Tuesday, March 22, 2011

Perangai ohh perangai..

salam..

dalam sehari 2 ni ade sgt rajin mintak tolong encik google carikan tips untuk melembutkan hati anak.. maklum la, anak dh semakin besar, takut nnti smpi mase tak sabar pulak dgn perangai dia.. so far so good.. aku ngan maaruf tak penah sakitkan dia lagi.. hopefully x akan buat cam tu, aku harap kesabaran aku mcm sabar nye mak aku melayan aku dulu.. tp sakitkan hati ade la kot.. aku acah2 xmo dukung dia, terus nanges hempas2 badan.. kekekke

yang boleh aku slalunya buat antaranya

1. selawat then tiup kt umbum2 dia..
2. peluk kuat2.. smpi dia wat muke pelik.. pastu cium2 smpi dia rimas..
3. dukung ngan attract her to other things like birds, car, tv, etc.. tp kadang2 x layan

tp after aku gali ilmu kat internet ni, ade a few things yg boleh kite usahakan supaya hati anak kite lembut.. tp perlulah kite tanam dlm hati yg toddlers sedang develop skills.. so let them do what so ever things that they want to do and we as a parents need to observe lahh.. asalkan x keterlaluan.. nnti jadi mcm anakku sazali plak.. it's gud la, kalu anak lasak it's show that dia sedang membesar dgn sihat dan sel otak dia sedang bersambung.. hrrmmm. ye ke bersambung ke berkembang eak?.. hihihhihi

ni la tips nyee

Tips Lembutkan Hati

Bacalah surah al-Hasyr ayat 21 yang bermaksud:
Kalau sekiranya Kami menurunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah-belah disebabkan takut kepada Allah.Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.

Kemudian diikuti dengan bacaan Thaaha,


ayat 1-6 yang bermaksud:
[1] Taa' Haa
[2] Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan
[3] Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut melanggar perintah Allah
[4] (Al-Quran) diturunkan dari (Tuhan) yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi
[5] Iaitu (Allah) Ar-Rahman, yang bersemayam di atas Arasy
[6] Dia lah jua yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi serta yang ada di antara keduanya dan juga yang ada di bawah tanah basah di perut bumi

Selepas itu, bacalah surah al-Fatihah, ayat Kursi, Surah al-Ikhlas, Kafirun, An-Nas dan akhir sekali, ditutup dengan doa, Ya Allah, Kau lembutkanlah hati anak-anakku, hatiku sebagaimana Kau melembutkan besi Nabi Daud.

Selamat mencuba..
kredit to si comel

Kalu nk tips secara psikologi, leh g kat blog kawan sy ni.. ibu rissa, di harap tips kat page aida ni leh membantu kite.. InsyaAllah.. :)

Hrmm.. nk tau tak sbb ape mama micah ni rajin sgt google pasal ni.. sbb anak dara sy pun dh start mengamuk tahap ngade2.. dia tau kn, org sayang diaa... anak ohh anak... leh mainkan darah tinggi mama je tauuu...pape pun, mama n papa shayang misha.. much2 more.. muahhhh

kene sakat, amik balik bear yg dia amik sendiri kt display rack

bile sume org dh surender xmo tolak beskal dia lagik.. hihi
k la.. selamat mencuba..

tata

3 comments:

izariza said...

Masa tgh nenenkan/tidokan amir, aku baca ayat laqadja akum tu, tak ingt dr surah mana

pastu psiko, jgn degil, jgn nakal, jgn ngamuek gegegegg

MuMMy CHoMell said...

adat la tu mama mica.. org kata budak makin nakal jd makin bijak.. so let her explore smua yg ade keliling die.. aku selalu praktikkan surah Thaaha tu.. mmg die nakal tp bile kite tegur die dgr kate.. die tu Alongku la..A'raf..kui3x

cira said...

iza - ira pun slalu wat psiko dia.. mcm la dia paham eak.. hehehe

zai - boyfren dh besar.. dh leh faham kan.. x sabar la mica besar cam a'raf.. dah ade adik ke lum dia time tu eak.. hihihih