Thursday, December 31, 2009

Doa Utk Baby

"Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Amin

- dari buku "Amalan Ketika Mengandung - Abu Afiqqah"

Wednesday, December 30, 2009

2o1o ~~~ welcomee with smile

salam...

esok last day for 2009..
welcome 2010.. wishing that year 2o1o nih akan jadikan aku lebey matang dalam segala hal.. tahun 2o1o ni umo aku menginjak ke 28 tahun.. dah besar dah aku ni rupenyeee... hehehhe

insyaAllah, tahun 2o1o ni aku ngan maaruf nk jadi Mama ngan Papa.. (x kireee nk Papa gak, even maaruf nk anak dia panggil dia Ayah. ehheh)
aku harap sumenye akan selamat.. amin...
takut tu mmg la adoooooo... huhuhu
tp nk being a Mama mesti la kene face delivery session dulu.. kalu x, baby ni nk kuar ikut mane... aku sanggup wat ape jek, biar bb ni sihat + selamat..
chehhh.. susu x minum gak.. pooodahhh laaa..

k la.. tataaaa

Tuesday, December 29, 2009

1000 Kemanisan

salam..

tahun ni banyak mengajar aku tentang hidup


~ terima kasih 2009 ~

Monday, December 28, 2009

Our 1st Trial

salam..

Nk cite pasal umah.. we have decided nk beli umah kat ceruk celah mane pun x kisah asalkan located kat Mutiara Rini (MR)..Nape MR? Sebabnyeee..
1. Berada di tgh2 laluan utk ke tempat keje kami..
2. Dekat ngan umah my parent - nnti senang nk antar bb
3. Dekat ngan Taman U yg ade banyakkkkk facilities..
4. Kawasan dia yg tenang..
5. Harga pun within our budget..

ni flyers dia.. kami dh usha2 umah ni since dr start hoarding pasang tauuu.. :(



tp nk dijadikan cerita, bukan rezeki kami lagi..
even dtg awal setengah jam.. tp keadaan kt sales office dh penuh gile2..
dia ade guna system numbering.. rupe2nye, number tu dh lameee abes since dia susun kusi 3 ari sblm launching date..
ade yg sanggup 3 ari 3 malam berkampung utk cop nombor tu..
tp aku tggu gak smpai last number.. dgn harapan diorg ade yg x minat dgn location bile ngk layout nnti..
harapan tinggal harapan bile sume lot utk BUMI sold out...

hish.. hish.. diorg ni beli umah mcm nk g beli ikan laa.. hehehhe

xpe la.. bukan rezeki kami.. mungkin rezeki kami utk umah yg besar... kekekekkeke..

tp.... kami register gak utk waiting list which is saje2 utk sedapkan hati.. at least kami dh usaha hingga titisan terakhir..keekkeke..harap2 ade yg yg reject atau loan x lepas ke.... walaupun harapan tu sgt la tipisss..

ok la..

tata

Wednesday, December 16, 2009

Doa Ketika Mengandung~~

salam..

Ni aku copy dr blog org lain... tp lupe kat mane, since aku copy masuk microsoft words dulu.. sorry ye tuan empunya posting.. tp sgt membantu aku.. hopefully dpt jd guide kawan2 lain jugak...

Hasrat ingin memperoleh anak yang soleh hendaklah ditanamkan dalam minda kita sebelum kita memilih pasangan hidup lagi. Oleh sebab itu pilihlah calon isteri atau suami orang yang menjalankan perintah Allah dengan demikian anak yang lahir dari keturunan yang baik, maka anak akan menjadi baik.

Kemudian ketika mengandung amalan yang sesuai bagi suami isteri adalah seperti berikut;
1. Membaca Surah Al Fatihah
2. Membaca Surah Yaasiin hingga akhir
3. Membaca Surah Taubah hingga akhir
4. Membaca Surah Yusuf hingga akhir agar memperoleh anak yang soleh, sihat, cantik dan sempurna
5. Membaca Surah Luqman hingga akhir agar memperolehi anak yang taat
6. Membaca Surah Maryam hingga akhir untuk memperoleh anak yang sabar dan taat
7. Membaca Surah An Nahl ayat 78
8. Membaca Surah Al A'raf ayat 189

Disamping itu perbanyaklah amalan membaca doa ini setiap kali selesai mengerjakan solat lima waktu:
1. Surah Ali Imran ayat 38
2. Surah Ali Imran ayat 8 dan 9
3. Surah Ali Imran ayat 192 hingga 194
4. Surah Ibrahim ayat 40 dan 41

Beside that, laki aku tetiap malam bacekan al-fatihah ngan ayat kul smbil tgn pegang perut aku...

Harap bb sihat dh dalam tu ye...
muaarrhhhh

tata

Tuesday, December 1, 2009

KFC

Baby...

Jap lagi kite g makan KFC k....
Sayang bb.. muarrrhhhh....



description
1. ni mase scan last week.. umo bb 24weeks 3days
2. weights dia 660g.. kecik lagi.. cepat2 besar ye syg...

tata...

Average fetal length and weight chart

Salam..

Chart utk easy references..

http://www.babycenter.com/average-fetal-length-weight-chart

tata...

Thursday, November 26, 2009

Pregnancy vitamin

salam..

mase memula register kat klinik kesihatan, misi (cik puan azie) bg aku set of vitamins comprises of 4 jenis ubat..
1. ferrous - color ceklat
2. acid folic
3. vitamin B complex
4. Vitamin C

aku consume 4 biji ubat ni smpai laa usia kandungan 5 bulan.. last month azie bg aku obimin.. lawaaa tau... color shocking pink.. heeh
azie bg yg 100's nye.. aku pun 'rajin' skip makan vitamin so rasenye cukup smpai bersalin kot.. huhu..

skrg ni aku tgh consume these 3 of vitamins..
1. obimin
2. neurogain
3. pil kalsium



obimin
ubat ni besarr.. tp cume perlu amik sebijik jek then dia cover utk 4 jenis earlier vitamins tu.. x caye ngk ni.. compared ngan acid folic. :P


neurogain
ni plak dr fish oil.. bagus utk development otak bb.. doktor isa ckp, mende ni investment sbnrnyeee utk dptkan anak yg cemerlang.. insyaAllah.. amin...

pil kalsium
blame me ok. sbb ni aku yg mintak kat doktor isa since aku x minum susu lansung..
aku harap bb nanti punya tulang yg kuat.. lahir2 nnti aku nk bg susu awal ibu pda dia biar dia healthy...
bb jgn marah mama k.. susu enfa ngan anmum tu x sedap laaa...
mama janji makan pil kalsium ari2.. hehehhe

Beli gak akhirnyeeee

salam..

semalam beli gak buku doktor yg anum suggestkan ni.. ramai dh kawan2 aku yg dh ade..
buku ni bleh jadi guide smpai bb umo 3 tahun..



title : Buku Panduan Lengkap Penjagaan Ibu & Anak
publisher : Pelangi
price : rm69.90

* aku x bley bg review sbb x bace lagi..baru ngk2 gmbar jek.. tp ngk2 mcm ape yg aku nk tau sume ade dlm ni termasuk la estimated berat+panjang bb ikut bulan (dlm kandungan), teknik2 penyusuan, teknik/posisi tdo dgn betul, do and dont utk amalan pemakanan, gmbr org bersalin normal, makanan2 utk kanak2 1 - 3 tahun..

nti dh bace bru bley bg tau...

tata...

Monday, November 23, 2009

bulan ke E.N.A.M

mornen...

alhamdullilah.. sekarang dh 6 bulan bb dikandung badan.. heheh

antara simpton2 ibu2 mengandung yg aku dh rase :
1. pergerakkan bb.. (bb dh mula tendang2.. maaruf pun dh rase.. )
2. dh sakit perut kalu angkat mende berat... (smlm angkat tilam.. sakit wooooo.. )
3. dh suke makan.. x mcm my 1st 4 months, lansung x lalu makan... xde nafsu terhadap makanan.. hahah)
4. dh x sabar nk beli bajuu bb... :P
5. perut dh nampak cam ibu2 ngandung..
6. dh start pki maternity blouse.. baju keje lame, dh sendat kat perut...
7. dh ade perasaan ibu2.. hehehhe... rase saaaayangggg sgt kat baby... :)

k la.. sepatutnyeeee.. my baby's development should be mcm nih..
(last checkup bb's weight baru 365g.. bulan ni mesti dh gain more n more. :) )



k la... seronok nyeeee kalu bb dh kuar nnti..

Sunday, November 22, 2009

Activekan dirimu...

salam...

tgh ade mood nk activekan blog ni..
tggu ye..
pastu baru nk start publish...
nk tkar layout jap..

jmpe lagi.... :)

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidilfitri...

Salam..

It's been a long.. long.. long.. time aku x update blog ni.. password pun dh 5, 6 kali try baru bleh.. hehehheheh

Banyak bende nk cite, tp tak tau nk start dr mane...
Banyk mende2 happy happened dlm dunia baru saya.. syukur Alhamdullilahh.. :)
Banyak gak mende2 yg hampess... wakakakka

yg hampes dulu k..

1. sy still x pandai masak cam dulu.. sy ade cube.. tp skrg dh xde practice.. since saye mabuk2.. mabuk ape?? later k..
2. Maaruf yg banyak wat keje dapur skrg.. since dia mmg 'lincah' di dapur. even sometimes dia lagi tau susun atur barang2 dapur compared ngan saye. sungguh malu..
3. Sepanjang pose ni, ade la sekali dua saye bangun dulu mase sahur.. selebihnyee dia yg bangun.. panaskan lauk.. masak nasik.. buat air.. then dh siap terhidang.. baru la saye bangun makan.. baik kan suami saye.. tp sy x penah bgtau dia yg sy kagum ngan dia... :)

yg best...

1. saya happy bergelar isteri kepada maaruf tp kadang2, sy x bley nk lupakan family sy.. maklum lah.. dok dekat2.. same road..
2. sy dh pregnen.. syukur alhamdullilah.. mggu ni dh 15mggu dah.. :)
3. sy suke masak2 utk dia.. tp sy jarang masak.. sy x tahan bau gas x dapur.. nnti muntah.. :(
4. Maaruf sgt baik.. he threated me like princess.. hahaha.. kadang2 baju pun dia basuhhh..
5. Saya x sabar nk beraya ngan dia... i love uuuuuuu...............

k la. later sy akan usaha aktifkan blog ni lagik..

till thenn..

SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN....

Wednesday, June 17, 2009

Alhamdullillah - part 3

Salam.. entry ni kesinambungan dr yang bawahh.

30/05 (sabtu)

- Ari ni sume org lebey cool… terumata dia ngan aku… :P

- tp tibe2 hujan lebat dtg menyerang. Ujan smpai khemah bergoyang.. skirting bawah lencun.. org yg paling risau adalah ibubapaku. Ayah berhempas pulas ngan kawan2 dia buang2 kan air.. mak plak dia membisu smbil mulut berkumat kamit meminta sesuatu drpadaNya…yg lain juge berdebar... aku dpt rasakan…

Alhamdullilah., kul 10 ujan reda.. bertukar menjadi panas terik..smpai berjaya mengeringkan kain2 skrting yg basah lencun itu... syukur Ya Allah… 

- Kul 11, org dh mula dtg, aku dh mula bermakeup.. begitu juga dikda sbg pengapit ku.. hehe

- kul 2.30 aku keluar menyambut suami :P di pelamin.. ramai nye org yg amik gmbar aku.. persis artis aku ari tu… heheh

- kecelaruan mase nk ng paperbag.. tp endup bleh dikatakan sume yg hadir dpt paperbag.. 

- ramai kawan2 yg dtg,.. aku x sangka im dtg dr pahang... thanks im..
yg paling x sangka.. my bestfren, at, xde mase majlis aku ni.. dia dh fly ke Nott. sedey.. kalu x, harus, dia pun same bz cam adik2 aku.. hehe..

- selesai majlis dlm kul 5.30.. sibuk berkemas.. aku dh x larat betull.. tp memandangkn esok majlis belah dia.. aku pun gagahkan diri packing kan barang2 nk tdo kmpung smpai rabu…

- so hari ni hari yg terindah buat aku.. 

31/5

- pagi2 kak nor dh dtg nk makeupkan aku.. so aku siap jek, terus g rengit..

- smpai dlm kul 1 lebey. So solat dulu kat umah ibik.. pastu g umah dia.. makan beradap.. umah dia dh lawa.. ade tgga batu.. sumenye utk aku.. perahsantannn :P

- pastu saat palinh sedey mase family aku balik.. sedeynyeee… ddiorg pun cam xnk lepaskan aku. Huhuhu

- pastu aku g tolong dia jmpe kawan2 dia.. agak2 aku boring aku g dapur tolong bungkus berkat.. kat kampung pelik sket.. sape2 yg dtg sume dpt berkatt.. syok betullll.. hehe

- malam tu… kemas2 lagi.. disebabkan aku ni x pandai masak.. so aku pajak la keje2 basuh pinggan, x kan nk dok diam je kan... hehe.. abes inai aku cepat hilang.. hahah

- so malam tu tdo nyenyakk.. sgt penatt…

1/6

- pagi ni ade kenduri lagi.. utk org2 yg kendarat kemas2 khemah ngan periuk belanga…family dia masak soto.. sedap gilee!!!!!!!!!!... pastu buat bubur som som.. ingat kn sum sum tulang rupenye maniss.. sedap.. 1st time makan..

- ptg tu g BP mall.. upah pujuk aku sbb aku nanges .. sedih..teringat makk..  dia ajak makan kat pizza.. hehe...


2/6

- pagi ni, dia ajak aku masuk kebun kenal2 ngan pokok2.. bestttt... pastu ade durian baru gugur.. makan durian jap.. sedapnyeee.. freshhh....

- kemas pelamin yg ade tu.. sbb hakak ipar aku ni cikgu, dia amik kain perhiasan pentas sekolah.. haruslah pulang kan..

- balik jb.. teruskan idup sebagai suami isteri.. 

Oklah.. ni la gmbar ngan asben.. utk tontonan sume. sy taip panjang2 ni,, sbb senang nk ingat every single moment dlm wedding sy ni.. so that, lepas2 ni, sy akan insaf bile bace balikk.. payahnye nk kawen.. hehehh










doakan kebahagian kami... :)

Allhamdullah - part 2

Salam..

sambungan dr yg bawah..

28/05 (khamis)

- makin berdebar2… esok nye sy nk jadi puan ira..

- pagi2 sy g umak cik yati ngk anak dia wat paperbag sy… utk formkan dia jd paperbag.. kalu x nnti susah makcik2 nimalam karang.. malam ni suppose wat paperbag je.. tp bunge telur wat hal.. kene la wat dua2.. terima kasih makcik2 kejiranan ku semua... 

- balik tu kak ai bgtau cake kecik dh siap.. so aku pun wat ngan dikda.. utk paperbag malam nikah.. wat dlm 60pcs jek

- ptg tu khemah dtg.. pastu….

Perihal khemah

Khemah sepatutnye dpt 6pcs capony Arabian.. tp dtg nye 4 saje.. aku punye la gabra.. diorg bleh ckp x cukup.. apsal x inform awal2..xde la aku last minutes nk cari org lain.. luckily time tu ade abg sam tgh touch up bilik tdo ngan pelamin.. aku mintak tolong dia.. since aku ade amik skirting khemah dr dia.. naseb baek dh abes payar. Kalu x malu gak nk add on mende lain.. hhuh

So dia tolong aku crikan 2 khemah tp x confirm lagi.. sbb last minutes deal mmg takut xdpt.. nk2 tarikh aku ni ramai gile pengantin… pastu ade lain, kipas xde, lampu, gutter ujan xde.. sadis betul la.. aku tau la free....  

Aku bengan betul ngan dia.. dia dh takut2 nnti ayah aku marah.. heheh.. dia stanby kawan dia.. tp kawan dia xde Arabian, ade canopy biase jek..bukan aku ngegade.. tp nnti x molek la kan.. 2 lain, 4 lain..x same heights plak tu… so aku decide nk tggu abg sam gak..

- pasal bilik panten plak, abg sam dh ketengahkan katil pastu meja soleh xde place.. ayah yg kusut.. suruh aku turunkan tirai yg cunn tu decorated by abg sam.. aku ckp x nk.. pastu mak nor ngan cik yati masuk campur.. ckp jgn.. lawa tu.. nnti dia kecik hati.. tine2. ting!!.. adik ade idea brilliant.. dia kate kuarkan meja solek tu then beli cermin jek.. so ayah berdezzuuppp g kedai perabut.. ingat nk beli yg biase2. skalu jmpe yg luar biase.. super duper exceed my expectation. Tq ayah.. ayah beli.. terus apek tu antar umah.. skali kayu dia kene betul dgn existing perabut yg ade.. syukur ya Allah…

- pasal kusi plak, kusi mawi tu terlalu gah utk pelamin aku yg simple tu.. tp bile siap, nampak sgt lawa.. so hati ku terubat... 

- skrg aku nk cite lagi pasal buneg telur..

Perihal bunge telur – part 4 (finale)
dlm kul 5 aku call lagi akak bunge telur tu.. dia ckp, dia kene amik dr umah mak cik dia.. (ape!! Makcik dia yg wat ke??? ).. aku ckp sebelum magrib.. sbb makcik2 tu berkumpul pas margib.. skali dia cam geram ngan aku.. ckp cm ni.. “ira kene ingat akak keje kat xxx, umah kat xxx.. so kene amik mase sket..” aku ok kan aje.. tp aku keep call.. aku call pas magrib dia ckp kul 9 lebey plak.. siap suruh aku dtg amik kat umah dia kalu bleh.. oh no!!!.. kesbaran aku ade batasnyeee
aku call dia tnye pendapat.. dia suruh akak tu antar je bape yg ade.. yg lain tu biarkan dulu.. since kite dh beli yg lain kan.. aku pun call dgn nada yg agak tegas.. aku ckp, akak anta je berape yg siap.. balance sy amik later pas kawen.. dia kate nnti dia tnye laki dia.. pastu dia ckp, x nk sabar sket ke?? Kalu kul 9 lebeh bleh siap 1100pcs tu.. aku ckp.. NO!! sy nk aka kantar skrg.. kalu kul 10 bru smpai umah sy, kul bape plak makcik2 tu nk balik kan…

dlm kul 8.30 tu dia dtg.. skali nk tau siap bape??? 550pcs jek.. separuh drpada jumlah asal.. dia plak ckp.. akak dah semggu x keje ngan tdo x menentu.. SO WHAT!!!.. aku ngan xde belas kasihan tu, aku ckp la. Akak sy bayar duit bunge tangan ni jek.. yg lain sy x bayar lagi.. sbb x dpt barang.. muke dia agak kecewa.. aku plak dh x larat nk kesiankan org lain. Aku yg kene marah.. dia bleh ckp, kalu esok (jumaat) dh siap sume boleh amil kat umah.. sy ckp NO!! Sy dh beli lain.. hhuhhhhhhhhhh.. ade plak hati nk suruh amik jummat, sape yg nk masukkan telur tu?? Ko ke???

nasib baek ikut ckp mak, beli dulu..kalu x, haru biru la jwabnye.....smpi skrg dia keep YM aku tnye bile nk amik bunge.. pastu bile nk bayar balnce.. sy diamkan aje... sbb sy mmg xnk dh bunge tu..  
tp bunge tu mmg cantik.. huhuhu

sekian cerita bunge telur saye yg tragis itu.. hehe

- malam tu, sume wat paperbag ngan masukkan telur ngan happy… syukur Ya Allah…. 

- sy sambung pki inai.. pastu malam tu ade bomoh tolak ujan dtg….ramai… hehe… start kul 12.30 smpai kul 3…

- inai sy agak cacat sbb wat sendiri.. no henna lukis sbb x bleh pki kan skrg.. sy rela x pki drpada x kene nikahkan.. hehhee

29/05 (jumaat)

- sumenye cam tenang... sume org tenang...khemah dh pasang.. pastu sakit hati sy pasal khemah terbayar sbb dtg plak bunge2 yg cantik dr unit landscape.. tq… 

- kak ngan plak balik dr perlis.. lengkap la ahli keluarga saye.. cume mase tu maaruf je jauh di mata... melekat di hari. Hahaha

- sy hias2 hantaran.. ala2 final touch up laa..

- skirting ngan ropol tiang dipasang mase makcik2 tgh kendarat.. tp utk 4 je dulu.. cukuplah utk org makan pas majlis nikah…

- mase nk pasang meja, ade sket masalah kicik.. meja x bleh rata.. tp kejap je dh solved.. tp aku sempat ngaruk2 ngan dia.. maafkan aku wahai suami… 

-petang tu aku ade marah2 dia.. x patut betul sbb dia ade task penting malam ni. Sorry dia…

- sume dh almost complete.. makcik dtg rewang dh semakin ramai… aku plak cuaknyeee… berbedar…
- kul 5.30 aku mandi sbb kak nor dtg make up kul 6.30.. aku “cuti” so x kisah pasal solat.. (syukur Allah memudahkan urusan dr segi itu )

- sume dah berjalan cam di susun2 perjalannanye.. kul 8.30mlm.. aku di panggil keluar utk sign2 borang setuju. Dgn akad, aku pun setuju, aku pun sign.. hehe

- kul 9mlm.. kawan2 pun dh dtg.. besttt.. org pun dh ramai dtg.. dia dh siap.. tp segan nk turun on time, x nk Nampak gelojoh.. smpai tok cek dtg jemput, baru turun… chettt…

- pastu aku dgr2, diorg ckp nikah kat luar… haaa!!! Sgt malu… tp dia lagi berdebar.. sbb unplanned kat.. tok kadi (jiran ku) ckp, wat kat sini, banyak gmabr… lawa.. mahal sewa pelamin ni.. hehehe

- aku dgr2 doa2 dibacakan.. pastu dgr akad.. tp x clear.. pastu doa.. aku tergamam.. aku dh berhijrah kea lam baru.. syukur Ya Allah..Kau mudahkn segalanya..

- pastu aku dipamggil kuar utk batal air semayang… punye la ramai gile org… pastu bacaan taklik.. ramai org disekeliling ku sebak mala hade yg menitiskan air mata.. nak2 makse bacaan taklik aku ngan mak.. tp aku ngan mak x nanges.. sbb kitorg dh plan nk kawal perasaan yg maha hebat.. dlm hati sape yg tau kan… 

- pastu yg lain g makan.. aku pun amik2 gambar.. syukur gak aku ade photog yg best!!.. baik, sabar, bleh masuk ngan aku, adik2, kawan2, dia..

- so malam tu end up dgn sgt happy… syukur…

to be continue.. :)

Alhamdullillah.. - part 1

Salamm...

Sorry.. it's been a long time not to update.. Been busy bout my big day…

Unplanned situation, tragedies, decision all is to realize my dreaming to come true and IT’s HAPPEN!!... Thanks to all especially my Family.. I luv u sooooooooo damm much…

Syukur ke hadrat Illahi, dengan limpah kurnia nye majlis saye berjalan dgn lancar.. syukur Ya Allah……

Dengan sekali lafaz, sy telah bergelar isteri kepada Mohamad Maaruf.. time not to sure sbb sy kat dlm bilik.. Lisa plak bising to kurangkan my nervous.. Oh.. Thanks to friend yg datang.. luv u guys.. kawan since darjah 2 okehh….

Ok.. stop pasal suke2 ni jap… I’ll explain later…

Okey… bawak bertenang… sy nk cerita pasal a few hectic things yg sy x dpt lupekan until now!!.. in-fact for all my life.. hehe

....the hectic time was beginning here…..

26/05 (selasa)
- saya dah start cuti atas arahan ayah ngan dia.. ini disebabkan banyak keje yg nk kene buat.. kene kemaskan bilik since rabu abg sam dh nk kemas bilik panten.. x kemas ape2 lansung okkk….

- ptg tu sy g SPA kak nor for scrub, facial , sauna and it took about 5 hours.. hehe

- balik SPA g amik baju dry cleaning.. sgt sedih sbb baju tu mengecut… tp sy gosok molek2.. so end up dia back to normal.. alhamdullilah.. mood jadi ok balik.. ade tetas sket hasil drpada aunty kedai dobi yg x bertanggung jawab.. huhuhu

- balik tu g jmpe akak bunge telur.. sy x akan reveal name dia sbb sy nk ckp yg x elok sket pasal dia pas ni… :P

Perihal bunge telur – part 1
Sy dah order bunge telur tu dr bulan 3 lagik.. sy ckp nk amik awal bulan 5.. pastu atas persetujuan saye, changed to mid may.. pastu dia x siapkan gak.. atas persetujuuan saya lagi sy nk amik ari selasa (26/05) since telur pindang pun angkat ari rabu..

Utk pengetahun kawan2.. sy order 1300pcs.. termasuk bunge tangan mase nikah.. sy dh bayar rm900.. nk tau x bape akak tu dpt siapkan.. 200pcs saje plus bunge tangan yg cantik.. (ye mmg sume org puji cantek.. )..bayangkan makcik2 jiran dtg nk bungkus malam rabu tu.. xde mende.. 200 tu kacang je.. hehe..
Then dia bleh ckp, dia dh cuti 2 ari nk siapkan bunge telur ni… so whattt!!! Kalu nk kate, sy order last minit, sy order awal.. bayar pun ontime. Bile dia ckp separuh tu.. sy bayangkan bleh dpt dlm 600pcs utk malam selasa tu then the rest dia janji nk antar umah khamis malam (which is esoknye my nikah day)..

Blik tu my parent bising.. sbb just 200pcs jek, nnti makcik2 tu penat la nk wat the rest on khamis malam kan… so we decided beli lain kat Taman perling … nasib baik dpt yg lawa..kopak rm600 utk beli another 500pcs.. bunge telur gantung…

So malam tu sy bleh tdo nyenyakk…

So settle pasal bunge telur past 1….

- pas amik bunge telur sy ke perling sbb dia x kenan ngan bekas gelang ngan cheque sy itu.. shampai hati.. .. tp bile dia nk belikan yg lawa2.. siap ade sangkar2… hati sy berbunge riang…. Heheh..
Mase dlm kete dia tetibe ckp dia ade wat salah besar sbb x appreciate hasil penat lelah sy.. sy dh x kisah sgt time tu, sbb ngk yg dia beli tu 10x ganda lagi lawa dry g sy buat.. sy nye lawa gak.. tp too simple.. hehehe.. sy biarkan dia ngan rase serba salah dia tu.. tp sy x majuk pun.. :P

* all the hantaran sy dh siapkan weekend (23-24hb).. syukur… 

Ok ni saje aktiviti saye ari selasa..

27/05 (rabu)

- berbalik pasal bunge telur tu...

Perihal bunge telur – part 2
Seperti yg saye kate semalam.... sy g perling nk beli bunge telur tu.. tp sebelum tu sy ade sms akak tu.. sy ckp la.. kalu bleh ari n ink lagi separuh dr 1100pcs tu.. meaning 550.. sbb dlm 2 ari dia nk siapkan 1100pcs agak mustahil bagi saya mungkin anda juga.. hehe..

Then dia replied.. esok (khamis) akak antar sume.. sy tnye lagi, betul ke bleh siap.. dia confident ckp boleh.. ikutkn sy nk je tggu.. tp mak yg berkeras nk beli lain.. nasib baik ikut ckp mak… (nk tau nape??? Tguuuuu. Heheh)

So sy ke perling ngan dia.. nasib baik dia x balik lagi.. infact dia balik malam sbb ade keje sket..

- abg sam dtg pasang pelamin.. sy sgt suke hati.. pelamin idaman ade di depan mata. So sy terus x pandang bout the bilik tdo panten.. hehe.. abg sam tertinggal barang so bilik panten dia nk wat ari khamis..

- makcik nor ngan cik yati.. dtg umah then ngk umah aku selerak lagi dgn barang, kotak2.. so dia pun mengetuai operasi mengankat sume barang2… ting!! Dlm mase 4 jam.. umah aku lapang.. sejuk mata memandang.. aku dh mula rase berdebar2.. :P

- Sy pki inai malam tu…so tdo ku x nyenyak ye… mak blander kan smpai blander rosak.. (sy dh ganti baru ye.. :P) luv u makk

Adik plak tolong pki kan.. dikda was very helpful start drpada aku wat door gift lagi…. Adik yg sgt baek dan rajin.. heheh..

Friday, April 24, 2009

33 hari lagik

salam..

tinggal lagi 33 hari sy akan bergelar Mrs. Maaruf...banyak mende dh beransur2 settle... alhamdullilahh...

last week, jmpe mak andam.. Luckly ade baju saiz saye..... baju baru plak tu.. color yg sy nak plak tu.. walaupun the design a bit simple (mcm design baju tunang dulu).. tp sy happy coz x yah susah2 cri baju lain. cuba2 x muat.. tq akak andam...

pelamin kain tarik2 pun dh settle.. mmg betul!!! dia mmg bleh wat... syukurrrr....

gelang batal aie semayang dh beli.. balik2, mak ngan adik ckp x lawa.. ~~ frust~~
tp xpe la.. aku yg degil nk design cam tu.. modern la konon.. :P

k la.. xde ape lagi nk update..

till thennn

Tuesday, March 31, 2009

Tugasan Mingguan

salam..

as at today (30 March) ade lagi 59 hari lagi utk berpenat-penatan dan ianya bersamaan dgn 8 minggu saje lagi menjelang hari bahagia saye..

sebelum nk menjelang tu, ni keje2 yg kene sy wat over the weekend.. banyak la plak... hhuh

April
1. 4~5 April - Gift belah lelaki (50pcs)
2. 11~12 April - Bunga duit (balance 59pcs) + gam paper bag (300pcs)+ azie kawin jiran ku
3. 18~19 April - Balance towel kendarat (5 pcs) + gam paper bag (200pcs)
4. 26~27 April - BOMBA bandar tenggara (cm nk minta xcuse jek.. )

May
1. 2~3 May - Pasang TQ taq (utk gift kawan2 ayah - 250pcs)
2. 9~10 May - Pasang TQ taq (utk gift kawan2 aku - 200pcs) + gam paper bag (200pcs)
3. 16~17 May - wat hantaran + pasang TQ taq utk belah dia
4. 23~24 May - wat hantaran

harap, sumenye ontrack... dikda kan ade... hehehhe..

kla..

nk wat keje.. tata...

59 days to go~~

salam..

alamak... lagi 59 ari jek lagi.. lebey kurang 8 kali weekend jek lagi menjelang majlis kawen sy.. best ke kawen eh.. yg pastinye, skrg ni sy rase penat nye aje.. hehe...
tp kene pujuk hati.. so far, x penah lagi org ckp kawen tu x best.. ahakkss...

entry ni copy paste dr yg lepas.. sy nk track balik ape2 yg done atau pending..
a few things yg sy kene follow up utk bulan March (i've updated on 30 March)ni adalah seperti berikut:
~ kene follow up ngan kak nor , bayar lagi staged payment - salam..

diam tak diam lagi 92 ari lagi sy nk get married..
perasaan?? skrg ni th xcited modified draft kad kawen.. hehe

a few things yg sy kene follow up utk bulan March ni adalah seperti berikut:
~ kene follow up ngan kak nor , bayar lagi staged payment - blum
~ kene antar baju nikah kat kak ima, danga bay - done (amik 29 April)
~ kene ready duet kad kawen since kad kawen tu bakal siap dlm bulan 3..(tgh pkir2 cam ne nk amik, nk COD @ courier..) - done.. kad ade pada saye
~ kene follow up dgn akak aleen, yg wat kan bunga telur stokin tu.. bayar balance as i said to be collected by end of March.. (juga memikirkan cam ne nk amik ni.. atau same2 date amik kad.. gud idea!!.. tp pade dia mesti idea yg memenatkan.. hehe)- done (tinggal pos aje)
~ kene siapkan door gift utk kawan2.. as i scheduled nk siapkan in february.. hua hua hua.. - siap
~ proceed dgn door gift belah dia.. - in-progress
~ standby idea2 utk reben kat kad tu since dia dh bagu idea bernas suruh buat holes.. - cancelled sbb x jd wat lubang... maybe nk letak something tp x decide lagi
~ mula2 print name2 kawan2 yg dh ade alamat.. (tp bulan 4 pun bleh ni.. hehe) - blum
~ sampul gift utk kendarat.. - done...
~ paper bag..- done..ni mmg keje mengejut.. tetiba sy nk order v-box dr kl gak... so sy discuss ngan orange2u supaya siapkan ujung bulan 3 since sy naik kl utk amik kad.. alhamdulillah.. walaupun ade miscommunication sket.. tp st puas hati dgn quality v-box tu.. paling puas sbb murah plus x pasal2 sy dpt bunting free ngan angah pun dh ready ngan paper bag dia.. keh keh keh ...

i'll prepared a new list to do utk April.. then carry forward mane2 yg outstanding lagi..

insyaAllah.. mase depan yg cerah kan jd milik kita.. :)

k la..
babai

The Hantaran - Part 3

salam..

this entry was continous from The Hantaran - part 2.. today sy nk update a few thing yg kami dh beli..

dia ----> ira
1. sirih junjung
2. cheque
3. mas kawen + rantai/gelang (salah satu)
4. wallet + kasut
5. perfume
6. cake
7. coklat + gula2
8. fruits
9. al-quran + box/rehal

ade perubahan sket.. dia dgn relanye nk bg 11 dulang gak.. since 2 lagi tu dh bawak base time nikah... yippie.. :)

tambahan tu...
10. kain baju kurung + tudung
11. camera sony pink.. nk camera diaaa...---- dapat gak.. tq dia.. :)



ira ----> dia
1. sirih junjung
2. cake
3. cup cakes
4. baju melayu + songkok --- hantar tempah lagi
5. kemeja + slack
6. kasut + stokin
7. wallet + belt
8. after shave product
9. fruits
10.coklat + gula2
11. jam

* sume barang2 yg besar rm nye dh di beli.. legenyeee... :)

yg Italic tu barang2 yg dh disimpan rapi dlm almari.. tp tetiap mggu check takut masuk lipass... hehee..

Friday, March 20, 2009

jom buat bunga duit...

salam...

skrg ni dh start wat bunge duit utk kendarat..tp baru siap 51 pcs.. ade lg 59 psc lagi.. malas betul nk wat... ni sy tnjukkan step2 nk wat bunge duit itu...

bahan2nye..

1. duit 3 inggit
2. bunga.. ~~ beli kat ayer itam rm1/pc
3. hot glue gam..

bile dah siap dia jd cam ni...



harap2 bleh siap la b4 bulan 3 ni.. sbb manyak mende lagi nk kene buat..

chaiyo!!

Thursday, February 26, 2009

jalan2 cari makan.

salam..

this time round, sy x nk cite pasal kawen.. tp nk cite pasal makanan2 yg slalu kami makan bersama..

~~ hobi sy suka amik gmbar makanan.. sgt suke.. skrg dia dh x kesah dh.. siap ingtkan sy.. amik gambar dulu.karang kalu org dh makan dia marah.. hehehe

antara yg slalu makan..

kfc..
Photobucket
Photobucket

ni plak 1st dia bawak pas dia makan2 ngan kawan2 dia..
sizzling grillstone
Photobucket
Photobucket

ni plak mase kat Pinggiran Bayu, sebelah futsal court (tmn u)
Photobucket
Photobucket

mc d.. (tp skrg dh boikot.. ade gak g skali.. :P)
Photobucket
Photobucket

sizzling mee kat giant.. tp skrg kat JJ bukit indah pun dh ade tp x sesedap ngan semurah giant tampoi..
Photobucket

sup makcik... uwwaa.. aku mmg addicted ngan sup makcik ni.. memula dia bawak aku, xdela rase sgt.. skrg aku plak yg majuk kalu xdpt g.. heheh tp aku amik sup daging laa..ni dia punye..
Photobucket

secret recipe..
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

old town (skrg dh x sukee)
Photobucket

mee bandung kat mama lyn mutiara rini..
Photobucket

ni je la dulu antara gambar2 makanan yg pernah sy ngan dia makan sesame.. ade banyak lagi.. tp x jmpe mane gambar...
~ tq dia bawak org g tempat makan yg best2..
~ tq mak masakkan kak long makanan yg super lazat smpai kak long sihat cam ni... :P (off topic plak. )
k la.. cam penuh dh satu pages ngan food photos... hhehe..

till then..

Wednesday, February 25, 2009

92 days to go..

salam..

diam tak diam lagi 92 ari lagi sy nk get married..
perasaan?? skrg ni th xcited modified draft kad kawen.. hehe

a few things yg sy kene follow up utk bulan March ni adalah seperti berikut:
~ kene follow up ngan kak nor , bayar lagi staged payment
~ kene antar baju nikah kat kak ima, danga bay
~ kene ready duet kad kawen since kad kawen tu bakal siap dlm bulan 3..(tgh pkir2 cam ne nk amik, nk COD @ courier..)
~ kene follow up dgn akak aleen, yg wat kan bunga telur stokin tu.. bayar balance as i said to be collected by end of March.. (juga memikirkan cam ne nk amik ni.. atau same2 date amik kad.. gud idea!!.. tp pade dia mesti idea yg memenatkan.. hehe)
~ kene siapkan door gift utk kawan2.. as i scheduled nk siapkan in february.. hua hua hua..
~ proceed dgn door gift belah dia..
~ standby idea2 utk reben kat kad tu since dia dh bagu idea bernas suruh buat holes..
~ mula2 print name2 kawan2 yg dh ade alamat.. (tp bulan 4 pun bleh ni.. hehe)
~ sampul gift utk kendarat..

rasenye ni je kot dlu.. cam manyak jek..tp nk jd panten baru kene la berkorban masa, tenaga ngan duit sket... :)

insyaAllah.. mase depan yg cerah kan jd milik kita.. :)

k la..
babai....

Wednesday, February 18, 2009

The Hantaran - part 2

salam..

ari ni sy nk update pasal hantaran2 yg dh dibeli ngan ade sket2 changes on list..

dia ----> ira
1. sirih junjung
2. cheque
3. mas kawen + rantai/gelang (salah satu)
4. handbag + kasut
5. perfume
6. cake
7. coklat + gula2
8. fruits
9. al-quran + box/rehal

ade perubahan sket.. dia dgn relanye nk bg 11 dulang gak.. since 2 lagi tu dh bawak base time nikah... yippie.. :)

tambahan tu...
10. kain baju kurung
11. camera sony pink.. nk camera diaaa...

ira ----> dia
1. sirih junjung
2. cake
3. cup cakes
4. potpourri
5. kemeja + slack
6. kasut + stokin
7. wallet + belt
8. after shave product
9. fruits
10.coklat + gula2
11. jam

yg Bold tu barang2 yg dh disimpan rapi dlm almari.. tp tetiap mggu check takut masuk lipass... hehee..

Tuesday, February 17, 2009

Door gift update

salam..

ni entry ke 3 ari ni...

this time sy nk update door gift kat kawan sy, kawan parents, kawan dia, kawan dikda..

sy bahagikan schedule door gift pada 4 bulan..wat same2 ngan adik.. tp.. upahnye.. nnti sy update.. huhu

January 09 - wat deco bakul mengkuang utk kawan ayah (250 psc) - done
February 09 - wat deco utk bakul pink utk kawan2 sy ngan dia (200 psc) - in progress
March 09 - wat deco utk gift belah lelaki (50pcs) - cukup ke ehh??
April 09 - nk letak tq tag kat sume2 ni (750 pcs) ngan nk smpul tuala utk kendarat (100 pcs)
May 09 - deco utk hantaran saje.. :)

~~ nape tq tag ade 750pcs?? sbb sy ade kotak tisu (100 pcs) ngan coin purse(100 pcs).. yg nih x yag deco... sbb dh molek dah.. :)

Baru entry ke 4/2009

salam..

sungguh x productif cik ira ni...

ok la.. aku add ni as my 4th entry for year 2009..

semoga 2009 ni akan membawakan lagi seri dlm hidup saya..
amin....

Kad Kawen

salam...

last week, akhirnye dia menurut cadangan sy nk g kl wat kad kawen.. tetiba dia ajak g kl jalan2... syukur alhamdullilah x sesat.. kami betul2 ikut map kat majalah pesona pengantin.. :)

smpai sane.. makk aii.. banyak gile kad.. dia gelakkan sy sbb rambang mata.. dikda pun smpai malas nk layan.. sume kad sy nk.. buktinye...

Photobucket

tp last2 x amik yg nih pun. amik yg simple lagi..dia siap perli aku, ingatkannk amik kad yg canggih manggih sbb smpi nk kat kl... :(
lepas dia bayar deposit rm100.. kami pun menuju ke Sogo... smpat gak beli hantaran lagi.. beli set wallet ngan belt Bonia.. (kat jb xde.. :P)

tp balik2 tu aku agak bangga sbb ramai yg ckp lawa yet murah... murah tu la yg aku nk dgr..(1000pcs - 80sen) lawa tu x sgt sbb nampak simple nyee.. dah la aku wat satu side jek.. lagi la nampak kosong je..

tp aku gumbire sbb dia turutkan gak hajat aku nk wat kad kawen kat sini...

Photobucket

Thursday, January 15, 2009

The Hantaran - part 1

salam..

kami dh decided nk bg hantaran as follows..

dia ----> ira
1. sirih junjung
2. cheque
3. mas kawen + rantai/gelang (salah satu)
4. handbag + kasut
5. perfume
6. cake
7. coklat + gula2
8. fruits
9. al-quran + box/rehal

ira ----> dia
1. sirih junjung
2. cake
3. cup cakes
4. potpourri
5. kemeja + slack
6. kasut + stokin
7. wallet + belt
8. after shave product
9. fruits
10.coklat + gula2
11. jam

bold - as of ari ni, just yg wording in bold tu je yg dh beli.. heheh..

sempat lagi... chaiyoo!!

ni plak antara barang2 yg sempat sy snap mase amoi tu tgh sibuk wraping sy nye perfume.. happy viewing.... :)

Photobucket
Photobucket
Photobucket

babai...

4 weeks, 2 months until.....

salam...

lame x update.. xde mood nk memblog....

It's started about 4 years ago..
Photobucket

And now, we have only about 4 months to go... :)
Photobucket

Hopefully, ape yg telah dirancang akan berjalan lancar... amin...