Friday, September 3, 2010

Kasih Mama

salam....

*actually kasih ibu kan.. tp aku kan mama... tukar laaa.. hihi

Sejak dh ade anak ni, baru aku sedar betapa kuatnye perasaan sayang seorng mak kepada anaknye.. kalu dh besar kelak melawan, harus la terasa terguris mcm disiat2... hoho..
mcm tu la mak2 kite rase kn, kalu kite deman atau x sihat..kalu beli barang2 menan tu, harap yg terbaik untuknya... baju yg tercumil dimata.. at least mata mama ngan papa..anak ooohh anak..

its same goes to me.. :)

sejak pindah umah baru ni, misha diserang bintat2.. mula2 satu kat lengan.. next 2 days, kat muka ade 3-4 bijik.. mula2 aku rilex lagi, sbb ingatkn just gigit nyamuk biase.. but then dh melarat nk dekat 1 wiks plus bintat tu ade air/isi.. seram la aku.. wan dia pun dh bising.. mak aku suspect itu adalah pijat2.. ye la umah lama kann.. harus laa ade mende ni...


the 1st bintat... last wik..

2 ari lepas, maaruf beli 3 jenis ubat nyamuk.. yg spray, yg jenis kertas origami tu ngan yg guna letrik.. alhamdullilah.. no more additional bintat tp bintat yg lame makin merah dah keras.. risau lgi bertambah satu level.. kawan2 ckp sapu vicks.. ngk x berkurang..nk sapu mopiko.. aku bace2 utk budak 2 years keatas aje...

3 jenis racun serangga - udara, darat, darat.. (air xde.. hihhi)

xde pilihan, aku bawak g klinik england kat nusa bestari..

doktor bgtau yg ni bukan nyamuk.. maybe agas atau pijat... berdasarkan bentuk bintat kat muka si comot aku tu..doktor bg ubat sape, mandi ngan tahan gatal.. tp aku x nampk plak misha garu2.. confius tul.. hihi.. papa dia, terus tnye bintat tu lame ke nk hilang?? doktor ckp tooks 1-2wiks.. aiyo, nk raye ni comot la anak aku.. xpe la... yg penting sihat kan...

doktor advise jemur bantal ngan cuci cadar... tp aku baru ganti mase pindah ari tu.. lagi plak, aku dok tdo bawah.. kadang2 je tdo atas katil.. mase tdo atas katil plak nk kene nye... huhu..

*entry panjang ini terpaksa aku sambung kat opis waktu lunch hour...

sejak 2-3 ari ni aku ade la meng'google tentang mosquito repellent. and i found out that ade a few types of it.. the things are as follows :

1. Baby organic balm - testimoni said leh ilangkan tanda dgn cepat once apply..2 Lucas papaw Ointment - ni bace2 kat forum ok gak.

3. bugslock - aku banyak info pasal ni sbb aku gugel mende ini yg lame...

- dia ni berbentuk mcm wrist band which is paling selamat utk mitot.. pasang kat kaki dia, aman la gelang tu kat situ... ianya alat utk menghalau nyamuk atau serangga.. dibuat 100% dgn aroma therapi.. aku ade terbace yg bau dia adalah bau seperti serai wangi... tanpa bahan toksid.. biasenye standard lasting hour dia 240jam.. lame kan...

so aku proceed beli yg ini... order kat sini.. kedai+bestari.

* entry ini sgt panjang hingga aku kene sambung kat umah.. sbb kat opis pas kul 2 xleh login blog..

4. spray - aku ade beli spray ni kat guardian 2 ari lepas..x tau brand tpi ade gambar doraemon kat depan.. aku x penah apply kat misha lagi.. tp aku ade bace baby umor bawan 3 tahun, only lighted application needed..so aku rase kalu nk guna, kene apply kat aku dulu kot, baru sapu kat anak..

5. mosquito repellent wipe - baby wipes ni mcm wet tissue biase tu..brand fiffy.. aku beli gak.. sume ni bekalan nk balik kg raye nnti.. prevention action kan.. murah jek 4.50 dapat 3 pack.. each pack ade 10 helai..cara guna sape seluruh badan atau kawasan terdedah sebelum tdo..

k la.. hopefully leh share ngan kawan2... ye ke ade kawan2.. bukan ke aku nye blog ni halimunan... mane la nk tukar ni weii... uwaaa...

ni la wajah comot si mitot saye.. sian dia.. harap leh cepat recover sebelum raye ek.. nnti x cumil la nk raye, muke bintat2... hihihihihihi

pape pun mama sayang kamu sgt2... muarrhaaa

k la... till thenn...

No comments: