Friday, December 31, 2010

Selamat tinggal 2010

salam...

Hari ni 31hb december.. cepat nya masa berlalu...usia semakin lanjut...banyak yang aku belajar tahun ni.. a few big changes berlaku dlm hidup dan keluarga aku.. kami masih lagi berada di muka bumi Allah swt.. menghirup udara segar, mencari rezeki yg halal, cukup makan pakai, sederhana tetapi bahagia.. Alhamdullilah...

Januari
Masih lagi memboyot membawa perut mengukur shopping2 mall kat Jb ni.. Masih lagi tak decide nk bersalin kat mane..Masih lagi x lalu makan..

Februari
Makin dekat hari bersalin, makin takut.. Lebih2 lagi, bile dgr kawan2 seperjuangan dh deliver awal.. terus aku feeling2 nk beranak gak.. haha..Tp aku masih lagi kerja macam biasa.. Ramai opismate cakap aku gigih... turun naik tangga kat site.. nnti aku mudah bersalin.. alhamdullilahhh.. :)
aku la mak2 preggy yg jarang mc.. hihihi...2 hari je.. sepanjang 9 bulan...

March
Hari yg sgt dinanti2kan kian menghampir..Akhirnye, seperti yg telah ditakdirkan olehNya, lahirlah anak dara aku tu 7 hari awal dr due date.. Alhamdullilah.. Sihat kami anak beranak.. Misha lahir secara normal tp with epidural.. hihi.. bukaan cepat, aku rase sakit kejap... everything went well.. syukurr.. ops.. lupa nk cerita, last2 laki aku decide suh aku lahirkan misha kat private.. thx yayang... :)

Maka bermula lah hidup berpantang selama 44 hari..

April
Berpantang di rumah mak.. mak jaga aku mcm tuan puteri.. thx mak.. luv u sooooooooooooo much.. hidup berubah.... bukan aku sorang, tp suma org.. kehadiran misha memberi impak besar dlm hidup kami.. dh lame xde baby dalam rumah... skrg ni, x ngk tv pun xpe... ngk misha... misha.. misha... untung misha..

Dalam bulan2 ni gak la, berat aku turun.. berasa kurus sekejap.. muahahaha

May
My MIL, passed away... misha baru 2mos ++.. aku baru naik keje... tp alhamdullilah, aku dh penah bawak misha jmpe dia 2 kali sebelum mak pergi.. (mase dlm pantang ngan lepas hari)...masa ni, aku mmg memainkan peranan penting utk menenteramkan maaruf.. dia sgt2 sedih... terasa kehilangan yang amat dalam... aku pun sama.. tp to be honest mungkin tak sama mcm kakak2 ipar aku yg lain, sbb aku baru bersamanya kurang less than 1 year..

semoga mak berada dikalangan org2 yang beriman... amin...

June
Siaran ESPN, mmg jadi peneman aku sepanjang bulan ni.. misha jenis x tdo malam.. pukul 11, baru bangun tdo.. smpi kul 4-5 pagi... secara automatik, aku jadi peminat setia World cup 2010 la larr gamaknya.. hihi

July
Dia wat keputusan nk resign.. bukan sekali dia ckp mcm ni, dh abes air mata aku berderai, dia tekad.. kali ni mmg sgt tekad.. tekad nk buat ape yg dia kejar.. apa yang dia idamakn.. nk berniaga.. nk berkerja sendiri...OMG, dugaan apakah ini... dia yakinkan aku yg dia boleh.. dia cuma nk aku support.. that's all that he want me to do..

speechless n crying.. at da same time keep praying that he do the right decision.. aminn...

dalam masa yg same, owner suh pindah sbb dia nk masuk.. menjajau carik umah... alhamdullilah, jmpe..

August
Ramadhan datang lagi, maaruf start meniaga air kat pasar ramadhan... aku tau dia penat, nampak sgt dia penat.. tp dia gumbira.. pendapatan x banyak.. alhamdullilah ade gaji... tp aku nampak dia puass...

smilee... :)

September..
Raya bersama misha...

October
Allhamdullilah, ade rezeki yg ditentukan utk kami olehNya.. syukurrrr.... :)

Dan gaji aku pun naik sket.. sbb ade salary adjustment.. oklahh, leh beli menan mishaaa.. aitt, asyik2 mishaaa jekkkk... hihihihi

November
Papa, bertungkus lumus menyiapkan kerja2 yg diberi.. Penat tp nampak hasil.. :)

December
1st time bawak misha g kl... pastu baru2 ni bawak lagi g aquaria n klcc.. shopping utk misha lagik.. aku dpt baju aquaria, tp x muatt... mencikkk... ehhh tipu larr, aku dapat tudung ariani platinum laaaa...

Bulan ni gak papa baik hati sedekah kat aku, henphone baru... thx yayang..

itu lar pusingan hidup aku selama 12 buln dlm year 2010... sgt manis, suka, masam, sedey, gembira, dan bahagia... alhamdullilahhh...

harapan 2011
semoga tahun 2011 nnti, kehidupan kami akan lebih diberkati, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umo dan diberi kesihatan yang baik lagi.. aminn....

with luv, mama misha

Tuesday, December 28, 2010

Anakku retis..

salam..

muahahahha.. tajuk mcm bagus sajek... xde lar... misha kn sinonim dgn name misha omar.. ade kawan aku ckp, tahap retis...

sbnrnyee aku nk cite yg anak aku, skrg muka dia masaammm jek bile kuar umah... anti sosial kah?? x mcm aku ngan papa kah?? agaknye dia rimas dok dlm stroller, tp bile aku kuarkan, dia masam gak..kalu ade yg menegur, jgn harap, nk balas ngan senyuman, kalu nasib kurang baik dia balas dgn jelingan..

misha.. misha... mama x ajar pun mcm tu tauuu...

mcmane lar aku nk train misha ni supaya mesra alam ek.. kalu dulu2, org tegur2 mesti senyummm jek... skrg xde dah... senyum ngan aku, papa, mak su, mak ngah, wan and atuk jekkkk.. pendek kate, yg dia ngk hari2 jek laa...

misha ni takut ngan org ke ek??

nampak mcm takut ngan org, sebab kalu org nk amik dukung, dia akan mengelak pastu kalu kene paksa, wajib dia menjerit.. kadang2 dia cm nk gigit as nk mempertahankan diri la tu... hihihih

hopefully, perangai ni x lame ek yayang... mama n papa sayang cha, x kira ape pun yg cha buat... peacee.....

* skrg ni, kegemaran dia, amik sume mende nk letak kat telinga... konon2 tgh make a call.. sambil bercakap... pandaii nyeee - papa cakap.. kekekeke

k la... ni gambar budak masammm sy....


 abaikan pipi lebam tu ye.. mak su yg punye keje.. x sempat nk hope, dia menunjal2 nk bediri...

tata...

with luv, mama misha

Friday, December 24, 2010

Dengan tidak sengaja

salam...

dengan tidak sengaja ape ek..
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.

dgn tidak sengaja, aku telah dapat henphone baru.. yeayy...

sayang papaa...thx ye...

rentetan dari pada dialog bapak dan anak

papa - chaa, wat pe laaa gigit hp mama tu.... nnti bile dh buruk, dia mintak baru tauuu

cha - tersengih2 dan terus gigit.. agaknye dia agak papa dia ckp.. pandaiinyee anak papa

papa - dia... (aku lar tu).. saje je ek, bg mica gigit hp dia.. alasan nk yg baru la tu... 

aku (nyelit) - mane ade dia.... yg ni pun baru lagi kan,, tp cume x best jekk lar..... hihihhi

mica - terus menggigit..

hihihi

selang 3-4 ari pastu laki aku ajak g ngk hphone... pastu terus beli... aku x plan2 pun tau... x sempat aku nk surf information.. dia nk belikan aku nokia N8.. dia??? pki hphone lame aku jek... bukan yg BB tau..sebelum BB...BB plak x laku nk trade in.. sedeyyyy... so simpan jer lar... kalu ade kecemasan... leh guna...:)

alhamdullilah... thank you Allah atas rezeki2 yg diberi... :)

with luv, mama misha

Anakku sudah 9 bulan

Salam..

Alhamdulllah... si manja sy dah berusia 9 bulan... to date dh 9 bulan 13 hari... as usual, mak dia ni suke update pencapaian anak dia.. hihi

misha @ 9 months old baby..
1. pandai mengamuk.. hentak2 kaki, gesel2 kat lantai, ramas2 baju..
2. berdiri lepas
3. pandai give me 5 bila diacu tgn..
4. mula nangis nk ikut mama g keje
5. gigi dh bertambah kepada angka 6 batang
6. dh pandai menjerit2.. dulu2 anak aku diamm jek..
7. pandai sahut bile mama call... ade la bunyik dr corong henpon..
8. hphone aku adalah favouritenyeee.... sedeyy...
9. dh g kl.. yeayyy
10. berat x tauu larr... maybe same kot..

k la... tata..

with luv, mama misha

Thursday, December 23, 2010

wajib ada tanda MC

Pastikan permainan kanak-kanak mempunyai logo MC

KUALA LUMPUR 20 Dis. - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mengingatkan orang ramai untuk memastikan barang permainan kanak-kanak yang dibeli mempunyai nombor rujukan Perakuan Kelulusan (COC), selain mempunyai logo Pematuhan Malaysia (MC).

Timbalan Menterinya, Datuk Tan Lian Hoe berkata, mainan yang tidak mempunyai cop tersebut dikhuatiri akan mengundang bahaya kepada kanak-kanak kerana tidak melalui prosedur pemeriksaan keselamatan oleh kementerian.

"Peraturan itu selaras dengan piawaian keselamatan kanak-kanak di bawah Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna 2009 dan 2010 yang mewajibkan mainan baru dikilangkan atau diimport supaya didaftarkan.

"Penguatkuasaan standard mandatori bagi mainan kanak-kanak merupakan inisiatif kementerian untuk meningkatkan keselamatan dan kualiti barangan yang dibekalkan oleh pihak industri di samping memastikan kepentingan pengguna terpelihara," katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Bengkel Keselamatan Barang Pengguna 2010 di sebuah hotel terkemuka di sini hari ini.

Lian Hoe berkata, peraturan tersebut telah mula berkuat kuasa mulai 1 Ogos lalu bagi semua barang permainan yang terdapat di pasaran tanpa mengira sama ada permainan itu sedang dijual atau akan dijual.

Jelasnya, penguatkuasaan barang mainan yang sedia ada di pasaran diberikan lanjutan tempoh masa selama enam bulan supaya pihak industri memeriksa dan mematuhi peraturan yang telah ditetapkan.

Justeru, mulai 1 Februari 2011 kami akan jalankan operasi secara lebih agresif agar memastikan semua mainan mempunyai cop MC tersebut," katanya.

Tambah beliau lagi, di Malaysia terdapat 199 juta unit mainan di pasaran menyebabkan pihak pengimport serta pengilang terpaksa mengambil masa lebih dari setahun untuk memastikan semua mainan mempunyai cop MC tersebut.

"Orang ramai harus bertindak dengan bijak dan segera melaporkan kepada kementerian sekiranya menemui mainan yang tidak mempunyai cop tersebut," ujarnya.

Sementara itu, sewaktu mengulas tentang penyalahgunaan MyKad yang dilakukan rakyat tempatan untuk membeli petrol RON95 di kawasan sempadan negara, beliau berkata penyalahgunaan tersebut amat mendukacitakan.

"Kementerian akan mengkaji semula subsidi yang diberikan akibat daripada jumlah kes yang membabitkan penyalahgunaan myKad tersebut.

"Kami mahu rakyat menikmati subsidi yang diberikan tetapi akhirnya kerugian jutaan ringgit terpaksa ditanggung kerajaan akibat daripada penyalahgunaan tersebut," katanya.

kredit to - Utusan Malaysia online

ini plak, logo yg sepatutnya ada pada mainan2 tu..


p/s - tp kn, menan anak aku banyak tanda CE... apa plak CE tu stand for ye??? lamaze ngan playskool ngan fisher price tau..

nampak tak kt clothes book tu ade label.. label tu stated CE.. kompiuss... kompiuss hakak jahh
k la.. tata

with luv, mama misha

Sunday, December 12, 2010

MAHA 2010 > I-city

salam..

* ini adalah entry bergambar..

last week we went to MAHA 2010.. papa yg xcited sesgt nk g.. sbb nk ngk usahawan2 tempatan yg berjaya dgn product masing2.. pagi2 sabtu tu kami dh bertolak.. skali dgn mak su mica.. best tau, ade mak su skali.. hihihi

jom layan gambar..
berseri2 muka nk g jenjalan yee dan merupakan kali pertama mica ke kl... yeayy!!


sessi pengisian perut @ RnR ayer keroh


dh smpi.. misha muka penat.. siann.. ni nk g tggu bas.. lame tauu.. :(


dah smpi... tu buktinye.. hihi

ramai gile manusia... termasuk kami... hihi

sepatutnye malam tu kami balik jb, tp disebabkn papa penat + malas nk drive, kami pun meneruskan penjelajahan... memula plan nk check in skali ngan fara.. tp hotel fully booked.. fara release kat kami, dia balik PD.. thx fara... hihi

pastu g jmpe adik oni sekeluargaa... syok berborak smpi kul 12 kot..papa oni la yg crikan tempat kami berteduh malam tu... dekat ngan i-city...

 sessi suai kenal ngan hemak oni.. mama? tdo kee??

papa2 ngan anak2


yeayy.. smmpi gak mama misha kat sinik ... kekkekkke

we are family..


sekian sahaja, gambr2 utk hari ini... malam tu kami tdo dekat hotel yg dekat ngan i-city... thx to papa n mama oni sbb booked kat hotel tu.. :)

esooknyee pagi2, kami bersarapan kat Jalan TAR, pastu g Mid Valley.. dlm kul 6 ptg tu, we are heading to JB...

best sgt2... thx u papa... muarrhrhhh.... leh kali mo jalan2 lagikk

with luv, mama misha

kentang sedap

salam..

dr hari ke sehari nk share kat sini, pasal sejenis kentang yg telah watkan anak sy makan dgn laju dan lancarnye.. ni lar rupe bentuknyeee..

Ianye boleh didapati di Jusco..

promote taww.. JJ leh bg i voucher lebey ni... hihihi....aku dh start beli ni nk dekat sebulan lebey dah.. beli seminggu sekali.. susah gak nk dpt kentang ni.. sbb slalu sold out.. kadang2, aku perlu hunting sy 2-3 JJ, baru jmpe.. slalu nye ari jumaat stock akan smpi, so ari sabtu banyak lagi, kalu aku g ari rabu ke khamis ke.. alamat balik tgn kosong laa....

mula2 aku ingt ni sweet potato.. rupenye2sweet potato tu kaler merah.. hihi. xpe laa.. salah2 beli pun ade hikmahnyaaa.. misha suke sgt makan bubur, after aku beli kentang ni.. sp skrg kentang kat umah wan x laku okeey.. kekekke... kalu dulu, mkn dlm 10 sudu, dh jemu.. tp skrg, kalu makan mmg smpi dh nk licin.. kadang2 licin.. suke2...

so kawan2, g la cari kat JJ.. try kt anak2 korang yg x suke sgt makan tu.. harga dia rm6.99 utk 800g.. dia dh siap pack2.. ade dlm 9 - 10 biji.. cukup la utk semingu.. mcm mahal kan??.. xpe laaa., utk anak sihat, x kisah berbelanja lebih..

p/s 1 - aku simpan kentang ni dlm fridge, sbb kat JJ pun letak dlm tempat sejuk..
p/s 2 - kawan aku pun dh try, alhamdullilah.. anak dia yg dulu sembur2 bubur sbb dh suke makan gak... hihi
p/s 3 - model kentang muslimah of da year..

percaya lah macik2 sume.. kentang tu shedapp...

k ta.. tata..

with luv, mama misha

Penjimatan akhir tahun

salam..

selalunye org decide nk shopping akhir tahun sbb misim YES (yes end sale).. tp aku lancarkan kempen no shopping dlm bulan ni.. kenape mcm tu yek?? 

