Thursday, December 31, 2009

Doa Utk Baby

"Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Amin

- dari buku "Amalan Ketika Mengandung - Abu Afiqqah"

Wednesday, December 30, 2009

2o1o ~~~ welcomee with smile

salam...

esok last day for 2009..
welcome 2010.. wishing that year 2o1o nih akan jadikan aku lebey matang dalam segala hal.. tahun 2o1o ni umo aku menginjak ke 28 tahun.. dah besar dah aku ni rupenyeee... hehehhe

insyaAllah, tahun 2o1o ni aku ngan maaruf nk jadi Mama ngan Papa.. (x kireee nk Papa gak, even maaruf nk anak dia panggil dia Ayah. ehheh)
aku harap sumenye akan selamat.. amin...
takut tu mmg la adoooooo... huhuhu
tp nk being a Mama mesti la kene face delivery session dulu.. kalu x, baby ni nk kuar ikut mane... aku sanggup wat ape jek, biar bb ni sihat + selamat..
chehhh.. susu x minum gak.. pooodahhh laaa..

k la.. tataaaa

Tuesday, December 29, 2009

1000 Kemanisan

salam..

tahun ni banyak mengajar aku tentang hidup


~ terima kasih 2009 ~

Monday, December 28, 2009

Our 1st Trial

salam..

Nk cite pasal umah.. we have decided nk beli umah kat ceruk celah mane pun x kisah asalkan located kat Mutiara Rini (MR)..Nape MR? Sebabnyeee..
1. Berada di tgh2 laluan utk ke tempat keje kami..
2. Dekat ngan umah my parent - nnti senang nk antar bb
3. Dekat ngan Taman U yg ade banyakkkkk facilities..
4. Kawasan dia yg tenang..
5. Harga pun within our budget..

ni flyers dia.. kami dh usha2 umah ni since dr start hoarding pasang tauuu.. :(



tp nk dijadikan cerita, bukan rezeki kami lagi..
even dtg awal setengah jam.. tp keadaan kt sales office dh penuh gile2..
dia ade guna system numbering.. rupe2nye, number tu dh lameee abes since dia susun kusi 3 ari sblm launching date..
ade yg sanggup 3 ari 3 malam berkampung utk cop nombor tu..
tp aku tggu gak smpai last number.. dgn harapan diorg ade yg x minat dgn location bile ngk layout nnti..
harapan tinggal harapan bile sume lot utk BUMI sold out...

hish.. hish.. diorg ni beli umah mcm nk g beli ikan laa.. hehehhe

xpe la.. bukan rezeki kami.. mungkin rezeki kami utk umah yg besar... kekekekkeke..

tp.... kami register gak utk waiting list which is saje2 utk sedapkan hati.. at least kami dh usaha hingga titisan terakhir..keekkeke..harap2 ade yg yg reject atau loan x lepas ke.... walaupun harapan tu sgt la tipisss..

ok la..

tata

Wednesday, December 16, 2009

Doa Ketika Mengandung~~

salam..

Ni aku copy dr blog org lain... tp lupe kat mane, since aku copy masuk microsoft words dulu.. sorry ye tuan empunya posting.. tp sgt membantu aku.. hopefully dpt jd guide kawan2 lain jugak...

Hasrat ingin memperoleh anak yang soleh hendaklah ditanamkan dalam minda kita sebelum kita memilih pasangan hidup lagi. Oleh sebab itu pilihlah calon isteri atau suami orang yang menjalankan perintah Allah dengan demikian anak yang lahir dari keturunan yang baik, maka anak akan menjadi baik.

Kemudian ketika mengandung amalan yang sesuai bagi suami isteri adalah seperti berikut;
1. Membaca Surah Al Fatihah
2. Membaca Surah Yaasiin hingga akhir
3. Membaca Surah Taubah hingga akhir
4. Membaca Surah Yusuf hingga akhir agar memperoleh anak yang soleh, sihat, cantik dan sempurna
5. Membaca Surah Luqman hingga akhir agar memperolehi anak yang taat
6. Membaca Surah Maryam hingga akhir untuk memperoleh anak yang sabar dan taat
7. Membaca Surah An Nahl ayat 78
8. Membaca Surah Al A'raf ayat 189

Disamping itu perbanyaklah amalan membaca doa ini setiap kali selesai mengerjakan solat lima waktu:
1. Surah Ali Imran ayat 38
2. Surah Ali Imran ayat 8 dan 9
3. Surah Ali Imran ayat 192 hingga 194
4. Surah Ibrahim ayat 40 dan 41

Beside that, laki aku tetiap malam bacekan al-fatihah ngan ayat kul smbil tgn pegang perut aku...

Harap bb sihat dh dalam tu ye...
muaarrhhhh

tata

Tuesday, December 1, 2009

KFC

Baby...

Jap lagi kite g makan KFC k....
Sayang bb.. muarrrhhhh....



description
1. ni mase scan last week.. umo bb 24weeks 3days
2. weights dia 660g.. kecik lagi.. cepat2 besar ye syg...

tata...

Average fetal length and weight chart

Salam..

Chart utk easy references..

http://www.babycenter.com/average-fetal-length-weight-chart

tata...