Tuesday, August 24, 2010

makanan untuk anak

salam..

sekarang aku dh mula bg mica solid food.. to be exact ialah mase lagi sehari melangkah ke usia 5 bulan... reason aku bg awal is bcoz mica's nenek la ni.. manjang ckp mica lapar.. nangis sbb laparrr..
anak aku plak sume mende nk masuk mulut.. tu dh jd evident kuat utk bg anak mkn...

pada awalnye, aku mmg nk bg makan mase umo 6 bulan.. mak kate suh bg 4 bulan.. so that, aku bg discount kat mak.. makanyaaa 5 bulan mitot dh merasa mamam nestum..tp bubur mmg strictly mase 6 bulan ye wan... hikhikhik

kawan ai yg bagi.. tq cik elon.. :)

for da 1st time aku belikan mica :

1. nestum cerelac (gandum + madu)
2. nestum cerelac (beras merah)
3. biskut milna (perasa banana)
4. baby bite (perasa rice)

buat permulaan ni, aku just bg misha makan 2 kali sehari.. pagi ngan ptg (paling last kul 6).. but it will change from time to time...

yg kelakar nye mak aku actually awal2 since mitot 3 bulan lagi dia dh belikan nestum beras.. mase dia kuakan smbil sengih2 tu, sempat mak ckp, mak beli je long, tp x penah bg lagi.. hikhikhik.. mak.. mak.. mampu ke kak long marah mak kalu mak bg pun.. hikhikhik. tp nestum tu lagi 2-3 minggu nk xpired... mak suggest utk buang jek.. sbb nestum yg aku beli xpired date dia tahun depan..

semperna dgn anak dara aku dh leh makan.. aku belikan dia pinggan ngan sudu.. pinggan tu ade tulis princess tu yg aku gedik2 nk beli.. :P .. aku ade beli manual food grinder gak.. murah jek rm7.50 kat JJ.. tp lum berkesempatan nk wat lagi utk anak dara... cerita pasal puree plak... aku mmg berhajat nk watkn puree utk lil mitot kami..

cara - cara penyediaan fruit puree.. mudah je ye puan-puan

1. pilih yg menjadi idaman hati.. i.e apple/pear/tembikai/betik/mangga (tp make sure xde serat)

2. basuh buah, kupas dan hiris nipis2

3. rebus buah tadi dgn air secukupnya utk acup2 buah tadi dlm periuk dan tunggu sampai empuk

4. lenyek buah tadi dgn sedikit susu sepaya melancarkan proces dan suap kat anak masing2.. (sy ade beli food grinder maybe akan mudahkan upacara melenyek kelak.. )

5. Buat permulaan, beri bayi makan 2,3 sudu sekali makan sahaja dan tambahkan sedikit demi sedikit pada hari berikutnya.

yeayy.. dh ade resepi utk misha.. nnti mama wat ye yang.. janji.. hihi

ni mitot nye dining set laaaa... tp x matching la plak.. hikhikhik

ok laa sume.. selamat berpuase dr misha.. muarrhhhhhh

k laa.. tata...

No comments: