Friday, July 23, 2010

Misha & mainan

salam..

today is supporsed to be our horrey2 day.. tp papa misha demam plak.. sian dia dh 5 hari demam.. dh 2 klinik pegi tp x kebah2 lagi... tp tanda2 penyembuhan dh ade.. cume pening2 ngan batuk yg tinggal.. dia demam ni akibat drpd amik suntikan TYT tu la... semoga cepat sembuh yayang..

ari ni nk cite pasal mainan2 misha so far.. xde la banyak pun.. ade la beli satu setiap bulan.. means ade 4 je la kn.. ye ke 4?? hakhak.. jom same2 ngk...

bouncher ni mase misha umo blum sebulan.. x sajak je duk dlm ni.. kecik lagi.. hhehe


ni plak amos... - aku bg nama semperna famous amos... pes cookies aku makan pas pantang.. hihi

ni name dia tina the tiger.. ni kawan misha kat stroller


ni soother... mmg wat isap2 pun

ni plak plygym.. aku belikan misha yg ade tilam tu... sbb tu kene pki tilam sendiri.. huhuhu

ade lagi, tp x jmpe gmbar... so far aku leh katekn yg misha x minat sgt la main menan2 ni.. dia cepat boring...dia lagi minat kat remote tv, langsir, tudung aku, hp...rugi tauu.. hhihi

~ mcm nk belikan anak aku cloth book ngan bumbo seat la.. next months kn dh 5 bulan.. 6 blan dh leh bg makan... 5 bulan pre-makan2 dulu eak.. ehehhe

Mixed Emotion

salam..

dh pukul 2 lebey tp mat aku x ngantuk.. mcm2 aku pkir.. mcmane la kehidupan kami lepas ni...
straight to da point pas dia resign.. buntuu nyeee... ramai yg terperanjat ngn keputusan maaruf.. ramai juga yg tnye reaksi aku...

aku...
hati aku separuh rela... yerppp... masih separuh rela..

my emotion - risau, gusar, buntu, sangsi .. etc.. etc

Antara soalan bertubi2 org terhadap aku..

'camane ira leh setuju'

'sape yg influence asben ira go for resign.. nape x amik cuti tanpa gaji dulu'

'dia dh ade bisnes ke nk berenti ni'

'ape perasaan ira'

'nape x halang?'

'berani nye diaa..'

'sayang dh tetap, kene gomen plak tu, beribu2 org yg apply x dpt, dia senang2 nk resign.. '

'dia dh pikir panjang ke?'

'nekadnye asben ko, sedangkan dh ade family yg dia nk tanggung'

'haaa.. resign??? sayang nye.... '

'resign nk wat? (jual ***** - aku menjawab), leh survive ke?'

Cukupla soalan2 tu.. actually banyak lagi tp aku ignore jek.. mende pun dh jadi... kalu korang tau hati aku, mesti korang x sampi hati nk tnye kan... tp aku percaya, rezeki ade kat mane2... rezeki dtgnye dr Allah swt.. insyaAllah imbuhan yg setimpal akan diberi utk org yg berusaha.. aminn...
~ okieesss.... start dr post ni.. aku nk think positive.. always positive...
k laa.. tata... jeles ngk asben ngan mica tdo... mica tdo siap tonggeng2... hikhikhik

Sunday, July 18, 2010

Gilaaa lahhh lu

salamm..


hooooo oiiiiiiii.. (ala2 dato m daud kilau.. hakhakhak)..
kali ni aku nk cite pasal shopping... best kn topik ni... huhuhu

aku tak tau la aku ni masuk dlm kategori gile shopping @ juru shopping tegar ke tak... tp aku tau sume pompuan pun suke shopping kannnn... kann.. kan...

kalu leh sume mende nk beli..skrg dh ade anak dara... sume mende pun beli utu dia.. utk aku?? hrmmm... kalu beli 2 lai baju aku, mesti 4 lai baju dia...tu x masuk barang2 menan lagik.. socks... headban... adoooii yaii....

yg paling herannye.. kalu xde duit sgt2 pun aku g beli headband ngan stokin... tu pun dh puas2kan napsu membeli aku.. hikhikhik...

bukan just shopping mall jek, blogmall pun aku terjah... tegar kannnn....
tp setakat ni aku penah beli baju mica, baju aku, jam, kasut/stokin mica, seluar mica, opsss.. lupe plak.. setahun lepas.. aku beli bunge telur, paper bag, kad kawin pun online gak....
aku kadang2 rase beli online ni murahhh...

tp td aku dpt satu pelajaran baru.. aku ingat nk beli menan mica online - pre-loved item.. rege rm90.. tp bile g toy r us brand new rege dia 119.90... yg pre-loved lum masuk postage lagik kan.. which one is better??of coz yg baru kann.. hikhikhik... kesimpulannye, servey dulu baru beli... :)

k laa... membebel plak... hrrmm.. baju raya mica dh almost settle.. cume baju tdo jek x beli lagi..best nye beraya ngan anak & suami.. tp xleh hepi sgt since kami baru je kehilangan MIL yg disayangi.. :( korang... doakan al-fatihah kat mak mertua aku eakk.... tq in-advance...

k la... tata...

Monday, July 12, 2010

Main masak-masak

salamm..

skrg ni sy mmg dh rajin ke dapur.. asyik terpkir2 nk masak ape utk dinner.. seronok rupenye bile ape yg kite masak dipuji suami... seronok mcm dpt hp baru.. hakhakhakk...

sy akui yg progress masak2 sy x leh wat kan org yg bace ni teruja.. cukup la laki ai jek teruja.. huhu

dh 2 minggu ni kami x makan luarr tau... pes time masak kritikn pedan sepedas asam pedas yg sdg aku masak time tu.. sedey k.. laki aku ckp asam pedas aku tahap x leh makan punye... dia pun modified masakan aku.. ade gak la adegan nanges2.. hahaha... kaji punye kaji rupenye aku x blend skali dgn belacan.. aiyoo.. tu laaaa.. sape suruh mlas g dapurr... tu cerita 2 minggu lepas laa.. tp till ari ni aku x tru balik lauk asam pedas tu.. hikhikhik..

kagum k, kentang, bawang abes dlm mase 2 minggu ni.. beras pun nampak susut.. hahahha

skrg ni dh ok sket... dia xde la komen2 sgt.. sup aku dh leh membanggankan diri sendiri dh.. dia dh ckp sedap... aku try masak kari, sambal, masak sos tiram, butter prawn, masal sambal sardin, tumis2 sayur.... ape ntah lagii.. lupe daaa...

tp.. yg x best nye berat kami laki bini naik 2kg.. 2 minggu masak ni... adoii yaii... laki aku pun dh arahkan aku supaya x masak nasi start esok.. so that, aku kene la develop skills masak sup aku secara melantun2.. supaya dia x bring makan sup jek tiap2 ari...also tiap hari shayang,.... kekekkeke

k laa.. nk tdoo dah...

* aku ni kejap sy, kejap aku... hentam sajalahhhh... hikhikhikk

salammmm.....

Fasa Baru dlm Kehidupan

salam..

ari ni tergerak gak aku nk update pasal ni..

hrmm.. maarup dh officially tender utk resign last month.. dia n wat bisness sendiri.. dh tekad sgt dh nampaknye.. mmg aku nampak dia sgt suke berniaga... tp aku x jangka senekad ni keputusan yg dia buat...

dulu susah aku nk terima.. macam2 aku pkir.. aku asyik pikrkan ape yg org lain cakap kelak...

tp skrg aku dh redha.. redha seredha2nyee.. aku yakin dia mmg akan nertanggungjawab dgn keputusan dia ni.. sblum2 ni pun, aku tau dia mmg akan berusaha dapatkan ape yg aku hajatkan..

