Wednesday, June 17, 2009

Alhamdullillah - part 3

Salam.. entry ni kesinambungan dr yang bawahh.

30/05 (sabtu)

- Ari ni sume org lebey cool… terumata dia ngan aku… :P

- tp tibe2 hujan lebat dtg menyerang. Ujan smpai khemah bergoyang.. skirting bawah lencun.. org yg paling risau adalah ibubapaku. Ayah berhempas pulas ngan kawan2 dia buang2 kan air.. mak plak dia membisu smbil mulut berkumat kamit meminta sesuatu drpadaNya…yg lain juge berdebar... aku dpt rasakan…

Alhamdullilah., kul 10 ujan reda.. bertukar menjadi panas terik..smpai berjaya mengeringkan kain2 skrting yg basah lencun itu... syukur Ya Allah… 

- Kul 11, org dh mula dtg, aku dh mula bermakeup.. begitu juga dikda sbg pengapit ku.. hehe

- kul 2.30 aku keluar menyambut suami :P di pelamin.. ramai nye org yg amik gmbar aku.. persis artis aku ari tu… heheh

- kecelaruan mase nk ng paperbag.. tp endup bleh dikatakan sume yg hadir dpt paperbag.. 

- ramai kawan2 yg dtg,.. aku x sangka im dtg dr pahang... thanks im..
yg paling x sangka.. my bestfren, at, xde mase majlis aku ni.. dia dh fly ke Nott. sedey.. kalu x, harus, dia pun same bz cam adik2 aku.. hehe..

- selesai majlis dlm kul 5.30.. sibuk berkemas.. aku dh x larat betull.. tp memandangkn esok majlis belah dia.. aku pun gagahkan diri packing kan barang2 nk tdo kmpung smpai rabu…

- so hari ni hari yg terindah buat aku.. 

31/5

- pagi2 kak nor dh dtg nk makeupkan aku.. so aku siap jek, terus g rengit..

- smpai dlm kul 1 lebey. So solat dulu kat umah ibik.. pastu g umah dia.. makan beradap.. umah dia dh lawa.. ade tgga batu.. sumenye utk aku.. perahsantannn :P

- pastu saat palinh sedey mase family aku balik.. sedeynyeee… ddiorg pun cam xnk lepaskan aku. Huhuhu

- pastu aku g tolong dia jmpe kawan2 dia.. agak2 aku boring aku g dapur tolong bungkus berkat.. kat kampung pelik sket.. sape2 yg dtg sume dpt berkatt.. syok betullll.. hehe

- malam tu… kemas2 lagi.. disebabkan aku ni x pandai masak.. so aku pajak la keje2 basuh pinggan, x kan nk dok diam je kan... hehe.. abes inai aku cepat hilang.. hahah

- so malam tu tdo nyenyakk.. sgt penatt…

1/6

- pagi ni ade kenduri lagi.. utk org2 yg kendarat kemas2 khemah ngan periuk belanga…family dia masak soto.. sedap gilee!!!!!!!!!!... pastu buat bubur som som.. ingat kn sum sum tulang rupenye maniss.. sedap.. 1st time makan..

- ptg tu g BP mall.. upah pujuk aku sbb aku nanges .. sedih..teringat makk..  dia ajak makan kat pizza.. hehe...


2/6

- pagi ni, dia ajak aku masuk kebun kenal2 ngan pokok2.. bestttt... pastu ade durian baru gugur.. makan durian jap.. sedapnyeee.. freshhh....

- kemas pelamin yg ade tu.. sbb hakak ipar aku ni cikgu, dia amik kain perhiasan pentas sekolah.. haruslah pulang kan..

- balik jb.. teruskan idup sebagai suami isteri.. 

Oklah.. ni la gmbar ngan asben.. utk tontonan sume. sy taip panjang2 ni,, sbb senang nk ingat every single moment dlm wedding sy ni.. so that, lepas2 ni, sy akan insaf bile bace balikk.. payahnye nk kawen.. hehehh










doakan kebahagian kami... :)

Allhamdullah - part 2

Salam..

sambungan dr yg bawah..

28/05 (khamis)

- makin berdebar2… esok nye sy nk jadi puan ira..

- pagi2 sy g umak cik yati ngk anak dia wat paperbag sy… utk formkan dia jd paperbag.. kalu x nnti susah makcik2 nimalam karang.. malam ni suppose wat paperbag je.. tp bunge telur wat hal.. kene la wat dua2.. terima kasih makcik2 kejiranan ku semua... 

- balik tu kak ai bgtau cake kecik dh siap.. so aku pun wat ngan dikda.. utk paperbag malam nikah.. wat dlm 60pcs jek

- ptg tu khemah dtg.. pastu….

Perihal khemah

Khemah sepatutnye dpt 6pcs capony Arabian.. tp dtg nye 4 saje.. aku punye la gabra.. diorg bleh ckp x cukup.. apsal x inform awal2..xde la aku last minutes nk cari org lain.. luckily time tu ade abg sam tgh touch up bilik tdo ngan pelamin.. aku mintak tolong dia.. since aku ade amik skirting khemah dr dia.. naseb baek dh abes payar. Kalu x malu gak nk add on mende lain.. hhuh

So dia tolong aku crikan 2 khemah tp x confirm lagi.. sbb last minutes deal mmg takut xdpt.. nk2 tarikh aku ni ramai gile pengantin… pastu ade lain, kipas xde, lampu, gutter ujan xde.. sadis betul la.. aku tau la free....  

Aku bengan betul ngan dia.. dia dh takut2 nnti ayah aku marah.. heheh.. dia stanby kawan dia.. tp kawan dia xde Arabian, ade canopy biase jek..bukan aku ngegade.. tp nnti x molek la kan.. 2 lain, 4 lain..x same heights plak tu… so aku decide nk tggu abg sam gak..

- pasal bilik panten plak, abg sam dh ketengahkan katil pastu meja soleh xde place.. ayah yg kusut.. suruh aku turunkan tirai yg cunn tu decorated by abg sam.. aku ckp x nk.. pastu mak nor ngan cik yati masuk campur.. ckp jgn.. lawa tu.. nnti dia kecik hati.. tine2. ting!!.. adik ade idea brilliant.. dia kate kuarkan meja solek tu then beli cermin jek.. so ayah berdezzuuppp g kedai perabut.. ingat nk beli yg biase2. skalu jmpe yg luar biase.. super duper exceed my expectation. Tq ayah.. ayah beli.. terus apek tu antar umah.. skali kayu dia kene betul dgn existing perabut yg ade.. syukur ya Allah…

- pasal kusi plak, kusi mawi tu terlalu gah utk pelamin aku yg simple tu.. tp bile siap, nampak sgt lawa.. so hati ku terubat... 

- skrg aku nk cite lagi pasal buneg telur..

Perihal bunge telur – part 4 (finale)
dlm kul 5 aku call lagi akak bunge telur tu.. dia ckp, dia kene amik dr umah mak cik dia.. (ape!! Makcik dia yg wat ke??? ).. aku ckp sebelum magrib.. sbb makcik2 tu berkumpul pas margib.. skali dia cam geram ngan aku.. ckp cm ni.. “ira kene ingat akak keje kat xxx, umah kat xxx.. so kene amik mase sket..” aku ok kan aje.. tp aku keep call.. aku call pas magrib dia ckp kul 9 lebey plak.. siap suruh aku dtg amik kat umah dia kalu bleh.. oh no!!!.. kesbaran aku ade batasnyeee
aku call dia tnye pendapat.. dia suruh akak tu antar je bape yg ade.. yg lain tu biarkan dulu.. since kite dh beli yg lain kan.. aku pun call dgn nada yg agak tegas.. aku ckp, akak anta je berape yg siap.. balance sy amik later pas kawen.. dia kate nnti dia tnye laki dia.. pastu dia ckp, x nk sabar sket ke?? Kalu kul 9 lebeh bleh siap 1100pcs tu.. aku ckp.. NO!! sy nk aka kantar skrg.. kalu kul 10 bru smpai umah sy, kul bape plak makcik2 tu nk balik kan…

dlm kul 8.30 tu dia dtg.. skali nk tau siap bape??? 550pcs jek.. separuh drpada jumlah asal.. dia plak ckp.. akak dah semggu x keje ngan tdo x menentu.. SO WHAT!!!.. aku ngan xde belas kasihan tu, aku ckp la. Akak sy bayar duit bunge tangan ni jek.. yg lain sy x bayar lagi.. sbb x dpt barang.. muke dia agak kecewa.. aku plak dh x larat nk kesiankan org lain. Aku yg kene marah.. dia bleh ckp, kalu esok (jumaat) dh siap sume boleh amil kat umah.. sy ckp NO!! Sy dh beli lain.. hhuhhhhhhhhhh.. ade plak hati nk suruh amik jummat, sape yg nk masukkan telur tu?? Ko ke???

nasib baek ikut ckp mak, beli dulu..kalu x, haru biru la jwabnye.....smpi skrg dia keep YM aku tnye bile nk amik bunge.. pastu bile nk bayar balnce.. sy diamkan aje... sbb sy mmg xnk dh bunge tu..  
tp bunge tu mmg cantik.. huhuhu

sekian cerita bunge telur saye yg tragis itu.. hehe

- malam tu, sume wat paperbag ngan masukkan telur ngan happy… syukur Ya Allah…. 

- sy sambung pki inai.. pastu malam tu ade bomoh tolak ujan dtg….ramai… hehe… start kul 12.30 smpai kul 3…

- inai sy agak cacat sbb wat sendiri.. no henna lukis sbb x bleh pki kan skrg.. sy rela x pki drpada x kene nikahkan.. hehhee

29/05 (jumaat)

- sumenye cam tenang... sume org tenang...khemah dh pasang.. pastu sakit hati sy pasal khemah terbayar sbb dtg plak bunge2 yg cantik dr unit landscape.. tq… 

- kak ngan plak balik dr perlis.. lengkap la ahli keluarga saye.. cume mase tu maaruf je jauh di mata... melekat di hari. Hahaha

- sy hias2 hantaran.. ala2 final touch up laa..

- skirting ngan ropol tiang dipasang mase makcik2 tgh kendarat.. tp utk 4 je dulu.. cukuplah utk org makan pas majlis nikah…

- mase nk pasang meja, ade sket masalah kicik.. meja x bleh rata.. tp kejap je dh solved.. tp aku sempat ngaruk2 ngan dia.. maafkan aku wahai suami… 

-petang tu aku ade marah2 dia.. x patut betul sbb dia ade task penting malam ni. Sorry dia…

- sume dh almost complete.. makcik dtg rewang dh semakin ramai… aku plak cuaknyeee… berbedar…
- kul 5.30 aku mandi sbb kak nor dtg make up kul 6.30.. aku “cuti” so x kisah pasal solat.. (syukur Allah memudahkan urusan dr segi itu )

- sume dah berjalan cam di susun2 perjalannanye.. kul 8.30mlm.. aku di panggil keluar utk sign2 borang setuju. Dgn akad, aku pun setuju, aku pun sign.. hehe

- kul 9mlm.. kawan2 pun dh dtg.. besttt.. org pun dh ramai dtg.. dia dh siap.. tp segan nk turun on time, x nk Nampak gelojoh.. smpai tok cek dtg jemput, baru turun… chettt…

- pastu aku dgr2, diorg ckp nikah kat luar… haaa!!! Sgt malu… tp dia lagi berdebar.. sbb unplanned kat.. tok kadi (jiran ku) ckp, wat kat sini, banyak gmabr… lawa.. mahal sewa pelamin ni.. hehehe

- aku dgr2 doa2 dibacakan.. pastu dgr akad.. tp x clear.. pastu doa.. aku tergamam.. aku dh berhijrah kea lam baru.. syukur Ya Allah..Kau mudahkn segalanya..

- pastu aku dipamggil kuar utk batal air semayang… punye la ramai gile org… pastu bacaan taklik.. ramai org disekeliling ku sebak mala hade yg menitiskan air mata.. nak2 makse bacaan taklik aku ngan mak.. tp aku ngan mak x nanges.. sbb kitorg dh plan nk kawal perasaan yg maha hebat.. dlm hati sape yg tau kan… 

- pastu yg lain g makan.. aku pun amik2 gambar.. syukur gak aku ade photog yg best!!.. baik, sabar, bleh masuk ngan aku, adik2, kawan2, dia..

- so malam tu end up dgn sgt happy… syukur…

to be continue.. :)

Alhamdullillah.. - part 1

Salamm...

Sorry.. it's been a long time not to update.. Been busy bout my big day…

Unplanned situation, tragedies, decision all is to realize my dreaming to come true and IT’s HAPPEN!!... Thanks to all especially my Family.. I luv u sooooooooo damm much…

Syukur ke hadrat Illahi, dengan limpah kurnia nye majlis saye berjalan dgn lancar.. syukur Ya Allah……

Dengan sekali lafaz, sy telah bergelar isteri kepada Mohamad Maaruf.. time not to sure sbb sy kat dlm bilik.. Lisa plak bising to kurangkan my nervous.. Oh.. Thanks to friend yg datang.. luv u guys.. kawan since darjah 2 okehh….

Ok.. stop pasal suke2 ni jap… I’ll explain later…

Okey… bawak bertenang… sy nk cerita pasal a few hectic things yg sy x dpt lupekan until now!!.. in-fact for all my life.. hehe

....the hectic time was beginning here…..

26/05 (selasa)
- saya dah start cuti atas arahan ayah ngan dia.. ini disebabkan banyak keje yg nk kene buat.. kene kemaskan bilik since rabu abg sam dh nk kemas bilik panten.. x kemas ape2 lansung okkk….

- ptg tu sy g SPA kak nor for scrub, facial , sauna and it took about 5 hours.. hehe

- balik SPA g amik baju dry cleaning.. sgt sedih sbb baju tu mengecut… tp sy gosok molek2.. so end up dia back to normal.. alhamdullilah.. mood jadi ok balik.. ade tetas sket hasil drpada aunty kedai dobi yg x bertanggung jawab.. huhuhu

- balik tu g jmpe akak bunge telur.. sy x akan reveal name dia sbb sy nk ckp yg x elok sket pasal dia pas ni… :P

Perihal bunge telur – part 1
Sy dah order bunge telur tu dr bulan 3 lagik.. sy ckp nk amik awal bulan 5.. pastu atas persetujuan saye, changed to mid may.. pastu dia x siapkan gak.. atas persetujuuan saya lagi sy nk amik ari selasa (26/05) since telur pindang pun angkat ari rabu..

Utk pengetahun kawan2.. sy order 1300pcs.. termasuk bunge tangan mase nikah.. sy dh bayar rm900.. nk tau x bape akak tu dpt siapkan.. 200pcs saje plus bunge tangan yg cantik.. (ye mmg sume org puji cantek.. )..bayangkan makcik2 jiran dtg nk bungkus malam rabu tu.. xde mende.. 200 tu kacang je.. hehe..
Then dia bleh ckp, dia dh cuti 2 ari nk siapkan bunge telur ni… so whattt!!! Kalu nk kate, sy order last minit, sy order awal.. bayar pun ontime. Bile dia ckp separuh tu.. sy bayangkan bleh dpt dlm 600pcs utk malam selasa tu then the rest dia janji nk antar umah khamis malam (which is esoknye my nikah day)..

Blik tu my parent bising.. sbb just 200pcs jek, nnti makcik2 tu penat la nk wat the rest on khamis malam kan… so we decided beli lain kat Taman perling … nasib baik dpt yg lawa..kopak rm600 utk beli another 500pcs.. bunge telur gantung…

So malam tu sy bleh tdo nyenyakk…

So settle pasal bunge telur past 1….

- pas amik bunge telur sy ke perling sbb dia x kenan ngan bekas gelang ngan cheque sy itu.. shampai hati.. .. tp bile dia nk belikan yg lawa2.. siap ade sangkar2… hati sy berbunge riang…. Heheh..
Mase dlm kete dia tetibe ckp dia ade wat salah besar sbb x appreciate hasil penat lelah sy.. sy dh x kisah sgt time tu, sbb ngk yg dia beli tu 10x ganda lagi lawa dry g sy buat.. sy nye lawa gak.. tp too simple.. hehehe.. sy biarkan dia ngan rase serba salah dia tu.. tp sy x majuk pun.. :P

* all the hantaran sy dh siapkan weekend (23-24hb).. syukur… 

Ok ni saje aktiviti saye ari selasa..

27/05 (rabu)

- berbalik pasal bunge telur tu...

Perihal bunge telur – part 2
Seperti yg saye kate semalam.... sy g perling nk beli bunge telur tu.. tp sebelum tu sy ade sms akak tu.. sy ckp la.. kalu bleh ari n ink lagi separuh dr 1100pcs tu.. meaning 550.. sbb dlm 2 ari dia nk siapkan 1100pcs agak mustahil bagi saya mungkin anda juga.. hehe..

Then dia replied.. esok (khamis) akak antar sume.. sy tnye lagi, betul ke bleh siap.. dia confident ckp boleh.. ikutkn sy nk je tggu.. tp mak yg berkeras nk beli lain.. nasib baik ikut ckp mak… (nk tau nape??? Tguuuuu. Heheh)

So sy ke perling ngan dia.. nasib baik dia x balik lagi.. infact dia balik malam sbb ade keje sket..

- abg sam dtg pasang pelamin.. sy sgt suke hati.. pelamin idaman ade di depan mata. So sy terus x pandang bout the bilik tdo panten.. hehe.. abg sam tertinggal barang so bilik panten dia nk wat ari khamis..

- makcik nor ngan cik yati.. dtg umah then ngk umah aku selerak lagi dgn barang, kotak2.. so dia pun mengetuai operasi mengankat sume barang2… ting!! Dlm mase 4 jam.. umah aku lapang.. sejuk mata memandang.. aku dh mula rase berdebar2.. :P

- Sy pki inai malam tu…so tdo ku x nyenyak ye… mak blander kan smpai blander rosak.. (sy dh ganti baru ye.. :P) luv u makk

Adik plak tolong pki kan.. dikda was very helpful start drpada aku wat door gift lagi…. Adik yg sgt baek dan rajin.. heheh..