Monday, November 1, 2010

mama, mica lapar...

Salam..

Ari ni sy nk cite pasal program pemakanan anak dara saya so far.. Okeh, sy start bg mitot solid fud mase umo 5bulan.. Mase tu dia nampak sgt pelapar orgnye... So sbg ibu yg sgt penyayang, sy pun decide nk bg mitot makan nestum dulu..also from wan's direction... hihi

Tentang Nestum
Alkisah rupe2nye, anak sy x suke makan nestum bersuap.. walhal mama dh belikan pinggan ngan plate special utk dia.. xmo... nanges2.. mebi sbb dia kecik lagik.. pada pandangan saya...

mak suggest suh letak dlm botol... dgn sukatan 2 scoop nestum + 4 scoop susu... smpi sekarang dia akan minum susu+nestum bergilir2 dgn bubur, but more to bubur laa... tp skrg dh tambah 3 scoop nestum + 4 scoop susu...

nestum yg mica pernah rase so far - cerelac beras merah , cerelac gandum madu

Tentang Susu
mase lahir, misha dibekalkan susu S26 gold oleh klinik... kurus saje anak sy.. tp nampak tinggi.. pada mase tu misha minum susu badan + susu s26 gold.. mase tu dlm pantang tauu uollsss... ja'at kan sy... sedeh tau... jgn cakap sy x usaha,... cakap la ape jenis makanan + susu + ubat yg boleh nk upgrade susu, sume sy makan + minum.. tuam sane, tuam sini, berurut balik.. tp memberangsangkan pun.. sy xde experience mcm mummy2 dlm pantang yg lain smpi susu diorg memancut2.. sedey kan... smpi skrg rase sgt2 bersalah,... sbb x minum susu mase ngandung.... mama ja'at...

kepada yg anti susu formula, pls jgn salah kn sy, sy juga nk yg terbaik utk anak sy... insyaAllah sy sgt berharap akan buat yg lebey baik utk anak2 yg akan datang... sy juga cuba utk menyusukan misha malam2.. smpi la usia dia 7 bulan.. skrg officially x menyusu badan.. dgr mcm x best.. aku yg rase pun x best.. sob..sob..sob..

ok.. untuk memastikan anak sy sihat luar dan dalam.. sy bertukar kepada susu yg terbaik abad ini kat malaysia.. huahuahua... susu enfalac a+.. alhamdullialhh, dgn izinNya anak sy mmg bertambah2 sihat.. badan jadi mantap.. org tnye susu badan ke, kadang2 ade yg terus terjah bg fakta..'susu badan, anak mmg gebu mcm ni'.. bile mase plak aku fully susu badan.. hihihi.. mmg susu lagi, tp x full..sy diam jek, dgn hrpan cakap tu satu doa.. huhuhu

minum la misha enfalac a+ tu smpi umo 7 bulan... skrg ni sy baru tukarkan dia enfapro a+.. baru sgt2.. laju je dia minum, mebi dh boring ngan susu lame.. hihihi

to misha - mama harap misha x salahkn mama ye... :)

Tentang air masak
misha dh suke minum air masak.. yeayy!!! pki cawan taww... sy beli avent magic cup dia xmo.. ingatkn x suke, beli MAM plak.. xmo gak... nk cawan gak.. tp tgh usaha pakse dia suke.. hhihihi.. rugi mama taww yayang...

Tentang bubur
Yeayy.. ni part yang paling best... seronok sgt... mcm try and error... sy bg resepi jek.. yg merealisasikannye mak sy.. kalu wikend jek skill masak utk anak tu ade.. muahahhaa

As for today misha dh berasa banyak gak combinasi makanan.. aku akan pastikan ianya mesti membekalkan tenaga, protein, vitamin dan mineral kepada anak sy..

Membekalkan tenaga - bubur, nasi, roti, ubi
Membekalkan protein - susu, ikan, ayam, daging, telur (lum leh mkm until next wiks.. hhi)
Membekalkan vitamin & mineral - buah2an, sayur2an... so far sy yg bg bayam, karret, brokoli, labu, kentang as sayur2an kat mitot... ketang sayur ke? hihih

Antara combinasi bubur yg penah sy experimenkan ialah..

1. bubur + kentang + ikan bilis (misha x suke ikan bilis)
2. bubur + kentang + ikan bilis goreng (reject gak kerana ikan bilis)
3. bubur + kentang + carrot
4. bubur + kentang + carrot + ayam
5. bubur + kentang + carrot + ikan merah
6. bubur + kentang + carrot + ikan merah + brokoli
7. bubur + kentang + carrot + daging
8. bubur + bayam + labu + ayam

nampak mcm banyak.. tp anak mcm dh jemu jek.. siann dia.. as of now, sy akan blander makanan tu tp separa lumat.. means ade gak la tekstur yg masih kasar. kalu halus mcm susu, anak sy x suke plak..

cara makan plak. kalu anak dh boring, sy anak bg dia suap sendiri.. biasa la kan, budak cepat boring..kadang2 sy colek makanan kat jari dia then suruh dia isap.. kadang2, kat jari saya plak.. cube bayangkan berapa lama masa harus diambil oleh anak beranak ini utk menghabiskan semangkuk kecil bubur.. hihihi

resepi? ohh.. sy masak mcm mommies2 luar sane gak.. same jek.. tp sy letak sedikit garam ngan 2 hiris halus bawang putih.. nenek misha dh biasa kan letak 2 bahan ni, kalu sy x letak, maka misha akan tidak habis makan.. tp, baru2 ni. agak menyenangkan hati, bile sy bace dlm buku resepi makanan bayi, diorg juga letak bawang putih dan juga sedikit garam... alhamdullilah... :)

ok la.. sy juga ade refer resepi kat sini... resepi1 dan juga info kat sini makananpelengkap

kredit to infosihat.gov dan pekanrabu.biz

Tentang junk fud/snack
Misha reject puree.. x tau nape, yg heinz tu pun dia geli geleman nk telan.. same goes to biskut milna tp dia suke biskut baby bite, pandai plak dia tolak biskut tu guna tapak tgn bile biskut tu tinggal sket.. takut tegigit jari agaknyee..

sy juga kadang2 rajin suapkan dia ape yg sy makan.. tp sy akan gigit lumat2.. baru suap... biasenye dia akan ramas mulut sy tanda mau lagi....

sy ade beli buku ini untuk menambahkan ilmu dlm bab khasiat2 makanan.. seiring dgn name tajuk buku ni... hihi



k laa tata.. entry ni di taip pada 28/09/10// tp ari ni baru abes wat karangan.. hihi...

No comments: