Monday, March 14, 2011

Bebotol saya

salam...

ari ni aku nk cite pasal botol2 mitot.. bebotol tu maksudnye botol-botol lar.. kuikuikui

sepanjang setahun mica lahir kedunia, banyak gak rupenye botol yg aku dh belikan untuk dia.. mama x sedar la plak.. kisahnye bermula lepas mak aku ckp, botol misha yg x guna tu, mak x buang lagi kak long...
terus la aku g amik gambar as kenangan setahun bersama bebotol nih.. hikhikhik

saje je la aku nk bg review aku pasal botol2 ni

Avent - awal2 dulu, ni la yg aku idam2kan.. tup2 x tau yg trial pack xde BPA free.. yg kaler honey je ade.. dh pki 3-4 bulan pun dah.. selamat larr aku... belikan misha yg kaler honey sebotol.. pastu mcm nk tukar botol.. so stay tune pki yg kaler honey dulu..rege mahal.. rm49.90 untuk 9oz

MAM - 1st pki kaler pink.. tp dh buang pun (kalu kt aku, mmg buang je la jawabnye.. kalu mak aku, sume dismpannye.. hihi) yg ni ok la.. tp cumenye dia leh bukak bahagian bawah tu.. kadang2 aku x tutup ketat, malam kan... ngantukk macik ni... meleleh2 kene tgn sendiri.. seb baik x kene kt mica.. even suam pun, dia kn maseh baby time tu..sian la dia... (cheh... mcm la skrg ni dh 4 tahun..:P ).. rege x ingat, rasenye dlm rm30++ saje...

Tomme Tippe - AT, yg memperkenalkan kt aku, terus aku jauh chinta.. dh la ringan, puting pun mcm B, 9oz kecik jek..suka!! suke!!. so aku pun beli sendiri yg kaler pink.. lagipun rege dia murah.. rm53++ kot.. dpt 2 botol yg 9oz..

Weego - macik x pki lagi.. harap nnti dh besar sket mussle2 misha baru leh try.. berat tp chantek.. kene ajar kt mica, nk cantek kene seksa sket.. kekekekkeke.. rege mahal.. rm69.90.. x tau la beli lg ke tak nnti.. kuikuikui


sy adalah gegel, sbb tu botol sy xde variasi kaler selain pink & putih,. hihi
opss..ade 2 yg kaler pink tu utk training minum air masak.. tp mica suke minum pki cawan.. ni mama pki mase g jalan2 jek..
p/s - muhasabah diri, next baby nk full BF, agak leh beli tempat letak susu yg comel2 brand bumble bee tu... nk gak... :(

k la.. tata..

update, berita terkini!! hehe

kebetulan malam td, berita ade umumkan yg kerajaan akan mengharamkan penjualan botol susu bayi yg mengandungi BPA.. jom lar kite ramai2 beli botol BPA free ye... di harap review picisan ni, leh jadi guide tuk all da mummy cari botol tul anak2.. hopefully.. kite cuba yg terbaik untuk anak... yeay!!...
ni artikel yg sy petik dr utusan malaysia online

PUTRAJAYA 14 Mac – Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi “Bisphenol A” (BPA), berkuat kuasa 1 Mac 2012.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, perkara itu diputuskan oleh Jemaah Menteri pada 2 Mac lepas sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu tersebut adalah selamat untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi terutamanya bayi dan kanak-kanak.
"Kementerian tidak akan berkompromi dalam keselamatan pengguna terutamanya bayi dan kanak-kanak. Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi dan “bisphenol A” ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar,” katanya.
Kerajaan memberi tempoh satu tahun untuk memastikan tindakan pengharaman itu dilaksanakan dengan lancar secara berperingkat, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementeriannya di sini hari ini.
"Pihak industri diberi tempoh masa satu tahun untuk membuat persediaan bagi keperluan pertukaran atau pembelian mesin dan penggunaan bahan mentah yang sesuai”.
Tindakan pengharaman itu diambil dengan mengambil kira BPA didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh, katanya dan menurutnya bagaimanapun sehingga kini tiada sebarang penilaian dijalankan berhubung sistem hormon dalam tubuh bayi.
Tiong Lai berkata, pengharaman itu juga adalah selaras dengan tindakan beberapa negara yang telahpun mengharamkan penjualan susu botol tersebut antaranya Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat dan terbaru oleh Kesatuan Eropah.
Menurutnya, sehingga 2010 sebanyak 159 sampel botol susu bayi telah dianalisis dan didapati 85 peratus dikesan mengandungi bahan BPA dalam julat 0 hingga 0.7 mg/kg hasil migrasi daripada botol berkenaan.
Kajian Universiti Malaya juga menunjukkan kadar migrasi BPA meningkat sebanyak tujuh kali ganda pada suhu 80 celsius berbanding pada suhu bilik 25 celsius, katanya. - Bernama

4 comments:

jaja said...

wahhh byk botol mica ek...mica ok je ek bg puting ape2...cm myiesha ni masa ajar dia guna botol...puting MAM je dia nak...skang nk try puting len takut lak dia xmo...bazir lak nt...tp suke tgk botol macam bole try...

cira said...

jaja - misha mase umo smpi 6 bulan kan, mmg nk pki puting MAM jek... kalu botol avent pun ira guna puting MAM..

tp pastu, cube try balik.. alhamdullilah, sume pun dia dh sebat jek. hihihi

jaja said...

sama la guna avent tp puting MAM...malas nk basuh byk2 part...bottle MAM kan byk sgt part2 dia...

cira said...

a ah la jaja.. silap pusing.. menjejeh susu.. gegege