Friday, August 27, 2010

one step a head la mama

salam..

semalam misha dh leh kedepan... no more reverse2 dah mama.. hihihikhikhik

terror la mitot... papa jakun mica ke depan mcm perenang kuak dada... dihempas2kn dada nye.. bukan ye mengensot ke depan..

pape pun.. congrate sayang... ptg ni terus siap taw.. papa nk bwk kite g shopping raye.. yeayy...!!

Tuesday, August 24, 2010

makanan untuk anak

salam..

sekarang aku dh mula bg mica solid food.. to be exact ialah mase lagi sehari melangkah ke usia 5 bulan... reason aku bg awal is bcoz mica's nenek la ni.. manjang ckp mica lapar.. nangis sbb laparrr..
anak aku plak sume mende nk masuk mulut.. tu dh jd evident kuat utk bg anak mkn...

pada awalnye, aku mmg nk bg makan mase umo 6 bulan.. mak kate suh bg 4 bulan.. so that, aku bg discount kat mak.. makanyaaa 5 bulan mitot dh merasa mamam nestum..tp bubur mmg strictly mase 6 bulan ye wan... hikhikhik

kawan ai yg bagi.. tq cik elon.. :)

for da 1st time aku belikan mica :

1. nestum cerelac (gandum + madu)
2. nestum cerelac (beras merah)
3. biskut milna (perasa banana)
4. baby bite (perasa rice)

buat permulaan ni, aku just bg misha makan 2 kali sehari.. pagi ngan ptg (paling last kul 6).. but it will change from time to time...

yg kelakar nye mak aku actually awal2 since mitot 3 bulan lagi dia dh belikan nestum beras.. mase dia kuakan smbil sengih2 tu, sempat mak ckp, mak beli je long, tp x penah bg lagi.. hikhikhik.. mak.. mak.. mampu ke kak long marah mak kalu mak bg pun.. hikhikhik. tp nestum tu lagi 2-3 minggu nk xpired... mak suggest utk buang jek.. sbb nestum yg aku beli xpired date dia tahun depan..

semperna dgn anak dara aku dh leh makan.. aku belikan dia pinggan ngan sudu.. pinggan tu ade tulis princess tu yg aku gedik2 nk beli.. :P .. aku ade beli manual food grinder gak.. murah jek rm7.50 kat JJ.. tp lum berkesempatan nk wat lagi utk anak dara... cerita pasal puree plak... aku mmg berhajat nk watkn puree utk lil mitot kami..

cara - cara penyediaan fruit puree.. mudah je ye puan-puan

1. pilih yg menjadi idaman hati.. i.e apple/pear/tembikai/betik/mangga (tp make sure xde serat)

2. basuh buah, kupas dan hiris nipis2

3. rebus buah tadi dgn air secukupnya utk acup2 buah tadi dlm periuk dan tunggu sampai empuk

4. lenyek buah tadi dgn sedikit susu sepaya melancarkan proces dan suap kat anak masing2.. (sy ade beli food grinder maybe akan mudahkan upacara melenyek kelak.. )

5. Buat permulaan, beri bayi makan 2,3 sudu sekali makan sahaja dan tambahkan sedikit demi sedikit pada hari berikutnya.

yeayy.. dh ade resepi utk misha.. nnti mama wat ye yang.. janji.. hihi

ni mitot nye dining set laaaa... tp x matching la plak.. hikhikhik

ok laa sume.. selamat berpuase dr misha.. muarrhhhhhh

k laa.. tata...

Thursday, August 19, 2010

Happy Birthday To Me

salam..

ari ni genap la umo aku 28 tahun..
28 tahun jadi anak mak ngan ayah tp..
dh 24 tahun jd kakak angah, 17 tahun jadi kakak dikda also..
dh 1tahun 2 bulan jd wife dia and last but too precious dh 5 bulan jd mama mica..

complete kn.... i luv all of youuuu..... secara berganda-ganda tawwwww...

thank you for all the wishes tru call, sms, fb, face to face, etc

aku sgt terharu bile ramai yg wish aku kat FB.. sedangkan aku jarang2 komen bile nampak besday member.. teruk kan aku.. huhhhhhh.. ok2.. aku akan cube ubah dr ari ni ok.. :)

cerita pasal besday ni.. nothing special coz maaruf kn g niaga param.. tp td dia janji nk ajak makan pas dia balik niaga.. janji taww diaa..

sahur td dia masakkan lauk sardin. aku ngk jekk... adiah la tu.. (aku sedang berada dlm mode baik.. hikhikhik)

k la...

happy besday to me,
happy besday to me,
happy besday.. happy besday..
happy besday to mee....

happy besday shahira..
u're turned to 28..
be a good doter, wife, mama and hamba allah mostly.. insyaAllahh...

k la.. tata..

opsss - this is my 100 post.. TAHNIAH shahira.. aku rase ini adalah kejayaan.. :)

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan datang lagi


syukur ya Allah, kerana telah memberikan ku peluang untuk menyambut ramadan sekali lagi.. ramadhan kali ini ku kira lebih bermakna dgn kehadiran anak yg tersayang.
jadikan kami dikalangan org2 yg diredhai & dapat menjalankan ibadah puasa ini dgn penuh keikhlasan dan kesyukuran.. amin...

credit - iluv islam.com

Misha at 5months old

salam.

dh 5 bulan dh anak dara aku..1st day pose plak tu.. amik bekat 1st ramadhan... hihhi
syukur alhamdullilah... so far x penah demam teruk.. pas cucuk pun x demam kn chaa... tp mulut bising sket... sakit agaknye...papa cakap enjet 5 bulan tu enjet pandai bercakap... hikhikhik

ok la... stret 2 da poin..nk update progress my little @ 5 months old:-

1. dh master menyiarap + dh pandai baring balik... terkejut ngk2 mica dh baring balik sbb kwn ckp anak dia dh 7-8 bulan pun dia x penah ngk terbaring semula pas menyiarap.. rezeki mama la, dpt ngk mica cepat terlentang kann yayang.. :)
2. mulut stil s0 - s0 je...pendiam je anak aku ni... senyumm jek penghias bibir.. :)
3. mama dh start belikan nestum, bb bites ngan milna.. biar mica jemu kan... tp bg bubur strictly @ 6 months ye wan.. hhihihi
4. dh berpusing2 dh.. dh leh angkat bontot.. tp mengundur... mak ckp, mcm x lame lagi nk menyiarap sbb dh pandai angkat badan then bertahan guna lutut..
5. poo poo dia dh ade improvement - means dh leh yak sendiri.. tau2 dh bucukkk jek.. aku plak x reti handle yak banyak2 kat pempes.. hihihi
6. tdo menyiarap adalah posisi yg paling lama utk dia tdo lenaa... kalu terbalikkan.. 5 minit kemudian ngk2 dh menyiarap lagik
7. asyik nk kat aku jek.. dh pandai xmo ngan org lain, kalu ade aku...ingat nk jalan la tuu... tp kalu ade papa ngan atuk dia.. aku leh rilex sket.. ade option.. heheh
8. haa.. berat naik 600g jek to 7.9kg... tq yayang... hihi..mama tatut misha jadi bb obesiti.. weight dev. over the normal limit.. hikhikhik..
9. dh pegang botol sendiri..
10. rambut makin lebat...tomeyyy... hikhikhik

k la.. tu je kot as of menjelang 5 bulan ni.. mama harap misha membesar dgn sihat yee...

lots of luv..
mama..

misha with her bumbo seat..
~ duk 10 minit jek dh ngamuk nk bangun.. misha.. misha.. rugi tawwww... hihihi

Monday, August 9, 2010

Pindah Umah - part 1

salam..

sedeynye aku ngk kondisi umah sewa 'baru' aku tu....
cat color ijau terang, dapor color biru...

pls do something yayang...

Saturday, August 7, 2010

Pindah Rumah

salamm..

sempat jugak aku nk tulis entry pasal nih, while dia tgh kemas2.. aku kemas lambat katenyee... mmg la boleh kalu sume mende dia puruk2 dlm plastik sampah...

hrrmm... cite pasal umah ni.. ni umah yg ke6 after confirmed...

umah 1st,
umah corner lot.. environment ok, rm450.. dh deal ngan owner, skali owner called back and said someone has booked 1st tru her husband.

ok teruskan mencari
umah 2nd and 3rd
umah ni dapat serentak, tp both dpt tau xmo sewakan serentak gak... sedeyyyy

umah 4th,
umah pak mat.. dia bgtau yg umah tu banyak nk kene bikin.. tp maaruf insist nk betulkan pastu kami xyah bayar deposit.. seminggu berlalu pak mat diam seribu bicara, kami pun ala2 paham dia xmo sewakan... sekiannn

umah 5th,
umah sebelah, dh deal ngan owner, kalu penyewa lame pindah kami masuk.. skali call, polis yg ambush umah tu dh cross line.. dh pindah dh pun semalam... sekian gakk,...

umah 6th and 7th,
umah ni dpt serentah gak.. so maaruf call umah no 6th, ang the makcik said ok.. rm350 and 1 month depo. Agreed!! esok amik kunci... umah ni jauh sket dr mak, tp still can jalan kaki kalu rajin.. hikhikhik

hope that perpindahan umah slps ini adalah perpindahan ke umah sendiri.. no more umah sewa ek yayang... penat laaaa....

k la.. tata

Tuesday, August 3, 2010

August meanss...

salam...

August means birthday... hihiihi..

Sunday, August 1, 2010

Baru balik dr England

salam..

baru balik dr klinik pakar kanak2 england.. tp bukn kt england tau.. kat nusa bestari je.. hihi..

mitot kami x sihat.. sian dia.. batuk, selsema ngan ade kahak sket kt keronkong dia.. skit mcmane? tu aku x tau, tp doktor ckp sket la...

g klinik td, mcm org x sakit je sbb dia batuk malam2 mase tdo... so doktor explain, batuk2 ni mmg akan kene waktu senja ngan malam2.. sebaik mitot kami dh pandai menyiarap.. so dia sendiri adjust position tido dia..mengiring sket.. senang nk bernafas agaknyaaa...

td timbang sekali2 ngan baju + pempes yg ade wi wi (chehhhh nk ckp gak tu).. 7.9kg.. means mitot just naik sket je dr last month.. last month 7.3kg... tp timbang 5 bulan nnti mase 10hb.. harap mase tu x naik byk sgt ye yayang... lagi pulak nnti kat KK bukan baju sume ngan pempes2 skali harusla lebey ringan... hihihihihi... motip ape plak aku ckp mcm ni nih.... aku je yg tau... hehehehheh.

k la.. tata...

ni gambar budak x sihat...




Misha Na Na Na Na

holla....

opsss.. salammm..

ari ni aku nk cite pasal single terbaru papa.. bukan singlet tau.. hahahaha..
tp single papa ni laku kat anak dia jek.. hihihihi...

tajuk : misha na na na na

"misha na na na na
misha na na na na
misha na na na na
misha na na na na"
(melodi dia same mcm lagu air pasang pagi surut pukul 5)

ulang la smpi misha wat muke bosan...

hihiihi

name album : misha's nursery rythm..

k la.. sekiannn..

p/s - i lebiu dua2