Tuesday, November 30, 2010

happy 6th anniversary

salam..

masih lum melelapkan mata pada jam ini.. sbbnye laki aku pakse minta tolong susun2 gambar ngan print report dia.. skrg dh siap.. nk shut down, tetibe tertengok tarikh.. it's 30 nov 2010.. terus ingatkan dia, dia pun nyanyi lagu anniversary versi ikut irama lage besday.. hempess tul...

6 tahun lepas..
1st time aku g dating tarikh ni la... muahahhaa.. dating kat bawah pokok kat kolej.. mase tu dia ade motor RXZ jek..mase tu kat parking kete.. kawan2 aku ngendap ngan sape la aku jmpe.. diorg sume nyorok2 kt kete dekat2 ngan parking.. pastu mase agak2 aku dh nk naik bilik, diorg pun lariii masuk bilik... heran aku bile ngk kt bilik ade sume geng2 aku.. walhal aku ade sorang je roomate.. pastu diorg x tahan, terus tnye aku.. aku pun malu2 jawab... ke aku x jawab ek.. lupe plak dah... hihihi...aku x naik pun motor, bile dia ajak g jauh sket,, aku ajak naik bas.. tu pun 2-3 kali jek.. pas banyak kali dia ajak kuar.. kalu nk jmpe pun dia g kolej aku la.. smpi kawan aku kate, sabar nyee dia.. takut dia g carik pompuan lain jek.. seram tau aii mase ni... terus aku nk g makan tp kat cafe atass jek... hihi.. smpai la dia beli kete kelisa kuning.. baru la panjang langkah... hihihi...alhamdullilah... berkawan la kami smpi ke jinjang pelamin...

sekarang..
kami telah dikurniakan seorg puteri..  harapan aku semoga ikatan perkahwinan ini akan berkekalan hingga ke syurgaaa...amin..'org soranggg je tauu dia'... even mulut laki ai ni kasar sket.. lawak pun kasar.. gurau pun kasar... tegur pun straight to da point, xde nye romentik2 ni... tp aku tau dia sayang kat aku.. muahahha... ape yg aku nk (aku ni banyak hajat terpendam), insyaAllah sedaya upaya dia akan usahakan... aku pun nk berusaha jadi isteri yg baik, penyabar, berjimat dan rajin ke dapur... amin...

hadiah?? aku x mintak pape... cukuplah dia tanam hasrat nk bawak aku g I-city.. even tak tau bile la nk g tu.. kekekek.. handbag?? owwhh itu permintaan ku yg lepas.. kuikuikui

~ bile ade anak, aku x rase mcm nk pape plak, cukup la dia sayang aku ngan misha... plus x kedekut bile aku mintak duit nk beli baju misha..sume untuk budak ni....jeng... jeng.. jeng...

eh... tunjuk montot plak...
(gambar ni diambil sbb nk tunjuk bukti kat wan yg misha bgn2 pagi dh g masuk bilik nk berkemass)

ni dia... hihih

with luv, mama misha

Monday, November 29, 2010

Gigi sihat, hati mama pun senang...

salam..
entry dh lame dikarang.. tp masih x publish2.. ari ni aku nk share pasal gigi susu.. almaklumla, as to date, anak sy dh ade 6 batang yg sedang inprogress.. so sy pun cari info pasal penjagaan gigi susu ni supaya gigi anak sihat dan putih bak mutiara... hihihhi

ini yg aku jmpe.. meh aku share:

Tanda-tanda anak tumbuh gigi
1. Menangis kerana tidak selesa

2. Suka menggigit atau mengunyah
3. Melelehkan air liur
4. Demam (suhu badan meningkat sedikit)

Akan tetapi, adalah mitos ok, kalu anak demam panas sesangat sebab nk tumbuh gigi sebab infosihat.gov bgtau Pertumbuhan gigi tidak akan menyebabkan gangguan kesihatan yang teruk seperti demam panas dan cirit birit. Sekiranya ini berlaku, anak perlu dibawa ke klinik/ hospital dengan
segera.

Kepentingan gigi primer (gigi susu)
Sepertimana gigi kekal sepatutnya bertahan sepanjang hayat, gigi susu juga sepatutnya tahan sehingga gigi kekal mula tumbuh. Gigi susu kanak-kanak digunakan untuk mengunyah makanan dengan sempurna, bercakap dengan jelas dan memupuk rasa harga diri yang baik. Ia juga menyediakan ruang di dalam rahang untuk gigi kekal tumbuh. Ini dapat mengelakkan gigi kekal tumbuh senget atau bertindih. Adalah penting untuk melindungi anak anda dari kerosakan/pereputan gigi susu yang menyakitkan.

Panduan Penjagaan Oral
Baru lahir hingga 24 bulan
  • Bersihkan mulut kanak-kanak dengan kain kasa atau kain selepas makan dan sebelum tidur.
  • Elakkan membiar bayi anda tertidur dengan botol susu di dalam mulutnya kecuali ia diisi dengan air kosong sahaja.
  • Mengatur tabiat makan anak anda.
  • Berhentikan anak anda secara beransur-ansur dari susu badan atau botol apabila mencapai umur 1 tahun.
  • Berjumpa dengan doktor gigi apabila gigi pertama muncul atau jika gigi pertama tidak muncul setelah anak anda mencapai umur 1 tahun.
  • Gosok gigi dengan menggunakan berus gigi yang kecil dan lembut selepas makan dan sebelum tidur.
  • Teruskan mencuci bahagian-bahagian dalam mulut yang lain dengan kain kasa atau kain.
  • Berbincang dengan doktor gigi atau pakar kanak-kanak mengenai tambahan florida.
Umur 2-6 tahun
  • Ibu bapa perlu terus membersihkan mulut anak-anak dan membenarkan mereka mengambil bahagian berdasarkan minat dan kebolehan.
  • Mula menggunakan flos di bahagian-bahagian gigi yang rapat.
  • Berjumpa doktor gigi untuk pembersihan gigi secara berkala.
Umur 6-12 tahun
  • Mula memindahkan tanggungjawab memberus dan flos gigi kepada kanak-kanak di bawah pengawasan ibu bapa. Umur 8 tahun adalah purata umur kanak-kanak mampu memberus gigi sendiri. Manakala flos gigi boleh dilakukan sendiri apabila mencapai umur 10 tahun.
  • Kanak-kanak harus memberus gigi menggunakan teknik dan jenis berus gigi yang disyorkan oleh doktor gigi mereka.
  • Menggunakan pengedap (sealant) untuk gigi geraham kekal.
  • Jika perlu teruskan mengambil florida tambahan seperti yang telah dipreskripsikan oleh doktor.
Kanak-kanak dari semua peringkat umur
  • Tukar berus gigi setiap 3-4 bulan sekali.
  • Berus gigi dua kali sehari, iaitu selepas makan sarapan pagi dan sebelum tidur.
kredit to - www.infosihat.gov.my
utk more details, click la sini
with luv, mama misha

Friday, November 26, 2010

Rezeki namanyee

salam..

ramai betul preggy2 women yg berkait rapat ngan aku.. kirenye ade correlation laa.. (dh mcm 6 sigma la plak.).. so far yg aku tau...

1. adik aku.. skrg dh 3 bulan ++
2. akak ipar aku.. 2 bulan
3. adik ipar aku.. 6 bulan ++
4. fara.. kawan yg baru 2 kali jmpe tp borak ari2.. kalah kawan2 yg slalu jmpe.. kekekke
5. yana.. opis mate aku..
6. ilah... colleague yana aka opismte aku gak...
  
Ya Allah, semoga perjalanan pregnency + deliver diorg akan dipermudahkan olehMu.. aminn

hrrmm.. aku?? pencapaikan terbaik aku so far... masih lagi merancang guna kaedah tradisional.. tp bile cik P x datang2, dan dan tu gak aku tanam hasrat nk g injet la, makan pil la, implan laa.. aku dh study dh sume2 tu.. even dh jmpe doktor utk tnye2.. so far, doktor ckp yg paling xde kesan sampingan ialah IUD.. tp aku seram larrr.. hihihi

ok la.. aku bukannye nk cite pasal jenis2 perancang keluarga.. antara link yg aku menuntut ilmu kat sinik. http://www.scribd.com/doc/21595628/Perancang-Keluarga by Norsimah Ahmad...sume ade tauu.. cara kire waktu subur pun ade.. hihi

harapan aku, biar la misha dapat adik at that time dia dh pandai bawak diri.. dh pandai terima arahan.. dh boleh tolong urut2 pale bile aku MS.. muahahhaha.. tak de laa... as long as misha dh 1tahun.. dh ok dahh... tp kalu ade gak, itu rezeki namen diaaaa..hihihi

suka la mak aku, tahun depan nk dapat sorang lagi cucu.. alhamdullilahhh... makin meriah la keluarga kecik kami...

 k la.. tata...

with luv, mama misha

Thursday, November 18, 2010

Makan, Masakan, Makanan

salam..

td g check up misha.. rajin tul aku, just check sket2 jek.. belek2 sket.. ok leh balik.. lagipun misi tu kawan aku.. nk lagi dekat lagi jiran sebelah umah aku merangkap share dapur ngan aku.. cube parapet wall yg memisahkan kami.. kalu x tutup pintu la... hihihi

tq so much (aku tatut nk letak name sbb nnti takut org ckp, kawan aku ni x effisyen.. kekeke).. banyak tolong aku since mase ngandung lagik.. banyak melancarkan masa aku.. aku x perlu tggu beratur amik que nk check 2-3 org misi... org lain dr pg smpi tghari.. (mebi).. aku dlm 1/2 settle... maarup kate, aku patut minta maap kat sume yg menunggu sambil jeling2 jam tu.. sorrryyyy uollls...

smpi la misha enjet pun.. kejap jee prosess nye.. syukur sgt2.. sbb tu la i'm keep going to check up @ KK.. hihi.. tp aku pasrah sbb bersalin kat swasta... sbb aku takut layanan doktor kat sane..

nk dijadikan cite nk makin best.. due date dia beza 2 minggu gak ngan aku.. tp bb aku kuar awal, bb dia over due.. jadila misha tua 2 hari dr dia... pastu mase misha kene kuning, aku kene g KK.. amik darah.. mase ni dia ade suh refer kawan dia.. tp aku segan... so aku pun tggu mcm org2 lain. baru aku tau perasaan menunggu tu mcm mane... ngan bawah aku ni berdenyut2..

smpi aku ckp ngan misha, chaa, mase cha dlm perut, mama senang lenang je g check up  xsmpi 1/2jam.. mase tu mama pun xde la rase sakit.. skrg ni, mase cha dh ade plak.. tgh dlm pantang, turn mama plak kene menunggu.... xpe laa.. demi kasih sayang mama pada kamu nak..

smpi 5x g amik darah... tp aku bersyukur misha x banyak kerenak.. diam je mase g klinik ngan spital (sbb mase tu sabtu).. kene g spital plak as pesakit luar.. 1st time aku g GH.. aku cakap lagi ngan misha, cha, dapat gak mama berasa g GH even utk amik darah kat kaki cha...
perasaan mase ngk amik darah tu.. sangat sayu... sgt2... tp xpee.. sume dh berlalu.. misha dh jadi budak yg sihat dan mengagumkan (pd mama laa.. hhihi)

ok la... berbalik pada makanan yg dh leh misha makan.. kawan aku ckp.. misha dh leh makan sotong, udang, ketam, roti, telur... banyak dahhh... chett, mengkaji mcm dh master... tp baru pas degree jek rupenyee.. kekek

balik td aku bg roti gardiner, amazing!! misha rileks je kunyah2 pastu telan.. mak aku suruh bg besar sket godang kuku ibu jari.. dia telan gak x tercekik pun.. happy nye.. dh tambah lagi, variasi breakfast misha... mama suke!!

k, la.. x sabar nk tggu wikend, nk g pasar beli sotong utk mishaa..
tata

with luv, mama misha

Tuesday, November 16, 2010

On her 8 months birthday

salamm..

to date, our mitot dh berusia 8 bulan 5 ari..mama bz x sempat nk update pepanjang.

ok laa.. ni update misha @ 8 months old

1. dh start memanjat.. semalam nampak dia panjat sofa...tonggek2 muntut dia berusaha... akhirnye berjaya!!
2. dh pandai geleng2...paling sadis, bile ai tnye,chaa, mama cantikkk tak.. pastu dia geleng2... uwwwaaaa
3. suke makan baby bite perisa ayam + sayur. (mica mkn sayur tauuu.. hikhikhik)
4. dh leh duduk tanpa talian hayat... terrorr anak mama...
5. dh pandai makan2 dah... leh makan bubur ngan macam2 laukk
6. suke stacy.. enjut2 bile dgr lagu stacy.. pandia plak dia bezakan... plus lagu industan.. mesti wan dia slalu bukan industan ni...
7. dh ade suara comel dah... ayeyeyeyye.. ajejejejejjeje... kalu dulu diammm jek..
8. perangai sembur2 masih lagi berleluasa.. kalu tgh makan, abes mama kene sembur bubur..
9. opsss.. lupe plak. gigi dh bertambah kepada 4 batang.. 2 batang ni, baru nampak sket... tp berasa kalu kene gigit..
10. berat ari tu 8.7kg.. nampak mcm dah susut... makin tingi jek.. mama sukee..:)

k la. 10's update bout my doter...

tata

with luv, mama misha

Thursday, November 11, 2010

Bila masanye sy dh boleh makan...

salam...

ari ni sy nk share ngan all mommies at what months/ages baby kite suppose kene introduced ngan these kind of fuds..

sy skrg xde bagi pape pun makanan tambahan utk anak selain bubur, biskut ngan buah yg sgt limited jenisnye... mcm kejam plak.. anak x dapat nikmat makanan yg sepatutnyee.. dlm 2 -3 ari ni mama terlebih rajin, makanya telah wat research.. terror tauu.. research kejap dh siap.. muahahhaha..

ok laa... jom kite mentelaah utk kebaikan anak2 kite bersama.. hihi



ini utk 6 - 8 bulan..

Paham la aku yg sekarang ni aku dh leh introduces misha these few foods,
1. buah mangga - tp jgn la wat kerabu mangga plak ye..
2. buah avocado - leh try wat jus alpukat resepi puan fara
3. buah peach, pear, plum, prune (harus cerry berry mitot nnti.. )
4. kacang ijau, kacang peas (wallaa,, cakap pandai, mama pun x makan.. )
5. ayam belanda - mama pun x penah makan..
6. dh leh bagi yogurt.. (masalah ni.. aku pun x minum yogurt)
7. makanan yg mengandungi susu mcm keju & puding susu
8. telur.. bg yang kunng dulu.. elakkan bg putih telur smpi umo 12bulan kalu bb tu ade sejarah ekzema..
9. pasta... tp aku rase mcm nk bg umo 10 bulan bln nnti
Aku bace2 age gak tips nk bagi budak suke makan.. 'Baby Fingers Food'

dan juga 'Baby Finger Food Veggies' ( elehhh mama pun x makan sayur... :P
 hrmmmm rupenyee banyak gak option makanan untuk baby baye misha.. patut la misha mcm jemu dah.. sepatutnye variaasi makanan dia dh banyakk... mama x tau la yayangg... sorry ekk... hihi

k laa. the rest kat bawah ni utk the following months.. leh la simpan nnti x tercari2..

ini utk 8 - 10 bulan..

ini plak utk 10 - 12 bulan..
k la tata...
All the infos was taken form http://www.wholesomebabyfood.com/.. TQVM!!

with luv, mama misha

Wednesday, November 10, 2010

Alhamdullillah, Thank you Allah..

salam...

luv this songs at da 1st time when i'm hear it. lagu ni buat aku insaf sekejap.. kite kene selalu bersyukur dgn ape yg ade...

aku bersyukur aku masih ade parents yg sgt sygkn aku, adik2 yg mendengar kata, ade hidup baru ngan pasangan pilihan hati dan kini hidup kami diwarnai lagi dgn kehadiran seorang putri yg sihat, sempurna dan cumil...aku belajar smpi menara gading dan juga skrg bekerja (even gaji x banyak mane), ade kawan2 yg baik & best2..sihat tubuh badan (so far.. hihi)..complete kan..kadang2 aku rase x cukup, rase kekurangan, rase x puas hati.. Alhamdullilahh lagu ni menyedarkan aku bersyukurlah dgn ape yang ada..  terima kasih Ya Allah....

meh aku share lagu ni ek..

Thank you Allah by Maher Zain

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: Awakening Records 2009

nota kaki1 : so far aku ngk papa misha suke ngan ape yg dia buat.. nampak dia sgt berusaha.. dan juga nampak sgt penat.. xpe laa.. as long as dia happy, org ngan mica pun happy.. keje rajin2 yee... nnti leh bawak org ngan mica g jalan2.. hihihi
nota kaki2 : ujung bulan ni cukup la 6 tahun aku kenal papa mica.. lamenyee.. kali kawin dulu anak dh tadika dh dia... hhihi

tata
with luv, mama misha

Monday, November 1, 2010

mama, mica lapar...

Salam..

Ari ni sy nk cite pasal program pemakanan anak dara saya so far.. Okeh, sy start bg mitot solid fud mase umo 5bulan.. Mase tu dia nampak sgt pelapar orgnye... So sbg ibu yg sgt penyayang, sy pun decide nk bg mitot makan nestum dulu..also from wan's direction... hihi

Tentang Nestum
Alkisah rupe2nye, anak sy x suke makan nestum bersuap.. walhal mama dh belikan pinggan ngan plate special utk dia.. xmo... nanges2.. mebi sbb dia kecik lagik.. pada pandangan saya...

mak suggest suh letak dlm botol... dgn sukatan 2 scoop nestum + 4 scoop susu... smpi sekarang dia akan minum susu+nestum bergilir2 dgn bubur, but more to bubur laa... tp skrg dh tambah 3 scoop nestum + 4 scoop susu...

nestum yg mica pernah rase so far - cerelac beras merah , cerelac gandum madu

Tentang Susu
mase lahir, misha dibekalkan susu S26 gold oleh klinik... kurus saje anak sy.. tp nampak tinggi.. pada mase tu misha minum susu badan + susu s26 gold.. mase tu dlm pantang tauu uollsss... ja'at kan sy... sedeh tau... jgn cakap sy x usaha,... cakap la ape jenis makanan + susu + ubat yg boleh nk upgrade susu, sume sy makan + minum.. tuam sane, tuam sini, berurut balik.. tp memberangsangkan pun.. sy xde experience mcm mummy2 dlm pantang yg lain smpi susu diorg memancut2.. sedey kan... smpi skrg rase sgt2 bersalah,... sbb x minum susu mase ngandung.... mama ja'at...

kepada yg anti susu formula, pls jgn salah kn sy, sy juga nk yg terbaik utk anak sy... insyaAllah sy sgt berharap akan buat yg lebey baik utk anak2 yg akan datang... sy juga cuba utk menyusukan misha malam2.. smpi la usia dia 7 bulan.. skrg officially x menyusu badan.. dgr mcm x best.. aku yg rase pun x best.. sob..sob..sob..

ok.. untuk memastikan anak sy sihat luar dan dalam.. sy bertukar kepada susu yg terbaik abad ini kat malaysia.. huahuahua... susu enfalac a+.. alhamdullialhh, dgn izinNya anak sy mmg bertambah2 sihat.. badan jadi mantap.. org tnye susu badan ke, kadang2 ade yg terus terjah bg fakta..'susu badan, anak mmg gebu mcm ni'.. bile mase plak aku fully susu badan.. hihihi.. mmg susu lagi, tp x full..sy diam jek, dgn hrpan cakap tu satu doa.. huhuhu

minum la misha enfalac a+ tu smpi umo 7 bulan... skrg ni sy baru tukarkan dia enfapro a+.. baru sgt2.. laju je dia minum, mebi dh boring ngan susu lame.. hihihi

to misha - mama harap misha x salahkn mama ye... :)

Tentang air masak
misha dh suke minum air masak.. yeayy!!! pki cawan taww... sy beli avent magic cup dia xmo.. ingatkn x suke, beli MAM plak.. xmo gak... nk cawan gak.. tp tgh usaha pakse dia suke.. hhihihi.. rugi mama taww yayang...

Tentang bubur
Yeayy.. ni part yang paling best... seronok sgt... mcm try and error... sy bg resepi jek.. yg merealisasikannye mak sy.. kalu wikend jek skill masak utk anak tu ade.. muahahhaa

As for today misha dh berasa banyak gak combinasi makanan.. aku akan pastikan ianya mesti membekalkan tenaga, protein, vitamin dan mineral kepada anak sy..

Membekalkan tenaga - bubur, nasi, roti, ubi
Membekalkan protein - susu, ikan, ayam, daging, telur (lum leh mkm until next wiks.. hhi)
Membekalkan vitamin & mineral - buah2an, sayur2an... so far sy yg bg bayam, karret, brokoli, labu, kentang as sayur2an kat mitot... ketang sayur ke? hihih

Antara combinasi bubur yg penah sy experimenkan ialah..

1. bubur + kentang + ikan bilis (misha x suke ikan bilis)
2. bubur + kentang + ikan bilis goreng (reject gak kerana ikan bilis)
3. bubur + kentang + carrot
4. bubur + kentang + carrot + ayam
5. bubur + kentang + carrot + ikan merah
6. bubur + kentang + carrot + ikan merah + brokoli
7. bubur + kentang + carrot + daging
8. bubur + bayam + labu + ayam

nampak mcm banyak.. tp anak mcm dh jemu jek.. siann dia.. as of now, sy akan blander makanan tu tp separa lumat.. means ade gak la tekstur yg masih kasar. kalu halus mcm susu, anak sy x suke plak..

cara makan plak. kalu anak dh boring, sy anak bg dia suap sendiri.. biasa la kan, budak cepat boring..kadang2 sy colek makanan kat jari dia then suruh dia isap.. kadang2, kat jari saya plak.. cube bayangkan berapa lama masa harus diambil oleh anak beranak ini utk menghabiskan semangkuk kecil bubur.. hihihi

resepi? ohh.. sy masak mcm mommies2 luar sane gak.. same jek.. tp sy letak sedikit garam ngan 2 hiris halus bawang putih.. nenek misha dh biasa kan letak 2 bahan ni, kalu sy x letak, maka misha akan tidak habis makan.. tp, baru2 ni. agak menyenangkan hati, bile sy bace dlm buku resepi makanan bayi, diorg juga letak bawang putih dan juga sedikit garam... alhamdullilah... :)

ok la.. sy juga ade refer resepi kat sini... resepi1 dan juga info kat sini makananpelengkap

kredit to infosihat.gov dan pekanrabu.biz

Tentang junk fud/snack
Misha reject puree.. x tau nape, yg heinz tu pun dia geli geleman nk telan.. same goes to biskut milna tp dia suke biskut baby bite, pandai plak dia tolak biskut tu guna tapak tgn bile biskut tu tinggal sket.. takut tegigit jari agaknyee..

sy juga kadang2 rajin suapkan dia ape yg sy makan.. tp sy akan gigit lumat2.. baru suap... biasenye dia akan ramas mulut sy tanda mau lagi....

sy ade beli buku ini untuk menambahkan ilmu dlm bab khasiat2 makanan.. seiring dgn name tajuk buku ni... hihi



k laa tata.. entry ni di taip pada 28/09/10// tp ari ni baru abes wat karangan.. hihi...