Friday, December 31, 2010

Selamat tinggal 2010

salam...

Hari ni 31hb december.. cepat nya masa berlalu...usia semakin lanjut...banyak yang aku belajar tahun ni.. a few big changes berlaku dlm hidup dan keluarga aku.. kami masih lagi berada di muka bumi Allah swt.. menghirup udara segar, mencari rezeki yg halal, cukup makan pakai, sederhana tetapi bahagia.. Alhamdullilah...

Januari
Masih lagi memboyot membawa perut mengukur shopping2 mall kat Jb ni.. Masih lagi tak decide nk bersalin kat mane..Masih lagi x lalu makan..

Februari
Makin dekat hari bersalin, makin takut.. Lebih2 lagi, bile dgr kawan2 seperjuangan dh deliver awal.. terus aku feeling2 nk beranak gak.. haha..Tp aku masih lagi kerja macam biasa.. Ramai opismate cakap aku gigih... turun naik tangga kat site.. nnti aku mudah bersalin.. alhamdullilahhh.. :)
aku la mak2 preggy yg jarang mc.. hihihi...2 hari je.. sepanjang 9 bulan...

March
Hari yg sgt dinanti2kan kian menghampir..Akhirnye, seperti yg telah ditakdirkan olehNya, lahirlah anak dara aku tu 7 hari awal dr due date.. Alhamdullilah.. Sihat kami anak beranak.. Misha lahir secara normal tp with epidural.. hihi.. bukaan cepat, aku rase sakit kejap... everything went well.. syukurr.. ops.. lupa nk cerita, last2 laki aku decide suh aku lahirkan misha kat private.. thx yayang... :)

Maka bermula lah hidup berpantang selama 44 hari..

April
Berpantang di rumah mak.. mak jaga aku mcm tuan puteri.. thx mak.. luv u sooooooooooooo much.. hidup berubah.... bukan aku sorang, tp suma org.. kehadiran misha memberi impak besar dlm hidup kami.. dh lame xde baby dalam rumah... skrg ni, x ngk tv pun xpe... ngk misha... misha.. misha... untung misha..

Dalam bulan2 ni gak la, berat aku turun.. berasa kurus sekejap.. muahahaha

May
My MIL, passed away... misha baru 2mos ++.. aku baru naik keje... tp alhamdullilah, aku dh penah bawak misha jmpe dia 2 kali sebelum mak pergi.. (mase dlm pantang ngan lepas hari)...masa ni, aku mmg memainkan peranan penting utk menenteramkan maaruf.. dia sgt2 sedih... terasa kehilangan yang amat dalam... aku pun sama.. tp to be honest mungkin tak sama mcm kakak2 ipar aku yg lain, sbb aku baru bersamanya kurang less than 1 year..

semoga mak berada dikalangan org2 yang beriman... amin...

June
Siaran ESPN, mmg jadi peneman aku sepanjang bulan ni.. misha jenis x tdo malam.. pukul 11, baru bangun tdo.. smpi kul 4-5 pagi... secara automatik, aku jadi peminat setia World cup 2010 la larr gamaknya.. hihi

July
Dia wat keputusan nk resign.. bukan sekali dia ckp mcm ni, dh abes air mata aku berderai, dia tekad.. kali ni mmg sgt tekad.. tekad nk buat ape yg dia kejar.. apa yang dia idamakn.. nk berniaga.. nk berkerja sendiri...OMG, dugaan apakah ini... dia yakinkan aku yg dia boleh.. dia cuma nk aku support.. that's all that he want me to do..

speechless n crying.. at da same time keep praying that he do the right decision.. aminn...

dalam masa yg same, owner suh pindah sbb dia nk masuk.. menjajau carik umah... alhamdullilah, jmpe..

August
Ramadhan datang lagi, maaruf start meniaga air kat pasar ramadhan... aku tau dia penat, nampak sgt dia penat.. tp dia gumbira.. pendapatan x banyak.. alhamdullilah ade gaji... tp aku nampak dia puass...

smilee... :)

September..
Raya bersama misha...

October
Allhamdullilah, ade rezeki yg ditentukan utk kami olehNya.. syukurrrr.... :)

Dan gaji aku pun naik sket.. sbb ade salary adjustment.. oklahh, leh beli menan mishaaa.. aitt, asyik2 mishaaa jekkkk... hihihihi

November
Papa, bertungkus lumus menyiapkan kerja2 yg diberi.. Penat tp nampak hasil.. :)

December
1st time bawak misha g kl... pastu baru2 ni bawak lagi g aquaria n klcc.. shopping utk misha lagik.. aku dpt baju aquaria, tp x muatt... mencikkk... ehhh tipu larr, aku dapat tudung ariani platinum laaaa...

Bulan ni gak papa baik hati sedekah kat aku, henphone baru... thx yayang..

itu lar pusingan hidup aku selama 12 buln dlm year 2010... sgt manis, suka, masam, sedey, gembira, dan bahagia... alhamdullilahhh...

harapan 2011
semoga tahun 2011 nnti, kehidupan kami akan lebih diberkati, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umo dan diberi kesihatan yang baik lagi.. aminn....

with luv, mama misha

Tuesday, December 28, 2010

Anakku retis..

salam..

muahahahha.. tajuk mcm bagus sajek... xde lar... misha kn sinonim dgn name misha omar.. ade kawan aku ckp, tahap retis...

sbnrnyee aku nk cite yg anak aku, skrg muka dia masaammm jek bile kuar umah... anti sosial kah?? x mcm aku ngan papa kah?? agaknye dia rimas dok dlm stroller, tp bile aku kuarkan, dia masam gak..kalu ade yg menegur, jgn harap, nk balas ngan senyuman, kalu nasib kurang baik dia balas dgn jelingan..

misha.. misha... mama x ajar pun mcm tu tauuu...

mcmane lar aku nk train misha ni supaya mesra alam ek.. kalu dulu2, org tegur2 mesti senyummm jek... skrg xde dah... senyum ngan aku, papa, mak su, mak ngah, wan and atuk jekkkk.. pendek kate, yg dia ngk hari2 jek laa...

misha ni takut ngan org ke ek??

nampak mcm takut ngan org, sebab kalu org nk amik dukung, dia akan mengelak pastu kalu kene paksa, wajib dia menjerit.. kadang2 dia cm nk gigit as nk mempertahankan diri la tu... hihihih

hopefully, perangai ni x lame ek yayang... mama n papa sayang cha, x kira ape pun yg cha buat... peacee.....

* skrg ni, kegemaran dia, amik sume mende nk letak kat telinga... konon2 tgh make a call.. sambil bercakap... pandaii nyeee - papa cakap.. kekekeke

k la... ni gambar budak masammm sy....


 abaikan pipi lebam tu ye.. mak su yg punye keje.. x sempat nk hope, dia menunjal2 nk bediri...

tata...

with luv, mama misha

Friday, December 24, 2010

Dengan tidak sengaja

salam...

dengan tidak sengaja ape ek..
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.

dgn tidak sengaja, aku telah dapat henphone baru.. yeayy...

sayang papaa...thx ye...

rentetan dari pada dialog bapak dan anak

papa - chaa, wat pe laaa gigit hp mama tu.... nnti bile dh buruk, dia mintak baru tauuu

cha - tersengih2 dan terus gigit.. agaknye dia agak papa dia ckp.. pandaiinyee anak papa

papa - dia... (aku lar tu).. saje je ek, bg mica gigit hp dia.. alasan nk yg baru la tu... 

aku (nyelit) - mane ade dia.... yg ni pun baru lagi kan,, tp cume x best jekk lar..... hihihhi

mica - terus menggigit..

hihihi

selang 3-4 ari pastu laki aku ajak g ngk hphone... pastu terus beli... aku x plan2 pun tau... x sempat aku nk surf information.. dia nk belikan aku nokia N8.. dia??? pki hphone lame aku jek... bukan yg BB tau..sebelum BB...BB plak x laku nk trade in.. sedeyyyy... so simpan jer lar... kalu ade kecemasan... leh guna...:)

alhamdullilah... thank you Allah atas rezeki2 yg diberi... :)

with luv, mama misha

Anakku sudah 9 bulan

Salam..

Alhamdulllah... si manja sy dah berusia 9 bulan... to date dh 9 bulan 13 hari... as usual, mak dia ni suke update pencapaian anak dia.. hihi

misha @ 9 months old baby..
1. pandai mengamuk.. hentak2 kaki, gesel2 kat lantai, ramas2 baju..
2. berdiri lepas
3. pandai give me 5 bila diacu tgn..
4. mula nangis nk ikut mama g keje
5. gigi dh bertambah kepada angka 6 batang
6. dh pandai menjerit2.. dulu2 anak aku diamm jek..
7. pandai sahut bile mama call... ade la bunyik dr corong henpon..
8. hphone aku adalah favouritenyeee.... sedeyy...
9. dh g kl.. yeayyy
10. berat x tauu larr... maybe same kot..

k la... tata..

with luv, mama misha

Thursday, December 23, 2010

wajib ada tanda MC

Pastikan permainan kanak-kanak mempunyai logo MC

KUALA LUMPUR 20 Dis. - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mengingatkan orang ramai untuk memastikan barang permainan kanak-kanak yang dibeli mempunyai nombor rujukan Perakuan Kelulusan (COC), selain mempunyai logo Pematuhan Malaysia (MC).

Timbalan Menterinya, Datuk Tan Lian Hoe berkata, mainan yang tidak mempunyai cop tersebut dikhuatiri akan mengundang bahaya kepada kanak-kanak kerana tidak melalui prosedur pemeriksaan keselamatan oleh kementerian.

"Peraturan itu selaras dengan piawaian keselamatan kanak-kanak di bawah Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna 2009 dan 2010 yang mewajibkan mainan baru dikilangkan atau diimport supaya didaftarkan.

"Penguatkuasaan standard mandatori bagi mainan kanak-kanak merupakan inisiatif kementerian untuk meningkatkan keselamatan dan kualiti barangan yang dibekalkan oleh pihak industri di samping memastikan kepentingan pengguna terpelihara," katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Bengkel Keselamatan Barang Pengguna 2010 di sebuah hotel terkemuka di sini hari ini.

Lian Hoe berkata, peraturan tersebut telah mula berkuat kuasa mulai 1 Ogos lalu bagi semua barang permainan yang terdapat di pasaran tanpa mengira sama ada permainan itu sedang dijual atau akan dijual.

Jelasnya, penguatkuasaan barang mainan yang sedia ada di pasaran diberikan lanjutan tempoh masa selama enam bulan supaya pihak industri memeriksa dan mematuhi peraturan yang telah ditetapkan.

Justeru, mulai 1 Februari 2011 kami akan jalankan operasi secara lebih agresif agar memastikan semua mainan mempunyai cop MC tersebut," katanya.

Tambah beliau lagi, di Malaysia terdapat 199 juta unit mainan di pasaran menyebabkan pihak pengimport serta pengilang terpaksa mengambil masa lebih dari setahun untuk memastikan semua mainan mempunyai cop MC tersebut.

"Orang ramai harus bertindak dengan bijak dan segera melaporkan kepada kementerian sekiranya menemui mainan yang tidak mempunyai cop tersebut," ujarnya.

Sementara itu, sewaktu mengulas tentang penyalahgunaan MyKad yang dilakukan rakyat tempatan untuk membeli petrol RON95 di kawasan sempadan negara, beliau berkata penyalahgunaan tersebut amat mendukacitakan.

"Kementerian akan mengkaji semula subsidi yang diberikan akibat daripada jumlah kes yang membabitkan penyalahgunaan myKad tersebut.

"Kami mahu rakyat menikmati subsidi yang diberikan tetapi akhirnya kerugian jutaan ringgit terpaksa ditanggung kerajaan akibat daripada penyalahgunaan tersebut," katanya.

kredit to - Utusan Malaysia online

ini plak, logo yg sepatutnya ada pada mainan2 tu..


p/s - tp kn, menan anak aku banyak tanda CE... apa plak CE tu stand for ye??? lamaze ngan playskool ngan fisher price tau..

nampak tak kt clothes book tu ade label.. label tu stated CE.. kompiuss... kompiuss hakak jahh
k la.. tata

with luv, mama misha

Sunday, December 12, 2010

MAHA 2010 > I-city

salam..

* ini adalah entry bergambar..

last week we went to MAHA 2010.. papa yg xcited sesgt nk g.. sbb nk ngk usahawan2 tempatan yg berjaya dgn product masing2.. pagi2 sabtu tu kami dh bertolak.. skali dgn mak su mica.. best tau, ade mak su skali.. hihihi

jom layan gambar..
berseri2 muka nk g jenjalan yee dan merupakan kali pertama mica ke kl... yeayy!!


sessi pengisian perut @ RnR ayer keroh


dh smpi.. misha muka penat.. siann.. ni nk g tggu bas.. lame tauu.. :(


dah smpi... tu buktinye.. hihi

ramai gile manusia... termasuk kami... hihi

sepatutnye malam tu kami balik jb, tp disebabkn papa penat + malas nk drive, kami pun meneruskan penjelajahan... memula plan nk check in skali ngan fara.. tp hotel fully booked.. fara release kat kami, dia balik PD.. thx fara... hihi

pastu g jmpe adik oni sekeluargaa... syok berborak smpi kul 12 kot..papa oni la yg crikan tempat kami berteduh malam tu... dekat ngan i-city...

 sessi suai kenal ngan hemak oni.. mama? tdo kee??

papa2 ngan anak2


yeayy.. smmpi gak mama misha kat sinik ... kekkekkke

we are family..


sekian sahaja, gambr2 utk hari ini... malam tu kami tdo dekat hotel yg dekat ngan i-city... thx to papa n mama oni sbb booked kat hotel tu.. :)

esooknyee pagi2, kami bersarapan kat Jalan TAR, pastu g Mid Valley.. dlm kul 6 ptg tu, we are heading to JB...

best sgt2... thx u papa... muarrhrhhh.... leh kali mo jalan2 lagikk

with luv, mama misha

kentang sedap

salam..

dr hari ke sehari nk share kat sini, pasal sejenis kentang yg telah watkan anak sy makan dgn laju dan lancarnye.. ni lar rupe bentuknyeee..

Ianye boleh didapati di Jusco..

promote taww.. JJ leh bg i voucher lebey ni... hihihi....aku dh start beli ni nk dekat sebulan lebey dah.. beli seminggu sekali.. susah gak nk dpt kentang ni.. sbb slalu sold out.. kadang2, aku perlu hunting sy 2-3 JJ, baru jmpe.. slalu nye ari jumaat stock akan smpi, so ari sabtu banyak lagi, kalu aku g ari rabu ke khamis ke.. alamat balik tgn kosong laa....

mula2 aku ingt ni sweet potato.. rupenye2sweet potato tu kaler merah.. hihi. xpe laa.. salah2 beli pun ade hikmahnyaaa.. misha suke sgt makan bubur, after aku beli kentang ni.. sp skrg kentang kat umah wan x laku okeey.. kekekke... kalu dulu, mkn dlm 10 sudu, dh jemu.. tp skrg, kalu makan mmg smpi dh nk licin.. kadang2 licin.. suke2...

so kawan2, g la cari kat JJ.. try kt anak2 korang yg x suke sgt makan tu.. harga dia rm6.99 utk 800g.. dia dh siap pack2.. ade dlm 9 - 10 biji.. cukup la utk semingu.. mcm mahal kan??.. xpe laaa., utk anak sihat, x kisah berbelanja lebih..

p/s 1 - aku simpan kentang ni dlm fridge, sbb kat JJ pun letak dlm tempat sejuk..
p/s 2 - kawan aku pun dh try, alhamdullilah.. anak dia yg dulu sembur2 bubur sbb dh suke makan gak... hihi
p/s 3 - model kentang muslimah of da year..

percaya lah macik2 sume.. kentang tu shedapp...

k ta.. tata..

with luv, mama misha

Penjimatan akhir tahun

salam..

selalunye org decide nk shopping akhir tahun sbb misim YES (yes end sale).. tp aku lancarkan kempen no shopping dlm bulan ni.. kenape mcm tu yek?? 

sbnrnye just affected utk online shopping aje.. hihi..skrg ni aku rase mcm sedikit hampa laa nk shopping online.. ade a few baju mica yg aku order x same as expected.. ye aku tau, online shopping not for da fussy buyer.. tp cuba la bayangkan kalu baju yg aku order tu, same saiz, from same seller, same brand... tp yg aku received baju yg senang memeri, leher melebar sekali basuh, hujung lengan ngan seluar labuh smpi terkeluar.. huhu.. aku yg saiz setahun (mase beli anak umo 6 bulan).. bile pki persis saiz budak 3 bulan.. frust.. frust.. tp aku buyer yg baik hati, xde pun call inform yg barang indah kabar dr rupe..penah gak beli sandal mica, x same sgt dr gambar.. tu x kire plak, yg aku order saiz lain, dia tukar saiz lain, ade lagi satu tu sebulan baru dpt barang..

yg sebulan baru dpt barang tu, kalu boleh aku xnk berurusan ngan dia lagi.. susah hati aku, barang x dapat2.. laki aku pun tnye2, sbb dia yg bank in.. hhu.. sadisnye, ari tu dia sms, offer satu barang yg aku penah tnye2 tp xde stock.. aku ckp xmo, dia leh ckp, kalu aku bayar separuh pun xpe.. aku ckp, xpe larrr.. dia ckp, deposit aku nnti leh dia pki utk beli beg pack..huhuhu... ari tu awak dh buat sy mcm tu, so sy agak serik nk order lagik... pastu awak cerita kat kawan saya pasal sy kan.. awak ingt saye x bace ke sms tu... semuanye sy bace larr... kawan sy pun kenal sy, dia tau sy mcm mane, x yah la nk mengadu domba ngan kawan sy tu.. sian dia behabis kredit nk reply sms awak ni...sedikit pun x mencalarkn kepercayaan kawan sy pada saye.. cume sy x tak abes pkir, nape la awak rajin sgt nk sms kawan sy cerita cronologi jual beli kite yee.. luckly sy x delete lagi sms sy yg sebulan lepas, dpt la kawan sy tu bace.. serik2..even awak antar smpi opis sy, tp awak dh cerita  kat kawan sy, not nice la.. dh lar cite tu cam kurang betul.. as customer sy rase sy x salah.. lagipun sejarah sy as online shopper, mmg xde track record bruk pun.. so seboleh2nye sy xmo berurus niaga ngan awak lagi...sy ni kire baik tau, x camm marah2, minta pulang duit... kalu la awak dpt customer lain, agaknye dia nk publish name awak kat fb or belog or forum.. huhuhuhu

ok lah, tutup cerita pasal awak...

lagi satu sbb, sbb aku nk berjimat.... bayangkan, kalu 1 -2 mesti ade je mende nk beli.. offline lagi.. bankrup la macik ni.. kalu rm70 setiap kali bank in.. kalu 10x dh rm700... kalu laki aku bukak cite, ni la yg dia sebut dulu.. asyik ckp xde duit.. ni la pegi duit2nyeee.. ke alam maya... hihihi

so skrg ni... aku x bukak pun belog2 online mahupun fb yg tawarkan baby clothes.. hihhihi.. tp aku ade kenan skirt tutu from bb gap.. maaruf suh aku bid kat ebay.. tu online x ek... hrmmmm....

k la, harap aku berjaya.. kepada sume seller, sy akan berurusan seperti biase tahun depan.. see yaa!!

with luv, mama misha

Saturday, December 4, 2010

sumpahan dah berakhir...

yeayy....

akhirnye sumpahan blog x berhupdate aku dh berakhir... ari tu ade aku gelakkan blog kawan aku yg x berupdate.. tup.. tup... diorg ngk blog aku yg x berupdate..padan muka aku... hihihi..

sebulan gak la aku cube2 (bile free time)..tp x penag menjadik... last aku ingat aku g godek2 kat
SETTINGS ---> SITE FEED --> switched to ADVANCED MODE --> select all FULL...

paling x leh blah , aku ade sms macik aisyah pasal problem aku tu.. at da same time dia mmg tgh nk tnye aku.. pastu dia ade mentioned pasal RSS FEED.. bcoz of that la aku godek2 kat SITE FEED tu.. time kacih macik wat kan entry khas utk ai... hihhihi

k la tata...
esok papa ajak g ngk MAHA.. (chehhh... mcm dekat sajekkk)

Tuesday, November 30, 2010

happy 6th anniversary

salam..

masih lum melelapkan mata pada jam ini.. sbbnye laki aku pakse minta tolong susun2 gambar ngan print report dia.. skrg dh siap.. nk shut down, tetibe tertengok tarikh.. it's 30 nov 2010.. terus ingatkan dia, dia pun nyanyi lagu anniversary versi ikut irama lage besday.. hempess tul...

6 tahun lepas..
1st time aku g dating tarikh ni la... muahahhaa.. dating kat bawah pokok kat kolej.. mase tu dia ade motor RXZ jek..mase tu kat parking kete.. kawan2 aku ngendap ngan sape la aku jmpe.. diorg sume nyorok2 kt kete dekat2 ngan parking.. pastu mase agak2 aku dh nk naik bilik, diorg pun lariii masuk bilik... heran aku bile ngk kt bilik ade sume geng2 aku.. walhal aku ade sorang je roomate.. pastu diorg x tahan, terus tnye aku.. aku pun malu2 jawab... ke aku x jawab ek.. lupe plak dah... hihihi...aku x naik pun motor, bile dia ajak g jauh sket,, aku ajak naik bas.. tu pun 2-3 kali jek.. pas banyak kali dia ajak kuar.. kalu nk jmpe pun dia g kolej aku la.. smpi kawan aku kate, sabar nyee dia.. takut dia g carik pompuan lain jek.. seram tau aii mase ni... terus aku nk g makan tp kat cafe atass jek... hihi.. smpai la dia beli kete kelisa kuning.. baru la panjang langkah... hihihi...alhamdullilah... berkawan la kami smpi ke jinjang pelamin...

sekarang..
kami telah dikurniakan seorg puteri..  harapan aku semoga ikatan perkahwinan ini akan berkekalan hingga ke syurgaaa...amin..'org soranggg je tauu dia'... even mulut laki ai ni kasar sket.. lawak pun kasar.. gurau pun kasar... tegur pun straight to da point, xde nye romentik2 ni... tp aku tau dia sayang kat aku.. muahahha... ape yg aku nk (aku ni banyak hajat terpendam), insyaAllah sedaya upaya dia akan usahakan... aku pun nk berusaha jadi isteri yg baik, penyabar, berjimat dan rajin ke dapur... amin...

hadiah?? aku x mintak pape... cukuplah dia tanam hasrat nk bawak aku g I-city.. even tak tau bile la nk g tu.. kekekek.. handbag?? owwhh itu permintaan ku yg lepas.. kuikuikui

~ bile ade anak, aku x rase mcm nk pape plak, cukup la dia sayang aku ngan misha... plus x kedekut bile aku mintak duit nk beli baju misha..sume untuk budak ni....jeng... jeng.. jeng...

eh... tunjuk montot plak...
(gambar ni diambil sbb nk tunjuk bukti kat wan yg misha bgn2 pagi dh g masuk bilik nk berkemass)

ni dia... hihih

with luv, mama misha

Monday, November 29, 2010

Gigi sihat, hati mama pun senang...

salam..
entry dh lame dikarang.. tp masih x publish2.. ari ni aku nk share pasal gigi susu.. almaklumla, as to date, anak sy dh ade 6 batang yg sedang inprogress.. so sy pun cari info pasal penjagaan gigi susu ni supaya gigi anak sihat dan putih bak mutiara... hihihhi

ini yg aku jmpe.. meh aku share:

Tanda-tanda anak tumbuh gigi
1. Menangis kerana tidak selesa

2. Suka menggigit atau mengunyah
3. Melelehkan air liur
4. Demam (suhu badan meningkat sedikit)

Akan tetapi, adalah mitos ok, kalu anak demam panas sesangat sebab nk tumbuh gigi sebab infosihat.gov bgtau Pertumbuhan gigi tidak akan menyebabkan gangguan kesihatan yang teruk seperti demam panas dan cirit birit. Sekiranya ini berlaku, anak perlu dibawa ke klinik/ hospital dengan
segera.

Kepentingan gigi primer (gigi susu)
Sepertimana gigi kekal sepatutnya bertahan sepanjang hayat, gigi susu juga sepatutnya tahan sehingga gigi kekal mula tumbuh. Gigi susu kanak-kanak digunakan untuk mengunyah makanan dengan sempurna, bercakap dengan jelas dan memupuk rasa harga diri yang baik. Ia juga menyediakan ruang di dalam rahang untuk gigi kekal tumbuh. Ini dapat mengelakkan gigi kekal tumbuh senget atau bertindih. Adalah penting untuk melindungi anak anda dari kerosakan/pereputan gigi susu yang menyakitkan.

Panduan Penjagaan Oral
Baru lahir hingga 24 bulan
  • Bersihkan mulut kanak-kanak dengan kain kasa atau kain selepas makan dan sebelum tidur.
  • Elakkan membiar bayi anda tertidur dengan botol susu di dalam mulutnya kecuali ia diisi dengan air kosong sahaja.
  • Mengatur tabiat makan anak anda.
  • Berhentikan anak anda secara beransur-ansur dari susu badan atau botol apabila mencapai umur 1 tahun.
  • Berjumpa dengan doktor gigi apabila gigi pertama muncul atau jika gigi pertama tidak muncul setelah anak anda mencapai umur 1 tahun.
  • Gosok gigi dengan menggunakan berus gigi yang kecil dan lembut selepas makan dan sebelum tidur.
  • Teruskan mencuci bahagian-bahagian dalam mulut yang lain dengan kain kasa atau kain.
  • Berbincang dengan doktor gigi atau pakar kanak-kanak mengenai tambahan florida.
Umur 2-6 tahun
  • Ibu bapa perlu terus membersihkan mulut anak-anak dan membenarkan mereka mengambil bahagian berdasarkan minat dan kebolehan.
  • Mula menggunakan flos di bahagian-bahagian gigi yang rapat.
  • Berjumpa doktor gigi untuk pembersihan gigi secara berkala.
Umur 6-12 tahun
  • Mula memindahkan tanggungjawab memberus dan flos gigi kepada kanak-kanak di bawah pengawasan ibu bapa. Umur 8 tahun adalah purata umur kanak-kanak mampu memberus gigi sendiri. Manakala flos gigi boleh dilakukan sendiri apabila mencapai umur 10 tahun.
  • Kanak-kanak harus memberus gigi menggunakan teknik dan jenis berus gigi yang disyorkan oleh doktor gigi mereka.
  • Menggunakan pengedap (sealant) untuk gigi geraham kekal.
  • Jika perlu teruskan mengambil florida tambahan seperti yang telah dipreskripsikan oleh doktor.
Kanak-kanak dari semua peringkat umur
  • Tukar berus gigi setiap 3-4 bulan sekali.
  • Berus gigi dua kali sehari, iaitu selepas makan sarapan pagi dan sebelum tidur.
kredit to - www.infosihat.gov.my
utk more details, click la sini
with luv, mama misha

Friday, November 26, 2010

Rezeki namanyee

salam..

ramai betul preggy2 women yg berkait rapat ngan aku.. kirenye ade correlation laa.. (dh mcm 6 sigma la plak.).. so far yg aku tau...

1. adik aku.. skrg dh 3 bulan ++
2. akak ipar aku.. 2 bulan
3. adik ipar aku.. 6 bulan ++
4. fara.. kawan yg baru 2 kali jmpe tp borak ari2.. kalah kawan2 yg slalu jmpe.. kekekke
5. yana.. opis mate aku..
6. ilah... colleague yana aka opismte aku gak...
  
Ya Allah, semoga perjalanan pregnency + deliver diorg akan dipermudahkan olehMu.. aminn

hrrmm.. aku?? pencapaikan terbaik aku so far... masih lagi merancang guna kaedah tradisional.. tp bile cik P x datang2, dan dan tu gak aku tanam hasrat nk g injet la, makan pil la, implan laa.. aku dh study dh sume2 tu.. even dh jmpe doktor utk tnye2.. so far, doktor ckp yg paling xde kesan sampingan ialah IUD.. tp aku seram larrr.. hihihi

ok la.. aku bukannye nk cite pasal jenis2 perancang keluarga.. antara link yg aku menuntut ilmu kat sinik. http://www.scribd.com/doc/21595628/Perancang-Keluarga by Norsimah Ahmad...sume ade tauu.. cara kire waktu subur pun ade.. hihi

harapan aku, biar la misha dapat adik at that time dia dh pandai bawak diri.. dh pandai terima arahan.. dh boleh tolong urut2 pale bile aku MS.. muahahhaha.. tak de laa... as long as misha dh 1tahun.. dh ok dahh... tp kalu ade gak, itu rezeki namen diaaaa..hihihi

suka la mak aku, tahun depan nk dapat sorang lagi cucu.. alhamdullilahhh... makin meriah la keluarga kecik kami...

 k la.. tata...

with luv, mama misha

Thursday, November 18, 2010

Makan, Masakan, Makanan

salam..

td g check up misha.. rajin tul aku, just check sket2 jek.. belek2 sket.. ok leh balik.. lagipun misi tu kawan aku.. nk lagi dekat lagi jiran sebelah umah aku merangkap share dapur ngan aku.. cube parapet wall yg memisahkan kami.. kalu x tutup pintu la... hihihi

tq so much (aku tatut nk letak name sbb nnti takut org ckp, kawan aku ni x effisyen.. kekeke).. banyak tolong aku since mase ngandung lagik.. banyak melancarkan masa aku.. aku x perlu tggu beratur amik que nk check 2-3 org misi... org lain dr pg smpi tghari.. (mebi).. aku dlm 1/2 settle... maarup kate, aku patut minta maap kat sume yg menunggu sambil jeling2 jam tu.. sorrryyyy uollls...

smpi la misha enjet pun.. kejap jee prosess nye.. syukur sgt2.. sbb tu la i'm keep going to check up @ KK.. hihi.. tp aku pasrah sbb bersalin kat swasta... sbb aku takut layanan doktor kat sane..

nk dijadikan cite nk makin best.. due date dia beza 2 minggu gak ngan aku.. tp bb aku kuar awal, bb dia over due.. jadila misha tua 2 hari dr dia... pastu mase misha kene kuning, aku kene g KK.. amik darah.. mase ni dia ade suh refer kawan dia.. tp aku segan... so aku pun tggu mcm org2 lain. baru aku tau perasaan menunggu tu mcm mane... ngan bawah aku ni berdenyut2..

smpi aku ckp ngan misha, chaa, mase cha dlm perut, mama senang lenang je g check up  xsmpi 1/2jam.. mase tu mama pun xde la rase sakit.. skrg ni, mase cha dh ade plak.. tgh dlm pantang, turn mama plak kene menunggu.... xpe laa.. demi kasih sayang mama pada kamu nak..

smpi 5x g amik darah... tp aku bersyukur misha x banyak kerenak.. diam je mase g klinik ngan spital (sbb mase tu sabtu).. kene g spital plak as pesakit luar.. 1st time aku g GH.. aku cakap lagi ngan misha, cha, dapat gak mama berasa g GH even utk amik darah kat kaki cha...
perasaan mase ngk amik darah tu.. sangat sayu... sgt2... tp xpee.. sume dh berlalu.. misha dh jadi budak yg sihat dan mengagumkan (pd mama laa.. hhihi)

ok la... berbalik pada makanan yg dh leh misha makan.. kawan aku ckp.. misha dh leh makan sotong, udang, ketam, roti, telur... banyak dahhh... chett, mengkaji mcm dh master... tp baru pas degree jek rupenyee.. kekek

balik td aku bg roti gardiner, amazing!! misha rileks je kunyah2 pastu telan.. mak aku suruh bg besar sket godang kuku ibu jari.. dia telan gak x tercekik pun.. happy nye.. dh tambah lagi, variasi breakfast misha... mama suke!!

k, la.. x sabar nk tggu wikend, nk g pasar beli sotong utk mishaa..
tata

with luv, mama misha

Tuesday, November 16, 2010

On her 8 months birthday

salamm..

to date, our mitot dh berusia 8 bulan 5 ari..mama bz x sempat nk update pepanjang.

ok laa.. ni update misha @ 8 months old

1. dh start memanjat.. semalam nampak dia panjat sofa...tonggek2 muntut dia berusaha... akhirnye berjaya!!
2. dh pandai geleng2...paling sadis, bile ai tnye,chaa, mama cantikkk tak.. pastu dia geleng2... uwwwaaaa
3. suke makan baby bite perisa ayam + sayur. (mica mkn sayur tauuu.. hikhikhik)
4. dh leh duduk tanpa talian hayat... terrorr anak mama...
5. dh pandai makan2 dah... leh makan bubur ngan macam2 laukk
6. suke stacy.. enjut2 bile dgr lagu stacy.. pandia plak dia bezakan... plus lagu industan.. mesti wan dia slalu bukan industan ni...
7. dh ade suara comel dah... ayeyeyeyye.. ajejejejejjeje... kalu dulu diammm jek..
8. perangai sembur2 masih lagi berleluasa.. kalu tgh makan, abes mama kene sembur bubur..
9. opsss.. lupe plak. gigi dh bertambah kepada 4 batang.. 2 batang ni, baru nampak sket... tp berasa kalu kene gigit..
10. berat ari tu 8.7kg.. nampak mcm dah susut... makin tingi jek.. mama sukee..:)

k la. 10's update bout my doter...

tata

with luv, mama misha

Thursday, November 11, 2010

Bila masanye sy dh boleh makan...

salam...

ari ni sy nk share ngan all mommies at what months/ages baby kite suppose kene introduced ngan these kind of fuds..

sy skrg xde bagi pape pun makanan tambahan utk anak selain bubur, biskut ngan buah yg sgt limited jenisnye... mcm kejam plak.. anak x dapat nikmat makanan yg sepatutnyee.. dlm 2 -3 ari ni mama terlebih rajin, makanya telah wat research.. terror tauu.. research kejap dh siap.. muahahhaha..

ok laa... jom kite mentelaah utk kebaikan anak2 kite bersama.. hihi



ini utk 6 - 8 bulan..

Paham la aku yg sekarang ni aku dh leh introduces misha these few foods,
1. buah mangga - tp jgn la wat kerabu mangga plak ye..
2. buah avocado - leh try wat jus alpukat resepi puan fara
3. buah peach, pear, plum, prune (harus cerry berry mitot nnti.. )
4. kacang ijau, kacang peas (wallaa,, cakap pandai, mama pun x makan.. )
5. ayam belanda - mama pun x penah makan..
6. dh leh bagi yogurt.. (masalah ni.. aku pun x minum yogurt)
7. makanan yg mengandungi susu mcm keju & puding susu
8. telur.. bg yang kunng dulu.. elakkan bg putih telur smpi umo 12bulan kalu bb tu ade sejarah ekzema..
9. pasta... tp aku rase mcm nk bg umo 10 bulan bln nnti
Aku bace2 age gak tips nk bagi budak suke makan.. 'Baby Fingers Food'

dan juga 'Baby Finger Food Veggies' ( elehhh mama pun x makan sayur... :P
 hrmmmm rupenyee banyak gak option makanan untuk baby baye misha.. patut la misha mcm jemu dah.. sepatutnye variaasi makanan dia dh banyakk... mama x tau la yayangg... sorry ekk... hihi

k laa. the rest kat bawah ni utk the following months.. leh la simpan nnti x tercari2..

ini utk 8 - 10 bulan..

ini plak utk 10 - 12 bulan..
k la tata...
All the infos was taken form http://www.wholesomebabyfood.com/.. TQVM!!

with luv, mama misha

Wednesday, November 10, 2010

Alhamdullillah, Thank you Allah..

salam...

luv this songs at da 1st time when i'm hear it. lagu ni buat aku insaf sekejap.. kite kene selalu bersyukur dgn ape yg ade...

aku bersyukur aku masih ade parents yg sgt sygkn aku, adik2 yg mendengar kata, ade hidup baru ngan pasangan pilihan hati dan kini hidup kami diwarnai lagi dgn kehadiran seorang putri yg sihat, sempurna dan cumil...aku belajar smpi menara gading dan juga skrg bekerja (even gaji x banyak mane), ade kawan2 yg baik & best2..sihat tubuh badan (so far.. hihi)..complete kan..kadang2 aku rase x cukup, rase kekurangan, rase x puas hati.. Alhamdullilahh lagu ni menyedarkan aku bersyukurlah dgn ape yang ada..  terima kasih Ya Allah....

meh aku share lagu ni ek..

Thank you Allah by Maher Zain

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: Awakening Records 2009

nota kaki1 : so far aku ngk papa misha suke ngan ape yg dia buat.. nampak dia sgt berusaha.. dan juga nampak sgt penat.. xpe laa.. as long as dia happy, org ngan mica pun happy.. keje rajin2 yee... nnti leh bawak org ngan mica g jalan2.. hihihi
nota kaki2 : ujung bulan ni cukup la 6 tahun aku kenal papa mica.. lamenyee.. kali kawin dulu anak dh tadika dh dia... hhihi

tata
with luv, mama misha

Monday, November 1, 2010

mama, mica lapar...

Salam..

Ari ni sy nk cite pasal program pemakanan anak dara saya so far.. Okeh, sy start bg mitot solid fud mase umo 5bulan.. Mase tu dia nampak sgt pelapar orgnye... So sbg ibu yg sgt penyayang, sy pun decide nk bg mitot makan nestum dulu..also from wan's direction... hihi

Tentang Nestum
Alkisah rupe2nye, anak sy x suke makan nestum bersuap.. walhal mama dh belikan pinggan ngan plate special utk dia.. xmo... nanges2.. mebi sbb dia kecik lagik.. pada pandangan saya...

mak suggest suh letak dlm botol... dgn sukatan 2 scoop nestum + 4 scoop susu... smpi sekarang dia akan minum susu+nestum bergilir2 dgn bubur, but more to bubur laa... tp skrg dh tambah 3 scoop nestum + 4 scoop susu...

nestum yg mica pernah rase so far - cerelac beras merah , cerelac gandum madu

Tentang Susu
mase lahir, misha dibekalkan susu S26 gold oleh klinik... kurus saje anak sy.. tp nampak tinggi.. pada mase tu misha minum susu badan + susu s26 gold.. mase tu dlm pantang tauu uollsss... ja'at kan sy... sedeh tau... jgn cakap sy x usaha,... cakap la ape jenis makanan + susu + ubat yg boleh nk upgrade susu, sume sy makan + minum.. tuam sane, tuam sini, berurut balik.. tp memberangsangkan pun.. sy xde experience mcm mummy2 dlm pantang yg lain smpi susu diorg memancut2.. sedey kan... smpi skrg rase sgt2 bersalah,... sbb x minum susu mase ngandung.... mama ja'at...

kepada yg anti susu formula, pls jgn salah kn sy, sy juga nk yg terbaik utk anak sy... insyaAllah sy sgt berharap akan buat yg lebey baik utk anak2 yg akan datang... sy juga cuba utk menyusukan misha malam2.. smpi la usia dia 7 bulan.. skrg officially x menyusu badan.. dgr mcm x best.. aku yg rase pun x best.. sob..sob..sob..

ok.. untuk memastikan anak sy sihat luar dan dalam.. sy bertukar kepada susu yg terbaik abad ini kat malaysia.. huahuahua... susu enfalac a+.. alhamdullialhh, dgn izinNya anak sy mmg bertambah2 sihat.. badan jadi mantap.. org tnye susu badan ke, kadang2 ade yg terus terjah bg fakta..'susu badan, anak mmg gebu mcm ni'.. bile mase plak aku fully susu badan.. hihihi.. mmg susu lagi, tp x full..sy diam jek, dgn hrpan cakap tu satu doa.. huhuhu

minum la misha enfalac a+ tu smpi umo 7 bulan... skrg ni sy baru tukarkan dia enfapro a+.. baru sgt2.. laju je dia minum, mebi dh boring ngan susu lame.. hihihi

to misha - mama harap misha x salahkn mama ye... :)

Tentang air masak
misha dh suke minum air masak.. yeayy!!! pki cawan taww... sy beli avent magic cup dia xmo.. ingatkn x suke, beli MAM plak.. xmo gak... nk cawan gak.. tp tgh usaha pakse dia suke.. hhihihi.. rugi mama taww yayang...

Tentang bubur
Yeayy.. ni part yang paling best... seronok sgt... mcm try and error... sy bg resepi jek.. yg merealisasikannye mak sy.. kalu wikend jek skill masak utk anak tu ade.. muahahhaa

As for today misha dh berasa banyak gak combinasi makanan.. aku akan pastikan ianya mesti membekalkan tenaga, protein, vitamin dan mineral kepada anak sy..

Membekalkan tenaga - bubur, nasi, roti, ubi
Membekalkan protein - susu, ikan, ayam, daging, telur (lum leh mkm until next wiks.. hhi)
Membekalkan vitamin & mineral - buah2an, sayur2an... so far sy yg bg bayam, karret, brokoli, labu, kentang as sayur2an kat mitot... ketang sayur ke? hihih

Antara combinasi bubur yg penah sy experimenkan ialah..

1. bubur + kentang + ikan bilis (misha x suke ikan bilis)
2. bubur + kentang + ikan bilis goreng (reject gak kerana ikan bilis)
3. bubur + kentang + carrot
4. bubur + kentang + carrot + ayam
5. bubur + kentang + carrot + ikan merah
6. bubur + kentang + carrot + ikan merah + brokoli
7. bubur + kentang + carrot + daging
8. bubur + bayam + labu + ayam

nampak mcm banyak.. tp anak mcm dh jemu jek.. siann dia.. as of now, sy akan blander makanan tu tp separa lumat.. means ade gak la tekstur yg masih kasar. kalu halus mcm susu, anak sy x suke plak..

cara makan plak. kalu anak dh boring, sy anak bg dia suap sendiri.. biasa la kan, budak cepat boring..kadang2 sy colek makanan kat jari dia then suruh dia isap.. kadang2, kat jari saya plak.. cube bayangkan berapa lama masa harus diambil oleh anak beranak ini utk menghabiskan semangkuk kecil bubur.. hihihi

resepi? ohh.. sy masak mcm mommies2 luar sane gak.. same jek.. tp sy letak sedikit garam ngan 2 hiris halus bawang putih.. nenek misha dh biasa kan letak 2 bahan ni, kalu sy x letak, maka misha akan tidak habis makan.. tp, baru2 ni. agak menyenangkan hati, bile sy bace dlm buku resepi makanan bayi, diorg juga letak bawang putih dan juga sedikit garam... alhamdullilah... :)

ok la.. sy juga ade refer resepi kat sini... resepi1 dan juga info kat sini makananpelengkap

kredit to infosihat.gov dan pekanrabu.biz

Tentang junk fud/snack
Misha reject puree.. x tau nape, yg heinz tu pun dia geli geleman nk telan.. same goes to biskut milna tp dia suke biskut baby bite, pandai plak dia tolak biskut tu guna tapak tgn bile biskut tu tinggal sket.. takut tegigit jari agaknyee..

sy juga kadang2 rajin suapkan dia ape yg sy makan.. tp sy akan gigit lumat2.. baru suap... biasenye dia akan ramas mulut sy tanda mau lagi....

sy ade beli buku ini untuk menambahkan ilmu dlm bab khasiat2 makanan.. seiring dgn name tajuk buku ni... hihi



k laa tata.. entry ni di taip pada 28/09/10// tp ari ni baru abes wat karangan.. hihi...

Friday, October 29, 2010

Saya mesti pilihh

hikhikhik.. mcm iklan bank rakyat plak kan..

berbelog walking kul 1 pgi ni amat lah best... xde gangguan.. pas tolong dia wat kira2 utk material kt site..aku merangkap QS dia kee?? alaaa.. senang2 jek kira2 nye pun.. laki aku yg malas nk kire...

so aku pun nk claim gaji.. keje x seberapa..hakhakhak.. tp aku beli utk anak dara aku taww..

sudah ku bosan dgn busha pant.. sudah ade 3 lai.. ingat ari ni nk tambah helai.. tp jmpe legging yg lagi somell... pada aku laa.. poney?? ohh.. poney masih tetap di hati.. poney utk balik kg, g jj tebrau, g jalan2..

yang ni sesuai utk tdo.. tak tau la material dia selesa ke tak.. beli dulu baru tau...

ok laa.. aku dh puji melangit kan.. ni la legging yg aku jmpe then terus oder tu... hhi







comell kan.. so far yg paling murah sy jumpe rm13 kalu 3 - rm36... skali ngan postage dlm rm40.. aku rase berbaloi, kalu nk bandingkan dgn suar tdo kiko yg rege 14.90 @ kadang2 lebih tu.. hihiih..

k la.. tata

Monday, October 25, 2010

Turbo steam ironing

salam..

semalam maaruf bawak aku g jalan2... ayat mcm x penah berjalan.. hikhikhik

mula2 g levis factory outlet giant plentong.. g beli jeans.. lame nye aku x beli jeans..
ingatkan dh turun saiz.. hampess jek... longgar tp x sedap pki bile beli one size below..
pastu mase tggu suar kene potong, kami jalan2 laaa kat dalam tu.. hati aku terpaut ngk booth ni..
turbo steamer..

multi function iron (ironing, dry cleaning, face steaming).. harganye rm98 jek.. katenye kalu x promotion rm198.. plus 1 year warannty, tu yg aku berani beli tu..

salesman tu berjaya menarik perhatian aku, dia wat la demo.. baju yg renyok2 just gentle application needed utk hilangkn renyuk... pastu, kalu gosok sebelah jek.. nnti belah belakang automatik licin... magic kn!!.. ok la untuk aku yg lemah gemalai dalam arena mengosok baju ni.. mula2 aku xpect yg mcm kat shoping2 malll tu.. tp ni pun leeh wat mcm iron steamer, even bentuk dia mcm the real iron..

but.. salah step, berjurai2 la air dia meleleh... flow dia just atas, bawah kiri kaan sajok.. kalu x, meleleh2.. jgn banjir plak bilik aku bile guna iron ni nnti.. hihi...as permulaan, aku kene masukkan air yg panas mendidih sebanyak 5 scoop.. pastu baru bleh top up pki air biase..


salesman yg bersemangat nk tarik perhatian pelanggan.. aku la tu.. hihihi

aku harap, iron ni betul2 leh membantu aku mempercepatkan tugas2 harian aku.. jgn makin menyusahkan sudah la yeee... ye mica yeee...

misha, yg turut same nk fahamkan ape yg salesman tu cakap.. (pkikan tali stroller tu xleh dr bahu.. nnti dia gigit, smpi bertanda pipi.. tu yg a bit pelik tu.. hihi)

tp perjalanan kami x terhenti kat situ, g JJ tebrau plak.. g beli baju bajan mica... apsal la korang suke jual baju budak pompuan yg tomey2 ek... terpakse beli taw,... kekekekkekek

k laa.. tata..

Wednesday, October 20, 2010

Disebalik Misha Nur Humaira

salam..

sudah 7 bulan baru wat entry ini... x releven jek rasenye.. tp aku nk nukilkan di sini as aku nye memories to remember..

ingat lagi, dulu2 mase lum kawen... lum ade bf pun lagi aku sgt suke akan name Khadeeja Sofeya.. bile anak no2 nnti aku angankan name Khadeeja Soraya.. smpi la anak ke 3 aku berangan nk letak name Khadeeja Sohaila... if boy?? x pkir pun... maybe sbb aku sume adik badek gegel kot..

baik punye berangankan kawan2... hikhik..

tp bile dh kawen.. trend name pun dh lain.. mcm2 name yg bermain di benak pikiran.. smpi at last aku lupekan dh sume name2 tu... tp, sebelum tau jantina, maaruf ade cakap, kalu boboy2 dia nk letak Adeef Iskandar.. Iskandar??? x in tul la laki hakak ni.. aku ye kan ajek.. sbb feeling2 mcm gegel...

then scan mmg gegel pun.. mcm2 cerita pasal scan ni.. kelakar pun ade.. 2 bulan berturut2 aku tnye, doktor kate nk tahu lagi 4 bulan jek.. sy tunjukkan.. bergedup jantung aku..

leka punye leka, aku x pkir dh name anak smpi la masuk 8 bulan.. smpi la laki aku tnye, ' dia x xsited pun pasal name baby'.. 'aku baru realise yg bb is coming out very soon..' hihi

start dr ari tu.. banyak name aku proposed.. sume mane gegel.. gile gentle.. x pkir dah name boboy...

name pertama ialah Nur Alya Marissa
(Alya - ketinggian), (Marissa - Seorang yg bersopan santun)..
tpade kawan porum aku xbg .. jaat tau puan aida ni.. dia dh booked utk adik rissa.. tp skrg name dh ubah dah.. dia booked zara amani plak.. muahahahhaha.. aku akur... ngan alya pun haku reject.. kuikuikui

name kedua ialah Qaira Yasmeen
(Qaira - Yang utama), (Yasmeen - Bunga melati)
yg ni,maaruf mmg reject sbb Qaira tu glamer sgt katenyee..Yasmeen plak dekat2 ngan name kawan dia..

name ketiga ialah Amisha Sofea
too bad sbb Amisha xde makne.. sob.. sob.. sob... ngan sofea2 aku reject..

name ke 4.. tetap mengekalkan suku kata misha... ade 3 ejaan..
misha... myiesha.. miesha... humaira
maaruf kenan kat humaira.. so proceed...
then kenan kat spelling misha sbb ade kemelayuannyeee...

so Misha humaira....
(misha - Beautiful, Pretty.), humaira (putih merah-merahan)

so keep name ni smpi laa misha lahir.. time dh bersalin..
mak kate tambah Nur - cahaya kat tgh2..

so jadilah Misha Nur Humaira bte Mohd Maaruf..

sekian... tata...

Tuesday, October 12, 2010

Sweet seven months.

holla..

hepi besday to you..
hepi besday to you..
hepi besday to misha....
hepi besday to you...

muarrhhhh....

batuk jgn la dekat kat misha.. biar la dia sihat mcm biase... sian dia.. kalu dia batuk, dia nanges marah2.. hihi

so far misha dh x demam.. ubat pun dh tinggal sket.. tp byk yg kuar sbnrnye dr yg makan..

ok la, as usual.. nk update report card misha for being sweet 7 months baby...

1. dh master merangkak..
2. dh berdiri (tp kene pegang something la... mcm panjat kusi, panjat papa mama dia, pegang pintu grill)
3, dh explore sume bilik kat umah...
4. dh penah jatuh terlentang sbb xcited berdiri
5. gigi tomey dh tumbuh 2 btg..
6. susah sesgt mkan ubat
7. dh makan bubur.. x suke ikanbilis ok..
8. x suke org pegang idung dia..marah smpi ngamuk2
9. asyik sbut Aaaaaa... nnti mama ajar Bbbb, Cccc plak yeee
10. kalu nangis, sebut mamamamamammamamama.. kadang2 papaaaapapapapapa (kdg2 je.. )
11. berat dh 8.4kg... gud girl.. hihihihi

k la..itu saje...

tata...

Saturday, October 9, 2010

1st time demam

hollaa..

kecian anak dara saye...selasa lepas adalah 1st time kene demam.. selama ni, kalu injection pun x penah demam.. tumbuh gigi pun x demam..

tapi kali ni x tau kenape, bleh demam plak tuan puteri sy ni.. awalnye, dia batuk kokol2 jek.. aku pun bawak dia g klinik england.. smpi2 je same.. mitot la yg berpewarakkan paling sihat... yg lain tu nangiss jek.. tp yg dtg utk amik jab, pas kuar bilik doktor baru nanges..

masuk2 bilik doktor jek, doktor tnye la mcm biase batuk start bile, ade nanges2 tak, tido malam tak, suhu panas tak..pastu doktor check tekak, ade merah2 (sakit tekak la tu), dada ade kahak.. semendang tu plak selsema si kenit ni kuar.. so that tambah lagi satu sakit.. huhhu..

doktor suruh measure suhu badan misha waktu malam..

balik2 tu... OMG.!!!. mitot betul2 demam..

nk bg ubat punye la susah.. bagi muntah..bagi muntah.. mak aku surrender xmo bg.. aku la kene bg... aku la.. mak dia kann... aku tekad jek .. bagi cara paksa.. muntah gak.. tp at least dh bg kan... kene la jeling sedas dua dr anak sendiri... huhuhu..

aku nekad kene bg jgk, sbb aku ade bace2 blog mummy2 lain, kesian ngk anak nangis makan ubat, so diorg stop.. then anak kembali demam smpi admitted.. takut ok.. x sanggup aku jahh..

tp smpi ari ni, misha still dedar2.. get well soon my dear mitot..



tp gmbar ni mcm xdemam plak.. hihihi

tata

Tuesday, October 5, 2010

Ade sebuah kisah...

salam...

ade sebuah kisah budak tecik yg suke berjalan.. pg td, dia mengaruk2 nk suh dukung.. oleh sebab itu, mamanye telah menukarkan baju baru supaya budak tecik ini diam dan tak ngaruk2 lagik.. sebelum tggu mak nye yg 'agak' lambat nk bersiap.. hihhi

tibe2.... lepas siapkan... patut la diam.. rupe2nye........

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

betul2 nk tau nk nape.. hihhi..
rupe2nye anak dara ni dh ketiduran...

my sleeping beauty .. hihihi

heram taww mama, nape misha tdo.. slalunye girang mcm ini.. hihihihi

lihat tu, papa jeling2 sbb nk g jalan pun sempt nk snap gmbar...

k la.. tata..

Monday, October 4, 2010

Berdiri??

salam..

last wiks, misha start nk berdiri... last wikend gak la aku nampak dia berdiri sendiri (maksud aku, berdiri smpi pegang sofa, bukan lepas tgn taww..)

last wiks gak la depan mata aku sendiri misha terlentang... bad mommy..

ceritanye mcm ni, aku nk g wat susu, pegi jap, smpi dpr nengok misha dh berdiri kegirangan smbil ngk aku.... pastu lepaskan tgn sebelah.. bile aku berlari kat dia smbil jerit mishaaaa...
terus dia double girang.. ala2 nk melonjak2 kan badan terus hilang balance.. terus terlentang...

nangissss menjerit2.... bile upas susu terus diam.. tp masih teresak2.. kene enjet pun x nangis mcm tu... sian...

pasni aku pastikan misha x sorang2 kat ruang tamu.. selalunye aku dukung dia mase wat susu... semalam x wat plak.. hrmm.. nk jadi kan...


pasni xmo panjant2 sendiri ek...
lagi satu cerita, last 2 wiks gak la aku noticed yg misha dh tumbuh gigi.. last wik tumbuh lagi sebatang.. total ade 2 batang.. aku sudah berangan nk beli berus gigi utk dia..muahahhaha

mula2 senyum jek bile nk amik gmbar.
bile nk ngk gigi, terus sedey... mama pakse sket2 jek... jaat kan mama.. hihi
k laaa... tata...
p/s - aku kene update checklist barang2 baby.. xcited nk beli2kn utk anak angah.. kalu boboy harus la beli short pant ngan kemeja kotak2... hihihihihi

Thursday, September 30, 2010

Adik??

salam...

Alhamdullilah... it's double line..

tp bukan untuk aku, utk kak ngah... congrate ngah.. jage diri elok2 kat tempat org.. even aku tau ko x bace pun blog aku ni.. hhihihihi..

meaning that, my misha akan akak jadi kakak lagi 8 bulan.. insyaAllah...

Ya Allah, permudahkan urusan adik ku, semoga semuanye selamat & dilindungi olehMu... Amin...

Wednesday, September 29, 2010

Finally

Finally i had made a decision to publish this blog to public..

muahahhaha... ayat mcm org glamer...

~ down deep in my heart, aku sgt malu nk publish.. sbb aku cume nk update pasal family aku jek.. takut nnti org ckp, aku asyik nk tayang laki ngan anak.. tp from the positive side, if aku ade info yg berguna, aku leh shared ngan kawan2 kat blog kann..

also x adil plak, sbb aku slalu skodeng blog kawan, tp private aku nye..

sharing is caring.. muarrrhhhh....

serammmmm

Monday, September 27, 2010

Sy nk jadi Jutawan

Billionaire
...........
[Bruno Mars]
I wanna be a billionaire so fricking bad
Buy all of the things I never had
Uh, I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen
.
[Chorus] Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh
I swear the world better prepare
For when I’m a billionaire
.
[Travis "Travie" McCoy]
Yeah I would have a show like Oprah
I would be the host of, everyday Christmas
Give Travie a wish list
I’d probably pull an Angelina and Brad Pitt
And adopt a bunch of babies that ain’t never had sh-t
Give away a few Mercedes like here lady have this
And last but not least grant somebody their last wish
Its been a couple months since I’ve single so
You can call me Travie Claus minus the Ho Ho
Get it, hehe, I’d probably visit where Katrina hit
And damn sure do a lot more than FEMA did
Yeah can’t forget about me stupid
Everywhere I go Imma have my own theme music
.
[Chorus] Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh
I swear the world better prepare
For when I’m a billionaire
Oh oooh oh oooh for when I’m a Billionaire
Oh oooh oh oooh for when I’m a Billionaire
.
[Travis "Travie" McCoy]
I’ll be playing basketball with the President
Dunking on his delegates
Then I’ll compliment him on his political etiquette
Toss a couple milli in the air just for the heck of it
But keep the fives, twentys (?) completely separate
And yeah I’ll be in a whole new tax bracket
We in recession but let me take a crack at it
I’ll probably take whatevers left and just split it up
So everybody that I love can have a couple bucks
And not a single tummy around me would know what hungry was
Eating good sleeping soundly
I know we all have a similar dream
Go in your pocket pull out your wallet
And put it in the air and sing
.
[Bruno Mars] I wanna be a billionaire so fricking bad
Buy all of the things I never had Uh,
I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen
.
[Chorus] I wanna be a billionaire so frickin bad!
...........
This song is special dedicated to my husband.. hikhikhik.
keje rajin2 dia.. :)

Friday, September 17, 2010

Merangkak???

salam....

just nk update yg mitot dh pandai merangkak mase raye kelmarin. tepat2 mase umor menjejak 6 bulan.. congrate...

we luv u darling..

budak nk tunjuk bakat...

tata

Thursday, September 16, 2010

Beraya sakan bersama Misha

Salam...

~ Selamat Hari Raya sume ~

tahun ni merupakan tahun kedua sy beraya bersama suami dan merupakan tahun pertama saya bersama anak.. sgt best and sgt penat of coz... hihihi..
ni cerita raya keluarga maaruf ..........
petang raya

kul 5 ptg bertolak dr jb ke rengit.. akibat drpd jem yg x ingat.. jangka smpi kul 6, terus smpi kul 7.. balik2 dh berbuka pose.. hihih... ade 2 keluarga je yg buka pose same.. yg lain smpi malam nye... ade gak yg sampai pagi2 raye b4 semayang raye tu...

malam2 tu g bazar ramadhan kat rengit ngan akak ipar skali.. jmpe tudung bawal kaler biru... so beli ni je selai.. hajat nk cri kerepek, tp xde kat bazar, pencarian diteruskan ke azhar food, mak ai ramai nye manusia, even mase tu dh kul 12++ mlm..kayo pakcik azhar ni.. hihi..

gumbire nye nk balik umah atok rengit...

1 syawal
pagi2 pas subuh, tolong akak ipar masukkan2 kuih dlm balang raya.. kuih x meriah sgt since akak2 ku masih lagi bersedih & xde mood sgt nk beraya.. teringatkn arwah.. :(

makanan plak, sume dh ready...tinggal panas2kan jek..

aku pun mandi ngan siap2kan misha.. kami sedondon.. happy sgt2 1st time beraya dgn anak.. last year happy gak as wife.. (ayat cover... hihi).. pas kaum lelaki balik dr semayang raya.. aku sessi tazkirah by abang jari.. insaf sgt kalu dgr.. tp tahun ni aku x dpt nk hayati same2 sbb misha meragam.. panas agaknye putri econ aku ni.. (gelaran yg org kg bg... huhuhu)..

paling sedey part bermaaf-maafan.. aku tau aku ade banyak dosa ngan laki aku.. baru setahun lebey kawin, banyak dh menderhaka... dh mintak maaf.. tp rasenye cam dh wat salah balik pas tu.. huhuhu.. sgt x senonoh... suasana sgt hiba taww mase bermaaf-maafan tu.. nak2 bile fikirkan MIL dh xde..

moga arwah mak ditempatkn dikalangan org2 yg beriman.. amin.. ~al-fatihah...

lepas tu g raye umah ibik ngan bik ti.. pastu dia g solat jumaat.. aku pun berdezup siapkn barang2.. nk g balik kg aku plak.. dlm nk cepat tu kul 2.45ptg gak gerak dr rengit...

smpi rnr ayer keroh.. jmpe mak ayah aku.. salam2 mintak maaf..kat rnr jek ok.. pastu turn kak ngah ngan salman plak... pastu makan mihun mak masak.. hhihi.. mitot?? biase la atuk ngan wan dia kn ade... hihi

pastu tu terus balik kg. gadong, tampin.... smpi dh nk maghrib..pas makan malam, g bertolak ke umah tok chek.. makan2 lagik.. busu aku dr arab pun baik.. terperanjat gak, sbb dia baru balik last month...

malam tu... jeng.. jeng... jeng...

dlm kul 1 lebey, misha yg tgh sedap tdo, bgn secara tibe2 dan menjerit2 menangis.. meronta2.. dh bace mcm2, x diam2.. sume pun dh risau..ade la dlm sejam... dia on off nangis.. pastu letak minyak garuda.. pujuk2.. bagi susu..baru la diam... syukur.. risau mak jahh...

tdo smpi pagi... ZzZZzZzz

2 syawal

pagi sarapan dgn makan lemang, ketupat, rendang kobau.. umah tok teh kat seremban.. then makan lagik.. raya is all about makan... hihi...tp best.. ade rendang kobau.. masak lemak tulang.. asam pedas.. sambal ikan bilis petai... masak lemak kubis.. ikan masin.. telur dadar.. terangkat abes..laki aku menambah sbb mcm mak aku masak katenyee..
balik dr seremban tu kami ke chengkau balik.. tp kak ngah ngan salman dh gerak ke kl.. sbb family salman on da way ke kl..esoknye nk g ipoh.. wan check masak lagi.. bile dh masak kene la makan kannn.. makan la lagi kami anak beranak.. pas makan2, so malam ni tdo gadong plak...
nasib baik la mlm ni misha x meragam.. so tdo la dgn aman...
3 syawal
pagi dlm kul 10 dh siap nk balik jb ngan mak aku.. aku pun balik jb gak sbb nk amik baju lagik.. myv kecik je jahh. x muat baju2 utk cater seminggu.. sebabnye ade stroller dlm bonet.. dekat2 ngan melaka, maaruf ajak masuk melaka, then singgah kat mahkota parade.. jalan2 biase2 jek.. sempat beli misha nye legging selai.. syok laa situ ade butik poney.. x mcm kt jb, aku beli kat JJ jek..oleh sbb maaruh dh jeling nk g makan, so aku sempat amik legging jek..
berenti solat magrib kat rnr pagoh.. pack gile.. ramai org nak mampus.. nk kuar dr rnr tu.. makan mase 40 minit kot.. dr kul 8 start enjin nk balik jb, kul 12.30 smpi umah.. traffic x jam, tp slow.. misha dh bangun 2-3 kali dah.. hihihi

ini budak kecik sedap tdo tanpa memikirkan mama dia yg sempit kt sebelah.. hihi
4 syawal
pgi2, dh siap2 nk balik rengit... pas dh kemas sume, g umah mak jap.. harusla persembahkan mitot kat mak dulu baru balik kg.. pas kene gomol2.. baru mak ayah dikda lepaskan kami ke rengit.. hihi..
kami terus ke rumah kak ela.. akak arup.. kat sane dpt makan nasik gak.. malam tu arup ajak g umah kawan dia.. beraya smpi kul 11 malam.. sian misha dh tdo.. misha dlm kete mmg tdo.
balik dr umah kawan tu, ajak g makan nasi lemak kat rengit.. nasi lemak ni spesial. malam raya x tutup.. ramai gile manusia yg balik kg, pekena nasi lemak ni. aku pun dh suke dah.. since makan raya tahun lepas..

nasi lemak 2.. roti canai 2... utk 2 org... hhiihi..
5 syawal
Masih lagi kat rengit. xde wat ape pun.. dlm kul 12 tu laki aku ajak g Batu pahat beraya umah kawan.. sebelum g umah kawan tu kami g BP mall. makan pizza.. jemu plak asyik telan rendang + nasi impit... hihi.. jalan2 jmpe kasut comel.. beli utk anak.. asyik anak jek.. mak nye mane??
smpi umah mad noh dlm kul 4.. skali mak dia ajak makan nasik.. sengal2 dh perut aku mcm kene contraction.. asyik makan jek..makan la.. sbb dia beria yg jamu kami kan.. sedap gak, yelah air tgn org tua kann.. simple jek.. ikan goreng, sup fishball, tempe goreng ngan ayam masak kicap.. berselera makan.. walaupun pizza td x digest lagik.. hakhakhak
kemudian kami gerak g kluang.. solat kt rnr air hitam kot.. pastu g umah kawan dia lagik... smpi la malam.. smpi rengit balik kul 11 malam.. penat wess...
6 syawal
ari ni nk gerak balik jb.. aku ade janji ngan waaz aka elon aka ummi fatihah..hikhikhik.. dr kul 2 drag smpi kul 5.. sbb arup nk borak2 ngan ayah dia...ok xpe.. bg chance.. asalkan aku leh g JJ..jmpe2 je borak mcm dh lame kenal.. hikhik.. mmg dh lame pun.. tp kat alam maya jek..

gilolah... akux sangka aku leh jmpe kawan2 porum aku.. ni 2nd time aku jmpe.. last year dh g umah aida beraya.. mase tu rissa kecik lagi... time tu jmpe gak ngan tieka, bett, hadek, anum, lyza, reena ngan mira..

yg aku x jmpe lagi jiji, dayu, doda, daisy ngan dk.. bile la nk jmpe kann...

eh kiranye 6 syawal ni entry utk bff porum laa.. hihhi...

ha.. smbung balik, jmpe2 je ngan waaz, ngk2 misha dh same besar ngan fatihah..waaz ckp, misha lagi tegap dr fatihah mase umo mcm ni..agaknye misha pndai jln awal.. insyaAllah yg yayang.. :)

abaikan ke'centre' an gambar bile camera ni maaruf yg pegang.. hihi
ni la cerita raya kami sekeluarga.. pastu ade la jalan2 kat sekitar jb ni je.. best raye ni... sbb ade baby.. feel cmplete.. hihihi
ok la..sekian sahaja persembahan kami..sehingga berjumpa di lain masa lain hari.. tata
p/s - cube kire berapa banyak perkataan makan dlm entry ni.. :P

6 tahun kecik

salam..

As of ari ni genapla anak dara ku berusia 6 bulan 4 ari.. Alhamdullilah, progress dia agak leh membanggakan.. same mcm baby2 yg lain la... biase la kan, mommy2 ni, bile org 'anak ko dh pandai ape'.. if anak tu dh reti wat,dgn rela hati kite bgtau.. hihhihi

ok la.. nk cite pasal misha dh 'pandai' ape @ 6 months..

1. dh reti kedepan.. cabaran tul utk hari raya ni.. hihi
2. dh start makan solid food mase 5 bulan lg.. now dh ade lesen penuh nak makan bubur nasik.. tp sian dia, x penah rase lagi sbb sibuk beraya... hihi
3. poo poo mmg dh pandai sendiri dah.. yeay... save duit pempes berak tau... jgn la korang terkejut, anak aku kn mmg berak gune pempes lain,skrg dh tak.. tp for daily use, mmg masih perlukan khidmat tenaga poko2 tu..
4. ngamuk when nobody dekat2 ngan dia.. nk ade org yg layan2 dia..
5. makin pendiam.. kalu bgn tdo tetibe dh dekat meja makan... (skrg aku dh tdo bawah...).. pendiam as long as kite ade dekat2 dia laa...
6. dlm pendiam2 tu, dia suke senyum.. pantang org panggil name or agah2.. sure senyum smpi nampak gusi.. cik mahmud dia ckp, peramah budaknye.. hihi.. misha leh ketawa mengekek ngan dikda jek.. one n only.. jeles mama tau.. ape la ilmu mak cu pki tu.. hihihihi
7. dh merangkak 4-5 tapak.. i think by end of this months dh master merangkak kot..
8. suke luruskan kaki mase merangkak.. dh mcm nk berdiri... seram mama taw...
9. berat badan sudah mula tidak naik secara mendadak.. ari tu cume naik 300g jek,.. so now dh jd 8.2kg dh.. gud gurl... muaaarrhhhh...
10. pegang botol mmg dh master seawal 3 bulan lagik... tp sbb berat, aku pegangkn gak.. tp bile masuk 5 bulan mmg dia pegang sendiri dah... rajin anak mama... hihihi

k la... tu je la dulu.. till then... :)