Thursday, September 30, 2010

Adik??

salam...

Alhamdullilah... it's double line..

tp bukan untuk aku, utk kak ngah... congrate ngah.. jage diri elok2 kat tempat org.. even aku tau ko x bace pun blog aku ni.. hhihihihi..

meaning that, my misha akan akak jadi kakak lagi 8 bulan.. insyaAllah...

Ya Allah, permudahkan urusan adik ku, semoga semuanye selamat & dilindungi olehMu... Amin...

Wednesday, September 29, 2010

Finally

Finally i had made a decision to publish this blog to public..

muahahhaha... ayat mcm org glamer...

~ down deep in my heart, aku sgt malu nk publish.. sbb aku cume nk update pasal family aku jek.. takut nnti org ckp, aku asyik nk tayang laki ngan anak.. tp from the positive side, if aku ade info yg berguna, aku leh shared ngan kawan2 kat blog kann..

also x adil plak, sbb aku slalu skodeng blog kawan, tp private aku nye..

sharing is caring.. muarrrhhhh....

serammmmm

Monday, September 27, 2010

Sy nk jadi Jutawan

Billionaire
...........
[Bruno Mars]
I wanna be a billionaire so fricking bad
Buy all of the things I never had
Uh, I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen
.
[Chorus] Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh
I swear the world better prepare
For when I’m a billionaire
.
[Travis "Travie" McCoy]
Yeah I would have a show like Oprah
I would be the host of, everyday Christmas
Give Travie a wish list
I’d probably pull an Angelina and Brad Pitt
And adopt a bunch of babies that ain’t never had sh-t
Give away a few Mercedes like here lady have this
And last but not least grant somebody their last wish
Its been a couple months since I’ve single so
You can call me Travie Claus minus the Ho Ho
Get it, hehe, I’d probably visit where Katrina hit
And damn sure do a lot more than FEMA did
Yeah can’t forget about me stupid
Everywhere I go Imma have my own theme music
.
[Chorus] Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh
I swear the world better prepare
For when I’m a billionaire
Oh oooh oh oooh for when I’m a Billionaire
Oh oooh oh oooh for when I’m a Billionaire
.
[Travis "Travie" McCoy]
I’ll be playing basketball with the President
Dunking on his delegates
Then I’ll compliment him on his political etiquette
Toss a couple milli in the air just for the heck of it
But keep the fives, twentys (?) completely separate
And yeah I’ll be in a whole new tax bracket
We in recession but let me take a crack at it
I’ll probably take whatevers left and just split it up
So everybody that I love can have a couple bucks
And not a single tummy around me would know what hungry was
Eating good sleeping soundly
I know we all have a similar dream
Go in your pocket pull out your wallet
And put it in the air and sing
.
[Bruno Mars] I wanna be a billionaire so fricking bad
Buy all of the things I never had Uh,
I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen
.
[Chorus] I wanna be a billionaire so frickin bad!
...........
This song is special dedicated to my husband.. hikhikhik.
keje rajin2 dia.. :)

Friday, September 17, 2010

Merangkak???

salam....

just nk update yg mitot dh pandai merangkak mase raye kelmarin. tepat2 mase umor menjejak 6 bulan.. congrate...

we luv u darling..

budak nk tunjuk bakat...

tata

Thursday, September 16, 2010

Beraya sakan bersama Misha

Salam...

~ Selamat Hari Raya sume ~

tahun ni merupakan tahun kedua sy beraya bersama suami dan merupakan tahun pertama saya bersama anak.. sgt best and sgt penat of coz... hihihi..
ni cerita raya keluarga maaruf ..........
petang raya

kul 5 ptg bertolak dr jb ke rengit.. akibat drpd jem yg x ingat.. jangka smpi kul 6, terus smpi kul 7.. balik2 dh berbuka pose.. hihih... ade 2 keluarga je yg buka pose same.. yg lain smpi malam nye... ade gak yg sampai pagi2 raye b4 semayang raye tu...

malam2 tu g bazar ramadhan kat rengit ngan akak ipar skali.. jmpe tudung bawal kaler biru... so beli ni je selai.. hajat nk cri kerepek, tp xde kat bazar, pencarian diteruskan ke azhar food, mak ai ramai nye manusia, even mase tu dh kul 12++ mlm..kayo pakcik azhar ni.. hihi..

gumbire nye nk balik umah atok rengit...

1 syawal
pagi2 pas subuh, tolong akak ipar masukkan2 kuih dlm balang raya.. kuih x meriah sgt since akak2 ku masih lagi bersedih & xde mood sgt nk beraya.. teringatkn arwah.. :(

makanan plak, sume dh ready...tinggal panas2kan jek..

aku pun mandi ngan siap2kan misha.. kami sedondon.. happy sgt2 1st time beraya dgn anak.. last year happy gak as wife.. (ayat cover... hihi).. pas kaum lelaki balik dr semayang raya.. aku sessi tazkirah by abang jari.. insaf sgt kalu dgr.. tp tahun ni aku x dpt nk hayati same2 sbb misha meragam.. panas agaknye putri econ aku ni.. (gelaran yg org kg bg... huhuhu)..

paling sedey part bermaaf-maafan.. aku tau aku ade banyak dosa ngan laki aku.. baru setahun lebey kawin, banyak dh menderhaka... dh mintak maaf.. tp rasenye cam dh wat salah balik pas tu.. huhuhu.. sgt x senonoh... suasana sgt hiba taww mase bermaaf-maafan tu.. nak2 bile fikirkan MIL dh xde..

moga arwah mak ditempatkn dikalangan org2 yg beriman.. amin.. ~al-fatihah...

lepas tu g raye umah ibik ngan bik ti.. pastu dia g solat jumaat.. aku pun berdezup siapkn barang2.. nk g balik kg aku plak.. dlm nk cepat tu kul 2.45ptg gak gerak dr rengit...

smpi rnr ayer keroh.. jmpe mak ayah aku.. salam2 mintak maaf..kat rnr jek ok.. pastu turn kak ngah ngan salman plak... pastu makan mihun mak masak.. hhihi.. mitot?? biase la atuk ngan wan dia kn ade... hihi

pastu tu terus balik kg. gadong, tampin.... smpi dh nk maghrib..pas makan malam, g bertolak ke umah tok chek.. makan2 lagik.. busu aku dr arab pun baik.. terperanjat gak, sbb dia baru balik last month...

malam tu... jeng.. jeng... jeng...

dlm kul 1 lebey, misha yg tgh sedap tdo, bgn secara tibe2 dan menjerit2 menangis.. meronta2.. dh bace mcm2, x diam2.. sume pun dh risau..ade la dlm sejam... dia on off nangis.. pastu letak minyak garuda.. pujuk2.. bagi susu..baru la diam... syukur.. risau mak jahh...

tdo smpi pagi... ZzZZzZzz

2 syawal

pagi sarapan dgn makan lemang, ketupat, rendang kobau.. umah tok teh kat seremban.. then makan lagik.. raya is all about makan... hihi...tp best.. ade rendang kobau.. masak lemak tulang.. asam pedas.. sambal ikan bilis petai... masak lemak kubis.. ikan masin.. telur dadar.. terangkat abes..laki aku menambah sbb mcm mak aku masak katenyee..
balik dr seremban tu kami ke chengkau balik.. tp kak ngah ngan salman dh gerak ke kl.. sbb family salman on da way ke kl..esoknye nk g ipoh.. wan check masak lagi.. bile dh masak kene la makan kannn.. makan la lagi kami anak beranak.. pas makan2, so malam ni tdo gadong plak...
nasib baik la mlm ni misha x meragam.. so tdo la dgn aman...
3 syawal
pagi dlm kul 10 dh siap nk balik jb ngan mak aku.. aku pun balik jb gak sbb nk amik baju lagik.. myv kecik je jahh. x muat baju2 utk cater seminggu.. sebabnye ade stroller dlm bonet.. dekat2 ngan melaka, maaruf ajak masuk melaka, then singgah kat mahkota parade.. jalan2 biase2 jek.. sempat beli misha nye legging selai.. syok laa situ ade butik poney.. x mcm kt jb, aku beli kat JJ jek..oleh sbb maaruh dh jeling nk g makan, so aku sempat amik legging jek..
berenti solat magrib kat rnr pagoh.. pack gile.. ramai org nak mampus.. nk kuar dr rnr tu.. makan mase 40 minit kot.. dr kul 8 start enjin nk balik jb, kul 12.30 smpi umah.. traffic x jam, tp slow.. misha dh bangun 2-3 kali dah.. hihihi

ini budak kecik sedap tdo tanpa memikirkan mama dia yg sempit kt sebelah.. hihi
4 syawal
pgi2, dh siap2 nk balik rengit... pas dh kemas sume, g umah mak jap.. harusla persembahkan mitot kat mak dulu baru balik kg.. pas kene gomol2.. baru mak ayah dikda lepaskan kami ke rengit.. hihi..
kami terus ke rumah kak ela.. akak arup.. kat sane dpt makan nasik gak.. malam tu arup ajak g umah kawan dia.. beraya smpi kul 11 malam.. sian misha dh tdo.. misha dlm kete mmg tdo.
balik dr umah kawan tu, ajak g makan nasi lemak kat rengit.. nasi lemak ni spesial. malam raya x tutup.. ramai gile manusia yg balik kg, pekena nasi lemak ni. aku pun dh suke dah.. since makan raya tahun lepas..

nasi lemak 2.. roti canai 2... utk 2 org... hhiihi..
5 syawal
Masih lagi kat rengit. xde wat ape pun.. dlm kul 12 tu laki aku ajak g Batu pahat beraya umah kawan.. sebelum g umah kawan tu kami g BP mall. makan pizza.. jemu plak asyik telan rendang + nasi impit... hihi.. jalan2 jmpe kasut comel.. beli utk anak.. asyik anak jek.. mak nye mane??
smpi umah mad noh dlm kul 4.. skali mak dia ajak makan nasik.. sengal2 dh perut aku mcm kene contraction.. asyik makan jek..makan la.. sbb dia beria yg jamu kami kan.. sedap gak, yelah air tgn org tua kann.. simple jek.. ikan goreng, sup fishball, tempe goreng ngan ayam masak kicap.. berselera makan.. walaupun pizza td x digest lagik.. hakhakhak
kemudian kami gerak g kluang.. solat kt rnr air hitam kot.. pastu g umah kawan dia lagik... smpi la malam.. smpi rengit balik kul 11 malam.. penat wess...
6 syawal
ari ni nk gerak balik jb.. aku ade janji ngan waaz aka elon aka ummi fatihah..hikhikhik.. dr kul 2 drag smpi kul 5.. sbb arup nk borak2 ngan ayah dia...ok xpe.. bg chance.. asalkan aku leh g JJ..jmpe2 je borak mcm dh lame kenal.. hikhik.. mmg dh lame pun.. tp kat alam maya jek..

gilolah... akux sangka aku leh jmpe kawan2 porum aku.. ni 2nd time aku jmpe.. last year dh g umah aida beraya.. mase tu rissa kecik lagi... time tu jmpe gak ngan tieka, bett, hadek, anum, lyza, reena ngan mira..

yg aku x jmpe lagi jiji, dayu, doda, daisy ngan dk.. bile la nk jmpe kann...

eh kiranye 6 syawal ni entry utk bff porum laa.. hihhi...

ha.. smbung balik, jmpe2 je ngan waaz, ngk2 misha dh same besar ngan fatihah..waaz ckp, misha lagi tegap dr fatihah mase umo mcm ni..agaknye misha pndai jln awal.. insyaAllah yg yayang.. :)

abaikan ke'centre' an gambar bile camera ni maaruf yg pegang.. hihi
ni la cerita raya kami sekeluarga.. pastu ade la jalan2 kat sekitar jb ni je.. best raye ni... sbb ade baby.. feel cmplete.. hihihi
ok la..sekian sahaja persembahan kami..sehingga berjumpa di lain masa lain hari.. tata
p/s - cube kire berapa banyak perkataan makan dlm entry ni.. :P

6 tahun kecik

salam..

As of ari ni genapla anak dara ku berusia 6 bulan 4 ari.. Alhamdullilah, progress dia agak leh membanggakan.. same mcm baby2 yg lain la... biase la kan, mommy2 ni, bile org 'anak ko dh pandai ape'.. if anak tu dh reti wat,dgn rela hati kite bgtau.. hihhihi

ok la.. nk cite pasal misha dh 'pandai' ape @ 6 months..

1. dh reti kedepan.. cabaran tul utk hari raya ni.. hihi
2. dh start makan solid food mase 5 bulan lg.. now dh ade lesen penuh nak makan bubur nasik.. tp sian dia, x penah rase lagi sbb sibuk beraya... hihi
3. poo poo mmg dh pandai sendiri dah.. yeay... save duit pempes berak tau... jgn la korang terkejut, anak aku kn mmg berak gune pempes lain,skrg dh tak.. tp for daily use, mmg masih perlukan khidmat tenaga poko2 tu..
4. ngamuk when nobody dekat2 ngan dia.. nk ade org yg layan2 dia..
5. makin pendiam.. kalu bgn tdo tetibe dh dekat meja makan... (skrg aku dh tdo bawah...).. pendiam as long as kite ade dekat2 dia laa...
6. dlm pendiam2 tu, dia suke senyum.. pantang org panggil name or agah2.. sure senyum smpi nampak gusi.. cik mahmud dia ckp, peramah budaknye.. hihi.. misha leh ketawa mengekek ngan dikda jek.. one n only.. jeles mama tau.. ape la ilmu mak cu pki tu.. hihihihi
7. dh merangkak 4-5 tapak.. i think by end of this months dh master merangkak kot..
8. suke luruskan kaki mase merangkak.. dh mcm nk berdiri... seram mama taw...
9. berat badan sudah mula tidak naik secara mendadak.. ari tu cume naik 300g jek,.. so now dh jd 8.2kg dh.. gud gurl... muaaarrhhhh...
10. pegang botol mmg dh master seawal 3 bulan lagik... tp sbb berat, aku pegangkn gak.. tp bile masuk 5 bulan mmg dia pegang sendiri dah... rajin anak mama... hihihi

k la... tu je la dulu.. till then... :)

Thursday, September 9, 2010

Salam Lebaran

salam...

kami sekeluarga nk wish

SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN kepada semua yg mengenali diri kami...HALALKAN segala makan minum..AMPUN DAN MAAF dipinta sekiranye kami ade menyinggung perasaan atau terlepas kata.. BERHATI2 DIJALAN RAYA serta ingat org tersayang.. 0-0 ye... muaaarrhhhh...
ikhlas dr Maaruf, Ira, Misha
.
~ barang2 sume x packing lagi ni.. ekoran aku demam semalam... ishhh.....

Saturday, September 4, 2010

Tak seindah mimpi

salam..

agak sedey... baju raye ku x cantek... mase beli mcm ok je.. bile dh siap mcm harammm jek... baju misha plak pendek.. bile ukur2 same panjang ngan baju t-shirt dia... haiiiii laaaa... sekali pki je la gamak nyee... nk g labuhkan mmg x dapat dah... nk beli lain, x same ngan baju aku.. no point gak.. sebaik pki sepasang,x nampak la kependekkan nye.. next time aku kene highlight kn pasal panjang baju mitot ni... next year la plak kan... hohoho.nk marahkan sape2 pun guna, mase antar tu misha baru umo 3 bulan.. skrg nk masuk 6bulan.. harus la ketinggian bertambahkan...

end up baju papa yg ok.. dia nk sgt, baju melayu guna kain cotton.. sebaik ade kain plain kt jakel tu.. feeling baju melayusekolah agama katenyee.. hhu.. luckily tudung yg aku beli online kat kak siti tu matching ngan baju.. so agak terubat duka ku di situ..

ni cerita pasal baju raya pertama je.. baju yg lain ok jek..tp mmg kain biase2 jek.. so impact dia pun biase2 je laa.. hihihi

papepun baju raye dh cuci softlan, kuih raya sume dh dapat.. tinggl raya je laa bersama keluarga tersayang... bestnye beraya ngan anak.. hihihi..

k la.. tata

Friday, September 3, 2010

Kasih Mama

salam....

*actually kasih ibu kan.. tp aku kan mama... tukar laaa.. hihi

Sejak dh ade anak ni, baru aku sedar betapa kuatnye perasaan sayang seorng mak kepada anaknye.. kalu dh besar kelak melawan, harus la terasa terguris mcm disiat2... hoho..
mcm tu la mak2 kite rase kn, kalu kite deman atau x sihat..kalu beli barang2 menan tu, harap yg terbaik untuknya... baju yg tercumil dimata.. at least mata mama ngan papa..anak ooohh anak..

its same goes to me.. :)

sejak pindah umah baru ni, misha diserang bintat2.. mula2 satu kat lengan.. next 2 days, kat muka ade 3-4 bijik.. mula2 aku rilex lagi, sbb ingatkn just gigit nyamuk biase.. but then dh melarat nk dekat 1 wiks plus bintat tu ade air/isi.. seram la aku.. wan dia pun dh bising.. mak aku suspect itu adalah pijat2.. ye la umah lama kann.. harus laa ade mende ni...


the 1st bintat... last wik..

2 ari lepas, maaruf beli 3 jenis ubat nyamuk.. yg spray, yg jenis kertas origami tu ngan yg guna letrik.. alhamdullilah.. no more additional bintat tp bintat yg lame makin merah dah keras.. risau lgi bertambah satu level.. kawan2 ckp sapu vicks.. ngk x berkurang..nk sapu mopiko.. aku bace2 utk budak 2 years keatas aje...

3 jenis racun serangga - udara, darat, darat.. (air xde.. hihhi)

xde pilihan, aku bawak g klinik england kat nusa bestari..

doktor bgtau yg ni bukan nyamuk.. maybe agas atau pijat... berdasarkan bentuk bintat kat muka si comot aku tu..doktor bg ubat sape, mandi ngan tahan gatal.. tp aku x nampk plak misha garu2.. confius tul.. hihi.. papa dia, terus tnye bintat tu lame ke nk hilang?? doktor ckp tooks 1-2wiks.. aiyo, nk raye ni comot la anak aku.. xpe la... yg penting sihat kan...

doktor advise jemur bantal ngan cuci cadar... tp aku baru ganti mase pindah ari tu.. lagi plak, aku dok tdo bawah.. kadang2 je tdo atas katil.. mase tdo atas katil plak nk kene nye... huhu..

*entry panjang ini terpaksa aku sambung kat opis waktu lunch hour...

sejak 2-3 ari ni aku ade la meng'google tentang mosquito repellent. and i found out that ade a few types of it.. the things are as follows :

1. Baby organic balm - testimoni said leh ilangkan tanda dgn cepat once apply..2 Lucas papaw Ointment - ni bace2 kat forum ok gak.

3. bugslock - aku banyak info pasal ni sbb aku gugel mende ini yg lame...

- dia ni berbentuk mcm wrist band which is paling selamat utk mitot.. pasang kat kaki dia, aman la gelang tu kat situ... ianya alat utk menghalau nyamuk atau serangga.. dibuat 100% dgn aroma therapi.. aku ade terbace yg bau dia adalah bau seperti serai wangi... tanpa bahan toksid.. biasenye standard lasting hour dia 240jam.. lame kan...

so aku proceed beli yg ini... order kat sini.. kedai+bestari.

* entry ini sgt panjang hingga aku kene sambung kat umah.. sbb kat opis pas kul 2 xleh login blog..

4. spray - aku ade beli spray ni kat guardian 2 ari lepas..x tau brand tpi ade gambar doraemon kat depan.. aku x penah apply kat misha lagi.. tp aku ade bace baby umor bawan 3 tahun, only lighted application needed..so aku rase kalu nk guna, kene apply kat aku dulu kot, baru sapu kat anak..

5. mosquito repellent wipe - baby wipes ni mcm wet tissue biase tu..brand fiffy.. aku beli gak.. sume ni bekalan nk balik kg raye nnti.. prevention action kan.. murah jek 4.50 dapat 3 pack.. each pack ade 10 helai..cara guna sape seluruh badan atau kawasan terdedah sebelum tdo..

k la.. hopefully leh share ngan kawan2... ye ke ade kawan2.. bukan ke aku nye blog ni halimunan... mane la nk tukar ni weii... uwaaa...

ni la wajah comot si mitot saye.. sian dia.. harap leh cepat recover sebelum raye ek.. nnti x cumil la nk raye, muke bintat2... hihihihihihi

pape pun mama sayang kamu sgt2... muarrhaaa

k la... till thenn...