Thursday, September 16, 2010

Beraya sakan bersama Misha

Salam...

~ Selamat Hari Raya sume ~

tahun ni merupakan tahun kedua sy beraya bersama suami dan merupakan tahun pertama saya bersama anak.. sgt best and sgt penat of coz... hihihi..
ni cerita raya keluarga maaruf ..........
petang raya

kul 5 ptg bertolak dr jb ke rengit.. akibat drpd jem yg x ingat.. jangka smpi kul 6, terus smpi kul 7.. balik2 dh berbuka pose.. hihih... ade 2 keluarga je yg buka pose same.. yg lain smpi malam nye... ade gak yg sampai pagi2 raye b4 semayang raye tu...

malam2 tu g bazar ramadhan kat rengit ngan akak ipar skali.. jmpe tudung bawal kaler biru... so beli ni je selai.. hajat nk cri kerepek, tp xde kat bazar, pencarian diteruskan ke azhar food, mak ai ramai nye manusia, even mase tu dh kul 12++ mlm..kayo pakcik azhar ni.. hihi..

gumbire nye nk balik umah atok rengit...

1 syawal
pagi2 pas subuh, tolong akak ipar masukkan2 kuih dlm balang raya.. kuih x meriah sgt since akak2 ku masih lagi bersedih & xde mood sgt nk beraya.. teringatkn arwah.. :(

makanan plak, sume dh ready...tinggal panas2kan jek..

aku pun mandi ngan siap2kan misha.. kami sedondon.. happy sgt2 1st time beraya dgn anak.. last year happy gak as wife.. (ayat cover... hihi).. pas kaum lelaki balik dr semayang raya.. aku sessi tazkirah by abang jari.. insaf sgt kalu dgr.. tp tahun ni aku x dpt nk hayati same2 sbb misha meragam.. panas agaknye putri econ aku ni.. (gelaran yg org kg bg... huhuhu)..

paling sedey part bermaaf-maafan.. aku tau aku ade banyak dosa ngan laki aku.. baru setahun lebey kawin, banyak dh menderhaka... dh mintak maaf.. tp rasenye cam dh wat salah balik pas tu.. huhuhu.. sgt x senonoh... suasana sgt hiba taww mase bermaaf-maafan tu.. nak2 bile fikirkan MIL dh xde..

moga arwah mak ditempatkn dikalangan org2 yg beriman.. amin.. ~al-fatihah...

lepas tu g raye umah ibik ngan bik ti.. pastu dia g solat jumaat.. aku pun berdezup siapkn barang2.. nk g balik kg aku plak.. dlm nk cepat tu kul 2.45ptg gak gerak dr rengit...

smpi rnr ayer keroh.. jmpe mak ayah aku.. salam2 mintak maaf..kat rnr jek ok.. pastu turn kak ngah ngan salman plak... pastu makan mihun mak masak.. hhihi.. mitot?? biase la atuk ngan wan dia kn ade... hihi

pastu tu terus balik kg. gadong, tampin.... smpi dh nk maghrib..pas makan malam, g bertolak ke umah tok chek.. makan2 lagik.. busu aku dr arab pun baik.. terperanjat gak, sbb dia baru balik last month...

malam tu... jeng.. jeng... jeng...

dlm kul 1 lebey, misha yg tgh sedap tdo, bgn secara tibe2 dan menjerit2 menangis.. meronta2.. dh bace mcm2, x diam2.. sume pun dh risau..ade la dlm sejam... dia on off nangis.. pastu letak minyak garuda.. pujuk2.. bagi susu..baru la diam... syukur.. risau mak jahh...

tdo smpi pagi... ZzZZzZzz

2 syawal

pagi sarapan dgn makan lemang, ketupat, rendang kobau.. umah tok teh kat seremban.. then makan lagik.. raya is all about makan... hihi...tp best.. ade rendang kobau.. masak lemak tulang.. asam pedas.. sambal ikan bilis petai... masak lemak kubis.. ikan masin.. telur dadar.. terangkat abes..laki aku menambah sbb mcm mak aku masak katenyee..
balik dr seremban tu kami ke chengkau balik.. tp kak ngah ngan salman dh gerak ke kl.. sbb family salman on da way ke kl..esoknye nk g ipoh.. wan check masak lagi.. bile dh masak kene la makan kannn.. makan la lagi kami anak beranak.. pas makan2, so malam ni tdo gadong plak...
nasib baik la mlm ni misha x meragam.. so tdo la dgn aman...
3 syawal
pagi dlm kul 10 dh siap nk balik jb ngan mak aku.. aku pun balik jb gak sbb nk amik baju lagik.. myv kecik je jahh. x muat baju2 utk cater seminggu.. sebabnye ade stroller dlm bonet.. dekat2 ngan melaka, maaruf ajak masuk melaka, then singgah kat mahkota parade.. jalan2 biase2 jek.. sempat beli misha nye legging selai.. syok laa situ ade butik poney.. x mcm kt jb, aku beli kat JJ jek..oleh sbb maaruh dh jeling nk g makan, so aku sempat amik legging jek..
berenti solat magrib kat rnr pagoh.. pack gile.. ramai org nak mampus.. nk kuar dr rnr tu.. makan mase 40 minit kot.. dr kul 8 start enjin nk balik jb, kul 12.30 smpi umah.. traffic x jam, tp slow.. misha dh bangun 2-3 kali dah.. hihihi

ini budak kecik sedap tdo tanpa memikirkan mama dia yg sempit kt sebelah.. hihi
4 syawal
pgi2, dh siap2 nk balik rengit... pas dh kemas sume, g umah mak jap.. harusla persembahkan mitot kat mak dulu baru balik kg.. pas kene gomol2.. baru mak ayah dikda lepaskan kami ke rengit.. hihi..
kami terus ke rumah kak ela.. akak arup.. kat sane dpt makan nasik gak.. malam tu arup ajak g umah kawan dia.. beraya smpi kul 11 malam.. sian misha dh tdo.. misha dlm kete mmg tdo.
balik dr umah kawan tu, ajak g makan nasi lemak kat rengit.. nasi lemak ni spesial. malam raya x tutup.. ramai gile manusia yg balik kg, pekena nasi lemak ni. aku pun dh suke dah.. since makan raya tahun lepas..

nasi lemak 2.. roti canai 2... utk 2 org... hhiihi..
5 syawal
Masih lagi kat rengit. xde wat ape pun.. dlm kul 12 tu laki aku ajak g Batu pahat beraya umah kawan.. sebelum g umah kawan tu kami g BP mall. makan pizza.. jemu plak asyik telan rendang + nasi impit... hihi.. jalan2 jmpe kasut comel.. beli utk anak.. asyik anak jek.. mak nye mane??
smpi umah mad noh dlm kul 4.. skali mak dia ajak makan nasik.. sengal2 dh perut aku mcm kene contraction.. asyik makan jek..makan la.. sbb dia beria yg jamu kami kan.. sedap gak, yelah air tgn org tua kann.. simple jek.. ikan goreng, sup fishball, tempe goreng ngan ayam masak kicap.. berselera makan.. walaupun pizza td x digest lagik.. hakhakhak
kemudian kami gerak g kluang.. solat kt rnr air hitam kot.. pastu g umah kawan dia lagik... smpi la malam.. smpi rengit balik kul 11 malam.. penat wess...
6 syawal
ari ni nk gerak balik jb.. aku ade janji ngan waaz aka elon aka ummi fatihah..hikhikhik.. dr kul 2 drag smpi kul 5.. sbb arup nk borak2 ngan ayah dia...ok xpe.. bg chance.. asalkan aku leh g JJ..jmpe2 je borak mcm dh lame kenal.. hikhik.. mmg dh lame pun.. tp kat alam maya jek..

gilolah... akux sangka aku leh jmpe kawan2 porum aku.. ni 2nd time aku jmpe.. last year dh g umah aida beraya.. mase tu rissa kecik lagi... time tu jmpe gak ngan tieka, bett, hadek, anum, lyza, reena ngan mira..

yg aku x jmpe lagi jiji, dayu, doda, daisy ngan dk.. bile la nk jmpe kann...

eh kiranye 6 syawal ni entry utk bff porum laa.. hihhi...

ha.. smbung balik, jmpe2 je ngan waaz, ngk2 misha dh same besar ngan fatihah..waaz ckp, misha lagi tegap dr fatihah mase umo mcm ni..agaknye misha pndai jln awal.. insyaAllah yg yayang.. :)

abaikan ke'centre' an gambar bile camera ni maaruf yg pegang.. hihi
ni la cerita raya kami sekeluarga.. pastu ade la jalan2 kat sekitar jb ni je.. best raye ni... sbb ade baby.. feel cmplete.. hihihi
ok la..sekian sahaja persembahan kami..sehingga berjumpa di lain masa lain hari.. tata
p/s - cube kire berapa banyak perkataan makan dlm entry ni.. :P

No comments: