Wednesday, June 17, 2009

Allhamdullah - part 2

Salam..

sambungan dr yg bawah..

28/05 (khamis)

- makin berdebar2… esok nye sy nk jadi puan ira..

- pagi2 sy g umak cik yati ngk anak dia wat paperbag sy… utk formkan dia jd paperbag.. kalu x nnti susah makcik2 nimalam karang.. malam ni suppose wat paperbag je.. tp bunge telur wat hal.. kene la wat dua2.. terima kasih makcik2 kejiranan ku semua... 

- balik tu kak ai bgtau cake kecik dh siap.. so aku pun wat ngan dikda.. utk paperbag malam nikah.. wat dlm 60pcs jek

- ptg tu khemah dtg.. pastu….

Perihal khemah

Khemah sepatutnye dpt 6pcs capony Arabian.. tp dtg nye 4 saje.. aku punye la gabra.. diorg bleh ckp x cukup.. apsal x inform awal2..xde la aku last minutes nk cari org lain.. luckily time tu ade abg sam tgh touch up bilik tdo ngan pelamin.. aku mintak tolong dia.. since aku ade amik skirting khemah dr dia.. naseb baek dh abes payar. Kalu x malu gak nk add on mende lain.. hhuh

So dia tolong aku crikan 2 khemah tp x confirm lagi.. sbb last minutes deal mmg takut xdpt.. nk2 tarikh aku ni ramai gile pengantin… pastu ade lain, kipas xde, lampu, gutter ujan xde.. sadis betul la.. aku tau la free....  

Aku bengan betul ngan dia.. dia dh takut2 nnti ayah aku marah.. heheh.. dia stanby kawan dia.. tp kawan dia xde Arabian, ade canopy biase jek..bukan aku ngegade.. tp nnti x molek la kan.. 2 lain, 4 lain..x same heights plak tu… so aku decide nk tggu abg sam gak..

- pasal bilik panten plak, abg sam dh ketengahkan katil pastu meja soleh xde place.. ayah yg kusut.. suruh aku turunkan tirai yg cunn tu decorated by abg sam.. aku ckp x nk.. pastu mak nor ngan cik yati masuk campur.. ckp jgn.. lawa tu.. nnti dia kecik hati.. tine2. ting!!.. adik ade idea brilliant.. dia kate kuarkan meja solek tu then beli cermin jek.. so ayah berdezzuuppp g kedai perabut.. ingat nk beli yg biase2. skalu jmpe yg luar biase.. super duper exceed my expectation. Tq ayah.. ayah beli.. terus apek tu antar umah.. skali kayu dia kene betul dgn existing perabut yg ade.. syukur ya Allah…

- pasal kusi plak, kusi mawi tu terlalu gah utk pelamin aku yg simple tu.. tp bile siap, nampak sgt lawa.. so hati ku terubat... 

- skrg aku nk cite lagi pasal buneg telur..

Perihal bunge telur – part 4 (finale)
dlm kul 5 aku call lagi akak bunge telur tu.. dia ckp, dia kene amik dr umah mak cik dia.. (ape!! Makcik dia yg wat ke??? ).. aku ckp sebelum magrib.. sbb makcik2 tu berkumpul pas margib.. skali dia cam geram ngan aku.. ckp cm ni.. “ira kene ingat akak keje kat xxx, umah kat xxx.. so kene amik mase sket..” aku ok kan aje.. tp aku keep call.. aku call pas magrib dia ckp kul 9 lebey plak.. siap suruh aku dtg amik kat umah dia kalu bleh.. oh no!!!.. kesbaran aku ade batasnyeee
aku call dia tnye pendapat.. dia suruh akak tu antar je bape yg ade.. yg lain tu biarkan dulu.. since kite dh beli yg lain kan.. aku pun call dgn nada yg agak tegas.. aku ckp, akak anta je berape yg siap.. balance sy amik later pas kawen.. dia kate nnti dia tnye laki dia.. pastu dia ckp, x nk sabar sket ke?? Kalu kul 9 lebeh bleh siap 1100pcs tu.. aku ckp.. NO!! sy nk aka kantar skrg.. kalu kul 10 bru smpai umah sy, kul bape plak makcik2 tu nk balik kan…

dlm kul 8.30 tu dia dtg.. skali nk tau siap bape??? 550pcs jek.. separuh drpada jumlah asal.. dia plak ckp.. akak dah semggu x keje ngan tdo x menentu.. SO WHAT!!!.. aku ngan xde belas kasihan tu, aku ckp la. Akak sy bayar duit bunge tangan ni jek.. yg lain sy x bayar lagi.. sbb x dpt barang.. muke dia agak kecewa.. aku plak dh x larat nk kesiankan org lain. Aku yg kene marah.. dia bleh ckp, kalu esok (jumaat) dh siap sume boleh amil kat umah.. sy ckp NO!! Sy dh beli lain.. hhuhhhhhhhhhh.. ade plak hati nk suruh amik jummat, sape yg nk masukkan telur tu?? Ko ke???

nasib baek ikut ckp mak, beli dulu..kalu x, haru biru la jwabnye.....smpi skrg dia keep YM aku tnye bile nk amik bunge.. pastu bile nk bayar balnce.. sy diamkan aje... sbb sy mmg xnk dh bunge tu..  
tp bunge tu mmg cantik.. huhuhu

sekian cerita bunge telur saye yg tragis itu.. hehe

- malam tu, sume wat paperbag ngan masukkan telur ngan happy… syukur Ya Allah…. 

- sy sambung pki inai.. pastu malam tu ade bomoh tolak ujan dtg….ramai… hehe… start kul 12.30 smpai kul 3…

- inai sy agak cacat sbb wat sendiri.. no henna lukis sbb x bleh pki kan skrg.. sy rela x pki drpada x kene nikahkan.. hehhee

29/05 (jumaat)

- sumenye cam tenang... sume org tenang...khemah dh pasang.. pastu sakit hati sy pasal khemah terbayar sbb dtg plak bunge2 yg cantik dr unit landscape.. tq… 

- kak ngan plak balik dr perlis.. lengkap la ahli keluarga saye.. cume mase tu maaruf je jauh di mata... melekat di hari. Hahaha

- sy hias2 hantaran.. ala2 final touch up laa..

- skirting ngan ropol tiang dipasang mase makcik2 tgh kendarat.. tp utk 4 je dulu.. cukuplah utk org makan pas majlis nikah…

- mase nk pasang meja, ade sket masalah kicik.. meja x bleh rata.. tp kejap je dh solved.. tp aku sempat ngaruk2 ngan dia.. maafkan aku wahai suami… 

-petang tu aku ade marah2 dia.. x patut betul sbb dia ade task penting malam ni. Sorry dia…

- sume dh almost complete.. makcik dtg rewang dh semakin ramai… aku plak cuaknyeee… berbedar…
- kul 5.30 aku mandi sbb kak nor dtg make up kul 6.30.. aku “cuti” so x kisah pasal solat.. (syukur Allah memudahkan urusan dr segi itu )

- sume dah berjalan cam di susun2 perjalannanye.. kul 8.30mlm.. aku di panggil keluar utk sign2 borang setuju. Dgn akad, aku pun setuju, aku pun sign.. hehe

- kul 9mlm.. kawan2 pun dh dtg.. besttt.. org pun dh ramai dtg.. dia dh siap.. tp segan nk turun on time, x nk Nampak gelojoh.. smpai tok cek dtg jemput, baru turun… chettt…

- pastu aku dgr2, diorg ckp nikah kat luar… haaa!!! Sgt malu… tp dia lagi berdebar.. sbb unplanned kat.. tok kadi (jiran ku) ckp, wat kat sini, banyak gmabr… lawa.. mahal sewa pelamin ni.. hehehe

- aku dgr2 doa2 dibacakan.. pastu dgr akad.. tp x clear.. pastu doa.. aku tergamam.. aku dh berhijrah kea lam baru.. syukur Ya Allah..Kau mudahkn segalanya..

- pastu aku dipamggil kuar utk batal air semayang… punye la ramai gile org… pastu bacaan taklik.. ramai org disekeliling ku sebak mala hade yg menitiskan air mata.. nak2 makse bacaan taklik aku ngan mak.. tp aku ngan mak x nanges.. sbb kitorg dh plan nk kawal perasaan yg maha hebat.. dlm hati sape yg tau kan… 

- pastu yg lain g makan.. aku pun amik2 gambar.. syukur gak aku ade photog yg best!!.. baik, sabar, bleh masuk ngan aku, adik2, kawan2, dia..

- so malam tu end up dgn sgt happy… syukur…

to be continue.. :)

No comments: