Wednesday, February 23, 2011

Mengimpikan yang terbaik

salam..

di petang rabu ni aku nk wat entry berbaur keibuan sket.. kuikuikui..

lagi 3 minggu (lebey kurang) misha dh nak masuk setahun.. alhamdullilah, anak aku membesar ngan sihat.. tp still aku agak ralat sbb bf waktu malam smpi 6 bulan je.. so sad.. xpe la ira, there's always next time kan..
atas alasan itu, aku memberikan yg terbaik utk misha.. sebagai ganti (yg aku tau x same nilainya), aku belikan susu yg terbaik dipasaran (bace bukan dgn nada action ye kawan2), biar anak aku setanding ngan anak2 yg mendapat susu ibu sepenuhnya sebagai makanan harian mereka.. lagi pula doktor yg mengesahkan susu ini hampir sama ngan susu ibu.. (tp tetap tak sama, aku tau tu)..

hampir setahun bersama anak aku, aku makin penyabar.. makin x lokek waktu tdo.. makin boros berbelanja (x elok ye.. hihi).. makin banyak berkorban (sume untuk anak, untuk mak ??, tggu org lain yg bg dana).. hati aku pun dh lembut sket skrg.. (tp papa ckp masih degil..hakhakhak).. yang paling ketara, punch card aku slalu x cantik... sbb slalu main ngan dia smpi tgh malam.. hikhikhik.. tp perangai aku yg mengada2 mcm budak kecik tu susah la nk ubah... xpe slowly resolve ye macik ira... muahhahahha

bercakap pasal pendidikan, aku pun berangan2kn anak aku amik grolier magic english ataupun noddy as early education dia.. tp tu masih dlm perancangan... mungkin sebab aku lum jmpe lagi promoter yg jual mende alah ni goda2 aku kat tesco ataupun giant.. kalu dh jumpe... nasib laaa aku... harap aku x terpengaruh wat mase sekarang.. sbb aku mcm teruja nk beli i pod touch yg kawan aku cadangkan untuk anak2 belajar.. sejujurnya aku baru tau kewujudan i pod touch nih.. ingatkan iphone4..wakakakaka..
aku pun nk antar anak ke smart reader, real kids ataupun NURI.. tp rasenye aku masukkan ke tadika iman ataupun Indah Ria.. sbb dekat ngan umah aku.. senang atuk nk amik..  paling x leh blah, atuk mica nk daftarkan kt tadika aku dulu2.. tadika ehsan, UTM.. ayahhh, tp old skool nye tadika lar... ayah aku kate, ok jek, skrg dh jd international kindergarden sbb ade anak2 mat saleh ngan timur tengah belajar sane.. aku masih xmo... tp x tau la nanti2...

11 bulan ++ bersama mica, aku ngan maaruf slalu gak berselisih pendapat tentang cara nk besarkan anak.. bagi maaruf, wat pe belikan mainan dan mainan mahal2, nnti dia dh besar lagi mengada pandai mintak nk yg mahal jek.. tp bagi aku, biarlah beli selagi mampu, bukannye beli yg kite x mampu, beli time sale pun boleh dapat rege murah.. poney time sale same rege ngan kiko @ anakku taw papa.. maaruf suruh misha belajar jadi susah, susah nk dapatkn ape yg dia  mintak.. tp bg aku x salah kite belikan, selagi x membebankan.. tp aku slalu nasihatkn mica, 'x sume yg kite nk, kite akan dapat' - tp bapak dia gelakkan aku, sbb dia kate cakap x serupa bikin.. kes aku mengaruk nk barang la tuh.. mencikkk tauuu.. kekkekeke.. aku dulu agak senang dapat mende yg aku mintak, berbeza ngan maaruf, kene kumpul duit baru leh beli.. sso skrg maaruf nk ajar mcm yg dia lalui mase zaman kanak2.. aku ckp, mica kecik lagi mane reti simpan duit.. hikhikhik
*actually bercakap pasal mahal tu, xde la aku belikan smpi ratus2 eak per mainan ataupun baju

dh besar dh anak dara aku, org dh mula tanye bila nk tambah lagi sorang.. aku x kisah pun org tnye, sbb aku pun gedik gak nk baby lagi.. tp bukan sekarang..hikhikhik.. mungkin hujung tahun atau awal tahun baru start pkir pasal tu... tpi aku risau, dapat ke aku sayang anak yg satu lagi mcm aku sayang mica.. ke aku akan sayang adik lebeh dari akak.. bila tnye pada mak aku, dia ckp, x tergambar sayangnya .. tak terzahir yg no 1 bape %, no 2 bape % hingga lah  yg bongsu.. mak aku ckp, sama rata.. aku pun harap aku akan jadi mcm mak aku.. sama rata dlm sume aspek.. tp bila laki aku ckp, aku akan beli baju banyak2 mcm ni ke?? terpikir lagi aku... aku harap ko dh kaya la papa mase tu.. xde aku pening nk pkir pasal nih.. hahahhaha

lagi 3 minggu nk sambut hari jadi, progress mica sgt aku banggakan... (mama je la yg puji lebey2 kan.. )dia dh leh jalan.. alhamdullilah.. tu yg aku doakan, supaya dia cumil ber'tutu' nnti.. oh ye.. majlis meraikan umo setahun mica akan di awalkan seminggu due to some reason.. x kisah la..asalkan buat.. wan ngan atuk yg nk buat.. mama to prepare goody bag jek.. thx mak ayah.. aku kawen diorg kuar duit.. besday anak pun diorg gak... sbb xnk rase bersalah sgt, kami offer nk bg some amount.. harap mak terima.. :)


misha.. mama x sabar nk mica cepat besar, tapi nk misha jadi baby mama slalu.. camne tu korang..kekekekke...
 k la... entry ni bebetul lahir dr hati aku.. unedited of me.. haha..

tata

9 comments:

MuMMy CHoMell said...

well done ma fwens.. mmg bukan mudahkan membesar seorg angel.. tp percayelah.. ko akan lebih tercabar bile ank semakin membesar.. vice versa antara aku dan ko.. aku mcm maaruf dan fredy mcm ko.. hasilnye araf sukar tuk menjadi diri die.. bile dgn daddy die seperti baby yg terlalu manja (seriusly aku x suke.. ape lg bile menjerit2 n mula meronta2 depan khalayak ramai bila nk dptkan sesuatu) tp dgn aku die sorg kanak2 yang sungguh dewasa n berdisplin.. bukan aku nk bangga diri.. tp aku masih x puas sbb x temui karaktor die sebenar.. sukarnye bile die bersama aku n fredy.. die seolah2 tertekan dan akhirnye memendam rase.. sgt susah utk pilih mane satu yg terbaik untuk dirinya.. :'(

MrsWhyda said...

mica jgn naughty2 tau... dengar cakap mama tau... terharu antie baca luahan mama mica nie.... :)

Puan said...

mica..kakak puput ada kolam plastik dgn bola2 tecik, kaka puput li tesco jer..ekekekeke

Aishah Rahim said...

Touching okeh entry ni. :)

Mica, agak-agak, mama awak ajak tak aunty datang besday? Ajak la eh? Ajak la eh? Nak dating ngan Nachik kan?

umairah said...

seronok bace entry awk.... bleh la tambah lagi sorang..mencabar skit...ape2 pon happy bile tgk anak membesar kan..nnti bile misha nk mule ckp lagi comel..kepOh je nnti..:)

LUTH ^_^ LUNA said...

btl2 dari hati ni. susahkan bila dah jadi ibu bapa. cuba nk bagi yg terbaik tp at the same time kita x bleh nk bezakan yg mana melampau n yg mana sederhana. and knowing u..aku tahu ko mmg akan terlebih sudah..tapi aku juga yakin even mica akn dimanja2+dilebih2 kan tapi dia tetap akan membesar mcm ko. akan jadi gadis yg baik dan tahu dkt mana kemampuan parents dia...

tapi tunggu aku for 2nd baby tau..hehe...

pastu bab pendidikan anak...hehe kita sangat berlainan la ira. x pe nnt kalu aiff ketinggalan keretapi aku hntr tuisyen ngan mica..

hepi beearlied besday to ur sweetest daughter. hope to hug n kiss her one sweet day...

Lieya said...

Luahan hati seorang mama. Heeeee congrat pasal dah jd mama yg baik pd mica. Hehehe mesti mica bangga dpt mama mcm ira... caiyoooo

cira said...

zai - aku mmg cuba yg terbaek utk mitot.. suke mak pun cam tu kan.. hihi

aunty fara - sy baik lar... - mica ckp.. hhhi

jiji - aku beli kat JJ, abes voucher hari jadi yg company bg beli mende alah nih....

macik ecah - jemput laaa... jom2.. nnti ira sms alamat taw...

umairah - hi umairah.. slama kenal.. mmg x sbar nk tggu dia bercakap... skrg pun nk kepoh2 sket.. hihi

cira said...

at - ko mmg tau aku mmg terlebey sudah kan.. hkhikhik.. dh besar kn anak2 kite.. hikhikhik

aku tggu ko la ni 2 nnti.. tp aku nk tahun depan.. sempat x tggu ko balik.. kekeke

kak lieya - harap mcm tu lar.. amin.. :)