sbnrnye just affected utk online shopping aje.. hihi..skrg ni aku rase mcm sedikit hampa laa nk shopping online.. ade a few baju mica yg aku order x same as expected.. ye aku tau, online shopping not for da fussy buyer.. tp cuba la bayangkan kalu baju yg aku order tu, same saiz, from same seller, same brand... tp yg aku received baju yg senang memeri, leher melebar sekali basuh, hujung lengan ngan seluar labuh smpi terkeluar.. huhu.. aku yg saiz setahun (mase beli anak umo 6 bulan).. bile pki persis saiz budak 3 bulan.. frust.. frust.. tp aku buyer yg baik hati, xde pun call inform yg barang indah kabar dr rupe..penah gak beli sandal mica, x same sgt dr gambar.. tu x kire plak, yg aku order saiz lain, dia tukar saiz lain, ade lagi satu tu sebulan baru dpt barang..

yg sebulan baru dpt barang tu, kalu boleh aku xnk berurusan ngan dia lagi.. susah hati aku, barang x dapat2.. laki aku pun tnye2, sbb dia yg bank in.. hhu.. sadisnye, ari tu dia sms, offer satu barang yg aku penah tnye2 tp xde stock.. aku ckp xmo, dia leh ckp, kalu aku bayar separuh pun xpe.. aku ckp, xpe larrr.. dia ckp, deposit aku nnti leh dia pki utk beli beg pack..huhuhu... ari tu awak dh buat sy mcm tu, so sy agak serik nk order lagik... pastu awak cerita kat kawan saya pasal sy kan.. awak ingt saye x bace ke sms tu... semuanye sy bace larr... kawan sy pun kenal sy, dia tau sy mcm mane, x yah la nk mengadu domba ngan kawan sy tu.. sian dia behabis kredit nk reply sms awak ni...sedikit pun x mencalarkn kepercayaan kawan sy pada saye.. cume sy x tak abes pkir, nape la awak rajin sgt nk sms kawan sy cerita cronologi jual beli kite yee.. luckly sy x delete lagi sms sy yg sebulan lepas, dpt la kawan sy tu bace.. serik2..even awak antar smpi opis sy, tp awak dh cerita  kat kawan sy, not nice la.. dh lar cite tu cam kurang betul.. as customer sy rase sy x salah.. lagipun sejarah sy as online shopper, mmg xde track record bruk pun.. so seboleh2nye sy xmo berurus niaga ngan awak lagi...sy ni kire baik tau, x camm marah2, minta pulang duit... kalu la awak dpt customer lain, agaknye dia nk publish name awak kat fb or belog or forum.. huhuhuhu

ok lah, tutup cerita pasal awak...

lagi satu sbb, sbb aku nk berjimat.... bayangkan, kalu 1 -2 mesti ade je mende nk beli.. offline lagi.. bankrup la macik ni.. kalu rm70 setiap kali bank in.. kalu 10x dh rm700... kalu laki aku bukak cite, ni la yg dia sebut dulu.. asyik ckp xde duit.. ni la pegi duit2nyeee.. ke alam maya... hihihi

so skrg ni... aku x bukak pun belog2 online mahupun fb yg tawarkan baby clothes.. hihhihi.. tp aku ade kenan skirt tutu from bb gap.. maaruf suh aku bid kat ebay.. tu online x ek... hrmmmm....

k la, harap aku berjaya.. kepada sume seller, sy akan berurusan seperti biase tahun depan.. see yaa!!

with luv, mama misha

Saturday, December 4, 2010

sumpahan dah berakhir...

yeayy....

akhirnye sumpahan blog x berhupdate aku dh berakhir... ari tu ade aku gelakkan blog kawan aku yg x berupdate.. tup.. tup... diorg ngk blog aku yg x berupdate..padan muka aku... hihihi..

sebulan gak la aku cube2 (bile free time)..tp x penag menjadik... last aku ingat aku g godek2 kat
SETTINGS ---> SITE FEED --> switched to ADVANCED MODE --> select all FULL...

paling x leh blah , aku ade sms macik aisyah pasal problem aku tu.. at da same time dia mmg tgh nk tnye aku.. pastu dia ade mentioned pasal RSS FEED.. bcoz of that la aku godek2 kat SITE FEED tu.. time kacih macik wat kan entry khas utk ai... hihhihi

k la tata...
esok papa ajak g ngk MAHA.. (chehhh... mcm dekat sajekkk)