Sunday, May 22, 2011

Rumah ohh rumah...

salamm semua...

thx for those yg rajin bace blog aku.. aku heppy sgt2 taw.. x sangka ade gak yg sudi bace blog aku ni.. tapiii, kadang2 aku lambat publish , bukan sbb aku x bace atau x hargai taw.. tp aku x sempat nk reply.. so that, aku kuarantin dulu sebelum aku ready nk komen.. :)

tetibe jek macik cire wat disclaimer.. kekekkekke

actually, hari ni aku nk cite pasal rumah.. sadis taw kisah aku ni..

pada awal perkahwinan kami.. chee wahh.. aku kami decide nk dok umah kawan aku jek.. ini adalah kerana umah itu bakal dikosongkn bulan 5.. aku plak kawen bulan 5.. so terus la kami masuk, x yah bersih2kn bagai.. lagi plak same road ngan umah family aku..
lagi best At banyak la wakafkan barang umah dia.. sbb At dan mat yo (mase tu aiff dlm perut) nk berhijrah ke UK.. nk sambung PHD.. power kan bff aku ni.. hihihi..

maka bermulalah kehidupan kami as a husband and wife di rumah ini.. lagi menampahkan memori supaya segar dan indah serta wangi, misha pun cukup 9 bulan 3 minggu aku mengandungkan di rumah ni.. pecah ketuban pun kat sini.. sembelit mase pantang pun kt sini.. yep kawan2, aku balik umah everytime nk berry sbb umah mak aku xde toilet duduk.. hikhikhik

banyak kenangan macik kt umah ni....
tapi tak lama lepas tu, kami dikejutkn dgn kezutan yg x berapa nk besh... tuan rumah nk masuk umah immediately.. why immediately, dia ada family problem.. sebelum ni dh dok ngan adik dia.. la aku cari umah baru...dh la mase tu lagi bape hari nk posa.. at last laki aku jmpe umah yg agak dekat dr umah mak, so halal je laa.. walaupun keadaan dia agak x menyelesakan jiwa dan minda.. ralat nk pindah dr umah ni, sbb kami dh berabis banyak untuk piping line dlm bilik air dn dapur.. tukar ke pvc dprd besi.. ye la, nnti mica minum air karat plak kan...nasib x menyebelahi...dlm guna 2-3 bulan je pas aku abes pantang... DB pun maaruf dhtukar baru.. sbb xmo short.. ye la dia xde duit nk bayar.. tu yg ralat tu.. hukhukhuk....

Ok, jom cite pasal umah baru plak... sebelum masuk,laki aku dh cakap nk duduk dlm 2 tahun ke, mane la tau mase tu dh ade rumah ke kan.. macik tu ckp, ok... x akan jual kalu kami masih menyewa.. lege la sume... masuk2 je umah penuh conteng2.. masyaAllah.. muka aku sungguh x gumbira nk  masuk.. seram pun ade.. xde satu dinding pun yg free dr contengan.. knape la penyewa lama cam tu kan.. ish..ish... ish...

ngk muka aku cam x siap, ayah aku terus ajak maaruf cat umah, sedangkan esok nk puasa taw.. maka mengecat la ayah ngan papa smpi kul 2 pgi.. terus sahur mase tu... syukur sgt ade family dan suami yg memahami.. hikhikhik

esoknye sambung sket lagi.. papa plak nk meniaga pasar ramadhan mase tu.. luar je tak cat.. kaler ijau terang menderang.. aku pun x suh diorg cat..lantak laa.. xde taste lansung.. hukhukhukhuk

mica the bam bam gurl.. but now dh slim la mama  - misha menyampuk.. hihi
maka 2 minggu lepas kami dikejutkn lagi dgn satu berita yg rumah ni dh dijual, dapat tau bukan dr tuan rumah, tp melalui surat peguam.. OMG... ape la nasib kite ni cha.. tak tau nk cakap ape.. tuan rumah baru inform yg diorg pun akan immediately pindah if e'thing dah settle.. ye la.. paham, sbb diorg pun meyewa gak skrg... 

tuan rumah xnk bgtau sbb takut kami lari.. kenapa la pikir cam tu, at least pkir la susah payah ktorg nk cari umah baru kan... hukhukhuk... oleh kerana x begitu urgent, aku xde la tertekan sgt.. dia papa cari2 ronda2 sini... tapi aku mcm nk pitam bila pkir pasal pindah ni... banyak ye la barang.. adoiiii..

tapi dalam pada itu, Allah swt limpahkn kami rezeki yg sgt kami harap2kan...kn ade quote yg berbunyi;
" Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah. " ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha...."

Alhamdullilah... loan rumah dh approved.. segala urusan dh hampir settle.. skrg tggu bayar monthly installment je la... lega.. lega..lega sesangat.. rezeki mishaa dan adik2.. hihi.... pada mulanya aku dh hampir putus harapan...papa ckp sabar.. sabar.. sabar...  tp mcm aku ckp td la.. at last rumah tu rezeki kami... syukur...

insyaAllah Dec 2012.. 


k la... nnti aku cite ranjau2 berliku camne aku turun naik bank cari loan.. puas woo usaha sendiri... :)
tata..

4 comments:

Cik DinDA said...

Finally, xlame lg ade warming house.Jgn lupa ea..letak signature frame, cik Dinda nk sign.hehe

Cik DinDA said...

Finally, xlame lg ade warming house.Jgn lupa ea letak signature frame...Cik Dinda nk sign.Hehe

Lieya said...

Congrateee.. berkat keSABARAN... Sesungguhnya Allah itu MAHA ADIL. Sukeeeeeeeeeeeeeee micamicot ngan ADIK2.. hik hik hik

cira said...

cik dinda - wahhh.. nnti wat wall of fame.. hikhikhik

kak lieya - thx... rezeki anak2.. che wahh.. hjihihhi