"dia... skrg hajat org, nk dia bersungguh2 ngan bidang baru ni.. biar lambat naik dia... asalkan bertahan lama... jgn naik mendadak then jatuh tergadah.... nauzubillahhh...
skrg org percaya setiap usaha, insyallah Allah swt akan membalas dgn yg setimpalnyaa... yg penting kite usaha plus sabar.....

org yakin dia akan jaga org ngan misha elok2.. org tau dia akan kotakan janji2 dia.. org harap sumenye berjalan seperti yg dia harapkan... InsyaAllahh..."

skrg ni... aku tau dia sgt perlukan aku as his back bone.. aku perlu support dia supaya dia x down.. jgn lemahkan semangat dia.. jgn lokek bg kate2 semangat kat dia... sentiase mengingatkan kalu dia terleka... doa yg terbaik utk kami.. semoga semua urusan dipermudahkan... aminn

semoga De Rezky Enterprise merupakan titik tolak permulaan kerjaya dia sbg seorng bisnessman.. semoga memberi rezeki yg halal seiring dgn name yg kami pilih itu.. insyaAllahh.... :)
ayat 1000 dinarr...

Sunday, July 11, 2010

Dah 4 bulan la mama...

salam..

lame dh x update blog ni.. even bukan utk sy publish pun, at least leh jadi bahan bacaan utk misha ngan adik2.. (adik2?? nnti2 la yee... hehehe)

ari ni misha dh 4 bulan.. alhamdullilah... dh makin bam bam.. dh makin cerdik.. syukur ya Allah di atas kurniaan yg satu ini.. :)

misha dh boleh menyiarap.. sekaran n dok kemaruk nk menyiarap.. bangun2 tdo jek terus menyiarap.. nnti dh pandai merangkak bangun tdo terus ilang merayap agaknye.. hikhikhik

ok laa.. progress misha @ 4months old

1. of coz nk cite dia tgh kemaruk menyiarap
2. gemar sgt berduet zikir ngan papa.. even sometimes pitching dia lagi kuat dr papa..dh mula pot pet pot pet... riuh dh rumah ni.. :)
3. dh mule nk explore kaki plak.. kalu x smpai nk capai dgn tgn, dia akan sepak guna kaki..
4. dh kurang minum susu.. risau gak hatii.. syukur alhamdullilah susu badan ade lagi.. even just utk tdokan misha.. ok laa than xde.. huhu
5. dh tdo malam.. akan bgn antara kul 2.30 - 4.30 utk susu... then bgn subuh.. tgh mama papa siap g keje.. (since mase 3 bulan sy x update, misha masih x tdo malam mase umo dia 3 bulan.. makanyaa world cup la peneman saya malam2... )
6. rambut makin lebat.. (cumill.. hikhikhik.. sape la lagi nk puji kalu bukan mama dia kannn... )
7. pattern nk poo poo still da same... xpe2.. take ur sweet time yayang... :)
8. dh kenal dah name dia...
9. sangat suke tersenyumm.. pantang ade camera depan mata, dia akan statik utk bg change mama dia snapping.. hhihi
10. berat x update lagi sbb esok bau nk g klinik.. rasenye x naik banyak sbb misha dh kurang susu..
11. misha got new botol susu, ratlle, ball, soother for her 4mos besday..baju2 baru x termasuk dlm senarai adiahh... heheh

k la.. 11's updated bout my doter.. jmpe lagi... tataaa

picca of my heart..

hepi 4 months old sayanggg....mama papa luv u...

p/s 1 - papa eventhough gambar dia xde dlm picca of my heart tu, tp u always dlm ati i.. ahakk....

p/s 2 - tq dia.. belikan bb utk org as aniversary kite.. also terharu sbb kamu xmo adiah... kami ckp misha tu adiah utk dia... lebiuuu....