untuk 1/2 jam pertama kot.. pastu terus tdo smpi la abes cite.. aku selimutkn dia... makin la nyenyak dia tdo..

alhamdullilahh, our mission accomplished.. hikhikhik.. tp papa ckp, cer bawak siang2.. mau dia mengamuk.. xmo pkir laa.. rase nk bawak lagi tp waktu yg same.. hehehhehe

kawan2.. cer korang bawak anak korang plak.. hikhikhk

gud gurl.. ngk tu mama provide bantal busuk masuk wayang.. hihiihi
balik tu bgn plak dia.. abes la aku, dia jaga smpi kul 2-3 pg kot.. balik tu singgah pasar karat.. makan char kuew teow.. dlm kul 2am br smpi umah..

papa, cha dh x ngantuk taw.. 
ops... lupe plak nk komen pasal cite tu.. pada sy, cite tu best lar juga.. 3.5star out of 5.. tp pls jgn nk compare dengan cite Pirate of the Caribbean atau pun Merlin.. mmg la ade gap.. tp sy banggu KRU anak Malaysia, boleh wat cite cam tu.. vangga taw.... congrate KRU and team...:) technology pun dh canggih.. next time leh wat cite yg lagi besh eak... kawan2 leh la g ngk.. support anak melayu.. hihihihi

hari sabtu x wat pape. dok umah jek... ptg baru g umah wan.. main dan main dan main je ngan misha... loteh den..

hari ahad plak, plan nk makan family breakfast kt mekdi berkecai bile masing2 malas nk kuar. punye la semangat aku dh siap sidai sume baju kul 8.30pg.. harapan je laaa..

petang baru ade skit kerajinan g taman.. since mitot pun dh mengamuk2 kan,.. pandai boring eak.. happy tul mica g at this time.. dulu dok dlm stroller jek..muke masam  mencuka.. kali ni gelak2 je.. ade hati nk lari... ngeh ngeh ngeh.. tp x sempat nk g playground... next time ye sayang.. kite bawak basikal skali.. td teragak2 nk bawak beskal, takut xde yg bawak.. sekali punye la ramai yg bawak.. huhuhuuhuh

papa, kejar la saye.. 
k la.. tu je hari minggu ku berlalu.. x gi mane2 pun tp cepat je mase berlalu.. huhuhhuhuhu

tata

Friday, March 18, 2011

Cerita Semalam

salam..

semalam aku cuti, sbb nk antar mica g injection untuk setahun.. alang2 bercuti, aku amik wholeday terus.. happy la misha, sbb lgi2 tu x angkut dia g umah wan.. wan pun snyi la misha x dtg... ngeh ngeh ngeh.. siap kate, nk g Angsana leh bawak misha..

dlm kul 11 tu kami bergerak dr umah mak..mula2 nk g awal, tp mak ckp xyah laa mak nk gorengkn nasi.. aku tau, mak nk main2 ngan misha sbnrnye.. hikhikhik.. so bertapa la kami 3 beranak, smbil papa tolak2 misha naik basikal...

misha mcm biasr punye la seronok, smpi tertdo2 sbb dlm kul 11 mmg waktu tdo dia.. mak ckp, x lame.. kejap je tido tghari tu.. mmg betul pun, kul 11.15 dia bgn nanges2 sbb nampak aku ade... *ngade2 tul..

ok jom g klinik.

smpi2 klinik timbang berat and ukur tinggi.. supprised tul la, mama ingat cha dh 10kg .. tp baru 9.5kg jek.. xpe lar, yg penting sihat yeee....tinggi plak 74.5cm.. dh memanjang almost 22cm since she's borned.. wow.. x sangka sepanjang satu pembaris panjang.. tp x sedar pun..

papa, tolong calm me if i'm cry okeh..

seram gak mase nk g enjet ni, last injection umo 6 bulan, mase tu x paham lagi tp dulu2 pun x demam n tak nanges, yg kali ni dh besar, aku takut dia meragam ke ape.. and then tak tau plak aku, yg enjet setahun ni kene kat lengan jek.. puas la pkikn short biar x bergesel2 ngan suar nnti..

tp alhamdullilah, mica gud girl, x nanges pun just mase jarum masuk mencucuk lengan dia jek.. pastu diam.. papa siap tnye, mica nape x nanges... aku plak leh lupe nk mintak ubat demam.. so tawakal je laa... tp alhamdullilah again, since pg td x demam pun.. kawan aku ckp, ni enjet yg x demam.. baik la puan misi.. hikhikhik

ok settle pasal klinik.. ade tu baru kul 12 lebey.. nk wat ape ni.. cuti ku berbaki setengah hari.. hikhikhik.. aku guda papa g karaoke.. murah je.. rm5 sorang untuk 2 jam.. murahh kannn... kan.. kan.. so we heading to giant tampoi.. g Ali baba.. tempat aku n opismate aku slalu meroyan.. hikhikhik

smpi2 jek.. kene bg misha makan dulu,, kalu tak abes sume lagu dia nk nyanyi nanti.. (nanges la tu.. )..kite ke KFC jom.. makan nasi ayam.. mica je makan, kami kenyang lagik..


kite makan dulu.. yeay..
sesudah itu, papa nk g solat sume.. aku nye turn jaga misha.. aku bawak g playground tepi tu.. ramai je budak2.. tp besar2 sian anak mama.. aku pun amik satu port yg x bahaya.. sudahnya mica xmo turun, budak2 lain pun takut ngan aku.. diorg x dtg situ.. lege aku.. kekekkee


eh, ade lorong laaa

dh turun, tp aku turunkan larr... hikhikhik


pastu g karok kt Ali baba bujang lapok... tp masalah tul la, sbb anak dara aku xmo dok dlm tu... ingatkan sbb sejuk, aku pun pkikn cardigen ngan salin jeans.. tp melalak gak.. sore papa x sedap kot.. oleh kerana aku kesian kt papa, aku pun bawak misha main2 kt luar...  syok je dia x nanges.. nyanyi la papa sorang2 kt dalam tu.. hikhikhik

muka budak dh start nk melalak...

happynye dapat kuar...

dapat la aku melalak 2-3 lagi.. sbb aku on off layan misha.. bg papa chance nyanyi, since aku slalu g ngan kawan2... xpe la.. layan misha lagi best.. * ayat penyedap hati.. hikhikhik

balik dr giant tu, mak ajak g Angsana plak... nk cari alas tilam baby angah.. wan ajak misha.. wan cakap, kalu misha ikut wan bg upah.. alaaa... mak, cakap je la nk bawak misha jalan.. hikhikhik.. 
smpi same mak bg some amount suh beli baju misha.. sbb mak ckp, dh lame x belikn misha baju.. padahal xde la lame sgt.. kuikuikui.. aku pun amik je la.. papa x tau aku amik,kalu dia tau mesti aku kene piat..kekekke

tp x banyak choice lar baju2 kt angsana.. beli selai je baju rm10 ngan opss lagi selai rm19.90.. ade balance lagii tu... hrmmm.. mama x leh simpan duit org lame2.. harus la mama melabur lagi nnti.. hahahaha

eh, nk cake lagi keee yayang?
jalan tanpa papa mmg mencabar... aku la kene dukung dia.. ngan mak su dia xmo lame2... naik stroller kejap jek.. pastu nk dukung.. pastu xmo plak.. nk turun jalan.... puas la mak su kejar.. tp kejap jek laa.. sbb aku dukung balik.. sbbnyeeee ade a few time dia terjatuh.. sian taw.. terhentak kt dada.. seb baik wan x nampak.. huhuhuhu..
ni budak manja terlebeh...
 so tu la kisah gumbira aku di hari khamis... best sgt... sbb jalan2 ngan papa, mica and family... xpe la papa, even x gi JJ tebrau pun org x kisah.. wikend kn ade.. hikhikhik

* updated..
baru balik JJ bukin indah and found out satu kedai baju baby yg misha dh ade saiz.. yeay.. tambah lagi satu kedai wajib masuk mama kalu g JJ bukit indah.. hikhikhik.. suke sbb baju2 dia banyak mcm patch work.. banyak lagi baju yg aku kenan..

baju ni ade discount 20% tp aku minyak 30%, dia kate 25%.. amik je laa.. padahal yg ari tu smpi pun lum ade yg lum pki lagik... balik ni harus sorok dulu... wakakakkakaka.. papa, bukan guna duit org la, duit wan misha semalam. ade balance.. hikhikhik



k la korang .. tata..

happy wikend.. :)

Tuesday, March 15, 2011

Happy Birthday My Dear Misha

Salam..

Cemerlang tul aku hari ni... 3 entry dalam satu hari.. kuikuikui.. wat malam2 cam ni, mitot pun dh tdo.. aku kene wat2 gigih gak kalu x aku makin malas nnti...al-maklum lar, harapan aku tinggi, supaya misha leh bace blog ni satu hari nnti.. amin.. :)

dear anakku,
1st of all, thx god sbb anugerahkan reward yg tak ternilai ni pada kami sekeluarga.. :)


You've filled out heart with so much joy
misha, setiap bulan rasenye mama x pernah lupe nk ceritakan pasal progress misha.. tp rasenya bulan ni x perlu lah sayang.. cukup la,mama katakan yang misha membesar seperti kanak2 yg seusia dgn mu.. alhamdullillah, mama bersyukur sgt2..sgt tak sangka anakku dh setahun.. kuikuikkui.. mama jakunnn... 

'i just want u to know that u are mean the world to us'


Sayang,
As every day passes and we watch you grow
Our love will be constant we want you to know
k la.. tata... 

Monday, March 14, 2011

Akhirnye, ia sampai juga...

salam....

lepas dh lepas sepurnama berlalu.. maka dgn berbekalkan sifat kesabaran dan keredhaan yg tinggi, parcel dr US tu dh berada kt tangan saya.. Alhamdullilah.. syukur sgt2... :)

kawan2 sy pun dh cite pasal sejarah parcel tu.. konon2 kami share2 untuk beli dlm 1 kotak jek.. nk try kononnye.. tup tup, amik ko 3 kotak at last.. aku je satu kotak agaknye... tp x kot.. kuikuikui...

tp.. like I said before, kesabaran dan keredhaan tu penting ye.. kesabaran sbbnye kami tggu sebulan lebey baru smpi ke tapak tangan nih.. keredhaan plak, redha dgn harga shipping dan cost tax yg encik2 kastam tahan... harga postage mmg agak memeranjatkn .. bukan makan puluh2 tau.. tp xde la makan ratus untuk seorg.. tp if dh darab 4 org, pitam gak lar....hikhikhik..

dgn kene tax lagi.. we managed to share everything on postage cost.. fair n square.. susah senang bersama.. hikhikhik...pulak tu, fara ngan aida kene timbang plak each barang sbb kami kongsi 4 org + 2 org.. nape cam tu.. 4 org major kes, lagi 2 sekawan just nk try2.. yg 2 org ni mmg bebetul try.. tp yg lagi 4 sekawan.. mcm esok nk raye plak rasenye.. kuikuikui...

mmg berbaloi2 la.. mati la kalu laki aku bace...sbb dpt banyak helai.. tp beli online kan, ade yg gedabak.. mebi tahun depan baru muat.. kekekkeke.. tp  banyak yg muat.. just nice, ini memaksa aku untuk join lagi utk shopping raya..

so mulai skrg aku kene kumpul duit lar.. sbb nk mak + bapak mica nk tumpang gak barang sehelai 2.. ari tu conversion kebanyakkan kene darab dgn $3.12.. ok lar kot.. meroyan.. meroyan..

ok la, cakap banyak pun x guna, tunjuk je la gmbar baju bajan tu.. paling best smpi mase besday mica, kirakan ni adiah besday dr mama la eak.. selain beskal dr papa...

wink..wink..

ni la baju bajan yg dinanti2 kn tu... 
ni plak cik kak yg empunya sume2 tu.. termasuk yg tgh try tu.. hikhikhik
berapa totalnye?? x perlu la aku nk reveal kt sini.. cukup la kami ber 5 ke ber 6 yg tau.. yg penting berbaloi2... dia pls jgn bace.. kekekkeke..

ne way, big thanks to acik dar, sbb sanggup layan kami ngan ngade2 banyak songeh nih..thx sbb sanggup stay up untuk grab order kami.. budimu x dpt kami balas, even tau kak dar x bace blog ni.. one sweet day mebi... hikhikhik

k la.. tata...

Bebotol saya

salam...

ari ni aku nk cite pasal botol2 mitot.. bebotol tu maksudnye botol-botol lar.. kuikuikui

sepanjang setahun mica lahir kedunia, banyak gak rupenye botol yg aku dh belikan untuk dia.. mama x sedar la plak.. kisahnye bermula lepas mak aku ckp, botol misha yg x guna tu, mak x buang lagi kak long...
terus la aku g amik gambar as kenangan setahun bersama bebotol nih.. hikhikhik

saje je la aku nk bg review aku pasal botol2 ni

Avent - awal2 dulu, ni la yg aku idam2kan.. tup2 x tau yg trial pack xde BPA free.. yg kaler honey je ade.. dh pki 3-4 bulan pun dah.. selamat larr aku... belikan misha yg kaler honey sebotol.. pastu mcm nk tukar botol.. so stay tune pki yg kaler honey dulu..rege mahal.. rm49.90 untuk 9oz

MAM - 1st pki kaler pink.. tp dh buang pun (kalu kt aku, mmg buang je la jawabnye.. kalu mak aku, sume dismpannye.. hihi) yg ni ok la.. tp cumenye dia leh bukak bahagian bawah tu.. kadang2 aku x tutup ketat, malam kan... ngantukk macik ni... meleleh2 kene tgn sendiri.. seb baik x kene kt mica.. even suam pun, dia kn maseh baby time tu..sian la dia... (cheh... mcm la skrg ni dh 4 tahun..:P ).. rege x ingat, rasenye dlm rm30++ saje...

Tomme Tippe - AT, yg memperkenalkan kt aku, terus aku jauh chinta.. dh la ringan, puting pun mcm B, 9oz kecik jek..suka!! suke!!. so aku pun beli sendiri yg kaler pink.. lagipun rege dia murah.. rm53++ kot.. dpt 2 botol yg 9oz..

Weego - macik x pki lagi.. harap nnti dh besar sket mussle2 misha baru leh try.. berat tp chantek.. kene ajar kt mica, nk cantek kene seksa sket.. kekekekkeke.. rege mahal.. rm69.90.. x tau la beli lg ke tak nnti.. kuikuikui


sy adalah gegel, sbb tu botol sy xde variasi kaler selain pink & putih,. hihi
opss..ade 2 yg kaler pink tu utk training minum air masak.. tp mica suke minum pki cawan.. ni mama pki mase g jalan2 jek..
p/s - muhasabah diri, next baby nk full BF, agak leh beli tempat letak susu yg comel2 brand bumble bee tu... nk gak... :(

k la.. tata..

update, berita terkini!! hehe

kebetulan malam td, berita ade umumkan yg kerajaan akan mengharamkan penjualan botol susu bayi yg mengandungi BPA.. jom lar kite ramai2 beli botol BPA free ye... di harap review picisan ni, leh jadi guide tuk all da mummy cari botol tul anak2.. hopefully.. kite cuba yg terbaik untuk anak... yeay!!...
ni artikel yg sy petik dr utusan malaysia online

PUTRAJAYA 14 Mac – Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi “Bisphenol A” (BPA), berkuat kuasa 1 Mac 2012.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, perkara itu diputuskan oleh Jemaah Menteri pada 2 Mac lepas sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu tersebut adalah selamat untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi terutamanya bayi dan kanak-kanak.
"Kementerian tidak akan berkompromi dalam keselamatan pengguna terutamanya bayi dan kanak-kanak. Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi dan “bisphenol A” ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar,” katanya.
Kerajaan memberi tempoh satu tahun untuk memastikan tindakan pengharaman itu dilaksanakan dengan lancar secara berperingkat, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementeriannya di sini hari ini.
"Pihak industri diberi tempoh masa satu tahun untuk membuat persediaan bagi keperluan pertukaran atau pembelian mesin dan penggunaan bahan mentah yang sesuai”.
Tindakan pengharaman itu diambil dengan mengambil kira BPA didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh, katanya dan menurutnya bagaimanapun sehingga kini tiada sebarang penilaian dijalankan berhubung sistem hormon dalam tubuh bayi.
Tiong Lai berkata, pengharaman itu juga adalah selaras dengan tindakan beberapa negara yang telahpun mengharamkan penjualan susu botol tersebut antaranya Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat dan terbaru oleh Kesatuan Eropah.
Menurutnya, sehingga 2010 sebanyak 159 sampel botol susu bayi telah dianalisis dan didapati 85 peratus dikesan mengandungi bahan BPA dalam julat 0 hingga 0.7 mg/kg hasil migrasi daripada botol berkenaan.
Kajian Universiti Malaya juga menunjukkan kadar migrasi BPA meningkat sebanyak tujuh kali ganda pada suhu 80 celsius berbanding pada suhu bilik 25 celsius, katanya. - Bernama

Friday, March 11, 2011

menjelang umur sy setahun

holla...

entry ni ihklas dr sy tp ditaip oleh mama.. hakhakhak..

sementara menunggu umo sy td, sy mcm xleh tdo taw.. sy pun buat laa 'keje' sket2... now dh kul 1 pg pun sy x tdo lagi.. teman papa makan maggi.. papa bangun td, sbb mama kejut suh nyanyi lagu besday kt saya.. heran lar aunty, ari tu kn dh nyanyi... mlm ni mama ngan papa poyo je nyanyi lagi skali.. pastu papa bace doa sket.. apsal eak? mebi utk mendoakan kesejahteraan sy... amin.. :)

memula lain kertas
reading time!!
kemas bag mama - ni balance2 wet terakhir nih.. esok mama nk korek ASB.. ekkekkke
kemas bekas kunci plak larr
ok.. dh settle semua..
ketuk2 mama ngan papa suh layan sy..
nk g kemas dapur plak laa... tata sume..
k la .. tata..bengkak la mama mama esok nih cha oiiii....

p/s - sorry sume entry berkisar pasal besday.. tolong la jgn boring bace yek, mak mica ni poyos sket... huahuahua

Thursday, March 10, 2011

Hari meraikan ulang tahun pertama Misha

salam..

* ni entry bergambar secara berjemaah.. a few of the photos dh masuk kt FB pun..

to misha
even though mama x buat party yg super duper besar... tp mama dan papa berbesar hati mendedikasikn sepenuh jiwa raga untuk menjayakan majlis besday misha nih.. dengan misha yang tak nak duduk diam.. mama buat sume ni mase misha dh tdo.. tp misha plak tdonye kul 12 - 1 pg... cuba la misha imagine bile besar nnti eak..skrg x yah.. hikhikhik..

ade plak masenya, mama pos misha kt depan, bila mama masuk nk tutup pintu bilik, tibe2 misha dh ade kt pintu.. seb baik x tersepit tau.. mama rasa darah tinggi darah mama naik mase tu.. mama ckp no, misha geleng2 tp misha buat gak.. hikhikhik

misha pun kene tima kasih kat papa sbb layan mama... papa pump 70 bijik belon tau.. tp kalu misha ingat, misha pun ade tolong gak.. tolong tepuk smpi terbang... hehehhe,.. papa ngan atuk yg layan mama nk soh gantung2 belon tu sume... maceehhh kt papa n atuk..

tima kasih kat mak su, sbb potong sume card2 yg mama buat.. mak su gak la tolong mama buat goddies... kadang2 mak su buat sorang2 sbb mama kene tdokn misha atas arahan sume org... kuikuikui.. tp misha xmo tdo gak... terpaksa la mama berehat dr wat keje while yg lain sibuk wat keje..ngan mak ngah n pak ngah pun same tau yayang... thx to them... :)

tima kasih gak kat atuk sbb kemas depan ngan khemah.. atuk basuh piuk belanga hasil masakan wan n kawan2 tu..atuk paku tingkat dia sbb nk tampal banner... sebelum ni atuk kate xyah tau... tp sbb misha aktu okeyy jek.. misha ingat ye nnti..

time kasih bebanyak kt wan sbb masak banyaakkkk makanan yg shedap2 untuk majlis misha... kalu misha nk tau, kite tdo 3 hari kt umah wan, sbb mama nk stay up wat besday banner, topi, print2 sume.. berkampung kite anak beranak kt umah wan tau..

lagi satu, mase besday misha tu, misha xmo tdo.. berkali2 mama nk tdo kn tp misha xmo.. smpi la kul 2, misha meragam terus tdo.. tup2 org dh dtg kul 3 misha mengamuk xmo bgn.. smpi la mama lap2 misha... tp misha still chembeng2 sepanjang majlis.. mama mesti ade sebelah misha jek.. kalu mama xde, misha nanges..
tp keadaan masih terkawal if mama ade kt sebelah.. hikhikhik..
k la... harap misha enjoy ngk gambar2 ni bile misha dh paham kelak.. :)

ok, lets start!!

di hari2 awal kejadian..
 
the goddies

party hat untuk birthday gurl
untuk kawan2 mica

papa's gud gurl.. assisting papa on the decoration.. hakhakhak

misha's 1st birthday cake..
~ sejarah pasal cake ni, kak ai 1st time tau wat cake no 1 ni..  x sangka jadi kak ai kate.. billion thx to kak ai and family... muaaarrhhhhhhh..gmbar kt atas tu, misha dgn aina, anak kak ai.. :)

antara tetamu yang hadir.. sorry, ade yg x sempt captured... huhu

su, kak ai, kak june n family and azir
my geng bas sekolah opss one of them is my lady boss..
 BGWS pun ade taw... hikhikhik .. kak neli my geng surau cum BGWS.. HEHEH
ni plak.. misha n frens..
~ misha teruja jmpe kawan2.. tp dia agak cranky sbb tdonye diganggu.. tu lar, sape suh tolong2 papa kn dh letih...

ramainye anak... heheh
kawan2 lagi
ade lagi bebudak yg dtg, tp x sempat nk captured gambar.. kalu nk tau, gmbar makanan pun x sempt nk amik.. gmbar ribena laici papa yg terhangat dipasaran tu pun xde.. dikda lupe, aku ape tah lagik.. hihihi..

ok la.. last but not least.. ni la gambar besday gurl mama.. mama puas hati sgt sbb dapat pkikan skirt tutu ni on her 1st birthday... alhamdullilahhh.... :)


sy ngantuk la mama....
mama bg upah rocky...
u're my sunshine!!
papa n mama luv u so much... terlalu sgt2
k la... tata.. panjang sgt la plak.. hihi

p/s - esok 11 march 11.. hari yg sebenar kelahiran misha, nnti aku ngan papa nk bawak misha makan cake kt SR.. just 3 of us.. hopefully we have fun especially our mitot.. :)