Thursday, November 26, 2009

Pregnancy vitamin

salam..

mase memula register kat klinik kesihatan, misi (cik puan azie) bg aku set of vitamins comprises of 4 jenis ubat..
1. ferrous - color ceklat
2. acid folic
3. vitamin B complex
4. Vitamin C

aku consume 4 biji ubat ni smpai laa usia kandungan 5 bulan.. last month azie bg aku obimin.. lawaaa tau... color shocking pink.. heeh
azie bg yg 100's nye.. aku pun 'rajin' skip makan vitamin so rasenye cukup smpai bersalin kot.. huhu..

skrg ni aku tgh consume these 3 of vitamins..
1. obimin
2. neurogain
3. pil kalsium



obimin
ubat ni besarr.. tp cume perlu amik sebijik jek then dia cover utk 4 jenis earlier vitamins tu.. x caye ngk ni.. compared ngan acid folic. :P


neurogain
ni plak dr fish oil.. bagus utk development otak bb.. doktor isa ckp, mende ni investment sbnrnyeee utk dptkan anak yg cemerlang.. insyaAllah.. amin...

pil kalsium
blame me ok. sbb ni aku yg mintak kat doktor isa since aku x minum susu lansung..
aku harap bb nanti punya tulang yg kuat.. lahir2 nnti aku nk bg susu awal ibu pda dia biar dia healthy...
bb jgn marah mama k.. susu enfa ngan anmum tu x sedap laaa...
mama janji makan pil kalsium ari2.. hehehhe

Beli gak akhirnyeeee

salam..

semalam beli gak buku doktor yg anum suggestkan ni.. ramai dh kawan2 aku yg dh ade..
buku ni bleh jadi guide smpai bb umo 3 tahun..



title : Buku Panduan Lengkap Penjagaan Ibu & Anak
publisher : Pelangi
price : rm69.90

* aku x bley bg review sbb x bace lagi..baru ngk2 gmbar jek.. tp ngk2 mcm ape yg aku nk tau sume ade dlm ni termasuk la estimated berat+panjang bb ikut bulan (dlm kandungan), teknik2 penyusuan, teknik/posisi tdo dgn betul, do and dont utk amalan pemakanan, gmbr org bersalin normal, makanan2 utk kanak2 1 - 3 tahun..

nti dh bace bru bley bg tau...

tata...

Monday, November 23, 2009

bulan ke E.N.A.M

mornen...

alhamdullilah.. sekarang dh 6 bulan bb dikandung badan.. heheh

antara simpton2 ibu2 mengandung yg aku dh rase :
1. pergerakkan bb.. (bb dh mula tendang2.. maaruf pun dh rase.. )
2. dh sakit perut kalu angkat mende berat... (smlm angkat tilam.. sakit wooooo.. )
3. dh suke makan.. x mcm my 1st 4 months, lansung x lalu makan... xde nafsu terhadap makanan.. hahah)
4. dh x sabar nk beli bajuu bb... :P
5. perut dh nampak cam ibu2 ngandung..
6. dh start pki maternity blouse.. baju keje lame, dh sendat kat perut...
7. dh ade perasaan ibu2.. hehehhe... rase saaaayangggg sgt kat baby... :)

k la.. sepatutnyeeee.. my baby's development should be mcm nih..
(last checkup bb's weight baru 365g.. bulan ni mesti dh gain more n more. :) )



k la... seronok nyeeee kalu bb dh kuar nnti..

Sunday, November 22, 2009

Activekan dirimu...

salam...

tgh ade mood nk activekan blog ni..
tggu ye..
pastu baru nk start publish...
nk tkar layout jap..

jmpe lagi.... :)