Thursday, December 29, 2011

Masam2 Manis 2011

Salam...

2011 bakal melabuhkan tirai very soon.... kirenye kalu ngk wayang tu, tgh kuar subtitle la.. org pun dah start kuar, lampu EXIT kt pintu keluar pun dh menyala... hihihihi

1st thing yg menjelma kt fikiran ni, umo.. umo dh semakin meningkat.. 30 sen sudah.. alamak chaa, mama dh kurang muda lah... cer cha ngk, ade kedut tak.. ^____^.

Dalam tahun ni, ade yg gumbire, ade gak yg tak berapa gumbire, tp alhamdullilah, syukur masih dapat menghirup udara di bumi Allah SWT ni bersama insan2 tercayang... :)

2011 being so nice to me.. syukur.. :)

FEBRUARY - Anak dara dapat kaki.. Alhamdullilah berjalan didalam usia 11 bulan... Mama bz in preparation of misha's birthday.. wat sorang2, mcm ni la.. hukhukhuk..

MAC - Antara yg manis, sweettt sesgt (hahha), ialah organise BIRTHDAY PARTY utk anak dara ku.. Ya Allah, penat lelah sume berbayar lepas ngk semua nye berjalan as planned.. sengkang mata jugak aku wat pagi2, sbb misha tdo kul 12 - 1pg paling awal.. huhuhu...ni antara wishlist aku this year.. syukur ssgt2... dapat buat.. eventho x de la sebuah party yg havoc sgt, tp aku puas.. :)

APRIL - Kejayaan kami mendapatkn HOME LOAN dgn cume mengguna name aku as peminjam juga merupakan memory sy sgt manisss.. bayangkan 7 bank kami menapak.. cube 1 bank yg approved 90% loan kami, even loan x include lawyer fees n MRTA.. (sape2 yg nk wat loan pls include siap2 yep), reason x masukkn, sbb if masukkn automatically x lepas loan tu.. Allhamdullilah, now dh 3 bulan start bayar... :)

Tapi ade jugak berita sedeh pada aku, anak dara kene air panas kt kaki.. akibat leka si mama dan si papa.. ye ke leka... :( nasib baik dh sihat dan x meninggalkn kesan parut.. syukur padaMu, Ya Allah..

MAY - Bercuti dgn opismate n family ke Desaru.. soooo happy... pasni wat jauh sket eak... Melaka ke, PD ke... hihihi ..semua org happy, kenape?? masing2 tau jawapan simpan dlm hati.. ngehngehngeh

Bulan ni juga merupakan meraikan cinta... Anniversary yg ke 2.. sepatutnye g lepak2 kt A farmosa, Melaka for 2 days, tapi kebetulan anak angah nk kuar the same day... Syukur, Naufal di beri name.. lengkapkan sepasang cucu mak ayah.. so Anniversary mak long/pak lonng = Birthday pak long = Birthday Nopal.. soo x lupe.. :)

AUGUST - Happy ramadhan .. Papa bisnes pasar ramadhan.. Masyuk la jugak.. Even kos modal mmg tinggi, tp laki aku ckp, ni harga pengenalan..Tahun depan ade rezeki, kite berniaga lagi.. :)

Tetibe jatuh cinta pada tudung Fareeda.. abes sume tudung aku superseeded.. Smpi skrg masih gila.. Sape yg kenal aku, tau la mcmmane.. hihhi

SEPTEMBER - Selamat Hari Raya... :)

Keredhaan papa bercuti ke SABAH pun salah satu cerita manis dlm idup aku.. tak tergambar gumbirenye aku sbb berjaya pujuk dia.. tapi langit x selalunye cerah kan.. firefly dh wat restructuring so sume penerbangan ke KK adalah dibatalkan.. hancur luluh hati aku.. laki aku ckp, dh x yah... nnti2 pkir lagik.. sentap aku dgn FF.. payment pun dh refund.. buat beli susu ngan pempes pun syiokk kan.. lalalalalla.. owh... ini dh masuk dlm cite yg tak berapa nk manis..:(

Pesta Konvo.. Misha ilang di tgh2 org ramai.. Gilee.. Macam nk mati aku rase.. 30 minit kemudian bru jmpe... dr saat itu aku janji, kene xtra care pada anak aku yg mulut pendiam ni.. Syukur ya Allah, panjang lg jodoh aku dgn anak.. ^____^.. Mcm xnk g lagi pesta konvo.. fobia..

NOVEMBER - Arup nk wat bisness jual kain.. suh aku cari supplier ngan pilih kain.. settle semua, dia fund modal dan start kumpul kain.. bulan 12 baru g amik.. punye la lame akak tu simpan.. hihihi
now dh beroperasi dh pun kt FB..korang ngk2 la yep.. hihih

DECEMBER - Bulan yg agak stress.. mak aku sakit.. aku stress sbb aku sedih.. takut.. :( .. syukur Alhamdullilah, mak beransur sihat.. dan makin sihat.. bacaan semua dh reduced... in fact, ari ni mak x bg arup jaga misha.. dia nk jaga.. dh 3 hari mak masak.. hikhikhik..

dlm mase mak sakit tu, bnyak pengajaran aku dapat, belajar masak, lebih spend time berdoa.. doa..doa.. , lebih rase tanggungjawab.. seb baik aku duk depan umah mak.. angah pun duduk dekat.. so sgt boleh jaga mak.. alhamdullilah.. rase x sanggup plak nk pindah... the best home sweet home that i have now.. :)

k la... cukup sudah setahun berita penting yg nk aku sematkan dlm blog ni..
actually banyak la berita gembira yg patut aku bersyukur.. Alhamdullilah.. dapat bonus.. $$$$$$... masyuk la jugak...laki aku belikan handbag mahal 2 ketul, (tp mebi x biase2 je pada org lain, pada aku mahal dah ni.. huhhu), beli G tab..papa dpt keje...etc.. tahun ni banyak kali gak la g KL.. tp kete tu mcm lepas smpi KL jek.. bila la nk g jauh sket eh papa.. arup ckp, 1 hari kete ni lepas g Penang gak.. tggguuu je la masenye.. :)

ok.. tata semua.. jmpe UJUNG TAHUN atau TAHUN DEPAN.. hihihi

Tuesday, December 27, 2011

Cira Cotton

salam semua,

pada semua cotton lovers, pls check 
pls add ya... pastinye price menarik menanti anda... :)
from mama misha with love.. semoga biz ni, berkekalan hendaknye... amin....

actually dh start, since last week, kain pun dh tinggal sket.. Alhamdullilah... TAPI akan masuk stock baru soon...stock dh ade, tp lum amik gmbr..

ok lah.. update from tab, adalah sgt x syiokk.. tp sbb nk update sesagt xtggu mlm dh.. hihi
tata...

Wednesday, December 21, 2011

JJCM #003 Selera Johor, Plaza Larkin

Salam...

Last wiken, terasa bebenar nk makan kacang pool dan yg aku tau, kacang pool tu ade kat somewhere in Larkin.. so informed my hubby about my 'dream'..haha..luckly he said, okeh, ... :) (smileeee)

As I know, it's located @ Larkin and near to Bomba, Larkin.. However, my hubby have made a desicion without my permission. (perlu ke?).. hihi, so we went to Plaza Larkin.. For your info, Plaza larkin is very near to Station Bas Larkin.

I have been here a few months back, mase tu misha kecik lagi.. so after a year kot, we came back and if i'm not mistaken, dulu aku mcm x perasan pun ade kacang pool tu.. hukhukhukhuk

Perasaanku adalah sgt xcited, can u imagine a lot of Johor's food in front of you... The food are soooooooo heaven... All stalls are offered you the food from johor namely Laksa Johor, Rojak Asma, Mee Rebus, Asam Pedas, Kacang Pool.. :), ABC, Mee Bandung, etc.. and the taste are good!!.. My hubby said, owner kedai2 ni, mmg dipilih bebetul oleh pihak pengurusan utk mensajikan makanan sy sedap utk pelanggan.. tp mmg x dinafikan, semua ade rasa.. (nk pegi lagikkkk)..

Ok lah.. jom layan gambar.. :)

mee rebus special
Rojak Asma..
Laksa johor
penyebab utama smpi sini : Kacang pool :)
nasi goreng special utk misha.. cooked bg mama..hihihi
sedap weh... about the kacang pool, rasenye mcm xde pun unsur2 kacang dlm tu.. ke aku yg x pandai rase.. hihihi.. unsur daging yg ade.. sedapnyeee.. mcm x cukup jek.. makan ngan roti bakar.. i want moreee... :)

k la.. kalu ade mase, datang la sini.. bestt..
tata

Thursday, December 15, 2011

Selesa + Comey

salam..

comey tak sandle ni kawan2 ku sekalian??


mama misha nk lah!!!
huhuhu.. sorry lah, mak mica ni asyik2 cite pasal nafsu membeli belah dia.. susahnye jadi wanita nih.. nafsu ade 9 kan... :D

actually x tau pun selesa ke tak fitflop ni, tp yg pasti ia sgt comel.. kan semua.. ngk kondisi tapak dia, nampak mcm super duper comfortable.. ngehngehngeh.. tak pasti mane lokasi kt Malaysia ni... tp online shop ade.. retails : rm299.. sale : rm260.. ade a few online shop yg jual fitflop ni.. tp kalu beli tru US spree lagi worth kan..

ades... sabar lah wahai hati.. kite jadikan ini salah satu wishlist 2012.. :)

antara sebab yg menguatkan semangat nk ade sandle ni, ialah.... :D

anak dara munye... :)
same kan... okeh la.. same sket jek.. hikhikhik... harap2 leh la melaram raya tahun depan.. rayaaa?? mcm lame sgt jek.. hikhikhik.. cantik kasut ni utk mama preggy... so cecepat la kene preggy.. hwahwahwa...

oklah semua... smbung wat kije lagik..

tata... :)

YES.. i'm coming... :)

salam semua..

hari ni ari terakhir aku berkerja untuk minggu ni... nk tau sbb apeee? sbb aku akan ke Butik Fareeda, Bangi.. yehaaa.. ade ape kt sane? Fareeda mengadakan 'Crazy Sale' menjelang cuti sekolah nih.. puas pujuk bapak misha... finally he said YES.. happynye bukan kepalang.. yippeeee...

harga yg ditawarkan mmg ssgt2 puas hati rm80(2 layer) and rm100(3 layer)... however, each walk-in customer hanya boleh beli 5 pcs je... huhuhuhu... tp kalu aku g Bangi ngan Shah Alam dpt 10pcs kan.. hikhikhik... tp bukan utk meniaga taw... pakai sendiri jek.. papa pun xkn nk layan aku g SA plak... tp kalu kt Bangi x dapat, harus aku guda arup g SA.. fuhhhh...

member2 aku tggu aku kt butik.. diorg kul 9 dh nk terpacak kt sane.. berbekalkn roti ngan susu kotak, takt pengsan x breakfast.. :D... gila kan.. hikhikhik.. aku lepas subuh baru gerak.. tapi harap2 lah ade 2-3 helai yg bawak balik jb ni... kalu x dapat selai tp yg pelangi tone tu.. aku nanges depan butik.. hakhakhakhak..

utk yg nk kirim, mmg x dapat nk janji la.. takut yg sy berkenan 5 helai.. kuciwa plak kawan2 semua.. hikhikhik




lawaaaaaaaaaaaaaa kan... pape pun Fareeda mmg 'Drive Me Crazy' lah...

aku mmg amik tudung layer jek.. selendang x lepas piawai laki ku.. aku pun x pandai pakai, rase mcm tercekik.. :D.. doakan aku dapat 2-3 lai yep.. :)

tapi.. tujuan asal ke sana ialah sbb nk amik stock kain cotton.. kawan2.. kami nk start bisness jual kain, sbb dia ngk bini dia asyik bawak balik kain pasang je.. so dia suh aku cari lubang, dia offer modal dan nk jualkan.. semoga bisnes ni, permulaan yg baik utk tahun 2012.. amin...

leh wat tambah2 modal nk beli perabut umah baru... yeayyyy 2012 is coming very soon... :)

dgn lafas bismillahirrahmanirrahim... ni la sebahagian drpd our 1st Batch..

imported from vietnam.. :)
nnti aku informed sini eak, kalu dh upload kt fb... berdebar lak rase.. aku ni bukan ade minat niaga yg menebal.. tp berkat ceramah free hari2 dr papa misha.. tanam la sket2..  dh asben minat sesangat, kene la support.. :)

k la.. tata semua
muahhhh.. :)

Tuesday, December 13, 2011

Dulu dan Hari Ini..

salam semua...

failed utk menghasilkan entry semalam.. aku dh verangan nk wat 1 entry / day (weekdays saje.. :D).. tp semalam x update lak.. tak pe.. ari ni aku update 2 cite.. huahuahua..

semalam g JJ, aktiviti wajib kalu lalu area pizza/kfc ialah naik machine masuk duit tu.. (ape name dia eak??) skrg sgt phobia ok nk lalu kfc/pizza.. sbb machine tu port kt sane.. smpi tutup2 mata misha tp dia dh tau... hakhakhak

kalu dulu..
usia : 8 months
- takut2 nk naik...
- berdiri jek.. tangan statik je..hikhikhik
- enjut2 badan ala kadar... :D
- muka pun ketat jek.. TAPI xnk turun... pantang suh turun.. melalak la dia...

sekarang
usia : 21 bulan
- wahhhh... dh terror naik sendiri ..
- masih lagi PANTANG nampak.. makanya jarang la kami makan KFC/PIZZA kat JJ taman u.. :D
- bukan xmo bg naik, kalu skali naik, SUSAH gile nk berenti.. kalu 5 kali naik, pastu rela nk turun sendiri dh syukur sesangat.. haha
- skrg joget ikut lagu... ecehehh.. kejap diri kejap duduk.. dh leh jeling2 org kiri kanan..
- even ade 8 kot machine ni, dia ttp pilih machine yg same.. best sgt kekdahnye.. :D
- paling terbaru, kebolehan mintak token kt uncle yg jual token.. huahuahua... dtg kt kaunter pastu ckp.. 'nak' sambil tadah tangan.. bayar je lah weh.. mane la dia tau amik kt situ ntah.. kikiki.. ktorg baru plan nk dudukkn dia jek, thinking yg if xde token, x gerak then dia nk turun.. skali dia g mintak la plak.. hadoiii...

yg same dari dulu smpai sekarang ialah kegemaran naik mende alah ni x penah luntur... mcm mane la nk stopkn eak.. mak aku ckp, sape suh ajar... huahuahuahua..

mane nk beli machine ni eak... sewa ke.. nnti every time nk main, masukkan duit.. dh ala2 menabung la jugak... sape2 anak nk naik, leh dtg umah acik ira.. hikhikhik

k la... tata.. :)

Thursday, December 8, 2011

......

salam..

....... sbb tak tau nk letak title ape.. motip nk taip pun tak de.. hari ni hari biase2 saje... selepas hampir sebulan setengah sgt pack.. smpi intenet pun x sempat sgt nk bukak kat ofis.. ari ni aku rase feel yg rilek2 sajek.. eventhough ade mende nk kene kejar, but from my side i done my job, tinggal project team response saje.. :)

bahagia tul.. :)

pgi td g pejabat pos kejap sbb amik barang dr kak lin.. barang dh terbang ke pusat pengumpulan sbb mak xde kt umah semalam.. ho yehh.. baju bajan tu dh diorder dr bulan 10 lagik.. murah2 jek.. lambat pun aku x kisah sbb x urgent nk pki.. order ngan kak lin mmg lambat sket.. tp price dia sgt best... mmg akan cari dia lagi, kalu wish list dh penuh nnti.. hikhikhik

order kali ni datang dr crazy8.com.. besau2 lah baju dr sini.. 2 tahun pun besar lagik, beza dgn gap/on/carters/osh kosh/guess... mcm utk 3 tahun.. blik ni nk try pkikn, kalu muat leh terus basuh, kalu tak masukkan dalam plastik baju2 baru.. hihihi

cumil kasut ni.. nampak mcm besar..harap2 muat lah..
skirt pokodot.. dlm gmbar nampak cun.. tp x berapa nk cun.. ^___^
sy nk let go sandel ni.. original ON.. tp tag, label, plastik sume dh xde..
reason nk let go - ade 3 pasang same size.. dh misha pun mcm dh x muat sgt in this saiz..
kalu nk komen eak.. murah2 jek.. rm20.. hikhikhik
ade lah lagi bberapa helai td skali parcel.. cost x smpi 150 pun.. ade kasut, tee (3), legging, skirt, short (1)... best kan.. x semestinya mahal taw kawan2 yg disayangi.. :)

ok la.. nk maintain feeling santai2 ni smpi 5.30pm.. pastu nk balik... harap2 xde pape tugasan utk aku utk ari ni yep mr boss.. hukhukhuk

tata semua..

Wednesday, December 7, 2011

Penangan Tudung Fareeeda..

Salam..

Hi semua...

Pernah diceritakn dulu kegilaan aku terhadap tudung spesis ini.. bermula dgn 4 lai kan.. membiak jadi 9 helai.. tp in total skrg x yah la aku sebut eak.. ^_____________^

Mula asben aku marah, sbb tudung ni agak costly.. mmg pun.. bukan main agak2 jek.. tapi betul la org ckp, kalu dh suke, pejam mata x beli pape.. beli tudung jek... beli baju anak pun dh x lajus mcm dulu.. dlm kepala aku ni asyik pkir tudung..tudung.. tudung.. hebat tul penangan dia.. smpikn aku dh berjaya menguda kawan aku.. sarah + dang anum.. diorg pun gila dh mcm aku.. tp diorg baru gila, so design diorg banyak yg latest compare ngan aku..kehkehkehkeh..skrg ni diorg lagi banyak dr aku taw.. yg bestnye rumah dekat ngan butik.. so bila2 mase leh terjah... aku mampu mengirim je la kalu ade duit + design yg berkenan dihati.. :)

Tapi yg bestnye, dh ade 2 lai aku let go... mmg x pki or baru pki sekali.. then laku plak tu.. best.. best.. sbb kadang2 kaler yg kite nk let go tu sebenarnye howt kaler..of coz la aku jual murah sket.. tp ok lah... asalkan x semak mata aku ngk.. lawa tp x leh pki.. reason : pendek + pendek.. hihihhi

Skrg ni, terjebak kt saiz xl.. ok la.. suke aku labuh cantik, but a bit mahal dr standard size.. ade sorng kak seller ni, aku perasan 2 lai beli dr dia, tudung dia labuh bawah paras dada, x same saiz dgn yg aku beli kt butik atau seller lain.. mebi dia custom made nk labuh sket, so that aku x yah la beli yg xl tu... hikhikhik... jimat wang ringgit.. tp biase lah, mmg manjang abes je if akak ni upload...

add FB kak lang : Fareeda Warnaceria.. :)

Ade sorang member UB aku ni plak.. kalu korang beli mesti dapat brooch.. matching dgn tudung yg korang beli.. eventhough aku baru selai beli dr dia.. tp dia baik je.. melayan ..dia pun x emo sgt.. i like.. (serius kalu jadi pembeli, kalu ngk seller asyik post kt fb emo2.. kite jadi mcm 'takut' nk berurusan.. so aku akan pilih seller yg cool2 sajek.. peace... opss.. miera ade jual hanger jugak yek.. antara yg murah kt online pernah jmpe.. rm15 (10 pcs)..

add FB miera cumel lote : Cyrus Amiera :)

Ha... akak sorang ni plak comey jek.. umah dekat ngan aku.. aku shopping fareeda xl dr dia lah.. so aku leh walk in jek.. tp masalah nye bile walk in ni, book satu.. balik bawak 2 lai.. huwaaaaaa... pandai tau akak ni guda aku.. dan aku baru tau akak ni mama 3H.. mama blogger jugak.. hikhikhik... so sape2 yg dok skudai leh la shopping ngan akak ni.. :) ade jual hanger gak.. pun rm15 (10pcs)

add kak ni : Fareeda Arena D'Boutique

Entry ini juga didedikasikan pada my very 1st fareeda scarf seller..  aku beli dr sorang sis yg tinggal kt putrajaya..tp dia jarang plak ade stock.. murah je aku beli dr dia mase raya ari tu.. yg latest ni dia ade upload design baru, pun paling murah antara yg lain.. syiokk.. tp biasa lah, yg murah slalu abes mcm pisang panas.. hihihi

add dia : Almahijjaz Butik

ade ramai lagik agen fareeda yg ade kt FB.. korang just taip fareeda jek, bersusun list name yg keluar.. hehehehe.. pelik tapi ajaib taw, kalu fav seller ni, skali dia upload, berebut2 org book.. kalu dpt book, sebagai pembeli adalah satu kepuasan.. best ssgt.. hikhikhik.. gedik gila.. :P

owh ade sorang lagi..

sis ni cumil jek.. dia pun cool jek.. x penah berborak pun.. nad kalu skali upload mmg banyak gebabom.. 47 new photos la, 70 new photos la.. tp jarang la ku berjaya.. penaah beli 2 lai jek dr dia.. hikhikhik.. rambang mata taw..pernah aku dh cuba booked, then rasenye aku yg 1st, tp dia ckp booked by somebody else... sedeynye.. dia ckp dia akan restoked utk aku.. aku baru 1st time nk belikn mak aku, dh jadi mcm ni.. sedey wooo... then dia kotakan janji.. selang beberapa hari, dia dapatkn selai utk aku.. happy sgt.. :)

add nad : fareeda NadiaAyu

sorang lagi, cik pepel ni.. jarang upload.. kalu upload pun sket jek.. tp murah taw.. ade penah dapat beli 2 lai (soffiya 3 layer + mawar tone) just rm205 jek.. aku mintak disc lg rm5.. lajus je dia ckp ok.. suke... :) so sbb cik pepel baik, sy dedikasi kan entry ini utk cik pepel.. hikhikhik.. mase tu time sale gila2 raya dulu.. syiokk taw.. hihi

add cik pepel : ungu purple closet

eh mcm banyak saje seller yg ko dh beli ni mama mica.. patut la asben menjeling2.. hikhikhik.. ok lah, sudah stop sejak dpat idaman hati last week.. stop smpi ujung tahun ni yep.. peace papa... :P

tp aku puji la servis semua agent2 yg pernah aku berurusan, semuanye cepat.. quality tip top.. parcel pun lawa x kemet teruk.. teruskn usaha anda.. kami sentiasa menyokong.. peace.... :D

note : pada sape2 yg saya tak highlighted kt sini, bukan awak x best tapi mebi x pernah berurusan atau baru selai.. so xde berapa ade bonding.. tp sy tetap cuci mata kt Fb korang.. wajib!!

sekadar gmbar hiasan :D
k la semua.. panjang lebar dh aku menaip draft dr malam..
tata.. muaarrhhhhh

Tuesday, December 6, 2011

sedetik lebih

salam...

saje nk share lagu ni..
by Anuar Zain

Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu


Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

--------------------------------------------------------------------------------------------

Arghhhh... stress aku nk pkirkan hala tuju mane aku nk letakkan anak aku ni... nursery or bs.. 2-2 tak sanggup.. ade tak bs yg sebaik mak aku.. ye mak aku bs, jaga budak belas2 org dah.. tp bukan in one time la..paling besar dh kije dan beranak pinak..

Mak dh ok sket skrg.. mebi dh makin serasi dgn ubat.. mak pun dh x down mcm dulu.. ye lah, tetibe disahkan ade darah tinggi.. dia mcm down.. tp aku explain, tu penyakit biase, sume org baya2 mak pun ade.. makan ubat and control makan.. insyaAllah, leh baik... bukannye terus kite x leh menjalankn hidup mcm org lain.. boleh jek, tp ade ubat la.. tu jek.. so mak dh calm down.. dh ok dh skrg.. luckly aku duk dekat ngan mak.. leh la ngk2kn..

Luckly jugak, my kekanda keje sendiri.. so ade time utk jaga anak.. TAPI, hw time flies, dah nk masuk sebulan laki aku jaga anak.. alhamdullilah.. 3 hari dia masak, 2 hari bubu mekdi.. 2 hari masak balik.. ok la tu papa.. hikhikhik.. thx sbb nk jaga anak.. :)

Tapi, aku rase mcm aku sekat kebebasan laki aku.. keje sendiri banyak kene keluar, jmpe org.. ngeteh.. bincang, discuss, caru lubang bisness.. alhamdullilah, dok umah pun, ade kawan yg masih call, tnye kabar cume kegiatan laki aku terbatas, kadang2 dia bawak jek cha.. hikhikhik

So rasenye kalu mak lum recover sepenuhnye, aku mcm la.. macam jekk nk cari nursery/bs utk anak dara ni.. tapi masalah nye budak yg nenek jaga, paham2 je la manja dia mcm mane.. kt umah xde sape penah marah/larang.. karang kt tempat org, kene marah, makan/tdo/main ade time.. jem la anak aku.. mesti dia stress kan.. murung plak jadinye.. kalu kene cubit ke, marah ke.. alahai... anak aku dh besar dan dh ade akal sendiri.. kalu dia pecahkan pasu labu sayong umah macik bs cam ne.. kristal2 ke.. kalu kt umah sume dh xde.. kasi kemas.. x kn aku nk suh org yg bakal jaga anak aku kemas umah dia.. sbb budak lain ok jek.. xde pun usik2 barang perhiasan.. (^____^)

Sesuatu yg tak pernah aku pikirkan selama ni.. patut la, mak2 leh mengalirkan air mata mase 1st time nk antar anak g nursery/bs.. aku baru nk alaminye...

Misha boleh kan..mama cari achik yg baik2 jek utk misha eak.. muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
dan doakan wan cepat sihat, leh jaga misha.. misha dh besar kan, leh tolong wan amik pempes, kemas bantal, kemas tilam, sket ari lgik wat susu sendiri.. ecehhhhhhhh...

k la.. saje jekkk nk taip isik hati ku ini..
tata

Sunday, December 4, 2011

ombak rindu

salam..

seriously perasaan membuak2 aku nk g ngk cite ni mmg tahap maksimum..dulu2, aku pernah terdetik, klu kuar movie, mesti nengok!! tp apakan daya, anak dara yg semakin banyak akal ni susah nk kawal dh.. last aku bawak mase KL gangster... ngk wayang pun, kami still subscribe kt Astro first sbbnya kami x puas ngk..  misha kuar masuk wayang..  agaknye kalu ade cite upin ipin baru dia bleh stay behave smpi abes kot.. huhuhuhu

tetiba mr papa setujuk nk ngk but in 1 condition, misha mesti tdo mase movie tu berlansung.. makanya, laju2 la aku g MBO, cari tiket midnite... kononnyeee... baik punye plan, lepas ngk maharaja lawak mega, terus g u mall lah.. tp....

12.30pm uollsss... wekkkkkkk
tapi akibat kepenatan yg maksima, aku tertido while laki aku 2 kali kejutkn aku.... aku siap ckp 'xpe la.. xnk g'.. uuwwwwaaaaa... kerana mulut badan binasa.. punye la misha dh siap, tinggal angkat masuk kete jek... geram gak aku ngan laki aku, nape x simbah je aku dgn air.. (tp agak2 kalu aku kene simbah dgn air, aku majuk tak? hikhikhik)

makanye, sedey la mama mica... sedih x dapat ngk hariz.. hakhakhak... try guda2, laki aku... harap2 la nk bawak lagik... org bebetul nk ngk dia.. pls.. plsss.. plsss...

to anak,

ari ni mmg x leh laaa... arup ade project wat air utk org kawen,, huaaaaa...
kalu kite g siang hari, misha jgn la wat perangai eak.. namo la turun naik tangga...nnti org yg marah.. potong feel diorg nk feeling2 harris n izzah.. hikhikhkhik..

k la... ade harapan lagik, tayangan lame lagik kan... fuhhh.. fuh...

tata semua.. muahhhhh

Friday, December 2, 2011

jeng jeng jeng

salam kengkawan mama..

mama pesan jmpe org tua kene salam..hehehe

ari ni cha yg nk taip.. nk bgtau yg cha taip ni guna g tab mama.. owh ye, papa x belikn i pad utk mama, sbb mama mcm malu2, mse kt machine store ari tu..papa plak lebey nk kn g tab..mama ikut jek.. tetibe mama baik plak, ikut cakap..huahuahua..

pastu kn, cha skrg ni nk ngk pin pin, kt sini jek..kalu x dpt, kite jerit la, tp kadang2 mama bg, kadang2 mama ckp bateri kong.. ntah betul ntah idak..hakhakhak.. papa ngan mma asyik la suruh cha ngk kt lappy.. x aci kan.. ari tu dgr2 beli utk cha... ^____^
tp susah la taip it sini..x syiok jek...kalu lappy tu smpi trcabut2 keybod kite buat.. mama dulu2 geram, skrg dia dh redha.. (sbb dh ade yg lain lah tu... )

ok la... jmpe lagi yep.. x slalu kite menaip ni...

tata... muahhhhhhhhh

Friday, November 25, 2011

Finally..

salam..

finally, smpi gak cukup bulan.. hakhakhak.. gaji dh masuk.. bulan ni rase semput sket... mebi sbb gaji awal last months 19hb.. so sakit... dgn road tax/insurance kete mintak direnew.. seb baik tu duit laki aku... tp ktorg mmg share everything.. dia xde duit, xde duit gak la aku.. ^____^

tp alhamdullilah, dlm pada kering2 tu misha berbaju baru gak.. susu pempes still tidak keputusan.. cume duit aku nk berjimba2, kene sekat.. :D..

lege sgt tp masalahnye 16hb ni dapat gaji lagik.. kene la aku simpan dlm peti besi dah lupekan password wat seketika.. kalu tak sakit la lagik.. alhamdullilah, laki aku pun dh dpt claim.. ceria la sket wiken kami.. tp xleh la nk suka2 sangat, aku risaukan kesihatan mak aku.. semoga mak aku sihat & cergas mcm biase... amin.. :(

p/s - tp laki aku ckp, ckp je xde duit.. tudung beli gak.. cube kira rege tudung2 tu... tambah sket lagi dh leh beli i pad.. aku menjawab, i pad tu lambang kasih sayang dia kt org... hikhikhikhik

k la... tata...

Thursday, November 24, 2011

20mos of misha nur

salam..

lambatnye baru aku update, regarding progress anak dara aku ni... misha nur.. papa dia suke panggil cara gitu... mica nur.. mica nur.. hikhikhik..

ok la.. nk update seringkas mungkin yet memorable utk misha nnti.. better late than never kan... nnti lompong plak @20m.. :)

as 20 month old..

1. sudah pandai mengzahirkan keinginan dgn kata2..some of the sweet words are ayang mama, ayang papa, ayang atuk, etc laaa.., i leee uuuuuuuu... yg lain2 mcm biase la, random words.. :)

2. merajuk / mengamuk no 1.. kalu x dapat harus hentak2 kaki, lembik2 badan.. melalak mcm kene cubit.. smpi wan ngan atok kt depan umah dgr... huhuhuu

3. minat upin ipin to da max... leh ngk 3 jam nonstop.. cite yg same plak tu.. kehkehkeh.. tp lately dh pandai demand... aku bukak 2-3 kali, dia pimpin tgn aku, tunjuk lappy then ckp nanak tu... soh tukar.. kalu lambat, dia tutup lappy tu.. anak sape lah ni

4. makan mcm biase.. nasi kemestian.. x banyak pun.. asalkan merasa..

5. berat mcm x naik sgt..

6. kasut dh saiz 6 / 7 (motip nk bgtau sini... hikhikhik)

7. rambut dh panjangg... tp blum cukup panjang nk tiru suri.. :D

8. dh masuk 2minggu papa jaga, luckly papa kije sendiri.. (time ni aku rase bersyukur yg teramat sgt.. ).. mak aku x sihat.. kene rehat sebulan at least doktor ckp.. darah tinggi naik.. pastu 1st time makan ubat, harus lah badan/antibodi melawan n serasi kan.. semoga mak cepat sihat.. amin... amin.. misha sayanngg wan ngan atuk..

9. yg x syiok, sejak papa jaga dia mcm.. mcm jee... sayang papa lebey lahh.... ^____^ mama is so jelesss..

10. tu jek lah... mama luv misha maaruf... :)

k la.. tata

Wednesday, November 9, 2011

Dialog Suami Isteri #003

salam..

semalam..

suami : dia ni, asyik2 henpon.. henpon..henpon... tangan kt henpon jek.. ape aje la yg diborakkan... kejap FB, kejap2 chat, kejap2 wassap..

isteri : bukan borak ape pun... ngan kawan2 pompuan...

suami : ye lah tu, sale sane, sale sini.. sume bg info.. kalu tak kawan yg bgtau, kamu yg tahu bgtau kan.. tak baik dia.. kalu lah org tu x berapa nk ade duit, skali terpengaruh ngan kamu.. sian taw..

isteri : alaaa dia.. kalu ade duit baru la beli.. kalu xde, cuci2 mate pun hati dh terhibur..org pun cam tu gak..

isteri menjawab lagik : dia mana tau sbb dia nye enpon kn xde fb, kalu boleh mesti dia mcm org gak.. (sengih2, takut kene marah)

suami : org leh je beli kalu nk.. tp malass.. kecik..

isteri : haaa!!! i pad la dia..

suami : kalu cam ni la gayanya, JGN HARAP.. makin teruk nnti...

isteri : (diammm sudah...)

# so kene jaga mulut la pas ni.. muahhahahaha

k la.. tatatta

Tuesday, November 8, 2011

Kehilangan anak

salam..

merujuk kepada tajuk diatas.. 6 hari lepas kami satu family digemparkan dgn berita kemalangan jalan raya yg menglibatkan anak buah aku.. laki aku dpt phone call around pukul 9malam, info mengatakan yg anak buah aku dh meninggal dunia dlm kemalangan terbabit..

dlm pukul 10pm, terus gerak balik kg.. on da way aku sms opismate, khabarkn berita dan aku amik el.. smpi kampung, rupenye 2 org anak buah aku yg terbabit dlm kemalangan.. yg abgnya masih kt ward, dikhabarkn patah rahang... mebi a few days lg akan ditransfer ke hospital muar atau HSA.. since hospital BP xde pakar tulang.

yang hibanya, until now abg x tau yg adik dia dh xde.. dia still ingat adik dia pengsan, sbb dia yg jaga adik dia dr atas  jalan nk g klinik, dia yg berdarah2, while adik lansung xde luka besar.. calar2 je ade.. dia assume adik dia pengsan, sbb smpi klinik dia pengsan smpi la ke hospital BP.. aku x dapat bayangkn bila dia dapat berita ni.. acik ira doakan semoga hafiz tabah ye.. setabah ayah, mak, atuk dan adik beradik yang lain.. (^__^)

mase kt umah abg ipar aku.. aku ngk air mata akak ipar aku x pernah berhenti utk mengalir.. sama dgn ayah dia..  dengan kami semua.. .. aku x sanggup nk ngk akak ipar aku nangis.. air mata dia ketepi setiap kali sebut name arwah.. boleh pulak, kawan2 dtg umah nk ajak g sekolah agama petang tu.. ade peksa kan.. terkedu kawan dia tu..

melihat peristiwa tu, ya Allah aku x sanggup.belum lagi..sayang aku pada misha belum cukup aku curahkan..ilmu dunia dan akhirat belum penuh aku sematkan.. ya Allah, semoga aku dapat membesarkan anak2 ku dgn sempurna dan penuh kasih sayang.. amin..

p/s - misha pernah hilang ditgh2 org ramai di pesta konvo pd waktu malam.. pengalaman 1/2 jam tu buatkn aku extra caution skrg.. sgt2 beware.. biar lenguh tgn aku dukung, biar dia gigit2 aku kalu aku dukung.. asalkan x kabur dr pandangan mata... aku pun x leh ingat sgt kejadian tu.. takut... :(

update - abg dh tahu, tp dia pun still x ingat kejadian yg berlaku.. trauma mungkin, bak kate doktor.. semoga anak saudara ku tabah... perjalanan hidup dia masih panjang... insyaAllah.. :)

k la.. tata...

Sunday, November 6, 2011

Salam Aidiladha

salam...

sy nk ucapkan Salam Aidiladha kepada semua... :)

tata..

Tuesday, November 1, 2011

Idaman Hati

salam..

cerita pasal idaman hati, sila lupakan dulu wishlist henbeg baru, niat nk upgrade henphone, nk tambah tudung.. opssss... nk g bercuti jauh sket (frust sejak FF wat restructuring excersice.. hukhukhuk.. aku nk g KK je jahh..), perabut idaman, etcc..later kite pasang angan2 balik yep..

skrg ni ade sgt2 nk 3 mende ni.. sumenye utk kepentingan misha and papa.. bukan aku pun..ecehhhhh...

PERTAMA : OVEN

aku nk wat pavlova laaa wehh... kalu dh reti leh buat cream puff lak.. owhh.. sgt mengidam.. dh start servey.. alaah.. xde la mahal sgt.. rm99 pun ade.. mahal lagik tudung paridah kan.. hakhakhak... so kene rehat jap dr 'booked' tudung.. tp yg elok aku ngk dlm range 250 - 300 la.. 39L kot. nnti leh bakar ikan ke.. boleh ke ek? ke kene masak kt microwave.. aku dh confius ni, kalu microwave , function dia utk panaskn lauk je ke? tp mostly kt umah kawan2 aku ade microwave tp xde oven.. so mane lg penting.. soklan buduss2 ayam sket, microwave xleh wat cake kan? (larikkk la tutup muka.. :P )

nnti xde la pavlova aku rupe ginikk..

cerita disebalik gambar - al kisah, oven mak aku ni xde button suhu.. yg ade cuma time setting and kedudukan api.. frust taw, tp aku wat gak.. akibatnye, aku x tau nk dapatkn 200c dulu sebelum reduce to 120c.. hahaha.. aku main hentam.. akibatnye, masukkan jek, x smpi 20 minit, meringue aku dh kembang gebus.. akibat x caya, aku pun kerat... skali x crunchy mcm member2 ckp.. aku masukkan balik.. hahahahha... jgn ikut okeh..

lepas tu plak, whipping cream, si dikda dh terover whisk, terus terasing lemak ngan susu.. iiyyeeekkk.. buang sajee... ^____^

abaikan la eak.. kalu korang rajin, tolong la reply.. actually for those yg have commented dlm entry2 sy, sy sgt terharu + tak sangka.. tp sy x publish sbb x sempat lagi nk reply.. thousand sorry ya.. :)

KEDUA : DVD PLAYER

ini lagi satu, padahal xde la mahal sgt kan.. ari tu beli cd upin ipin ngan barney sume episod.. skali lupe xde dvd player.. hahah.. misha duk usung la over cd tu.. 'mama pin pin ma'.. alahai sian anak aku.. hikhikhik

* sket je cite pasal dvd player nih.. sbbnye, aku x idamkn sgt, tp sayang nye pasal, kene cari satu utk anak dara..

KETIGA : I PAD2

yang ni mmg aku nk nk.. tp utk misha... betulll... dia kn suke ngk iklan, video clips, upin ipin, boboiboy, etc.. so kalu ade tu, cha leh la ngk dr situ jek... ngk kawan2 mica sume ade... chet.. ayat 'semua' tu x leh tahan.. kehkehkeh...  aku dh gather all the information + price.. kalu papa tnye jek nnti, cecepat la aku tunjuk bijaksana.. aku nk beli online tp laki aku nk beli kt kedai.. ok lah, ikut kata sponsor la..

tak tau la, ape kepentingan pada aku, utk FB je la kot kan.. kalu dapat yg ni, yg no 2, aku wat2 lupe jap.. hihi..

ok la.. tu je 3 mende yg aku nk sgt2 wat mase ni.. leh kate ari2 aku sebut.. hakhakhak.. harap2 la ade rezeki aku, samaada guna duit sendiri atau dr penaja.. amin.. :)

k la..
tata

Friday, October 14, 2011

Bribbons Sale!!

Salam..

Anak korang pki hairband lagi tak? mesti majority vote x pki dah kan... tp anakku aku masih pkikan... ngk la, kalu dia behave elok jek.. dia x cabut pun.. mebi rimas juga jgn rambut yg mencucuk lubang hidung.. kehkehkeh.. bukan mata taw, dh tahap lubang hidung dah... panjang kan.. nk potong, wan ngan atok x bagi, kate nye nk panjang.. padahal nk potong rambut depan jekk.. biar feeling2 cumil mcm mia sara... :)

Last 2 weeks jugak la, bribbons yg dimiliki oleh adik mira yg sgt kreatif tu ade wat september sale.. aku pun ape lagi dh mcm cacing kepanasan... tunggu dia upload gambar then rebut!!.. mostly harga yg ditawarkan adalah almost 50% discounted.!!.. biasenye dia akan upload a few pic utk dilelong.. kite mmg kene pantas dan tuntas sbb dia akan upload at random time.. no one knows.. as a pengikut tegar, aku mcm dh leh agak.. waktu lepas subuh, lunch hour, kul 6 lebih... tp nasib aku x slalu baik, slalu jek dh kene booked!!.. so mcm addicted plak kalu dapat book.. ngeh ngeh ngeh..

At last after seminggu berakhir, aku pun cume dapat 6 items.. sket jek.. headband dapat 3.. yg lain dang anum dah kebas..lajus gila kawan aku tu.. tp dia ade let go gak pada member2 yg x sempat book.. s aku sempat booked a fews items, so aku x eligible nk rebut mase dia wat sub sale.. kekekkeke.. pastu aku amik yg look like anak dara sket.. hikhikhik..

ni la hasil pertarungan aku.. ngehngehngeh

aku suke yg hilam tu.. name dia Pink Gala..
so far baru satu jek sempat aku pakaikan.. nk pkikan semua sayang plak.. penat2 rebut nk wat basahan.. kikiki.. semoga misha nk pakai eak...mama luv u.. :)

cha pilih menu..
oh yee.. aku pun ade share beli dress dr mark n spenser.. yg ni ready stock jek.. dapat 2 lai..so aku amik red, ummi fatihah amik yg lite green... rupenye2 red tu xde la terang sgt.. more to pale.. plus saiz 2-3y besar utk misha and same goes to fatihah.. nampak gaya raya ji nnti jadi jubah with inner la yep..kekekek

lawa jugak details kt dada dia.. :)
owh.. ni saje la.. ade 2 cerita kegilaan aku masa kini yg aku x cite lagi.. tudung fareeda dan kain shantung sulam reben.. later aku upload yep, bila hanger smpi.. lawa sket nk snap pic.. hihihi

k la.. tata..

Tuesday, October 11, 2011

19th months darl!!

salam..

19bulan sudah anak dara mama ni.. 
selamat hari jadi sayang.. 

 5 bulan lagi 2 tahun dah.. 
rasenya mcm baru je lagi gigih wat klip rambut as door gift as 1st besday.. hihihi.. 

macam2 akal baru cube nk explore..

sayang sgt2.. muahh.. muahh.. muahh...muarrrhhhhhhhhhhhh

ma li yut eak..  (read : mama geli perut eak.. kihkihkih)

pls jgn 'hilang' lagi.. kalu misha xde jmpe ari tu..
mama mcm manusia xde nyawa dan jiwa raga.. 
 terima kasih Ya Allah, jodoh kami masih panjang.. 
syukur Alhamdullilah..
(bukan mama jek, semua org sayang kamu..) 

tata...

Ke mana kami 2 minggu lepas?

salam..

ape kabar semua.. hope fine..alhamdullilah, aku pun sihat juga.. :) dh agak lama aku x update blog kan.. tp ade ke yg suke bace blog aku... kalu ade sila bgtau eak.. supaya aku teruja nk update selalu.. muahahhaha..
mood tak de.. mood mencanak2 ke FB... x leh lepas enpon kt tangan.. smpi papa ugut xmo belikan ipad idaman hati, kalu aku terus mcm ni.. 'jgn la dia.. org behave dh pas ni eak.. huhuhu'..

mcm2 acara for the pas 2 weeks... antaranya aku g PD..ngk cik myra cumil cukur jambul..grand habes pelamin dia.. Ya Allah... achik nikah pun pelamin tak lawa mcm tu tau... misha plak entraframe abes, leh katekn gmbar dlm album cukur jambul adik myra tu, ade gmbar mitot... malu mama taw... antara kami beramai2 tu, yg dtg cume aida ngan anum.. yg lain sume ade tuntutan family which is lebih penting, kalu tak,mesti diorg pun akan dtg...tu pun dtg x saing2, aida dtg dulu, pastu aku.. aida kene balik while aku tggu dang anum plak..  :)

tgh2 tu la perantin kecil.. 2 org dayang yg penat sudah... ngehngehngeh...
achik ira cari gmbar kakak rissa sorang xde la... ade gmbar ngan mi jek, nnti mummy saman plak amik gmbar dia.. kekekke.. yg penting kaka rissa asik nk petik flower kt pelamin.. berjaya gak sekuntum bawak balik bt. caves..kekekkke

malam tu kami check in kat legend water chalet.. sini dulu tempat kami berhoneymoon, so skrg bawak misha plak.. malam tu mula2 nk kuar makan, tp lepas pkirkn malas, mmg x pegi.. perut pun masih kenyang, seb baik fara kirimkn makanan utk misha.. ngan ktorg pun makan skali.. nengok2 tv, mandi, solat pastu ZZzZzZZzZ..

 
beshnyee mama tdo atas katil chalet nih.. kekekke
esoknye, lepas breakfast ingat nk mandi pool, tp hujan la plak.. so kami mandi kat jakuzi jek.. sempit wehhh tp baru lah mesra sket.. muahahhaha.. misha yg mulanya meraung2 xnk masuk.. lepas tu xnk naik.. kene plak aku adjust air panas sket, biar dia x kesejukan..

lepas check out, kami g putrajaya.. ngk expo keusahawanan.. tp nothing much yg leh blajar.. beli baju kurung misha jek.. pastu g umah bff.. zai masak mee kari uollsss.. sedap taw even 1st time buat.. (buat ke order haaa..:P)..  lepas maghrib kami pun bertolak balik ke jb..

overall jalan2 kali ni best ssgt.. even papa x bawak aku g butik paridah.. frust aku..tak pe la next time yep.. :)

k la.. tata.... 1st entry done!!
muarhhhhh

Friday, October 7, 2011

Saya nk BE jugakk...

salam..

dan2 terus update belog.. sbb si ibuk norah jones cakap aku jarang updated blog sbb mcm mane rm4 nk change to rm50.. ngehngehngeh... betul la ckp ibu norah tu, takat paling hebat 11 ke 12 posts per month tu x leh nk lawan otai2 yg 30 - 40 posts sebulan.. wowww weeee...

okla... aku wat outline dulu.. cerita aku utk update bulan 10 ni eak.. later aku elaborate.. muahahha

- kemana ade for da last 2 weeks

- kegilaan aku skrg...

- ape yg wat aku x tdo malam.. rebut.. rebut..

- pasal our home sweet home :)

- bisness papa..

- 19 months of Misha

- nilai sebuah persahabatan :)

- misha and words..

eh ira, kalu takat wat outline cam ni.. mesti la type in smpi 20 kajian kes.. ok takat ni dulu.. dpt wat sume ni pun dh cukup happy...

hip hip hoorey!!

k la.. tata...
muarhhhhhhh

Friday, September 23, 2011

Kad kesihatan si kecil

salam..

lupe nk cite, last week teman misha (ecehhhh.. :P) g amik jab terakhir utk 18 bulan.. Name dos tu DPT/DT and OPV.. Jgn tnye lelebih, sbb aku menaruh sepenuh kepercayaan kepada kawan aku @ Misi Azie utk injection tu..x tnye lelebih pun... aku dpt balik awal pun dh syukur nikmat.. :)

hasil timbangan dan ukuran... berat anak dara skrg ialah 10.6kg (selim juga anak mama ni.. ), while tinggi plak ialah 84cm.. meninggi 32cm sejak lahir.. lebih kurang tinggi pembaris panjang.. tp cam x perasan plak.. hehe..

yang aku nk stress kn kn sini ialah, kad kesihatan ni kene simpan smpi anak masuk darjah 1 ye kawan2.. sbb nnti misi nk ngk regarding imunisasi yg dia dh dapat atau belum..karang, kalu hilang x pasal2 kene injet semua balik? ye ke.. entah laa.. aku pandai2 aje.. heeeeeee..

next check up 12/12/11 nnti.. tp x pegi pun xpe kot kan.. ari tu pun, mcm x sesuai je, misha nk timbang kt timbangan baby tu..pastu sume baby2, xde pun budak baya2 misha g klinik kesihatan lagik.. keee anak aku yg muka mcm anak dara sgt.. keh keh keh...

tak pe la..asalkan membesar dgn sihat dan kuat... opss.. sorry mama x minum milo, x leh la guna tag line tu.. nnti mama introduce cha minum milo eak.. sooonnnn...

k la.. tata sume... :)

Sunday, September 18, 2011

Gadjet setia kepunyaan misha

salam..

hi semua, mcmmane dgn raya korang? besh tak? mcm aku rajin juga aku nk memenuhi undangan open haus dr kawan2.. ye lah, x ramai jemput, harusla x lepaskn peluang. hahahhaha.. xde lah, dr situ la jmpe kawan2 lame, cungkil balik gossip2 lama.. paling x leh blah, bile aku cite, misha tido genggam makanan.. leh plak si win ckp, same la mcm ko.. pegang makanan smpi tertdo2.. ho mai god... wat malu company sajek mama micah ni.. hahahhaha

tutup cite pasal tu, sbb aku nk cite pasal gadjet misha yg setia dgn misha sejak kecik lg.. till now, kalu 'barang' itu xde... anak dara ai, xleh tdo lena... waahh, bunyinye xleh tdo lena, mcm mak dia ngidam henbeg plak.. kehkehkeh..

barang yg dimaksudkn ialah BANTAL BUSUK.. skrg ni, one of da important thing kalu jalan jauh.. g JJ tebrau pun aku bawak tau.. takut dlm kete dia nk tertdo ke..kalu dulu2 okeh lagi, mase dia x reti menyiarap, bantal is just only a bantal... skrg ni totally change.. resah aku, kalu balik kg x bawak bantal.. pernah sekali, cuai sgt aku, terus x jadi tdo kmpung.. balik ari jek.. seb baik dekat.. sejam perjalanan...

lg satu, kegemaran dia since baby lg, suke HISAP JARI bila nk tdo.. org tua2 ckp, x elok introduce anak since baby dgn soother kan? tp skrg pun soother dh ade orthodontic.. so leh  shaped kn gusi jd cantik kot.. hihi..tp tapi anak aku isap jari plak.. x dapat nk elak dah... otomatik, kalu nampak bantal busuk, jari masuk mulut...

tak pe la cha, kecik2 ni molek lagi cha wat cenggitu, nnti bila dh nk g school baru la mama bertindak eak.. hope misha x hisap jari sebelum g school ek yayang..

 
baru pegang bantal, tgn sudah masuk mulut.. kiki
k la.. tata..
anak korang ade bantak busyuk takkk..

Sunday, September 11, 2011

happy birthday to cha

salaamm

aku agak proaktif ari ni wat entry ke 2 utk malam ini.. tak sabar nk share kegumbiraan yg anak aku dh setahun setengah kekdahnyee.. kekekeekek.. xde lar, since aku x mengantuk ni, baik aki taip lajus2.. kalu tak, alamat, 2-3 ari nnti la baru update.. nnti dh besar, misha bace, dia ckp ' apsal la mama slalu lambat upate pasal besday dia' eceehhh.

ok la... xde ape sgt nk cerita.. just as usual, nk mengabadikan monthly birthday as an entry.. gedixxx.. kikikiki..

so far, activiti explore to da world menjadi semakin menjadi2..baru je kejap td, aku buat pertama kalinye menjentik tgn misha dgn hati geram, sbb nye mase aku masak, dia pandai2, nk pusingkn dapur gas.. ohh anak.. bahaya tau.. itu yg mama sgt marah kt awak td.. gewaammm + menyesal.. jahat aku ni.. :(.. tp terubat balik, sbb dia makan abes sup yg aku buat.. siap ckp..nak maa.. nak maa.. sedap sgt la tu kot... :P

skrg ni, misha lum kemaruk nk bercakap lagik.. soon insyaAllah.. cuma ade beberapa patah je la dia boleh sebut dan aku paham.. contonhye, dh abess...bila makanan dlm mulut dh abes atau cerita kt tv dh kuar sub-title...acehhhhh.. bila bg something kt dia, xspecially kalu bg susu...kuehhhh nak kuih la tu.. makin jelas, semenjak musim raya ni.. hikhik.. peace!!.. kalu amik gmbar sendiri tru enpon.. perasan tauu.. pandai plak terbalikkn enpon then smile.. pengaruh mak su betul la awak ni.. kuikuikui.. kokong.. kalu mau dukung la.. smbil hala tgn suh dukung..and etc.. ade la a few words lagik.. semoga by next month, pembendahaaran kata anakku makin bertambah..amin.. :)

kepochi tul.. neway happy besday my mere bete.. luv u.. luv u..luv u.. muaaarrhhhhhhhhh



k la.. tata

Raya tahun ini ~ 2011

salam..

raya dh 2 minggu baru nk cite.. apo lahh.. bukan apeee.. cite raya sbb kami tahun ni tak beraya sgt.. tp berjalan sakan.. smpi kl sbb antar dikda.. penat wooo, cuti abes dlm kete sajekk.. hihihi..gmbar raya ade kt camera dikda, dikda bawak plak g kl without transferred to my external h.disk.. ^_________________^

ni route kami tahun ni..
jb --> rengit --> n9 --> jb --> rengit --> jb --> rengit --> n9 --> kl -->jb..

yeahaaaa.. sakan kn.. abes seminggu cuti akak taw.. tp xde la banyak umah g beraya.. to date, baru 7 buah umah.. collection misha pun x memberangsangkn sgt.. share terbesar pun dtg dr family sendiri.. hehe..

tapi, ape-ape pun, alhamdullilah aku dpat beraya bersama keluarga tersayang.. tahun ni merupakan tahun ke3 aku beraya sbg isteri dan merupakan raya ke2 buat misha..

sehari sebelum raya, misha dpt 'adiah', dapat benjol kt dahi.. siannn dia.. melalak mcm ape.. aku mmg la cuak, sbb mase tu aku je ade kt umah.. misha terjun dr sofa.. aku kt dapur, usually dia x terjun.. acah2 ajek.. tp ari tu terlepas kot.. sejak dr kejadian tu, bukan makin takut, makin terror plak wat terjunan.. positively aku harapkn, 'senaman' tu leh watkn kaki/otot dia kuat.. amin.. :)

balik kg, misha behave jek (ye ke? kikiki).. tp akan diluar kawalan kalu dia jmpe tangga.. almaklum laa, umah xde tangga.. kt rengit pun same.. tau2 dh kt atas.. tp mase turun, seram sket.. sbb dia melangkah mcm org dh besar.. so far, x penah turun sendiri.. aku pun berdoa, biar misha berpkir panjang, sblum wat keputusan.. kekkekekeke

sepanjang raya ni ade la lebih 100x kot dia turun naik tangga umah kg ngan umah rengit.. leteyy wooo... pegang xnk lansung.. last2 mase kt umah gadong, siap 3 org stanby kt tangga, ayah aku, pakcik aku + laki aku.. stanby jgn jatuh.. cepat la umah kami siap.. ade tangga, so pas tu anak aku xde la jakun sgt.. kihkihkih..

pasal makan plak, misha beraya sungguh, sume mende aku bg asalkan dlm instinct aku, x boleh membuatkn perut dia meragam.. suke betull dia.. tp air masak mmg slalu kene re-fill.. kalu tak, serba x kena dia.. kering tekak dahaga.. mcm org tua jek.. huhuhuhhu..

asyik cite pasal misha jek.. meh cite pasal aku plak.. oleh kerana x beraya sgt.. maka banyak la baju raya yg x pki lagi.. tudung raya pun berbaki 3 lai lagi x rasmikan... nnti aku susun atur balik jadual, nk pki g open hauss.. :P .. raya ke 4, jmpe anum kt kfc, simpang renggam.. syokk woo... anak2 dh besar... kenal dang hanum, since kami lum kawen lagik.. hehehe.. tahun lepas jmpe waaz, kt kfc, jusco tebrau.. usia perkenalan kami ber3 same jek.. :P.. diorg ni kawan yg jarang berjmpe, tp ari2 berhubung..besar pengaruh diorg ni dlm idup aku.. wakakkaka.. ade lagi 3-4 org yg se'spesis' ngan diorg ni.. harap2 la kawan smpi tua yep.. peaceee!!!
cha berbaju kurung..
boring je cite aku ni.. ^_____^. malas nk wat diary hari raya.. sbb banyak berada dlm kete jek..
k laa... selamat hari raya semuaaa.. muarrhhhh

Friday, August 26, 2011

Cerita satu malam

salam..

Alhamdullilah... kite dh nk raya kan.. yea yea... syukur, masih lagi akan beraya bersama insan2 tersayang... schedule balik kampung mebi slightly change tp rasenye papa akan buat yg terbaik utk semua.. insyaAllah... harap2 aku dpt beraya mcm biase... amin.. tapii... if bebetul mmg xleh, aku redha menyambut raya bersama suami dan anak tercinta kn bandar jb ni... meriah juga.. kawan2 aku pun ramai tak balik.. nnti lepas abes keje, kite berdezub balik yep papa... amin... :)

cerita satu malam yg aku ni cerita ni, sebenarnye cerita malam semalam... aku happy sgt sbb dapat buka pose kt luar... bukan apeee, aku kn x penah buka pose kt luar sepanjang bulan pose ni... betulll taw.. sbb laki aku kn niaga pasar ramadhan... tapi semalam dia cuti, penat niaga mebi plus jb cuti..kepada pemenat2 ribena laici papa, harap berjmpe di ramadhan tahun depan yeee... semoga semua puas hati... tp tahun ni harga pengenalan taw... hikhikhikhik (cheh.. memandai je aku.. :P)

kami berbuka kt singgah selalu sajek.. buffet murah jek.. rm20/person.. papa ajak kawan 2 org... sajee.. memeriahkn suasana... misha pun sgt behave... aku dh suap siap2, lepas tu dh azan, aku bg pinggan letak nasi ngan telur + ayam padrik.. licin gak anak aku suap.. gud gurl lil' angle.. :)

jom layan gmbar..
utk en maaruf...
site order
manis-manisan

utk saye..

utk papa

site order plus kawan papa punye

pada aku, okey la utk rm20... lauk banyak ade 40 jenis, tp dia buat sket2... laki aku frust x dpt udang goreng butter... aku ngk dia mcm x top up banyak2... lgipun buat single lane jek.. org Q mcm ape jek... kalu ade buat 2 lane, ok gak kan.. even lauk same... tak pe la,, rm20 kannn... banyak songeh plak.. nk sedap g hotel sane.. :P

mase papa borak2 aku bg main kuda 50sen tu.. tp ko jgn harap la dpt 50sen je... 4 kali okeh... kikiki.. lepas tu nk balik maghrib jap... nampak plak trolli giant.. misha suke gila naik trolli.. stroller yg mahal2 beli xnk naik.. siap rikues nk masuk.. lepas tu nk xnk turun... melalak2 xnk turun.. terpaksa la laki aku bawak pusing2 jap... kikiki
namo turun.. namo.. namo.. siap bontotkn papa lagi..
lepas tu aku guda2 papa ajak g angsana.. laki aku ckp okeh.. plus nk amik jubah tempah ari tu.. woww weee.. lepas isyak kami gerak.. smpi2 sane manusia punye la ramai.. ramaiii sgt.. jmpe gak jiran2 aku.. kikiki.. smpi2 terus g tempat yg dituju...

frust bukan main bile papa ckp jubah aku mcm jubah konvo... ho mai goddd... sampai hati ko eak... lepas tu suh akak tu kecikkn dulu sabtu amik, plus misha nye jubah lum siap.. semalam ko suh amik, ckp dh siap.. aiyohh.. so kite lupakan cite jubah yg menyayat hati itu.. :(

terus g Poney.. saje jek.. betul saje nk cari baju si gendut nopal.. comel2 plak baju boboi2 ni.. kak mica plak lasak bukan main..abes sume baju dia acu kt badan... lari sane sini..naseb la misha murah senyum, kaka kedai poney x marah.. senyumm jek.. tp kalu mama x beli mmg kene sedas dua kot... agagagagaga... pastu belikan legging kaka mica selai ngan baju selai.. yg happy nye dapat beli baju cumil utk nopal.. hihihi

mini shoppaholic!!..
lepas tu, ngk jam kul 10.45, tp kedai x tutup pun.. dgr2 announcement tutup kul 12mlm.. yeay.. jum teruskn perjalanan... terus g cari kasut misha.. mula2 ngk satu kedai tu, mmg xde yg berkenan.. terus g kedai atas.. lame gak memilih dlm 1/2 jam.. tp biase la nk raya mmg dh x banyak pilihan.. rugi tak beli mase awal puasa ari tu... banyak gila pilihan... so sad... tp laki aku insist nk belikn anak dara dia kasut sepasang... wal hal aku dh belikn 3 pasang dh sandle ngan kasut... ok la layann jek..

turun bawah balik.. beli kueh raya kt mak.. dh murah dh skrg ni... mak ckp kueh raya x banyak jenis.. mane tak nye, aku beli tart 4 balang, ayah 4 balang, mak aku 4 balang... pastu ayah aku order 2 balang lagi tart.. mandi tart la umah aku raye ni... tp 2 balang dh masuk perut.. hihi.. semalam jmpe la 3 jenis.. plus carikan mak popia simpul.. nk kembung gak perut aku rase sample.. konon2 nk cari yg tersedap.. hihihihihi

lepas beli kuih muih, patah balik kt kedai kasut yg 1st tu.. ade kasut pink tu lawa.. ade lampu2 lagik.. tp laki aku ckp susah nk matching baju.. mmg pun, tp aku gedikkn lampu2 dia bila misha pijak tu.. xpe yang, nnti mama belikn ek.. tp bukan skrg.. hhihihih.. tetibe ngk kt sini ae 2-3 pilihan yg berkenan.. td ko x nampak plak.. huhuhuh.. ape si misha buat mase kami pilih kasut.. dia g main ngan kasut boy, pastu campak2... seb baik la, kakak kt situ pun x marah. dlm dlm hati sape tahu.. papa pun kemas balik bila misha wat onar.. ihihi

susun balik anak..
lepas dh bayar.. ngk jam kul 11.45mlm.. balik la wess, angsana dh nk tutup ni.. hihihihi, tp masih ramai lagi org dlm tu taw... baju kurung readymade pun lawaaa.. nnti kene g balik sbb nk amik jubah konvo aku tu..^______^

smpi2 umah, mak ingat dh sahur.. padahal aku singgah sbb belikn adik aku mekdi.. bg skali kuih mueh tu.. kalu kt umah aku, abes la misha wat bola... ni la hasil nyeee...
 

sarang semut tu nampak sedap.. harap2 betul la sedap yepp.. :)
utk anak dara mama dan anak teruna mak long.. :)
k la.. semua.. nk siap2 kn keje sebelum bercuti laamaaaa... yeahaaa..
tata dan SELAMAT HARI RAYA dan MAAF ZAHIR BATIN... 0 - 0 eak...
muarrhhhhhhhhhh

Wednesday, August 24, 2011

Tudung raya

salam..

pastinya semua pun tgh berpusu2 merebut masa yg tak kurang seminggu ini, utk memenuhi persiapan hari raya kan.. kalu org key yel, g jalan tar.. kalu org jb g mnee? angsana laa.. kalu x g angsana, x rase meriahnya nk sambut raya.. hikhikhik... even aku x beli pape pun.. asalkan dpt jalan2..hukhukhuk

note : tahun ni x g angsana lagi bulan puasa.. plus x buka pose kt luar pun lagi.. ^___^

aku plak mostly beli tudung online.. sengal yg amat rasenye... mcm la xde kt jb ni.. tp mmg xde... :P aku try call stokist yg namanye listed dlm fb fareeda, tp org tu bilang, salah number.. kesian aku kan... terus la order selai.. bila received.. lawaanye, wangi plak tu... terus jatuh cinta... order lagi selai.. pastu selai lagi.. end up selai lagi.. cukup la 4 lai utk raya ni.. aku order dr seller yg berasingan, so rugi sket kos postage.. nk wat camne, kaler yg available xde pada seller yg same...

note 2 : aku suke effort yg agent fareeda ni buat, ke3-3 seller yg dh smpi letak dlm bekas kek 1kg tu... gud job so that kain x rosak, awning x kemet... :)

semua parcel dh smpi except for yg selai ini.. dia mentioned yg 'Item to be collected at Counter Delivery'..so sad.. maksudnye aku kene amik sendiri kt pusat pengumpulan pos laju la nih.. call umah, adik ckp xde slip.. sbb x sabar2, aku call pos laju... ni la sedikit sebanyak perbualan kami lepas bg salam bagai...

aku - sy nk tnye la, sy check tracking number and mentioned Item to be collected at Counter Delivery.. tu maksudnye ade kt sane eak tp kt rumah xde dapat ape2 slip pengesahan pun? (gila x profesional aku ni.. kikiki)

abg pos laju - awak check kt nee?

aku - internet.. (mestila intenet kannn.. aishhh - ckp dlm hati)

abg pos laju - bg number tu sy check kan..

lepas bg dan dia check..

abg pos laju - haa, barang tu ade kt sini la.. ape dlm tu? nk pki raya ke?

aku - tudung... a ah mesti la nk pki raya...

abg pos laju - barang tu ade sbb ari ni kan banyakk sgt brg sampai..

aku - ohh.. ok2..

abg pos laju - mahal ke tudung tu?

aku - errrr... (apsal la abg ni.. aku dh feeling2, dia nk songlap ke ape ke.. tak baik kann aku ni tp aku dh risau sbb dh terbagitau ade isi kandungannye.. )

abg pos laju - insyaAllah, esok la diorg currier.. esok petang dpt la.. kalu x dpt call balik..

aku - thx..

actually baik sgt budak ni, sbb layan aku.. thxx... sbbkn, sebelum2 tu aku call number lain, haram x angkat pun... thx abg pos laju... harap2 dh smpi la by petang ni .. amin.. :)

ni la tudung nye tu... baju aku banyak hijau.. so gedix la beli selai.. hikhikhik

harapnye jelita la aku d pagi raya.. kuikuikui
k la.. tata.. muarhhhh..

Friday, August 19, 2011

barang sedap, harus dikerongsi..

salam...

~  Its today my special day.. Its today my special day
Im so happy today.. its my birthday. im so happy today ~

ari ni besday aku.. hihihi.. sibuk nk bgtau.. actually ni lagu besday kt bbtv .. misha suke sgt lagu ni.. kalu nk tdo leh melompat bangun... hukhukhuk.. mlm tadi kul 12mlm papa ngan misha nyanyi lagi besday kt aku.. papa ckp.. cha jom.. pastu dia nyanyi misha joget.. dh abes, misha tepuk tgn.. kiss aku.. hhohohoho.. terharu, anak dara dh paham arahan.. 

okeh, berbalik dgn cite barang sedap tu..  mlm td, aku buat cekodok udang.. tp name glamer dia dlm blog ina http://akubukancheff.blogspot.com/ mentioned as bebola udang.. hikhikhik.. aku nk tiru sbb resepi dia senang dan nampak sodap.. lagi plak ngk blogger2 mum dh try.. mencanak2 semangat nk buat.. :P
bahan2nye..
roti - 2 keping --> disiat2
bawang separuh -setengah  --> potong dadu
daun sup --> hiris2
lada merah - separuh  --> hiris halus
cili padi - 2 biji (lada pki biji ke eak? kiki) --> hiris halus
udang - 6 ekor --> racik halus
kiub ayam --> suku
telur - 1 biji
garam --> secukup rasa..

 ini resepi asal.. tp aku letak tepung goreng ayam sket, takut nnti mase aku wat x melekat.. hohoho.. resepi asal pun lain sket dr segi kuantiti bahan2.. aku unah ikut perut kami.. lagipun aku takut x sedap.. maklum la x pandai masak, sume pun aku rase x sedap aku buat.. ^___^
dh campur telur..
ade insiden memalukn berlaku, mase racik2 tu, aku suh laki aku beli daun bawang.. skali bila ngk lain plak laki aku beli.. rupenye aku salah sebut.. seb baik ade daun sup kt umah... so aku nye ni gandingan daun sup ngan daun bawang ye.. kuikuikui

kemudia gentel2 mcm begedil.. pijar jari aku tau... sbb ade lada.. kikiki.. mula2 ingt nk asingkn utk misha, tp aku berlagak bijak, konon2 nnti kepal2kn misha nye yg xde lada..skali aku tetap rase pedasnye... sbb rasa pedas dh meresap... seb baik misha ok.. pedas sket je kann... esok mama wat yg x pedas ek.. makan smpi jemu.. kikiki
cumil kan.. hikhikhik
mase dh siap ni, satu lagi perkara berlaku bg org yg jarang2 masak cam aku.. dia... org lupe letak garam...:( boleh lak laki aku suh gaul balik, nnti x rase.. aku terus la ckp, gila ke ape... pijar dh tgn org niii.. nasib la papa, dpt bini pemalas2 rajin ni.. kekeke... tp bila aku ckp dh letak kiub ayam, baru dia ckp ok.. sedap2.. wekkkk..
taraaaa
bentuk tak lawa.. tp sedap sgt wess... laki aku rikues nk lg malam ni.. aku kene buat asing la utk misha.. siam dia x dapat feel makan bebola sotong same2 semalam.. kikiki

p/s - korang yg ikut resepi aku ni, nnti dapat dia sejemput je cam aku ni.. x ckup.. so aku rase baik korang tambah lebih sket roti, udang, etc.... preparation setengah jam, makan 5 minit je.. kuikuikui..

 k la.. tata... selamat mencuba..